Pianoles van René Review – Is het de Moeite waard?

Wil je graag piano leren spelen? Dan is het allereerst zaak om een juiste piano aan te schaffen. Verschillende merken ontwikkelen speciale piano’s voor beginners. Ben je benieuwd wat hedendaags de beste piano voor beginners is? Check daarvoor mijn artikel ‘Wat is de beste piano voor beginners?’. Zodra je een juiste piano hebt, kan je starten met het leren spelen op de piano. Maar, hoe ga je dat doen? Ga je dit volledig zelf uitvogelen? Ga je naar een muziekschool? Ga je tutorials via YouTube volgen? Of ga je je aanmelden voor één van de online cursussen. In mijn ogen is het zeker verstandig om je aan te melden voor een online cursus.
Een online pianocursus brengt absoluut meerdere voordelen met zich mee. Zo is het onwijs prettig dat je niet gebonden bent aan bepaalde tijden waarop je de lessen moet volgen. Nee, je kunt volledig zelf bepalen wanneer je de lessen gaat volgen en in welk tempo je de lessen volgt. Bovendien vallen de kosten voor een pianocursus reuze mee; dat is zeker het geval als je dit vergelijkt met de kosten voor pianolessen bij een muziekschool. Als je op zoek naar een geschikte pianocursus gaat, heb je de keus uit meerdere cursussen. De kans is groot dat je in aanraking komt met de cursus ‘Pianoles van René’. Graag vertel ik je meer over deze cursus in deze Pianoles van René review. Ik bespreek wie René exact is, waarom hij deze cursus ontwikkeld heeft, hoe de cursus opgebouwd is en of de cursus aan te raden is. Ondertussen bespreek ik ook nog wat de kosten voor deze cursus zijn en of je mogelijk nog extra bonussen meegeleverd krijgt. Ik heb, als liefhebber van piano’s, zelf deze cursus ook gevolgd. Hierdoor ben ik in staat om al mijn bevindingen en ervaringen met jou te delen. In deze onafhankelijke en eerlijke review vind je eigenlijk alle relevante informatie over deze cursus. Aan het einde van deze review vind je ook een uitgebreide conclusie, waarin ik antwoord geef op de belangrijkste vraag: ‘Zijn de pianolessen van René aan te raden?’. Voordat ik antwoord op die vraag geef, bespreek ik eerst andere vragen waar je wellicht het antwoord op wil weten!

Wie is René?

Uiteraard is dit de eerste vraag waar ik naar op zoek ben gegaan. Wie is René, wat is zijn ervaring met piano spelen en waarom heeft hij deze cursus ontwikkeld? Na een korte zoektocht kwam ik uit op een internetpagina waar René meer over zichzelf vertelde. René is afkomstig uit Brabant en is al meer dan 20 jaar actief als een full time pianoleraar. Dat spreekt mij bijzonder aan, aangezien hij hierdoor meer dan genoeg ervaring heeft. Ook is René sinds 2001 al eigenaar van een particuliere muziekschool in Tilburg en omstreken. Ook dit geeft duidelijk aan dat René zich als een vis in het water voelt in deze branche.
René Knops – Pianoles van Rene
Door de jaren heen heeft René zich naar eigen zeggen verdiept en gespecialiseerd in het verzorgen van online muzieklessen. Aan de hand hiervan is hij uiteindelijk in staat gewenst om een volledige piano cursus te ontwikkelen. Naar eigen zeggen is deze cursus opgebouwd aan de hand van een uniek systeem. Dit unieke leersysteem is door René zelf ontwikkeld en moet beginnende pianisten in staat stellen om het spelen op de piano snel onder de knie te krijgen. Vanaf 2013 is René actief met zijn eigen online cursus. Hedendaags hebben meer dan 10.000 cursisten van deze pianocursus gebruik gemaakt. Wat dit voor mij zegt? Onder meer dat René blijkbaar goed werk afgeleverd heeft. Het is immers niet zo dat al die 10.000 mensen zonder reden voor deze pianocursus gekozen hebben. Al met al ben ik zeer te spreken over René, over zijn verleden en over zijn huidige kennisniveau. Als iemand een geschikt persoon is om een dergelijke cursus te ontwikkelen, is het René Knops wel.

