Kun je zelf piano leren spelen?

Wil je graag een instrument kunnen bespelen? Dan is het een ontzettend grote uitdaging om voor een piano te kiezen. Het spelen op een piano is alles behalve makkelijk. Het is dan ook een interessante en uitdagende bezigheid om de fijne kneepjes van het piano spelen onder de knie te krijgen. Is het mogelijk om jezelf piano spelen aan te leren?

Al vele jaren terug ben ik begonnen met piano spelen. Hoe ik dat destijds gedaan heb, verklap ik later in dit artikel. Door deze jarenlange ervaring durf ik mij wel als ervaringsdeskundige te omschrijven.

Ik heb namelijk niet alleen interesse in het piano spel, maar ook in alle facetten er om heen. In dit artikel kan je dan ook lezen of het mogelijk is om piano zelf te leren spelen. Indien het mogelijk is; op welke maner kan je dat dan het beste doen? Je leest het hieronder!

Is het mogelijk om zelf piano te leren spelen?

Het is absoluut mogelijk om zelf piano te leren spelen. Daarbij heb je doorzettingsvermogen, inzet en een creatieve geest voor nodig. Gelukkig zijn er ook handige hulpmiddelen die jou hierbij kunnen helpen.

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar als ik over ‘vroeger’ praat, is dat ook zeker enkele jaren terug. ‘Vroeger’ was het in ieder geval normaal om je aan te melden bij een muziekschool. De docent(en) op deze muziekschool brachten jou alles bij op het gebied van bijvoorbeeld de piano.

Feit was dat je hier behoorlijk veel geld voor moest betalen. Een muziekschool was (en is nog steeds) alles behalve goedkoop. Daarnaast werd er ook van je verwacht dat je op bepaalde momenten aanwezig was bij de muziekschool. Zelf heb ik ervoor gekozen om privéles te nemen. Dit is nog een stukje duurder dan een muziekschool. Om een voorbeeld te geven. Toen ik begon met de pianolessen, moest ik elke woensdagmiddag naar Pianoles. Daar kreeg ik dan een uurtje les, waarna ik ook nog wat ‘huiswerk’ mee naar huis kreeg. Voor 1 les zou ik nu 20 euro betalen.

Door de jaren heen is dit echt ontzettend veranderd. Het is namelijk nu ook mogelijk om gewoon vanuit huis een online muziekcursus te volgen. Een muziekcursus die jou eigenlijk alles leert omtrent piano spelen. Je hoeft dus niet meer op vaste tijdstippen naar de muziekschool.

Nee, je kunt zelf bepalen waar en wanneer je de lessen volgt. Zolang je maar een piano/keyboard hebt waar je op kunt spelen. Bijkomend voordeel is dat de kosten voor een online muziekcursus flink lager liggen dan de kosten voor lessen bij een muziekschool. Een win-win combinatie dus!

Waar begin je mee?

Als je zelf piano wilt leren spelen, moet je beginnen met de basis. Het leren spelen op een piano kan vergeleken worden met het bouwen van een grote toren. Verdieping 11 kan niet gebouwd worden als verdieping 10 nog niet afgerond is.

Het is dus van belang dat eerst verdieping 1 tot en 10 gebouwd zijn, voordat je aan verdieping 11 kunt beginnen. Dat is ook het geval met het leren spelen op een piano. Je moet dus ook bij de basis beginnen. Zo kan je beginnen met het leren van de noten en/of akkoorden.

Kan je beter met noten of met akkoorden beginnen?

Dit is een interessante vraag waar ik reeds in een ander artikel uitgebreid antwoord op gegeven heb. In dat artikel heb ik alle voor en tegens van beide mogelijkheden op een rijtje gezet. Uiteindelijk was de conclusie helder: je kunt het beste eerst met de akkoorden beginnen.

Het is makkelijker én beter om de akkoorden onder de knie te krijgen. Vanuit die basis kan je weer verder aan de slag gaan met het uitbouwen van jouw pianokwaliteiten.

Maar, waarom is het dan beter om met de akkoorden aan de slag te gaan? Dat heeft met name met de creatieve mogelijkheden te maken. Als we naar de huidige muziek kijken, zien we dat deze veelal bepaalde tonen bevatten.

Die tonen kan je leren aan de hand van noten, maar het is beter om met de akkoorden aan de slag te gaan. Daarmee kan je vervolgens ook perfect gaan improviseren. De huidige muziekindustrie is veelvuldig gebaseerd op improvisatie, waardoor je daar zelf ook ontzettend veel van kunt leren en je creativiteit volledig in kwijt kunt.

Wat heb je nodig om zelf piano te leren spelen?

In de inleiding van dit artikel maakte ik de vergelijking tussen een muziekschool en een online muziekcursus. Als je zelf piano wilt leren spelen, kan je je dus aanmelden voor zo’n online muziekcursus. Het is echter ook mogelijk om je lesmateriaal van allerlei websites, bijvoorbeeld YouTube, af te plukken. Feit is dat je dus wel een goede basis nodig hebt.

