Refurbished laptop de moeite waard?

De laptop is waarschijnlijk een van de beste uitvindingen in de wereld van elektronica. Je kunt er daadwerkelijk alles mee. Of nou ja, bijna alles dan. Werken, leren, films kijken, vakanties boeken, noem het maar op of het kan via je laptop. Het fijne aan een laptop is dat je deze overal mee naar toe kan nemen. Dat was vroeger natuurlijk niet voor te stellen. De computer stond meestal op een vaste plek in huis en was aangesloten aan het stopcontact. Tegenwoordig neem je je laptop zo mee in je tas.  

Wel hangt er een aardig prijsje aan een laptop. Als je deze splinternieuw koopt, dan kun je hier zomaar ruim duizend euro voor kwijt zijn. Deze kosten zijn onder andere verbonden aan het geheugen van de laptop, de snelheid en het formaat van de laptop. Niet iedereen kan het veroorloven om zo’n groot bedrag voor een laptop neer te leggen. Hiervoor zijn er refurbished laptops in het leven geroepen.  

Het aanschaffen van een refurbished laptop is zeker de moeite waard, omdat het product zo goed als nieuw is en vaak nog jaren meegaat. Wil jij weten waarom een refurbished laptop nog meer een goede aankoop is? Lees dan snel verder.  

Wat is een refurbished laptop?  

Wellicht weet je al een beetje wat een refurbished laptop is, omdat je hier al wat onderzoek naar het gedaan. Mocht je er nog niet eerder van hebben gehoord, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Logischerwijs gaat het hier om een laptop. Het woord refurbished klinkt best luxe, maar het gaat niet per se om een luxer exemplaar. Refurbished betekent eigenlijk dat de laptop een opknapbeurt heeft gehad en is hiermee zo goed als nieuw. De laptop is dus al wel eerder gebruikt.  

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het refurbishen van laptops. Het kan zijn dat een laptop al eens is gebruikt op een school. Ook kan het zijn dat een laptop al eens heeft gediend als showmodel in een elektronicazaak. Vaak zijn deze laptops in betere staat dan een laptop die door een particulier is gebruikt. Als een laptop is refurbished, dan is deze als het ware een make-over ondergaan of gerenoveerd.  

Een laptop is een gecompliceerd apparaat. Bij het refurbishen moet je niet alleen denken aan het opknappen van de buitenkant, maar vooral aan de binnenkant. Dit heet ook wel de hardware. Er zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het refurbishen van de hardware van laptops. Vooral bij Apple-apparatuur is dit een flinke klus. Sommige opgenomen data wordt hierbij verwijderd waardoor de levensduur van de laptop wordt verbeterd. Ben je benieuwd naar de voordelen van een refurbished laptop? Lees dan gauw verder.  

Wat is het voordeel van een refurbished laptop kopen? 

De hoofdvraag van dit artikel luidt of een refurbished laptop de moeite waard is. Op deze vraag kun je eigenlijk alleen maar een positief antwoord verwachten. Er hangen namelijk aardig wat voordelen aan de aanschaf van een refurbished laptop. Wellicht zorgen onderstaande voordelen ervoor dat jij de stap durft te maken tot de aanschaf van een refurbished laptop.   

Veilig 

Een tweedehands product kopen via het internet heeft menig mens al eens gedaan. Toch kan het aanschaffen van een laptop wat lastiger zijn. Je weet immers niet hoe de vorige eigenaar met de laptop om is gegaan en of deze verkoper wel helemaal eerlijk is over de laptop. Het aanschaffen van een refurbished laptop is daarom een stuk veiliger. Deze koop je namelijk bij legitieme bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opknappen van laptops. Zo weet je zeker dat je een goede koop doet en vaak heb je ook nog een aantal jaar garantie op jou zo goed als nieuwe laptop.  

Goedkoop  

Een laptop kan ontzettend hoog oplopen in kosten. Een gloednieuwe laptop aanschaffen is daarom niet voor iedereen weggelegd. Aangezien een refurbished laptop al eens gebruikt is, al is dit soms minimaal geweest, blijft het een gebruikt product. Dit zorgt ervoor dat een refurbished laptop een stuk goedkoper is. Soms kan dit honderden euro’s schelen vergeleken met de nieuwprijs. Als je een laptop rechtstreeks bij de fabrikant koopt, dan zit hier altijd een winstmarge op. De vorige eigenaar heeft deze marge al betaald, waardoor de refurbished laptop niet meer zo duur is.  

