Welke Smartwatch past het beste bij jou?

Er waren ooit tijden waarop men buitenhuis enkel de tijd in de gaten konden houden door een horloge aan een kettinkje uit hun binnenzak te halen, iets waar de meeste mensen zich geen voorstelling meer van zouden kunnen maken. Het idee dat je nu een horloge om je pols draagt waar je ook gelijk je berichten, navigatie en zelfs je hartslag mee kan aflezen, was voor de mensen toen waarschijnlijk een nog wel een veel onvoorstelbaarder idee. En zelfs nu is het soms nog lastig om te beseffen: de vele gebruiksmogelijkheden van een smartwatch.

Wat is een smartwatch?

Zoals de naam eigenlijk al verraadt, is een “smart watch” een slim horloge. Dit “slimme” houdt in dat het apparaat tot meer in staat is dan een regulier horloge; oftewel je kunt er veel meer mee dan enkel de tijd in de gaten houden.

Wie in plaats van een normaal horloge smartwatches draagt, zal je in geuren en kleuren kunnen uitleggen waarom hij of zij de smartwatch zo geweldig vindt. Echter, in dit artikel zullen we ons niet alleen focussen op wat een smartwatch is, maar ook wat de beste smartwatch is voor jou, mocht je er geïnteresseerd in zijn.

Hoe werkt de smartwatch?

Smartwatches zijn elektronische apparaten die je kunt koppelen aan je telefoon. Bij de meeste smartwatches doe je dit met behulp van Bluetooth. Wanneer je telefoon aan je smartwatch gekoppeld is, ontvang je veel van de meldingen die je op je telefoon binnenkrijgt, nu ook op je smartwatch. Denk hierbij aan WhatsApp-berichten, agendapunten of notificaties van sociale media.

Waarom dit handig is? Wel, zo kan je je telefoon bijvoorbeeld aan de lader of in je zak houden als je toch wil kijken wie je bericht heeft. Loop je bijvoorbeeld door de stad en is jouw telefoon ergens verstopt in de dieptes van je broekzak of handtas? Dan kan je snel op je smartwatch kijken of je melding belangrijk is.

Voor wie is een smartwatch?

Een smartwatch is eigenlijk handig voor heel veel mensen, mede omdat je het voor zoveel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Het apparaat is bijvoorbeeld ideaal voor iedereen die graag op de hoogte blijft van notificaties zonder steeds zijn of haar telefoon te hoeven pakken. Zij die hun telefoon vaak op één vaste plek willen houden óf hem juist altijd kwijtraken: je weet wie je bent. Een smartwatch zou een perfecte oplossing kunnen bieden.

Echter, de beste smartwatches worden ook heel vaak verkocht aan mensen die graag sporten of erg op hun gezondheid dienen te letten. Met je smartwatch kan je immers meerdere sportprogramma’s gebruiken en zelfs je hartslag of slaapritme in de gaten houden. Ook het tellen van je stappen of bijhouden van je calorieën is mogelijk met dit handige apparaat.

Voor wie de smartwatch ook ontzettend handig is, zijn mensen die voor hun werk erg veel gebruik dienen te maken van hun telefoon; bijvoorbeeld om afspraken in te plannen of mailtjes te beantwoorden. Wie niet constant met de telefoon in de hand wil lopen, of misschien zelfs wel bij een vergadering zit, kan met een snelle blik op de smartwatch kijken of de notificatie die je krijgt belangrijk is, zonder de meeting te verstoren.

Welke smartwatch past bij mij?

Het kan zijn dat jij valt onder een van de bovengenoemde groepen smartwatch-gebruikers, maar wellicht kan jij jezelf hier helemaal niet in vinden, maar ben je wel erg geïnteresseerd in je eigen smartwatch. Dat kan heel goed! Maar welke smartwatch is dan de beste smartwatch voor jou?

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. Geen smartwatch is immers hetzelfde. Zo kan je kijken naar de verschillende mogelijkheden die elke smartwatch biedt, maar is het ook belangrijk om uit te zoeken welke smartwatch gekoppeld kan worden aan je telefoon.

Welk model smartwatch is de beste smartmatch?

Er zijn veel verschillende types smartwatch. Wanneer je uit wil zoeken welke smartwatch de beste smartwatch is voor jou, is het dan ook belangrijk dat je weet op welke punten je dient te letten. Sommige aspecten zijn meer persoonlijk, zoals het design, maar er zijn ook zaken die ontzettend belangrijk zijn, zoals de compatibiliteit met je telefoon.

Merk en besturingssysteem

Het belangrijkste is dat je smartwatch gekoppeld kan worden aan je telefoon. Heb je bijvoorbeeld een Samsung-telefoon, dan is een Samsung smartwatch het beste om aan te schaffen. Er zijn echter ook smartwatches die met meerdere merken telefoons verbonden kunnen worden. Dit komt doordat sommige telefoons met hetzelfde systeem werken.

Nog wel belangrijker dan het merk, is dus het besturingssysteem van je telefoon. Bij het aanschaffen van je smartwatch dien je dus altijd goed uit te zoeken welk besturingssysteem het model vereist. Bij twijfel kan je altijd informeren bij de aanbieder.