Mijn advies is dan ook om veel oefen- en leermateriaal op internet bij elkaar te verzamelen. Als je dit goed weet te doen, hoef je hier bovendien niks voor te betalen. Maar, dat is niet het enige dat je nodig hebt om zelf piano te leren spelen. Nee, je hebt uiteraard ook een piano/keyboard nodig. Daarnaast moet je over de nodige inzet en veel doorzettingsvermogen beschikken.

Is een piano of keyboard beter?

Voor elke beginnende pianist is dit een uiterst interessante vraag. Want: wat is nou beter? Een keyboard of een piano? Feit is dat je met een piano veel meer kanten op kunt. Maar, in de basis kan het absoluut geen kwaad om met een keyboard te beginnen.

Het is dan ook niet echt mogelijk om een eenzijdig antwoord op deze vraag te geven. Persoonlijk neig ik meer naar een piano omdat je daar veel meer doorgroeimogelijkheden met hebt.

Bekijk hier onze selectie digitale piano’s en keyboards >>

Als je voor een keyboard kiest, heb je echter meer mogelijkheden om alles direct onder de knie te krijgen.

Qua techniek lijken een keyboard en piano namelijk veel op elkaar. Het belangrijkste verschil is dat een keyboard minder toetsen heeft, waardoor het over het algemeen makkelijker is om op te leren.

Waarom heb je doorzettingsvermogen nodig?

Als je zelf piano wilt leren spelen, sta je voor een leuke uitdaging. In de muziekwereld staat een piano namelijk te boek als één van de meest lastige instrumenten. Het is een uitgebreid instrument met legio mogelijkheden. Om al deze mogelijkheden te kunnen benutten, moet je simpelweg ontzettend veel basis kennis hebben.

Daarnaast helpt het ook ontzettend om héél veel te oefenen. Dat is dan ook eigenlijk hét antwoord op deze vraag. Om echt goed piano te kunnen spelen, moet je simpelweg ontzettend veel uren trainen. Als je heel veel uur getraind hebt, kan je prachtige liedjes op de piano gaan spelen.

Het is echter niet altijd makkelijk om veel uren te trainen. Nee, daar moet je veel tijd voor vrijmaken en vervolgens veel, heel veel doorzettingsvermogen voor laten zien. Kortom: ja, je hebt zeker doorzettingsvermogen nodig om zelf piano te leren spelen.

Is een online muziekcursus aan te raden?

Om zelf piano te leren spelen, heb je dus meerdere mogelijkheden. Je kunt alle informatie van het internet gaan sprokkelen, maar je kunt je ook aanmelden voor een muziekcursus. Is dat aan te raden? Ja, zeker. Persoonlijk ben ik heel erg fan van een online muziekcursus.

Met een online muziekcursus leer je zelf piano te spelen, maar ondertussen word je wel op de juiste manier begeleid. Hierbij komt weer het verhaal van de fundering om de hoek kijken. Je kunt verdieping 11 van een toren pas bouwen als verdieping 10 afgerond is. Met een online muziekcursus wordt elke verdieping netjes afgerond, voordat je aan de volgende verdieping gaat beginnen. Oftewel: de basis wordt perfect gelegd, zodat je gaandeweg je kwaliteiten steeds verder uit kunt breiden.

Kan je ook zonder een online muziekcursus zelf aan de slag gaan?

In dit artikel draait het voornamelijk om één vraag: Kun je zelf piano leren spelen? Het antwoord op die vraag is ja. Het is namelijk simpelweg mogelijk om zelf piano te leren spelen. Maar, wordt dat dan ook geadviseerd? In mijn beleving is het beter om je bij een online muziekcursus aan te melden. Een online muziekcursus kost tegenwoordig niet meer al te veel geld, terwijl je wel ongelooflijk veel kennis bijgebracht krijgt.

Door volledig zelf aan de slag te gaan, kan je wellicht belangrijke details over het hoofd zien. Je hebt hierdoor niet de meest ideale leercurve, aangezien het simpelweg aan de basis ontbreekt. Mijn advies is dan ook om niet volledig zelf aan de slag te gaan. Nee, je kunt hier het beste hulpmiddelen voor gebruiken, waaronder dus bijvoorbeeld een online muziekcursus. Bijkomend voordeel is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je de lessen gaat volgen.

Meld je direct aan!

Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van een online muziekcursus. Dat heeft uiteraard met de inhoud van de cursus te maken, maar ook met de hele beleving eromheen.

Ik weet namelijk ook hoe het vroeger geweest is. Als ik toen de mogelijkheid had om een online muziekcursus te volgen, had ik veel eerder beter piano kunnen spelen. Al met al is het mogelijk om zelf piano te leren spelen, maar je kunt je nog veel beter bij een online muziekcursus aanmelden.

Wil je aan de slag met online pianolessen? Bekijk dan een van de onderstaande mogelijkheden:

Vergelijkbare berichten