Milieubewust  

Iedereen weet dat weggooien zonde is. Helaas gebeurt het nog steeds veel te vaak. Ook oude apparaten worden op de vuilnishoop gegooid. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die wel inzien dat hun oude laptop nog een tweede leven waard is. Een van de voordelen van een refurbished laptop is ook dat het milieubewust is. Je kunt namelijk beter een gebruikte laptop aanschaffen, dan dat je bijdraagt aan de productie van nieuwe apparatuur. Van een refurbished laptop kun je nog jaren plezier hebben en ondertussen help je de natuur ook nog een handje.  

Hier moet je op letten bij het kopen van een refurbished laptop  

Welke aankoop je ook gaat doen, het is altijd belangrijk om eerst goed onderzoek te doen. Vooral als het op elektronica gaat of wat duurdere producten in het algemeen. Als je een nieuw product rechtstreeks vanuit de fabrikant koopt, dan kun je ervan uitgaan dat alles tiptop in orde is. Bij refurbished laptops is dat ook het geval, want in principe is de opgeknapte laptop weer als nieuw. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van jouw eerste refurbished laptop.   

Garantie

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen heb je vaak garantie op een refurbished product. Wel kan de duur van deze garantieperiode verschillen per bedrijf. De een biedt maar een paar maanden terwijl de ander soms wel 2 jaar garantie biedt. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar hoelang jouw garantie geldig is. De garantietermijn is ook afhankelijk van de geschatte levensduur van de laptop. Omdat deze volledig is opgeknapt is dit soms moeilijk te zeggen, daarom is het slim om verschillende aanbieders te vergelijken.  

Actuele staat  

Een gebruikte laptop heeft logischerwijs gebruikssporen aan de buitenkant. Dat wil echter niet zeggen dat de binnenkant, dus de hardware, ook beschadigd is. Bij het aanschaffen van een refurbished laptop is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele deukjes of krasjes op het exterieur van de laptop. Wil je een laptop die er zowel van binnen als buiten zo goed als nieuw uitziet, ga dan eerst eens kijken bij de winkel of vraag de actuele staat van de laptop na. Houdt er wel rekening mee dat hoe beter de laptop eruitziet, hoe meer je hiervoor moet betalen.  

Prijs  

Aan alles hangt een prijskaartje. Je hebt net al kunnen lezen dat ook refurbished laptops kunnen verschillen in prijs door de staat van het exterieur. Daarnaast heeft onder andere ook de leeftijd van de laptop invloed op de prijs. Waarschijnlijk bekijk je bij verschillende aanbieders dezelfde laptop om de prijs te vergelijken. Daarnaast is het ook slim om dezelfde laptop, maar dan in nieuwe staat te bekijken. Soms zijn wat oudere modellen qua nieuwprijs te vergelijken met een refurbished model. In dat geval zou je ook nog de overweging kunnen maken om een nieuwe laptop aan te schaffen.  

Mogelijkheden  

Zowel bij een nieuwe laptop als bij een refurbished versie is het van belang goed te kijken naar wat je nodig hebt. Waar ga je de laptop precies voor gebruiken? Hoe groot wil je dat de laptop is? Dit zijn allemaal vragen die je van tevoren vast moet stellen om de beste keuze te maken. Als je erg fan bent van foto en video, dan is het slim om te kijken naar een laptop met voldoende opslag. Daarbij is een groot werkgeheugen ook aan te raden, omdat de bewerkingsprogramma’s veel van je laptop vragen. Gebruik je de laptop alleen voor alledaagse dingetjes, dan heb je al snel genoeg aan wat minder.  

Conclusie  

Ben je toe aan een nieuwe laptop, maar wil of kun je hier niet de nieuwprijs voor betalen? Dan is een refurbished laptop zeker de moeite waard. Je weet nu wat de voordelen hiervan zijn en waar je op moet letten als je besluit een refurbished laptop aan te schaffen. Vergelijk altijd goed je verschillende opties en kies een laptop en aanbieder waar jij een goed gevoel bij hebt.  

Een refurbished laptop is ideaal voor een student die bijvoorbeeld veel gebruik moet maken van verschillende programma’s. Daarnaast is een refurbished laptop ook de uitgelezen kans om toch een bijna nieuwe gadget aan te schaffen, terwijl je ondertussen stilstaat bij het milieu.