Waarom heeft René deze cursus ontwikkeld?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is René al geruime tijd eigenaar van een muziekschool. Waarom start hij dan ook nog een online cursus op? Die twee facetten botsen toch nogal met elkaar? Ik was hier bijzonder benieuwd naar en ben op onderzoek gegaan naar de beweegredenen van René om een online cursus te ontwikkelen. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: René zag tijdig de mogelijkheden van het internet in. Volgens René bieden zowel de online cursussen als de persoonlijke aandacht bij een muziekschool meerdere voordelen. Hij wilde graag van al deze voordelen genieten en heeft dus niet op één paard gewed. Door de opkomst van het internet zag hij bovendien in dat hij óók via de digitale kanalen pianisten persoonlijk kan begeleiden. Al met al zag René de mogelijkheden van het internet in. Hij heeft niet getwijfeld, maar direct gehandeld. Mede daardoor startte hij al in 2013 met deze cursus.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Met deze cursus richt René zich eigenlijk op een breed publiek. Hij richt zich op zowel beginnende pianisten als op pianisten die al langere tijd actief zijn. Als jij een tijdje niet op de piano gespeeld hebt, ben je mogelijk de technieken een beetje kwijt. Met dank aan de Pianolessen van René is het mogelijk om deze technieken weer onder de knie te krijgen. Voor beginnende pianisten is het dus ook mogelijk om deze technieken te leren, zodat zij redelijk snel zelfstandig op een piano kunnen spelen. René zegt hier op zijn website ook nog iets interessants over: “Ben jij een enorme muziekliefhebber, en droom je ervan om straks zelf de mooiste pianoliedjes te kunnen spelen? Ben je leergierig, geduldig en heb jij tijd om dagelijks 15-20 minuten te oefenen, kun je klikken met een muis en heb je internet? Dan kan ook jij piano leren spelen met mijn online pianolessen.” Het mag duidelijk zijn; de pianolessen van René zijn voor veel mensen onwijs geschikt. Maar, voldoen de pianolessen qua inhoud en qua opbouw aan alle verwachtingen? Daarover lees je hieronder meer!

Hoe is de cursus opgebouwd?

Zoals ik hierboven al zei, heeft René zijn eigen methodiek ontwikkeld. Deze gehele cursus is opgehangen aan deze methodiek. In de methodiek is plaats ingeruimd voor vijf verschillende fases:
 • Fase 1: Helderheid
 • Fase 2: Babysteps
 • Fase 3: Yes!
 • Fase 4: Noten
 • Fase 5: Piano Wizard
Als je deze cursus gaat volgen, doorloop je eigenlijk deze vijf stappen. Je begint allereerst met de basis; in de eerste fase wordt eigenlijk het piano spelen op een heldere manier aan je uitgelegd. Je krijgt uitgelegd hoe een piano werkt, hoe je een piano kunt bespelen en waar je zoal rekening mee moet houden.
Vervolgens ga je de eerste stapjes naar succes zetten (babysteps) en heb je in fase 3 het eerste ‘yes!’ moment. In die fase ben je namelijk in staat om zelfstandig de eerste liedjes te gaan spelen. In fase 4 en 5 gaat de stof echt de diepte in, zodat je uiteindelijk uitgroeit tot een Piano Wizard.

De inhoud van de cursus

Maar, hoe uiten deze fases zich concreet in de cursus van René? Nou, René heeft ervoor gekozen om de cursus in verschillende sub-cursussen onder te verdelen:
 • Introductiecursus (Fase 1)
 • Beginnerscursus (Fase 1 + Fase 2)
 • Vervolgcursus (Fase 3)
 • Notencursus (Fase 4)
 • Piano Challenges (Fase 5)

Introductiecursus

Bij de Introductiecursus krijg je 11 verschillende video’s voorgeschoteld. Met deze video’s leer je onder meer hoe een piano en je leert direct 4 belangrijkste basisakkoorden. Met die akkoorden kan je al relatief snel meerdere liedjes spelen. Deze sub-cursus vormt eigenlijk een prima introductie op datgene wat je te wachten staat in het vervolgens van de uitgebreide cursus

