Hoe voorkom je pijn in je arm tijdens piano spelen?

Als je piano gaat spelen is een goede houding natuurlijk heel erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat jij geen last krijgt van vervelende blessures. Een daarvan is pijn in je arm tijdens het piano spelen. In dit blogbericht vertellen we je hoe je blessures kunt voorkomen. Lees verder.

Piano spelen met een goede houding

Als je op pianoles gaat of je volgt een online piano cursus, gaan de eerste lessen meestal over hoe jij je vingers op de toetsen moet plaatsen en hoe je een goede zithouding aanneemt.

De reden hiervoor is dat als je geen goede houding aanneemt je daardoor last kunt krijgen van vervelende klachten zoals rugpijn, pijn in je arm pijn in je polsen etc.

Niet alleen de zithouding kan zorgen voor vervelende klachten maar ook de speeltechniek tijdens het piano spelen zelf kan bijvoorbeeld zorgen dat je snel zere vingers krijgt of pijn in je arm krijgt

Hoe voorkom je pijn in je arm tijdens het piano spelen?

Een goede zithouding gaat dus vooral over een rechte rug en een goede afstelling van de pianokruk. Er bestaat niet maar één zithouding voor alle pianisten. Gelukkig zijn er genoeg Youtube video’s die je helpen de juiste zithouding te bepalen tijdens het piano spelen.

Ook leer je een goede zithouding aan als je gaat beginnen met pianolessen of een online pianocursus gaat volgen.

Daarnaast is ook zoals eerder al genoemd de vingerzetting heel belangrijk om geen last te krijgen van je polsen en vingers. Ook dit kun je Gewoon vinden op Youtube. Maar wordt ook uitgelegd in de bovenstaande video.

De belangrijkste elementen voor een goede pianohouding zijn:

  • Juiste zithoogte en afstand tot de piano
  • Positie en houding van je rug en hoofd
  • De houding van je armen schouders en vingers.

Door de bovenstaande elementen goed toe te passen krijg je minder snel last van pijn in je arm tijdens het piano spelen en kun je het daardoor langer volhouden.

Piano leren spelen

Als je van plan bent om piano te leren spelen kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt er voor kiezen om lessen te nemen bij een muziekschool of een muziek docent, maar je kunt er ook voor kiezen om online te lessen.

Het voordeel van online pianoles nemen is vooral dat je het vanuit je eigen huis kunt doen en ook je eigen tijden kunt bepalen. Als je pianolessen neemt bij een docent ben je vaak afhankelijk van de beschikbaarheid van de docent.

Toen ik begon met piano spelen merkte ik vaak dat de tijden die mijn docent beschikbaar waren nooit helemaal goed aansloten aan mijn tijden. Daarom ben ik na een tijd van lessen ook over gestapt op een online piano cursus. Hier leerde ik precies hetzelfde alleen deed ik nu alles op mijn eigen tempo en eigen manier.

Als je nog geen idee hebt hoe online pianoles precies werkt, raad ik je aan via de onderstaande knop jezelf aan te melden voor een vrijblijvende gratis proefles. Dan krijg je direct een idee hoe goed dat eigenlijk werkt. Ik ben erg blij met online pianolessen. Daarom raad ik jou aan hetzelfde te doen.

Vergelijkbare berichten