Thuis piano leren spelen? Lees dit

Als je piano wilt leren spelen kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt er voor kiezen om les te nemen, naar een muziek school te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om thuis piano te leren spelen.

In dit blogbericht ga ik je vertellen hoe je thuis piano kunt leren spelen, waarom je daarvoor zou kiezen en geef ik je een aantal tips als je het vanuit huis gaat doen. Lees verder.

Hoe kun je thuis piano leren spelen?

Thuis piano spelen is voor iedereen mogelijk. Wel heb je dan een keyboard of piano nodig om te kunnen oefenen. Je kunt er dan voor kiezen om jezelf piano te leren spelen met behulp van YouTube of ervoor kiezen om een online cursus te volgen.

Zelf heb ik eerst een tijd pianoles gevolgd en heb ik daarna besloten om ook zelf thuis piano te leren spelen. Hiervoor heb ik bepaalde dingen via YouTube geleerd maar heb ik ook veel gehad aan een online cursus.

Het is een helemaal geen slecht idee om thuis piano te leren spelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je net als wanneer je gaat lessen eerst de basis van piano spelen goed kent.

Je moet daarbij vooral letten op je houding, de manier waarop jij je vingers op de toetsen plaatst en hoe welke toetsen je waar kunt vinden op de piano.

Waarom zou je thuis piano leren spelen?

Thuis piano spelen geeft je direct veel vrijheid. In plaats van dat je elke keer naar je piano docent moet of naar een muziekschool kun je dan in je eigen tijd achter de piano kruipen om te oefenen.

Natuurlijk is dat niet altijd een voordeel. Je moet namelijk wel discipline en doorzettingsvermogen hebben als je alles thuis gaat leren.

Een online cursus kan je helpen die discipline te geven. Omdat je dan een programma doorloopt die je moet volbrengen om de cursus af te ronden.

Daarnaast geeft het een fijn gevoel als je gestructureerd aan de slag gaat met piano spelen.

Er gaat niets boven piano spelen in je eigen vertrouwde omgeving.

Tips om beter piano te leren spelen

Om je direct op weg te helpen als je gaat beginnen met piano spelen wil ik je graag een aantal tips geven.

1. Leer direct een juiste houding aan

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven als je gaat beginnen met piano spelen is dat het belangrijk is om de juiste houding aan te nemen.

Als je een verkeerde houding aanleert is het heel moeilijk om dat later weer af te leren en kan dat ook nog eens zorgen voor vervelende blessures.

Daarom raad ik je aan om voordat je gaat beginnen met piano spelen eerst goed te leren wat de juiste houding is bij piano spelen.

2. Neem af en toe een kleine pauze tussendoor

Als je piano wilt leren spelen ben je natuurlijk erg enthousiast. De kans is groot dat je daardoor lange oefensessies inplant. Natuurlijk is het goed om veel te oefenen, maar het is ook belangrijk om af en toe eens een pauze te nemen tussendoor.

Vooral als er frustraties ontstaan omdat een bepaald stukje niet wil lukken is het belangrijk om er even van weg te lopen. Je zal merken dat het daarna een stuk makkelijker gaat.

3. Iedereen begint bij het begin

Iedereen wil natuurlijk direct heel goed zijn in piano spelen. Maar je moet je realiseren dat het alleen gaat lukken door te oefenen en steeds beter  te worden. Je moet niet van jezelf verwachten dat je direct alles al kunt.

Daarnaast is het helemaal niet erg als het even moeilijk wordt. Ga gewoon met iets anders aan de slag en kom later weer terug op dat moeilijk stukje.

4. Volg een online cursus voor sneller resultaat

Een van de makkelijkste manieren om snel piano te leren spelen is door het volgen van een online cursus.

Het voordeel van een online cursus is dat ze meestal heel praktisch zijn ingesteld waardoor je snel de theorie in de praktijk leert brengen.

Als je snel mee wilt kunnen spelen met liedjes raad ik je zeker aan om een online cursus te volgen. Het is een stuk goedkoper dan daadwerkelijk pianoles volgen en je hebt er vrijwel net zo veel aan.

5. Leer eerst akkoorden

Om snel piano te leren spelen is het een goed idee om eerst akkoorden te leren spelen. Akkoorden vormen de basis voor ieder lied en daarom wordt het er makkelijker van als je dat eerst leert.

6. Leer piano spelen met beide handen tegelijk

Vaak zie je dat beginnende pianisten eerst de linkerhand onder de knie willen krijgen voordat ze de rechterhand er aan toevoegen. Toch heb ik uit ervaring gemerkt dat het veel makkelijker is om met beide handen tegelijk te leren spelen.

Mijn ervaringen

Toen ik begon met piano spelen kreeg ik privé les van een docent. Hier leerde ik vooral klassieke muziek spelen en noten lezen.

Maar achteraf had ik het ook prima gevonden om een online cursus te volgen zodat ik zo snel mogelijk mee kon spelen met moderne muziek.

Uiteindelijk heb ik als nog de online cursus gevolgd. Dit heeft me geholpen om snel de liedjes te leren spelen die ik graag wilde spelen.

Uiteindelijk heb ik voor mijn gevoel net zo veel gehad aan de online lessen als aan privéles en heb ik het zelf vooral als heel prettig ervaren om op mijn eigen gemak te lessen.

Dat is het voordeel als je thuis piano gaat leren spelen.

Conclusie

Als je graag piano wilt leren spelen zijn daarvoor genoeg mogelijkheden. Als je behoefte hebt aan intensieve begeleiding raad ik je aan om te lessen bij een privé docent. Maar als je het liever allemaal op je eigen gemak doet is het een goed idee om een online piano cursus te volgen.

Om piano te kunnen leren spelen is het natuurlijk wel belangrijk dat je dan thuis een piano of keyboard hebt. Ook is het belangrijk dat je eerst de juiste houding aanleert en dat je leert hoe jij je vingers goed op de toetsen plaatst. Dat maakt het piano spelen vooral als je verder komt een stuk makkelijker.

Probeer 30-dagen gratis online pianoles

 

Vergelijkbare berichten