Vaatwasser verstopt wat nu?

Vaatwasser verstopt wat nu?. Als je vaatwasser verstopt is geraakt, pompt het water van je vaatwasser niet meer weg. Je kunt dan een aantal dingen doen. Je kunt proberen zelf de verstopping te verwijderen, het laten doen door een reparateur of een nieuwe vaatwasser kopen.

In dit blogbericht ga ik je uitleggen wat je moet doen als je vaatwasser verstopt is en geef ik je een aantal tips die helpen voorkomen dat het weer gebeurd. Lees verder.

Vaatwasser verstopt en nu?

Als je vaatwasser verstopt is geraakt is dat natuurlijk heel vervelend. Het water in je vaatwasser pompt dan niet meer weg. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je vaatwasser weer te ontstoppen.

Zelf je vaatwasser ontstoppen?

Het is te doen om zelf je vaatwasser te ontstoppen. Om dit te doen moet je de filtereenheid in je vaatwasser verwijderen. De kans is groot dat de bij de afvoerpomp de verstopping wordt veroorzaakt. Als de afvoerfilter van je vaatwasser verstopt zit kan het water niet meer wegstromen.

Als je de afvoerfilter hebt verwijderd is het een goed idee om deze even goed schoon te maken. Na het filter te hebben verwijderd zal er nog water in de afvoer zitten boven de afvoerpomp.

Het is dan een goed idee om eerst dit water te verwijderen door het eruit te scheppen. Daarna kun je beginnen met het losmaken van de afvoerpomp.

Bij sommige vaatwassers gaat dit heel makkelijk en bij andere vaatwassers heb je er een gebruiksaanwijzing bij nodig.

Daarom raad ik je aan als je het nog nooit eerder gedaan hebt, eerst even te kijken naar de gebruiksaanwijzing.

Nadat je de afvoerpomp hebt los gekregen, kijk dan of er iets aanwezig is dat kan zorgen voor verstopping. Indien dat het geval is kun je het object verwijderen.

Naast de afvoerpomp kan het ook zijn dat de afvoerslang verstopt zit. Het is dan ook een goed idee om dit ook te controleren.

Nadat je beide elementen hebt gecontroleerd kun je de vaatwasser testen.

Vaatwasser laten ontstoppen door een monteur

Een andere manier om je vaatwasser te ontstoppen is om het te laten doen door een monteur. Het is wel een goed idee om vooraf eerst te vragen naar de prijs omdat een monteur al snel veel geld kost.

In sommige gevallen kun je nog beter een nieuwe vaatwasser kopen dan je vaatwasser te laten repareren.

Maar als je zelf niet handig bent en het toch wilt laten repareren omdat de vaatwasser bijvoorbeeld nog redelijk nieuw is, zijn daarvoor genoeg monteurs die je kunnen helpen.

De klus kost niet veel tijd en is vaak zo gedaan. Toch is het ook een goed idee om ook even in je vrienden of familiekring te vragen of iemand het voor je zou kunnen doen.

Nieuwe vaatwasser kopen

De laatste manier om van je verstopte vaatwasser af te komen is door hem in te ruilen voor een nieuwe. Het kan zijn dat je vaatwasser al wat ouder is en dat de afvoerpomp van je vaatwasser niet meer goed werkt.

Dan is het natuurlijk een goed idee om eens te overwegen of je een nieuwe vaatwasser gaat kopen. Een nieuwe vaatwasser hoeft helemaal niet zo duur te zijn en je hebt ze al voor een bedrag van 150 euro.

Natuurlijk ligt het er dan maar net aan wat voor een soort vaatwasser jij wilt. Wil jij bijvoorbeeld een XXL vaatwasser, of een vaatwasser met veel verschillende standen? Dan ben je automatisch al wat meer geld kwijt.

Bekijk hier de vaatwasssers van coolblue >>

 

5 tips om een verstopte afvoer van je vaatwasser te voorkomen

Het is natuurlijk heel erg vervelend als je vaatwasser verstopt raakt. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je vaatwasser minder snel verstopt raakt en gaat je vaatwasser langer mee.

1. Gebruik Soda

Soda is een middeltje dat vroeger al werd gebruikt voor allerlei doeleinden. Toch is gebleken dat Soda heel goed werkt om vet uit de afvoer van je vaatwasser te verwijderen. Daarom is het een goed idee om af en toe eens wat soda toe te voegen bij de vuile vaat.

2. Verwijder vet van pannen voor je ze in de vaatwasser doet

Het is natuurlijk veel makkelijker om pannen inclusief vet resten in de vaatwasser te zetten. Toch is het goed om te weten dat dit vet ook door de afvoer van je vaatwasser gaat waarbij de kans groot is dat er een gedeelte van het vet achter blijft in de vaatwasser.

Daarom is het beter om eerst pannen en borden af te spoelen zodat de kans een stuk kleiner is dat er een verstopping ontstaat.

3. Verwijder ook etensresten

Het lijkt natuurlijk vanzelfsprekend maar het is ook belangrijk om etensresten te verwijderen van borden omdat dit ook kan zorgen voor een verstopping.

4. Maak regelmatig het filter van je vaatwasser school

Om verstoppingen te voorkomen is het een goed idee om regelmatig te controleren of het filter van je vaatwasser nog schoon is.

Het is makkelijk om het filter schoon te maken door hem te verwijderen en onder de kraan af te spoelen.

5. Maak regelmatig gebruik van het heetste programma

Vrijwel elke vaatwasser heeft een programma waarbij je vaat extra heet wordt gewassen. Het voordeel hiervan is dat het hete water ervoor kan zorgen dat opgedroogd vet in de afvoer los komt.

Door dit regelmatig te doen is de kans groot dat je een verstopping door vet voorkomt.

De gevolgen van een verstopte vaatwasser

In eerste instantie lijkt een verstopte vaatwasser niet zo een groot probleem. Het is dan slechts een kwestie van ontstoppen en de vaatwasser zou weer moeten werken. Wel bestaat de kans dat de motor van de afvoerpomp kapot gaat als de verstopping groot is of lang aanhoudt.

Daarom is het altijd beter om verstopping te voorkomen dan te genezen. Lukt het bij jou niet om je vaatwasser te ontstoppen of is de motor van de afvoerpomp stuk gegaan? Dan raad ik je aan eens te kijken naar een nieuwe vaatwasser.

Een nieuwe vaatwasser hoeft helemaal niet duur te zijn en je hebt ze in allerlei vormen en maten.

Cooblue heeft een groot assortiment aan vaatwassers en je hebt in de meeste gevallen de nieuwe vaatwasser binnen een dag al in huis. Ook helpen de bezorgers van Coolblue je met het aansluiten van je vaatwasser.

Natuurlijk is het helemaal niet moeilijk om een vaatwasser aan te sluiten, maar het is toch fijn al de vaatwasser even netjes voor je geïnstalleerd wordt.

Ben jij toe aan een nieuwe vaatwasser? Dan raad ik je aan om eens te kijken op de website van Coolblue. De kans is groot dat er een geschikte vaatwasser voor je bij zit die aan al je wensen voldoet.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8x89JfYdpU

Bekijk hier de vaatwasssers van coolblue >>

Vergelijkbare berichten