Wat als je laptop niet meer aan gaat?

Een laptop is een ontzettend handig – en populair – apparaat. Met name in de afgelopen jaren zijn de verkoopcijfers van de laptops door het plafond gestegen. Op zakelijk vlak en ook voor studenten is een laptop uitermate handig. Over het algemeen zijn de meeste laptops behoorlijk goed en duurzaam. Hiermee bedoel ik dat ze een lange levensduur hebben. Helaas moet ik ook constateren dat sommige laptops bepaalde gebreken vertonen. Eén van die gebreken is dat de laptop helemaal niet meer aan gaat. Hoe kan dit? Wat kan je er aan doen? En is het mogelijk om dit te voorkomen? Met mijn uitgebreide expertise omtrent laptops ga ik in dit artikel antwoord geven op deze vragen.

Wat te doen als je laptop niet meer aan gaat?

Als je laptop helemaal niet meer aan gaat, kan je het beste dit stappenplan volgen:
  • Controleer de aansluiting op je laptop
  • Controleer of de laptop in het stopcontact zit
  • Meet de adapter van de laptop door
  • Gebruik een andere adapter en/of snoer
  • Probeer de laptop op te starten nadat je de accu uit de laptop hebt gehaald
Helpen bovenstaande maatregelen niet? Dan kan je alsnog verder kijken om te controleren of je laptop het alsnog gaat doen. In de praktijk blijkt vaak dat een laptop alsnog aan gaat nadat je het bovenstaande gecontroleerd hebt. Mocht dat niet het geval zijn, zijn er zoals gezegd ook nog andere mogelijkheden. In dit artikel wil ik je graag uitleggen hoe je bovenstaande mogelijkheden zo optimaal mogelijk uit kunt/moet voeren. In de afgelopen jaren ben ik veelvuldig bezig geweest met laptops. Ik heb mijn eigen laptops gebouwd, ik heb laptops gerepareerd en ik heb laptops ook volledig kapot zien gaan. Hierdoor weet ik als geen ander welke oorzaken een kapotte laptop kan helpen. Als je beeld niet meer aan gaat, kan dat dus meerdere oorzaken hebben. Lees het artikel zeker even door om daar meer over te lezen!

Controleer de aansluiting op je laptop

In sommige gevallen is het ontzettend makkelijk om je ‘kapotte’ laptop te repareren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de netstroomkabel niet meer goed in je laptop zit. Door deze even opnieuw in je laptop te doen, kan je de laptop weer aan de praat krijgen. Merk je dat er behoorlijk veel speling zit bij de aansluiting van de adapter in je laptop? Dan kan er mogelijk een plugje verkeerd zitten of kapot zijn. In dat geval is het aan te raden om dit te laten repareren.

Controleer of de laptop in het stopcontact zit

Ja, deze oplossing klinkt nogal makkelijk. Toch komt het nog regelmatig voor dat een laptop niet meer aan gaat omdat de stekker niet in het stopcontact zit. Doordat de stekker niet in het stopcontact zit, krijgt de laptop logischerwijs geen stroom meer. Hierdoor gaat de laptop niet aan. Het oplossen hiervan is tamelijk makkelijk: gewoon even de stekker in het stopcontact doen.

Meet de adapter van de laptop door

Het probleem hoeft niet altijd bij de laptop te liggen. Nee, het kan ook zijn dat de adapter van de laptop kapot gegaan is. Dat kan je controleren door de adapter door te meten. Hoe je dit kunt doen? Met behulp van een multimeter. Sluit de multimeter aan op de plus en de min van de accu en controleer de spanning. Is de spanning gelijk aan het voltage dat op de adapter genoemd wordt? Dan functioneert de adapter nog goed. Wijkt het voltage meer dan 10% af? Dan is de adapter kapot. Geeft de multimeter helemaal geen voltage aan? Ook dan is de adapter kapot.

Gebruik een andere adapter en/of snoer

Het kan ook zijn dat de adapter nog goed functioneert, maar dat er bijvoorbeeld een breuk in de kabel zit. Dit kan je het beste meten door eerst het voltage van de laptop te meten. Klopt het voltage? Dan zit de fout niet in de adapter, maar mogelijk in het snoer. Vervolgens kan je kijken of de laptop wel aan gaat als je aan andere adapter gebruikt. Als de laptop dan aangaat, kan dat wijzen op een breuk in bijvoorbeeld het snoer.

