Piano spelen zonder je buren geluidsoverlast te bezorgen?

In het kort kun je zorgen dat je buren geen last hebben van geluidsoverlast door af te spreken op welke tijden je piano speelt, Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om het piano geluid te dempen dit kan door een silent systeem in te bouwen, Sokkels met absorberende inleg aanschaffen, de piano tegen een andere muur zetten of de piano op een dik tapijt zetten. 

Als je piano speelt, weet je dat er behoorlijk wat geluid uit een piano komt. Voor jou is dat natuurlijk fijn en je bent er maar al te blij mee, maar voor je buren kan het al snel als last worden ervaren. Om ervoor te zorgen dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt kun je een aantal dingen doen. Zo heb ik zelf mijn piano ingeruild voor een digitale piano. In dit blogbericht geef ik je meerdere mogelijkheden om geluidsoverlast voor je buren te voorkomen.

Een silent systeem inbouwen

Als je graag piano speelt en je piano niet wil in ruilen voor een digitale piano, is het mogelijk om een systeem in te bouwen die het mogelijk maakt om ook op je piano met een koptelefoon te spelen. Een silent systeem inbouwen is wel prijzig. Daarom ben je in veel gevallen goedkoper uit om je piano in te ruilen voor een digitale piano.

Wil je toch een silent systeem in bouwen? Dan raad ik je aan eens te kijken op de website van acustica. Hier kun je terecht voor het laten inbouwen van het systeem.

 

Je piano inruilen voor een digitale piano

Als je buren vaak klagen over geluidsoverlast, is het een optie om je piano in te ruilen voor een digitale piano. Tegenwoordig speelt een digitale piano vrijwel hetzelfde als een akoestische piano.

Sokkels <a href=zijn gemaakt om trillingen van de piano te absorberen. Door deze techniek toe te passen trilt de piano minder door op de vloer en muren waardoor je buren er direct minder last van hebben als jij piano speelt. Hoewel het al heel veel helpt bestaat de kans dat je buren er geen genoegen mee nemen.  ” width=”300″ height=”200″ />

Een groot voordeel aan een digitale piano is dat kunt spelen met een hoofdtelefoon. Ook neemt een digitale piano veel minder ruimte in beslag en kun je een digitale piano makkelijker verplaatsen. Daarnaast hoef je een digitale piano ook niet te stemmen.

Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je liever op een echte piano speelt. Gelukkig zijn er ook nog andere methoden om het geluid van je piano minder hoorbaar te maken voor je buren. Neem eens een kijkje bij Bol.com om digitale piano’s te bekijken en overwegen.

Sokkels met absorberende inleg

Sokkels zijn gemaakt om trillingen van de piano te absorberen. Door deze techniek toe te passen trilt de piano minder door op de vloer en muren waardoor je buren er direct minder last van hebben als jij piano speelt. Hoewel het al heel veel helpt bestaat de kans dat je buren er geen genoegen mee nemen.

Toch is het altijd een goed idee om standaard deze maatregelen al te nemen. Je kunt sokkels bij vrijwel iedere piano winkel wel aanschaffen.

Tapijt onder de piano plaatsen

Voor je buren kan het een groot verschil maken als er een tapijt onder de piano ligt. Het tapijt dempt veel geluid en trillingen waardoor je buren automatisch al minder last hebben van jou als je piano speelt. Als je dit doet in combinatie met het aanschaffen van sokkels ben je helemaal op de goede weg.

Speeltijden afspreken met je buren

Als je buren ondanks alle maatregelen die je hebt genomen nog steeds niet tevreden zijn, is er ook nog de mogelijkheid om vaste speeltijden af te spreken met je buren. Als jij een half uur per dag oefent, kun je dan met je buren afspreken wat voor jullie beiden de beste tijd is.

Door tijden af te spreken weten je buren precies wanneer jij piano gaat spelen en hoe lang je speelt. Hier kunnen zij zich dan op instellen en eventueel even weg gaan uit huis als ze er veel last van hebben.

Hoewel je overdag normaal gewoon geluid mag maken, is het toch een goed idee om er samen met je buren uit te komen. Vaak krijg je geen klachten meer van geluidsoverlast als je vaste tijden afspreekt.

Een studio maken

Als je je piano carrière heel serieus neemt en op elke tijd wil kunnen spelen, is het een idee om een muziekstudio te maken. Hiervoor heb je dan wel een vrije kamer nodig waar de piano inpast. Die kamer kun je dan volledig isoleren waardoor het geluid van de piano vrijwel niet meer de kamer uitgaat.

Het maken van een studio en het isoleren van een hele kamer kan behoorlijk prijzig zijn, maar in sommige gevallen is het een goede oplossing en kun je spelen wanneer je wilt zonder dat je buren daar veel last van hebben.

Oefenpedaal

In sommige gevallen heeft een piano ook een oefenpedaal. Dit pedaal kun je indrukken of klemmen waardoor de piano gedempt klinkt. Hoewel je niet echt kunt genieten van het geluid dat de piano gedempt maakt, is het wel een goede methode om ook te kunnen oefenen als je buren eigenlijk liever niet hebben dat je speelt.

Als je speelt met het oefenpedaal actief, merk je dat ook aan het piano spelen. De toetsen voelen anders aan bij het indrukken en zelf vind ik het niet fijn om op die manier te spelen. Maar als je geen andere keuze hebt, is dat natuurlijk een goede oplossing.

Een oefenpedaal is een dempingsysteem waarbij er vilt tussen de hamers en de snaren van een piano geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er een dof en gedempt geluid uit de piano komt. Ondanks dat de piano het geluid dempt, is het vaak nog wel goed hoorbaar. De kans dat de dempingsfunctie genoeg is voor je buren om mee akkoord te gaan is daarom ook niet zo groot.

 

De beste oplossing om geluidsoverlast bij je buren te voorkomen

Als je het mij vraagt is de beste oplossing om over te stappen op een digitale piano. Zelf heb ik dit ook gedaan en merkte ik nauwelijks verschil tussen het spelen op een digitale piano of een akoestische piano. Sinds ik een digitale piano in huis heb, heb ik geen moment meer terug gedacht aan het hebben van een piano. Niet alleen nam de piano veel meer ruimte in beslag, maar was ik ook beperkt in het spelen. Je wilt natuurlijk niet in de avond hebben dat je buren aan de deur staan omdat ze last hebben van jouw piano muziek.

Met een digitale piano heb je daar helemaal geen last van omdat je simpelweg een hoofdtelefoon kunt aansluiten. Daarnaast vind ik een digitale piano minstens zo mooi klinken als en echte piano en heb je met een digitale piano het voordeel dat je verschillende piano klanken kunt gebruiken.

Als je toch bij je piano wilt blijven is het een goed idee om alle maatregelen in dit blogbericht op te volgen. Hoewel een akoestische piano nooit helemaal te dempen is, kunnen de bovenstaande tips je in ieder geval goed helpen om geen overlast te veroorzaken bij je buren.

Luister hier hoe een Digitale piano klinkt: 

 

Als je het helemaal niet kunt oplossen met je buren en zelfs geen speeltijden kunt overleggen, zit er niets anders op dan je piano in te ruilen voor een digitale piano. Dan kun je in ieder geval weer ongestoord verder spelen zonder dat je er bang voor hoeft te zijn dat je te veel geluid maakt voor je buren.

Benieuwd naar digitale piano’s? Bol.com heeft een hele ruime keuze als het gaat om digitale piano’s.

Vergelijkbare berichten