Beginnerscursus

Vervolgens kan je van start gaan met sub-cursus ‘Beginnerscursus’. Deze sub-cursus bestaat uit maar liefst 53 video’s en is écht onwijs uitgebreid te noemen. De sub-cursus is onder verdeeld in verschillende modules:
 • Introductie (1 video)
 • Module 1: Het begin (11 video’s)
 • Module 2: Basiscursus akkoorden (7 video’s)
 • Module 3: Akkoorden deel 2 (7 video’s)
 • Module 4: Melodie en Toonladders (3 video’s)
 • Module 5: Ritmische basiskennis (8 video’s)
 • Module 6: Belangrijke speeltips (9 video’s)
 • Bonus: Piano Licks (7 pagina’s)
Ook over deze sub-cursus ben ik onwijs te spreken. Alle stof wordt uitgebreid uitgelegd en toegelicht met behulp van video’s. Je leert hierin onder meer wat intervallen zijn, hoe je het beste de toetsen kunt bespelen en hoe je uiteindelijk de beste resultaten gaat behalen. Doordat deze sub-cursus enig overlap met de Introductiecursus kent, is het relatief simpel om te volgen.

Vervolgcursus

Na de Beginnerscursus kan je beginnen met de Vervolgcursus. In deze cursus leer je verschillende akkoorden onder de knie te krijgen en leer je meer over de theorie achter de muziek. Je krijgt daardoor meer gevoel voor de essentie van muziek en de gedachte achter muziek. De Vervolgcursus bevat de volgende modules:
 • Module 1: Akkoorden rolodex (6 video’s)
 • Module 2: Muziektheorie (4 video’s)
 • Module 3: In de praktijk (11 video’s)
 • Module 4: Techniek (3 video’s)
 • Module 5: Keyboard tips (4 video’s)
 • Module 6: Improviseren met akkoorden (1 video)

Notencursus

Heb je de Vervolgcursus gevolgd? Dan kan je van start gaan met de Notencursus. Zoals de naam al doet vermoeden, staat deze cursus volledig in het teken van noten leren. Dit onderwerp is in de eerdere sub-cursussen niet aan bod gekomen, maar dat wordt in deze sub-cursus wél uitgebreid gedaan. Deze sub-cursus bevat ook weer meerdere modules:
 • Module 1: Introductie
 • Module 2: Toonhoogte herkennen en onthouden op de notenbalk
 • Module 3: Het geheim
 • Module 4: Noten herkennen op hulplijntjes
 • Module 5: Noten leren tellen
Tot slot kan je deze uitgebreide cursus nog afsluiten met de Piano Challenges. Deze sub-cursus bestaat uit 22 video’s waarmee je echt grote stappen in jouw muzikale ontwikkeling kunt zetten. Met deze cursus is het mogelijk om uit te groeien tot een Piano Wizard, zoals René dat zo mooi noemt. Wat mijn bevindingen zijn? Ik ben onwijs te spreken over de opbouw én de inhoud van deze cursus. Ik kom eigenlijk superlatieven te kort. Met dank aan de unieke methodiek van René is de cursus eigenlijk volledig duidelijk. Je weet wat je gaat leren en je weet in welke stappen je dat gaat doen. De sub-cursussen zijn vervolgens onwijs uitgebreid opgebouwd. Je vindt in deze cursussen onwijs veel handige video’s, waardoor je behoorlijk snel kunt leren. De kwaliteit van de video’s is ook dik in orde; het is daardoor zeer prettig om naar de video’s te kijken. Al met al heb ik geen enkel kritiek op de opbouw en de inhoud van de cursus van René.

Krijg je nog bonussen meegeleverd?

