verschillende muziekgenres leren spelen piano

Verschillende muziekgenres leren spelen op de piano? Het leren spelen op een piano is een leuke en uitdagende bezigheid. Het haalt in ieder geval het beste uit jezelf naar boven. Dit heeft puur te maken met de complexiteit van het bespelen van dit instrument. Als je een écht mooi muziekstuk op de piano wilt spelen, vergt dat de nodige kwaliteiten. Het is daarom absoluut aan te raden om piano lessen te gaan volgen. Deze piano lessen stellen je in staat om steeds beter te worden. Je krijgt steeds meer controle over de piano en kunt steeds meer je eigen inbreng laten gelden.

Het is daarbij wel van belang om te beseffen dat dit een langdurig project is. Er zijn niet veel mensen op de aardbol die binnen één week al piano kunnen spelen. Nee, dit is meestal een proces van meerdere maanden/jaren. Gedurende deze periode word je echter wel steeds beter; ook dat is erg leuk om mee te maken. Bovendien leer je gedurende deze periode steeds meer over de piano én over muziek.

Piano spelen; verschillende muziekgenres leren

Muziek is namelijk niet zomaar muziek. Nee, muziek is voor sommige mensen een uitlaatklep, terwijl muziek voor andere mensen weer perfect hun gevoelens beschrijft. Muziek wordt daarom ook door een ieder op een andere manier beleefd. In het verlengde hiervan kan je de smaak van bepaalde personen vinden. Elk persoon heeft namelijk bepaalde lievelingsmuziek. Persoon A is gigantisch fan van jazz, terwijl persoon B juist rock & roll prefereert. Als je piano wilt gaan leren spelen, is het dan ook van belang om de verschillende muziekgenres te herkennen. Vervolgens kan jezelf gaan bepalen welk muziekgenre jij wilt gaan leren.

De verschillende genres

Het mag duidelijk zijn dat er vele soorten muziekgenres bestaan. Sommige muziekgenres bestaan al eeuwenlang, zoals klassieke muziek. Andere muziekgenres zijn eigenlijk nu pas met hun opkomst bezig. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld hip hop.

Het is ook leuk om de verschillende genres per land te bekijken. Als we naar ons eigen landje kijken, zien we voornamelijk de standaard genres naar voren komen. In de wekelijkse top 40 komen veelvuldig de standaard genres naar voren. Als we echter naar Korea kijken, zien we een unieke genre naar voren komen: K-trot. Eigenlijk wordt alleen in Zuid-Korea naar dit genre geluisterd. Dit geeft des te meer aan dat muziekgenres ook door de locatie bepaald (kunnen) worden.

Piano spelen

Piano spelen brengt meerdere leuke aspecten met zich mee. Eén van de allerleukste aspecten is echter de veelzijdigheid. Zet bijvoorbeeld de radio maar eens aan. De kans is groot dat je direct een liedje hoort waarin ook de klanken van een piano te horen zijn. Sommige zien de piano als een ietwat ouderwets instrument, maar toch wordt dit instrument nog veelvuldig gebruikt.

Het is dan ook mogelijk om piano te leren spelen, terwijl je hierbij liedjes uit jouw favoriete muziekgenre gebruikt. Heb je wellicht de behoefte om meerdere muziekgenres te gaan leren? In dat geval sta je voor een leuke uitdaging. Het spelen van meerdere muziekgenres op de piano is namelijk geen al te gemakkelijke klus.

Dit heeft puur met de samenstelling van de muziek te maken. We hoeven jou niet te vertellen dat de akkoorden bij hip hop compleet anders zijn dan de akkoorden bij klassieke muziek. Ook is er een duidelijk verschil merkbaar in de snelheid en in de toonhoogten. Als je dus meerdere muziekgenres op de piano wilt kunnen spelen, dien je meerdere aspecten onder de knie te krijgen.

Om jou verder op weg te helpen, hebben we hieronder handige tips uiteengezet. Deze tips hebben betrekking op het leren piano spelen, maar ook om de verschillende muziekgenres onder de knie te krijgen. Daarbij is het overigens wel van belang om te blijven beseffen dat dit een langdurig proces is. Verwacht niet dat je binnen een korte tijd alles hebt geleerd. Dat is nagenoeg onmogelijk.

Tips!

Als je wilt beginnen om meerdere muziekgenres op de piano te kunnen spelen, dien je uiteraard een goede piano te hebben. Als je een goede piano tot je beschikking hebt, is het instrument aanslaggevoelig. Ook heeft de piano een zogeheten sustain pedaal. Dankzij deze elementen is de kwaliteit van de piano hoogwaardig. Dit is een eerste goed stap om de verschillende muziekgenres onder de knie te krijgen.

Houding

De volgende tip heeft betrekking op de houding. Bij het spelen op een piano is je lichaamshouding ongelooflijk belangrijk. Hierbij is het handig om het volgende te onthouden: rug recht houden en knieën in een hoek van 90 graden. Als je deze houding niet nauwlettend in de gaten houdt, kan je (flinke) lichamelijke klachten krijgen. Dat is uiteraard niet wenselijk.

Naar muziek luisteren

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om veel naar muziek te gaan luisteren. Op dat moment krijg je meer inzicht in de verschillende muziekgenres en de bijbehorende componenten. Ook krijg je op die manier meer te weten over muziek; je gaat de liedjes op een andere manier analyseren. Mocht je veel verschillende muzieksoorten willen beluisteren, heb je tegenwoordig meerdere mogelijkheden. Op zowel Spotify als op YouTube vind je in feite alle muziek.

Speel met andere

Ook kan het erg lonend zijn om samen met andere pianisten te gaan spelen en te oefenen. Je kunt altijd van elkaar leren. Ook is de kans aanwezig dat de ander een geheel andere muzieksmaak heeft. Hierdoor is het ook mogelijk om van elkaar te leren over de verschillende muziekgenres. In feite sluit dat aan op de hierboven genoemde tip; je leert meer inzicht te krijgen in muziek.

Breng geduld op

Tot slot willen we je mee geven om niet te hard van stapel te lopen. Nee, je kunt beter eerst één muziekgenre helemaal onder de knie hebben. Vervolgens kan je dit stapsgewijs uit gaan bouwen naar meerdere muziekgenres. Als je eenmaal het eerste genre goed onder de knie hebt, heb je de basistechnieken namelijk ook onder de knie. Van daaruit kan je weer verder gaan borduren, totdat je alle gewenste muziekgenres kunt spelen.
Onder aan de streep draait alles om oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Breng daarom voldoende geduld op en ga serieus aan de slag met je trainingen. Op den duur ben jij dan ook in staat om meerdere muziekgenres op de piano te spelen.

Vergelijkbare berichten