Wat moet je doen als het scherm van je laptop kapot is?

Als het scherm van je desktop computer kapot gaat, is dat vaak niet zo een probleem. Je kunt dan gewoon een nieuw scherm kopen. Maar bij een laptop is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Een laptop scherm is lang niet zo makkelijk te vervangen als een monitor van je computer. Als het scherm van je laptop kapot is, is het natuurlijk eerst een goed idee om te kijken of het scherm wel echt kapot is. Dit kun je doen door de laptop een keer opnieuw op te starten. Er bestaat een kans dat je laptop scherm na het opstarten wel weer werkt. Als het scherm echt kapot is, kun je het scherm laten vervangen of een nieuwe laptop kopen. In dit blogbericht vertel ik je meer over de mogelijkheden die je hebt als het scherm van je laptop kapot is gegaan.

Wat moet je doen als het scherm van je laptop kapot is?

Als het scherm van je laptop kapot is kunnen er verschillende problemen ontstaan. Niet altijd is je scherm echt kapot, maar is het scherm wel langzaam aan zijn einde. Hieronder lees je mogelijke problemen die ontstaan bij een kapot scherm van je laptop

Beeldscherm werkt nog maar voor de helft

Als je laptop al wat ouder is, kan het zijn dat de beeldbuis van je laptop niet meer helemaal goed werkt. Hierdoor laat je laptop alleen nog maar een gedeelte van het beeld zien en is de andere helft bedekt. Je kunt dan vaak alleen nog maar de bovenkant van het scherm zien of een gedeelte van de linker kant. Als dit bij jouw laptop het geval is, is de enige optie om het hele scherm te laten vervangen.

Beeldscherm geeft een rode gloed

In de meeste gevallen is je laptop scherm aan zijn eind als je een rode gloed op je beeldscherm ziet. Je kunt testen over je beeldscherm kapot is door een externe monitor aan te sluiten. Is de rode gloed niet zichtbaar op de externe monitor? Dan is de enige oplossing om het scherm van je laptop te vervangen.

Wazig beeld

Ook kan het zijn dat je wazig beeld krijgt op je laptop scherm. Hierdoor kun je bijna niet meer lezen wat er op je beeldscherm staat omdat alles een soort van uitgeveegd is. Dit probleem heb ik ook eens gehad met mijn laptop. Na het opnieuw opstarten van mijn laptop was het weg en kon ik weer normaal gebruik maken van mijn laptop.

Zwart beeld

Als je beeldscherm na het opstarten alleen maar een heel donker zwart beeld geeft, kan dat een aantal oorzaken hebben. Het zou kunnen dat je beeldscherm niet meer goed werkt en bijna defect is, maar het kan ook zijn dat er iets niet goed staat in de instellingen van je laptop. Als je geluk hebt kun je vaak nog een beetje van het beeld zien. In dat geval is je scherm meestal niet defect maar is er iets misgegaan in de instellingen. Probeer dan goed te kijken op het beeldscherm, om de instellingen van je beeldscherm te vinden om de instellingen van je beeldscherm aan te passen. De instelling die mogelijk je donkere beeld veroorzaakt is waarschijnlijk de helderheid. Sommige laptops hebben ook een optie om de helderheid op het toetsenbord aan te passen. Werkt het niet? Dan bestaat de kans dat er een kabel in de laptop kapot gegaan is. Dit is meestal makkelijk te repareren.

Gebroken scherm

Een van de ergste dingen die natuurlijk kunnen gebeuren is dat je net een nieuwe laptop hebt en je laat de laptop per ongeluk op de grond vallen. Je opent het scherm van je laptop en ziet dat er een gigantische barst in het scherm zit. Een voordeel van een gebroken scherm is in ieder geval niet je laptop zelf kapot is. Vooral als je net een nieuwe laptop hebt, is het scherm laten repareren de beste optie.

Hoe los je de problemen op?