Probeer de laptop op te starten nadat je de accu uit de laptop hebt gehaald

In het verleden heb ik wel eens meegemaakt dat de laptop niet meer aan ging vanwege de accu. De accu, meestal aan de onderzijde van de laptop, blokkeert min of meer de werking van de laptop. Je kunt de accu dan even uit de laptop halen en de laptop proberen op te starten. In dat geval moet je wel de adapter weer aan de laptop koppelen en de stekker in het stopcontact doen. De laptop kan dan mogelijk alsnog aan springen. Als dit het geval is, weet je dat de fout in de accu zit. Het kopen van een nieuwe accu kan dan de oplossing zijn.

Je laptop laten repareren

Hebben bovenstaande oplossingen niet voor het gewenste resultaat gezorgd? Dan kan je altijd nog overwegen om de laptop te laten repareren. Voor het repareren van een laptop heb ik nog enkele handige tips. Niet in alle gevallen is het namelijk aan te raden om voor de reparatie te kiezen. Allereerst wil ik je graag wijzen op de leeftijd van je laptop. Hoe oud is je laptop? Is deze bijvoorbeeld al 10 jaar? Dan is het aan te raden om een nieuwe laptop te kopen en deze laptop weg te gooien. Het is namelijk ‘logisch’ dat een 10 jaar oude laptop kuren gaat vertonen. De techniek is achterhaald en de laptop is bovendien al 10 jaar lang belast. Je doet immers ook niet 10 jaar lang met je smartphone, dus ook een laptop heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum. Daarnaast moet je ook goed bepalen waar je jouw laptop laat repareren. Het is namelijk bekend dat niet alle reparatiebedrijven in Nederland een laptop op de juiste wijze repareren. Mijn advies is dan ook om goed naar de recensies op internet te kijken. Zijn de recensies positief? Dan kan je het overwegen om de reparatie uit te laten voeren. Tot slot is het ook raadzaam om een goede vergelijking te maken tussen de kosten. Wat is goedkoper: het repareren van een laptop of het kopen van een laptop?

Repareren of nieuwe laptop kopen?

In het voorbeeld hiervan gaf ik aan dat een 10 jaar oude laptop repareren niet al te veel zin meer heeft. Dit komt met name omdat een dergelijke oude laptop vanzelf ook andere kuren gaat vertonen. De kosten voor reparatie kunnen dan behoorlijk hoog oplopen. In een dergelijke situatie is het dan ook aan te raden om een nieuwe laptop te kopen. Je geeft dan wellicht iets meer geld uit, maar het levert je wel een hoop moeite en tijd op. Je hoeft je ook nooit meer te irriteren aan je oude, kapotte laptop. Nee, een nieuwe laptop doet het volledig naar wens. Is jouw laptop slechts enkele jaren oud en heb je hier nooit problemen mee gehad? Gaat nu opeens je laptop niet meer aan? Dan kan het probleem mogelijk één van de bovengenoemde gevallen zijn. In dat geval is het niet verstandig om een geheel nieuwe laptop te kopen. Ook is het raadzaam om in dit geval even na te gaan of je nog garantie op de laptop hebt. Normaliter loopt de garantie twee jaar, maar sommige fabrikanten geven als extra bijvoorbeeld 1 jaar langere garantie.

Het kopen van een nieuwe laptop

Wat nou als je laptop helemaal niet meer aan gaat? Je kunt dan dus voor een nieuwe reparatie kiezen, maar je kunt ook een nieuwe laptop kopen. Door een nieuwe laptop te kopen(naar coolblue), ben je 100% zeker af van de problemen. Een nieuwe laptop is razendsnel, is voorzien van de nieuwste technologieën en werkt dus volledig naar wens. Het kopen van een laptop kan je, naar mijn mening, het beste bij Coolblue doen. Coolblue heeft een onwijs uitgebreid assortiment en ook veel kennis in huis. Mocht er onverhoopt iets kapot aan je laptop gaan, kan je deze dus prima bij Coolblue laten repareren. In sommige gevallen valt dit dus ook nog onder de garantie. Iets wat mij bij Coolblue aanspreekt, is de handige filterfunctie aan de linkerkant. Je kunt daar al je voorkeuren aangeven. Wil je graag een i5 processor? Dan geef je dat aan. Wil je graag een 15,4 inch scherm? Dan geef je dat aan? Wil je graag een i5 processor, 256gb werkgeheugen en een 15,4 inch scherm? Dan geef je dit aan en Coolblue toont vervolgens alleen nog maar de passende laptops. Bovendien heeft Coolblue regelmatig fraaie aanbiedingen op de laptops. Je kunt hierdoor voor een relatief zacht prijsje de eigenaar van een nieuwe laptop worden. Hierdoor hoef je je nooit meer druk te maken om je oude laptop en kan je genieten van je razendsnelle nieuwe laptop. Gaat je laptop niet meer aan? Probeer dan bovenstaande oplossingen. Werkt het dan alsnog niet? Dan kan je overwegen om een nieuwe laptop bij Coolblue te kopen!