Het is tegenwoordig min of meer gebruikelijk om meerdere bonussen te krijgen als je je aanmeldt voor een online training of cursus. Is dat het geval bij de Pianoles van René? Ja, zeker. Je krijgt meerdere bonussen meegeleverd. Allereerst krijg je toegang tot maar liefst 52 video’s met daarin naspeel liedjes en oefeningen. Dankzij deze video’s kan je allerlei verschillende bekende liedjes na gaan spelen en zodoende uit je hoofd leren. Onwijs leuk! Ook heb je de beschikking over meerdere technologie video’s. Met deze video’s ben je in staat om zelf je muziek op te gaan nemen, waardoor je je eigen pianospel terug kunt gaan luisteren. Tot slot krijg je ook nog toegang tot live webinars en trainingen. Alle leden van de Pianoles van René krijgen hier gratis toegang voor. Het is overigens ook nog mogelijk om deze trainingen en webinars op een later moment gratis terug te kijken. Ideaal! Ben ik te spreken over de bonussen? Ja, absoluut. Ook over deze bonussen kan ik eigenlijk geen kwaad woord roepen. De bonussen zijn uitgebreid, hebben betrekking op leuke onderwerpen en zijn derhalve absoluut een aanvulling op de toch al uitgebreide cursus.

Wat vinden andere volgers van de cursus?

Het mag duidelijk zijn; ik ben behoorlijk te spreken over deze cursus. Maar, hoe zit dat met andere volgers? Nou, nagenoeg alle volgers zijn onwijs te spreken over deze cursus. Veel mensen roemen de methodiek van René, de inhoud van de cursus en de meegeleverde bonussen. Bij deze beoordelingen viel mij één ding absoluut op. Veel volgers geven aan dat zij heel snel het piano spelen onder de knie hebben gehad. Klinkt dat voor mij herkenbaar? Ja, absoluut. Dit is wat mij betreft dan ook een duidelijk teken dat deze cursus echt een absolute meerwaarde biedt.
Al met al zit ik dus op één lijn met de andere volgers van deze cursus. Zijn er echter helemaal geen negatieve beoordelingen te vinden? Nou, daar moet je flink voor graven. Uiteindelijk heb ik slechts één negatieve beoordeling kunnen vinden, waarbij ik de kritiek ook nog niets een terecht vond. Die negatieve beoordeling laat ik daarom ook bewust uit deze review.

Wat kost deze cursus?

Wil jij graag piano kunnen spelen? Lijken de Pianolessen van René jou wel iets? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten waar je rekening mee moet houden. René biedt deze cursus in twee varianten aan:
 • Betaling in termijnen: 8 termijnen van 19,95 euro
 • Eenmalige betaling: 149 euro
Het is dus iets voordeliger om de betaling in één keer te voldoen. Ongeacht voor welk soort betaling je kiest, krijg je levenslang toegang tot deze cursus. Dat is echter niet het enige voordeel van de Pianoles van René. Nee, René biedt namelijk ook nog een 30-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie. Ben jij niet tevreden over de cursus? Dan kan je dit binnen 30 dagen kenbaar maken aan René. Je krijgt vervolgens het volledige aankoopbedrag van René terug. Prima geregeld.

Kan ik de cursus aanraden?

Zo, ik ben alweer aan het einde van deze Pianoles van René review uitgekomen. Is deze cursus de moeite waard? Ja, zonder ook maar enige twijfel kan ik deze cursus aan iedereen aanraden. De cursus is onwijs uitgebreid opgebouwd, de cursus bevat de juiste informatie en de cursus is zeer leuk om te volgen. De video’s zijn onwijs makkelijk te volgen, de video’s zijn van een hoge kwaliteit en de inhoud van de cursus is perfect op elkaar afgestemd.
Bijkomend voordeel is dat je eigenlijk geen risico loopt met de aanschaf van deze cursus. De aanschafprijs valt in eerste instantie reuze mee, maar als je niet tevreden met de cursus bent, is er alsnog geen nood aan de man. Dankzij de unieke garantie van René kan je namelijk binnen 30 dagen je geld weer terug krijgen. Op het gebied van het kostenplaatje hoef je je dus ook nergens zorgen over te maken. Ook over de meegeleverde bonussen ben ik zeer te spreken. Of beter gezegd; ik ben over deze gehele cursus uitermate te spreken. Wil jij graag piano leren spelen? Dan is dit in mijn ogen de beste online pianocursus die je kunt volgen. Qua prijs, qua kwaliteit en qua prijs-kwaliteitverhouding ga je simpelweg geen betere cursus vinden. Ik ben fan!

Vergelijkbare berichten