Wat als je laptop ineens uitvalt?

Door de opkomst van internet kan je eigenlijk niet meer zonder een laptop of een computer. Het internet is dusdanig geïntegreerd in onze samenleving dat je eigenlijk continue toegang tot het internet nodig hebt. Met een laptop, computer of tablet kan je op een handige manier internetten, aan de slag gaan met verschillende programma’s en jezelf vermaken. De aanschaf van een laptop is dan ook voor een ieder aan te raden. Maar, wat nou als jouw bestaande laptop opeens kuren gaat vertonen? Een van de meest gehoorde problemen is dat een laptop spontaan uitvalt. In dit artikel zoomen we graag nader in op dit vervelende probleem. Als je een laptop hebt, wil je daar immers altijd op kunnen vertrouwen. Zodra de laptop kuren gaat vertonen, is het van belang om naar de oorzaak hiervan te kijken. In dit artikel vertellen we jou dan ook graag van alles over het uitvallen van een laptop. We kijken naar verschillende oorzaken, we kijken naar de mogelijke oplossingen en we kijken naar mogelijkheden waarmee je het uitvallen van de laptop mogelijk kunt voorkomen.

Waarom valt een laptop uit?

Een laptop valt niet zomaar uit; laat dat duidelijk zijn. Op het moment dat een laptop uitvalt, kan dit betekenen dat de laptop zichzelf wilt beschermen. Door zichzelf uit te schakelen, kan de laptop ‘tot rust komen’. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk als de (accu van de) laptop te warm wordt. Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat de accu/laptop in de fik vliegt. Om dat te voorkomen, kan de laptop zich automatisch uitschakelen. Het is echter niet zo dat een laptop zich altijd uit voorzorg uitschakelt. Het kan ook zijn dat de laptop daadwerkelijk een probleem heeft. Welke problemen dat zoal kan zijn, beschrijven we in volgend hoofdstuk.

Mogelijke oorzaken van een laptop die uitvalt

Het uitvallen van een laptop kan diverse oorzaken hebben. Een van de meest gehoorde oorzaken is in ieder geval de laptop te warm wordt. Zoals hierboven reeds beschreven, schakelt de laptop zichzelf dan uit voorzorg uit. Dit gaat overigens van het één op het andere moment. Het is net alsof de stekker uit het stopcontact getrokken wordt; de laptop valt in één klap direct uit. De oververhitting van een laptop kan overigens ook meerdere oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat de laptop te zwaar belast wordt of dat de koeling van de laptop niet meer naar wens functioneert. Ook is het mogelijk dat de ventilator ‘vast’ komt te zitten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de stof zich in of rondom de ventilator nestelt. Het stof vormt dan een grote weerstand voor de ventilator en zorgt voor de uitschakeling van de laptop. Een andere mogelijkheid is terug te vinden in de voeding van de laptop. Een laptop moet continue aangedreven worden door een accu. Deze accu kan na verloop van tijd kapot gaan of de accu kan capaciteit verlies ondervinden. In beide gevallen kan de accu niet meer van de juiste energie voorzien worden, waardoor de laptop uiteindelijk uitvalt. Om dit te voorkomen, kan het wellicht handig zijn om een nieuwe accu te kopen. Daarover kan je later in dit artikel meer informatie vinden. Ook is het zo dat sommige mensen de verkeerde accu gebruiken. Deze accu’s hebben dan te weinig capaciteit, waardoor de laptop niet op de juiste manier opgeladen kan worden. Dit zorgt er vanzelf voor dat de laptop uit valt. Net zoals dat een auto niet meer door kan rijden als de auto geen brandstof meer hebt. De accu/voeding is eigenlijk de brandstof voor de laptop; zodra hier problemen mee zijn, kan de laptop direct uitvallen. Een andere mogelijke oorzaak is terug te vinden in een virus op de laptop. Dit virus kan ervoor zorgen dat kwaadwillende toegang krijgen tot jouw laptop. Door bepaalde handelingen uit te voeren, kunnen zij ervoor zorgen dat de laptop spontaan uitvalt. De oplossing voor dit vervelende probleem kan je ook verderop in dit artikel vinden. Tot slot kunnen ook nog problemen met het moederbord zorgen voor het uitvallen van de laptop. Op het moment dat het moederbord kapot is, kan de laptop simpelweg niet meer aangestuurd worden. Dit zorgt ervoor dat de laptop uitvalt en niet meer bruikbaar is. Het repareren van een kapot moederbord is tamelijk lastig en kostbaar. In sommige situaties is het daarom ook beter om een nieuwe laptop te kopen; ook daarover lees je meer aan het einde van dit artikel.

Wat kun je zelf doen om het probleem op te lossen?

