Kun je piano spelen zonder piano?

Als beginnend pianist heb je behoefte aan een geschikte piano. Althans; is dat wel zo? Dit is namelijk iets wat vele mensen beweren, maar wellicht zit dat wel iets anders. Ik ben voor jou op onderzoek uitgegaan!

In de afgelopen jaren heb ik ongelooflijk veel ervaring opgedaan binnen de pianowereld. Ik ben dan ook op de hoogte van uiteenlopende zaken. Van online muziekcursussen tot aan de beste piano’s voor beginnende pianisten.

Ik weet dan ook exact of het écht nodig is om een piano te hebben voordat je piano kunt gaan leren spelen. Ben je benieuwd geworden? Lees dit artikel dan zeker even door!

Is het mogelijk om piano te spelen zonder piano?

Ja, dit is absoluut mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook op een keyboard gaan spelen. Een keyboard komt behoorlijk overeen met een piano. Daarnaast zijn er online ook nog andere hulpmiddelen te vinden. Kortom: het is zeker mogelijk om piano te spelen zonder piano.


Allereerst is het interessant om een vergelijk te treffen tussen een piano en een keyboard. Deze twee instrumenten werken namelijk op basis van hetzelfde principe. Bovendien zien deze twee instrumenten er, in grote lijnen, ook hetzelfde uit.

Er zit echter een belangrijk verschil tussen een keyboard en een piano. Een keyboard heeft namelijk minder toetsen dan een piano. Voor een beginner kan het juist daardoor interessant zijn om met een keyboard aan de slag te gaan.

Bekijk hier de beste keuze piano en keyboards >>

Over het algemeen is het namelijk iets makkelijker om op een keyboard te spelen dan op een piano.

Maar, zoals ik al zei: er is ook een andere mogelijkheid om tóch piano te kunnen spelen. Daarover lees je hieronder meer.

Het oefenen van pianospel

Als je piano aan het spelen bent, ben je veel met je vingers, handen en polsen bezig. Het is bijvoorbeeld van belang dat je jouw polsen perfect weet te ontspannen. Daarnaast moeten je vingers ook soepeltjes over het instrument heen kunnen bewegen.

Juist dát kan je gaan trainen. Dit wordt ook wel aangeduid met de term ‘pianospel oefenen’. Het gaat er daarbij dus niet specifiek om dat je écht muziek produceert. Nee, het gaat erom dat je je vingers traint. Voor het trainen van je vingers heb ik twee verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Mogelijkheid 1: pianospel met ondergrond oefenen

Als je met je vingers aan de slag gaat, kan je kiezen om hier bijvoorbeeld een tafel voor te gebruiken. In dat geval leg je je vingers op de tafel, waarna je onderstaande oefeningen uit kunt voeren. In mijn ogen is dat een prima oplossing. Ben je nou ergens waar je geen tafel bij de hand hebt? Dan kan je ook altijd je benen gebruiken. Tijdens een lange vlucht naar het buitenland heb ik dit eens geprobeerd. Ik moet zeggen: het werkt prima om het pianospel te oefenen terwijl je jouw benen als ondergrond gebruikt.

Hoe dan ook: om pianospel te kunnen oefenen, kan je dus een ondergrond gebruiken. Hiervoor is het nodig om je handen neer te leggen zoals je deze ook gebruikt tijdens het piano spelen. Hierbij is het van belang om elke vinger een cijfer te geven:

  • Duim = nummer 1
  • Wijsvinger = nummer 2
  • Middelvinger = nummer 3
  • Ringvinger = nummer 4
  • Pink = nummer 5

Leg nu je handen op de tafel en maak voor jezelf een rijtje met nummers. Probeer bijvoorbeeld om de volgende rij te spelen: 1-2-4-5-3. Bij de 1 is het dus de bedoeling dat je met je duim de beweging maakt zoals je die ook op de piano maakt.

Leuke reeksen om te oefenen

Bij het oefenen met ondergrond heb je enkele reeksen die je kunt oefenen. Zo kan ik absoluut de volgende reeksen aanraden:

  • 5-3-4-2-3-1-2-4-1-3
  • 1-3-2-4-3-5-4-2-3-1-2-5
  • 1-3-2-4-3-5-4-1-5-2-3-1-4-2-5-3-1-4-2-5

Probeer deze reeksen foutloos te spelen. Je kunt er ook eerst 1 hand voor gebruiken en vervolgens uitbreiden naar 2 handen.

Mogelijkheid 2: pianospel zonder ondergrond oefenen

Een andere mogelijkheid die ik uitgeprobeerd heb, is de volgende: het oefenen van pianospel zonder daarbij een ondergrond te hebben.

Dergelijke oefeningen kan je uitoefenen tijdens het wachten, tijdens een rondje wandelen of tijdens het fietsen. Hierbij kan je de volgende oefening proberen:

Tik met je vinger je duim aan. Begin met je wijsvinger, vervolgens je middelvinger, ringvinger en tot slot je pink. Probeer hierbij het tempo zo hoog mogelijk te houden.