Wil je liever een smartwatch die niet op een telefoon aangesloten hoeft te worden? Ook dit is mogelijk, want sommige smartwatches werken ook zonder gekoppeld te worden. Hiervoor dien je een speciale simkaart aan te schaffen die je in je smartwatch kan stoppen en deze te voorzien van internet en extra geheugen.

Watervast

Verder is het ook belangrijk om te weten welke smartwatches watervast zijn, en welke verschillende mogelijkheden je ook hierin kunt vinden. Sommige smartwatches zijn bijvoorbeeld “regen
-watervast. Dit houdt in dat hij wel tegen de spetters kan die je tijdens het fietsen door de regen over je heen krijgt.

Daartegenover heb je ook de smartwatches met een hele hoge watervastheid. Deze zijn ideaal voor watersporters of water-hobbyisten. Denk hierbij aan waterpolo, snorkelen, duiken of zwemmen. Met deze modellen hoef je je geen zorgen te maken over de natte activiteiten die je uitvoert: je smartwatch overleeft het wel!

Functies en design

Zodra je weet welk merk, besturingssysteem en welke watervastheid jij nodig hebt voor jouw smartwatches, wordt het tijd om te kijken naar wat de meeste gebruikers het leukst vinden: hoe mooi het oogt en wat je ermee kan! Let wel, de eerder genoemde punten zijn het belangrijkst.

Dus heb jij bijvoorbeeld als merk voor je smartwatch Samsung nodig, met een bepaald besturingssysteem en hoge watervastheid? Zorg dan dit de eerste dingen zijn waar je naar kijkt bij het aanschaffen van je smartwatch. Zie jij een smartwatch die je tóch mooier vindt en toegang biedt tot een bepaalde applicatie, maar verder niet voldoet aan bovengenoemde eisen? Dan is het wellicht aan te raden verder te zoeken.

Dat gezegd hebbende, is watervastheid niet voor iedereen belangrijk! Ben jij bijvoorbeeld altijd erg voorzichtig geweest met apparaten en water? Dan hoef je hier niet op te letten, en kan je je meer focussen op wat het kan en hoe het eruitziet.

Functies

Voor sommige gebruikers zijn de diverse mogelijkheden ontzettend belangrijk; sporters zullen bijvoorbeeld naar heel andere functies kijken dan ondernemers. Hoewel de meeste smartwatches wel nagenoeg van dezelfde functies voorzien zijn, is het toch altijd belangrijk om hierop te letten. Want ook wat betreft de mogelijkheden van je smartwatch, is er keuze!

Slechts enkele van de vele opties waar smartwatches over kunnen beschikken, zijn het afspelen van muziek, het bijhouden van gezondheidsdata, ontvangen  van telefoontjes en er is zelfs een app waarmee je je telefoon terug kan vinden! Het is dus bij je speurtocht naar de beste smartwatch belangrijk te kijken naar wat de smartwatch allemaal biedt, en bovenal waar jij behoefte aan hebt. Wil je bijvoorbeeld per se een noodfunctie, waarmee je met één druk op de knop je locatie kan delen en een vooraf ingesteld telefoonnummer kan bellen? Kijk dan in de lijst met functies of deze ertussen staat.

Design

Nu komen we bij het meer persoonlijke gedeelte. Want wat vind je mooi aan een smartwatch? Heb je voorkeur voor kleuren, of andere leuke tierelantijntjes? Ben je op de hoogte van welke smartwatch dames meestal bestellen, en in hoeverre dit verschilt van het soort smartwatch heren graag willen? Misschien heb je wel liever uniseks! Er is veel mogelijk als het gaat om het ontwerp, dus kijk goed naar wat je budget je toelaat en welke designs de verschillende merken allemaal hebben.

Wat zijn de grootste voor- en nadelen van een smartwatch?

Nu je alles gelezen hebt over smartwatches, wordt het bijna tijd om een keuze te maken over of een smartwatch wel iets is voor jou en zo ja, welke smartwatch dit dan moet zijn. Om je toch nog even verder te helpen met het maken van deze keuze, zullen we hier nog kort even de belangrijkste voor- en nadelen noemen. Neem ze goed door en neem ze allemaal grondig mee in je overweging.

Voordelen

  • Je hoeft je telefoon niet altijd te pakken
  • In één oogopslag op de hoogte van je notificaties, afspraken en berichten
  • Mogelijkheid tot verbinden met andere apparaten, zoals een speaker
  • Altijd bij de hand
  • Ook functies voor buitensporters en hikers (bijv. langere batterijduur en betere navigatie)
  • Door de vele verschillende mogelijkheden kan je een model kopen dat zo veel mogelijk bij je past
  • Activity trackers kunnen je op de hoogte houden van zaken als hartslag en slaap

Nadelen

  • Telefoon dient in de buurt te zijn van je smartwatch voor optimaal gebruik, zoals het ontvangen van notificaties
  • Sommige smartwatches kunnen aan de prijzige kant zijn

Conclusie: wat is de beste smartwatch?

Uiteindelijk kan er maar één bepalen welke smartwatch het beste bij je past, en dat ben jij. Je bent nu in elk geval op de hoogte van wat het apparaat is, kan en in welke situaties ze goed van pas kunnen komen. De rest hangt van jou af. De tijd van oude zakhorloges is immers voorbij, en nu is het tijd voor jou om te besluiten of je klaar bent voor slimmer model.