Het mag duidelijk zijn dat de oorzaken van een uitvallende laptop behoorlijk divers kunnen zijn. De oorzaak hiervan kan terug te vinden in zijn in een kapot onderdeel, in een samenloop van omstandigheden of de laptop schakelt zichzelf uit voorzorg uit. In sommige situaties is het ook een combinatie van bovengenoemde oorzaken. Kortom: het diagnosticeren van het probleem is onwijs belangrijk. In onze ogen kan je dit het beste laten doen door een ervaren en professionele computer/laptop reparateur. Zij hebben veel ervaring met het vaststellen van de mogelijke diagnose. Hierdoor zijn zij ook in staat om de juiste oplossing voor te stellen. Bij het vaststellen van de diagnose kan het ook raadzaam zijn om op logische dingen te letten. Controleer bijvoorbeeld of de stekker van de laptop wel in het stopcontact zit. Is dat het geval? Controleer dan ook of de adapter goed op de laptop zelf aangesloten is. Controleer ook of je de juiste accu gebruikt en of er in jouw huis geen sprake is van stroomuitval. Ook stroomuitval kan namelijk zorgen voor het uitvallen van jouw laptop. Let dus óók op relatief logische zaken, aangezien je daarmee mogelijk al direct het probleem op kunt lossen. Zijn alle logische zaken in orde? Dan is het raadzaam om jouw laptop naar een reparateur op te sturen. Zij kunnen voor jou uitzoeken wat de oorzaak van het probleem is.

De mogelijke oplossingen

Je hebt hierboven kunnen vinden dat veel oorzaken terug te vinden zijn in kapotte onderdelen. Een kapotte ventilator, een kapotte koeler of een kapotte accu kunnen relatief makkelijk vervangen worden. Dit kan je het beste door een vakkundig persoon laten doen. Als de oorzaak terug te vinden is in een kapot moederbord, ben je een stuk verder van huis. In dat geval is het aan te raden om te kijken naar de aanschaf van een nieuwe laptop. Is jouw laptop nog behoorlijk nieuw? Dan heb je mogelijk nog recht op garantie. Neem hiervoor contact op met de partij waar je de laptop gekocht hebt óf met de klantenservice van het merk van jouw laptop. Dankzij de garantie kan je mogelijkerwijs een dure reparatie voorkomen. Heb je een virus op jouw laptop? Dan is deze virus mogelijk de oorzaak van het spontaan uitvallen van jouw laptop. Als dat het geval is, moet het virus vakkundig verwijderd worden. Dit kan soms behoorlijk lastig zijn, aangezien de moderne virussen hardnekkig zijn. Laten we het er op houden dat kwaadwillende steeds slimmer worden en steeds beter met moderne technologieën om kunnen gaan. Het belangrijkste is in ieder geval dat het virus volledig verwijderd wordt. Is het altijd verstandig om jouw laptop te laten repareren? Nee, dat is zeker niet het geval. als je een laptop van pak ‘m beet twee jaar hebt, is het zeker verstandig om deze te laten repareren. Is jouw laptop al zes, zeven of acht jaar oud? Dan is het verstandiger om uit te kijken naar de aanschaf van een nieuwe laptop. Dergelijk oude laptops hebben namelijk niet de hedendaagse technologieën. Hierdoor kunnen de kosten voor reparatie behoorlijk oplopen, terwijl je ondertussen ook nog gevaar loopt op andere problemen. Het is dan ook aan te raden om relatief oude laptops niet meer te laten repareren. Dat is uiteindelijk een bodemloze put van uitgaven.

Nieuwe laptop kopen bij Coolblue

In onze ogen is het vele malen beter om een oude laptop te vervangen door een nieuwe laptop. In dat geval willen wij je graag adviseren om een nieuwe laptop te kopen bij Coolblue. Bij Coolblue kan je kiezen uit een uitgebreid assortiment van laptops. Deze webwinkel heeft allerlei verschillende soorten laptops, waaronder laptops van Apple en Chromebooks, in het assortiment. Hierbij kan je eveneens buigen op de prima klantenservice van Coolblue. De medewerkers adviseren jou graag over de verschillende laptops en helpen je zodoende bij het uitkiezen van de juiste laptop. Daarvoor ben je uiteraard ook bij Hardware Unlimited aan het juiste adres. Bij Coolblue ben je verzekerd van een hoge kwaliteit en gunstige prijzen. Het aanschaffen van een laptop kan je simpelweg het beste bij Coolblue doen. Bekijk het uitgebreide assortiment, vergelijk de verschillende varianten, lees de verschillende toelichtingen/omschrijvingen van Coolblue en maak jouw keuze. Om je een handje te helpen, heeft Coolblue zelf ook bij allerlei laptops de ‘beste keuze’ gemarkeerd. Op basis van deze markering kan je ervan uit gaan dat de laptop de beste in zijn soort is. Veel plezier met jouw nieuwe laptop!