Bij deze oefening draait het puur om coördinatie en timing. Dergelijke factoren zijn ook ontzettend belangrijk het spelen op een piano. Mede daarom vind ik deze oefening ontzettend handig! Het lijkt een enigszins simpele oefening. Dat is het ook, maar toch is het een zeer nuttige oefening.

Als je het écht goed wilt doen, kan je mogelijkheid 1 en 2 ook perfect combineren. Deze mogelijkheden laten in ieder geval zien dat het mogelijk is om piano te spelen zonder piano.

Piano spelen met een keyboard

Ik gaf het eerder in dit artikel al aan: het is ook mogelijk om met een keyboard aan de slag te gaan. Een keyboard heeft tenslotte enkele voordelen ten opzichte van een piano. Zo kan je een keyboard makkelijker naar elke gewenste locatie mee nemen. Dat heeft uiteraard met het compacte formaat en bijbehorend gewicht te maken.

Een ander voordeel is dat een keyboard minder toetsen heeft. Het is daardoor iets makkelijker om de volledige controle over alle toetsen te verkrijgen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kan je relatief makkelijk uitbreiden naar piano spelen op een piano.

Bekijk hier goede en voordelige keyboards en digitale piano’s>>

Tot slot ligt de aanschafprijs van een keyboard vaak ook lager dan de aanschafprijs van een piano. Hierdoor hoef je niet direct heel veel geld te investeren in een nieuw instrument.

Het is tenslotte altijd maar afwachten of en hoe erg het piano spelen bevalt. Wat dat betreft kan het dus absoluut verstandig zijn om te starten met een keyboard. Daarbij profiteer je ook nog van de hierboven genoemde voordelen.

Waarom zou je piano spelen zonder piano?

Wellicht klinkt dit als een ietwat vage vraag. Ik ga het proberen uit te leggen voor je. Stel nou dat je heel graag pianist wilt worden. Of wellicht beter gezegd: je wilt gewoon heel graag piano kunnen spelen.

Dan heb je meerdere mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een online muziekcursus gaan volgen, maar je kunt je ook bij een muziekschool aanmelden. Feit is dat je op meerdere manieren piano kunt leren spelen.

Dat is dan ook dé reden waarom je piano zou gaan spelen zonder piano. Het draait bij een piano namelijk niet alleen om de klanken die je produceert.

Nee, bij pianospel draait het óók om de zithouding en de coördinatie van je vingers. Al met al is de techniek bij pianospel ontzettend belangrijk. Dat is dan ook de belangrijkste reden om piano te gaan spelen zonder piano.

Ik heb hierboven twee mogelijkheden beschreven waarmee je piano kunt spelen zonder piano. Die oefeningen zijn ontzettend handig, simpel en helpen je ongetwijfeld verder.

Een bijkomend voordeel is dat je die oefeningen altijd en overal uit kunt voeren. Probeer bijvoorbeeld maar eens een piano mee te nemen naar elke gewenste locatie. Dat gaat je niet lukken.

Die oefeningen heb je eigenlijk altijd bij je, waardoor je te allen tijde kunt gaan oefenen. Bij piano spel is het absoluut ontzettend belangrijk om veel te oefenen. Je kunt perfect oefenen door de bovenstaande twee mogelijkheden op te volgen. Mogelijkheden waarbij je geen piano nodig hebt. Ideaal, toch?

Hoe kan je beginnen met piano spelen?

Wil je ook graag piano kunnen spelen? Dan heb je meerdere mogelijkheden om te beginnen. De eerste mogelijkheid is om je bij een muziekschool aan te melden.

Dat is nogal prijzig en je zit dan continue aan vaste afspraken af. In de huidige, dynamische maatschappij is het daarom voor de hand liggend om voor een online muziekcursus te kiezen.

Dergelijke muziekcursussen zijn interactief en zijn daardoor ontzettend leerzaam. Bijkomend voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je de lessen gaat volgen.

Om te beginnen met piano spelen, kan je het beste met akkoorden aan de slag gaan. Recent heb ik een uitgebreid artikel geschreven waarin ik pleit voor het oefenen met akkoorden. Lees de tekst hier..

Een andere mogelijkheid is om te oefenen met noten, maar dat geniet niet mijn voorkeur. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen akkoorden en noten? Lees dan zeker even het artikel ‘Piano leren spelen met noten of akkoorden? (opent in een nieuwe tab)”>Wat is beter? Piano leren spelen met noten of akkoorden?’ door!

Ga direct aan de slag!

Zo, je hebt eigenlijk niks meer te verliezen. Je weet dat het nu ook mogelijk is om piano te spelen zonder piano. Ga dus direct aan de slag! Wil je vervolgens echt muziek gaan produceren met behulp van een piano?

Dan is het raadzaam om je aan te melden bij een online muziekcursus. Ben je nog op zoek naar een geschikte online muziekcursus? Ik wil je in dat geval graag verwijzen naar een van de volgende cursussen.

Bekijk hier de online cursus mogelijkheden:

Vergelijkbare berichten