In de meeste gevallen kun je een laptop scherm laten repareren. Het scherm wordt dan meestal vervangen door een ander scherm. Als je al een wat nieuwere laptop hebt, krijg je er meestal een nieuw scherm op, maar bij de wat oudere laptops wordt ook wel eens gebruik gemaakt van een tweedehands scherm. Dat scheelt je meestal veel kosten. In niet alle gevallen is het mogelijk om een laptopscherm te laten vervangen. Het kan namelijk ook zijn dat niet je scherm kapot is maar de videokaart in de laptop. Als de videokaart te vervangen is, kun je die natuurlijk vervangen. Maar in de meeste gevallen zit de videokaart vast aan het moederbord van de laptop. Als dat het geval is zit er niets anders op dan een nieuwe laptop te kopen.

Is het de moeite waard om een heel laptop scherm te laten vervangen?

Als je net een nieuwe laptop hebt is het in veel gevallen wel de moeite waard om het defecte scherm van je laptop te laten vervangen voor een nieuwe. In veel gevallen kun je het zelfs verhalen op een verzekering als je die hebt afgesloten voor je laptop. Als je laptop al wat ouder is, is het in de meeste gevallen geen goed idee om het scherm van je laptop te vervangen. De kosten voor reparatie zijn vaak behoorlijk duur en is het meer lonend om een nieuwe laptop te kopen. Helemaal als je al een wat oudere laptop hebt, is het defecte beeldscherm een goede reden om eens naar een nieuwe laptop te kijken.

Wat kost het vervangen van een laptop scherm gemiddeld?

Er zijn heel veel laptop reparatie bedrijven en computer winkels die je graag helpen met het vervangen van je defecte scherm. Ik heb een aantal laptop reparatie websites opgezocht om te kijken welke prijzen ze hanteren. Je ziet direct dat de prijzen heel divers zijn. Hieronder zie je een aantal laptop reparateurs en hun prijzen:
PC Refresh € 179,-
Laptop scherm Groningen € 95,-
PC dokter Alkmaar € 129,-
Zo zie je dat het vervangen van een laptop scherm al snel rond de 100 euro kost. Als je al een oude laptop hebt is het meestal niet de moeite waard om de kosten eraan uit te geven. Als je laptop al wat ouder is, kan het ook wel een fijn idee zijn dat je weer een nieuwe laptop mag uitkiezen. Je zal versteld zijn van de vooruitgang in laptops en zelf een beetje moeten wennen aan de nieuwe snelheden van een laptop.

Nieuwe laptop aanschaffen

Als je er geen mogelijkheid in ziet om het defecte scherm van je laptop te vervangen, is het wellicht een goed idee om eens te kijken naar een nieuwe laptop. Laptops veranderen snel en worden ook heel snel steeds een stukje beter. Als je laptop al een paar jaar oud is, zal je versteld staan van hoe snel laptops nu zijn. Bij het kiezen van een nieuwe laptop is het een goed idee om in ieder geval te kijken naar de prijs. Als je laptop defect raakt komt het meestal nooit op het goede moment. Als je een ruim budget hebt kun je een hele mooie nieuwe laptop uitzoeken, maar ook als je wat krap bij kas zit zijn er genoeg mogelijk heden.
Zoek je nieuwe laptop bij Coolblue >>
Vrijwel alle nieuwe laptops die nu te koop zijn zullen een stuk sneller zijn dan wat je nu gewend bent. Zelfs als je een budget laptop zou kopen is de kans groot dat je er met grote sprongen op vooruit gaat. Voor een goede nieuwe laptop kun je bij heel veel verschillende winkels terecht. Zelf koop ik mijn laptops meestal bij Coolblue of Mediamarkt. Ga je op zoek naar een nieuwe laptop? Bekijk dan eens de onderstaande winkels:
  • Coolblue.nl (selectie van de beste laptops voor een goede prijs al voor je geselecteerd)
  • Mediamarkt.nl
  • Bol.com (selectie van de beste laptops voor een goede prijs al voor je geselecteerd)
  • BCC.nl
We zijn partner van Coolblue en bol.com. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen als je producten via onze website bestelt. Je bent natuurlijk niets verplicht, maar het helpt ons enorm om de kosten van de website te betalen. Daarom hebben we bij Coolblue en Bol.com een stapje extra voor je gezet door de beste laptops voor een goede prijs te selecteren. Mocht je via onze website een laptop aanschaffen bij bol.com of Coolblue, willen we je daarvoor hartelijk bedanken. Je helpt ons!