Wat als je laptop niet meer oplaadt?

Een laptop is een object dat je hoogstwaarschijnlijk dagelijks gebruikt. Als je de laptop dagelijks gebruikt, wil je uiteraard te allen tijde op de kwaliteit en de werking van de laptop kunnen vertrouwen. Helaas is het zo dat óók een laptop gebreken kan gaan vertonen. Deze gebreken kunnen het gevolg zijn van verkeerd gebruik, van onderdelen die kapot zijn gegaan of door een samenloop van ongunstige omstandigheden. Zo is het mogelijk dat jouw laptop na verloop van tijd niet meer oplaadt. Dit is behoorlijk vervelend, aangezien je de laptop met een lege accu niet kunt gebruiken. Tijd dus om te kijken naar de gevolgen en oorzaken van een laptop die niet meer oplaadt.

In dit artikel vertel ik je graag van alles over de situatie waarin jouw laptop niet meer oplaadt. Na het lezen van dit artikel weet je hoe dit komt, hoe je het kunt voorkomen en hoe je het kunt oplossen. Tot slot vind je ook nog een handige tip vanuit mijn kant. Mocht jouw laptop namelijk écht niet meer opladen, is er nog een prima mogelijkheid waar je uit kunt kiezen. Ben je benieuwd geworden? Lees dit artikel dan op je gemakje even door!

De oorzaken van een laptop die niet meer oplaadt?

Je start ’s ochtends je laptop op en je krijgt direct een melding dat de accu van de laptop leeg is. Hoe kan dat nou? Jouw laptop heeft toch de hele nacht aan de acculader gelegen? Ja, dat heeft ‘ie inderdaad. Als je ’s ochtends toch een lege accu hebt, is dat een teken dat jouw laptop niet meer oplaadt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarbij ik de meest voorkomende oorzaken hieronder aan je voorleg.

De eerste oorzaak kan terug te vinden zijn in de adapter. De adapter is in feite de acculader. Deze adapter zorgt ervoor dat de stroom uit het stopcontact overgebracht wordt naar jouw laptop. Op het moment dat de adapter kapot is, kan deze de stroom niet meer overbrengen van het stopcontact naar de laptop.

Wat als je laptop niet meer oplaadt?

 

Dit kan enerzijds komen door een fout in de aanvoer van de stroom binnen de adapter of een fout in de uitvoer van de stroom naar de laptop toe. Feit is dat een defecte adapter één van de meest voorkomende oorzaken is van een laptop die niet meer oplaadt.

De tweede oorzaak kan te maken hebben met een kapotte accu. De accu bevindt zich in jouw laptop en is meestal via de onderkant van de laptop te bereiken. Bij veel laptop is het mogelijk om, bijvoorbeeld via de BIOS, de staat van de accu van de laptop te bekijken. Je kunt hier dan ook direct zien of een defect zich in de accu bevindt. Is dat het geval? De mogelijke oplossing hiervoor vind je in het vervolg van deze laptop.

Ook kan het zijn dat de laptop verkeerd ingesteld staat. Je kunt bijvoorbeeld instellen tot welk maximaal batterijpercentage de accu opgeladen moet worden. Mogelijkerwijs staat bij deze instelling dat de accu maar tot 60 of 80% opgeladen mag worden. Om optimaal van een accu gebruik te kunnen maken, moet de maximale acculading echter 100% zijn. Je kunt dit vaak instellingen in het instellingenmenu van jouw laptop. Kan je het daar niet vinden? Dan kan je het altijd nog via de BIOS van jouw laptop aanpassen.

Tot slot kan de laptop intern ook met problemen kampen. Zo is het mogelijk dat bepaalde drivers niet goed werken, dat de ingang van de laptop kapot is, dat er schade is aan het interne laadcircuit van de laptop óf dat het snoer van de adapter kapot is. Al deze oorzaken zijn niet met het blote oog zichtbaar. Je moet hier dan ook goed onderzoek naar doen. Hoe je de oorzaak het beste op kunt sporen, lees je hieronder?

Wat kan je zelf doen aan een laptop die niet meer oplaadt?

Word jij er ook gek van dat de laptop niet meer oplaadt en dus niet meer bruikbaar is? Dan wil je ongetwijfeld zo snel mogelijk de oorzaak zien te achterhalen. Ons advies is om eerst te kijken naar de ‘logische oorzaken’. Controleer bijvoorbeeld of de stekker wel in het stopcontact zit en of de acculader aangesloten is op jouw laptop. Controleer vervolgens ook of je geen last van een elektriciteit storting hebt; probeer eventueel ook nog een ander stopcontact uit. Zijn al deze ‘logische oorzaken’ in orde? Dan is het raadzaam om verder te gaan kijken naar andere mogelijke oorzaken.

Hierbij willen wij je graag adviseren om dit uit te besteden aan een professionele en ervaren reparateur. Je hebt hierboven reeds kunnen lezen dat veel oorzaken terug te vinden zijn in de BIOS van de laptop. Dit is in feite een afgeschermd deel van de laptop waarin je allerlei technische informatie terug kunt vinden. Om hier door heen te kunnen navigeren, moet je exact weten wat je moet doen. Door verkeerde instellingen aan te passen, kan je jouw laptop namelijk nog verder beschadigen. Ben hier dus altijd voorzichtig mee en laat dit bij voorkeur over aan een professionele reparateur.

Hoe kan een laptop die niet meer oplaadt hersteld worden?

Heb je de oorzaak van het niet opladen van jouw laptop weten te vinden? Dan is het belangrijk om de juiste vervolgstappen te nemen. Je moet namelijk de laptop op een vakkundige en juiste manier gaan repareren.

Is de oorzaak terug te vinden in een kapot netsnoer, een kapotte acculader of een kapotte accu? Dan is het van belang dat je het betreffende kapotte onderdeel gaat vervangen. Je kunt bijvoorbeeld een volledig nieuwe adapter kopen of je kunt de accu in jouw laptop (laten) vervangen.

Lees onze Acer Swift 5 Review

Als de oorzaak van het niet meer opladen terug te vinden is in de technische gangen van de laptop, dan kan je de reparatie beter uitbesteden. Het is niet raadzaam om zelf te gaan sleutelen, terwijl je daar geen verstand van hebt.

Is bijvoorbeeld het interne laadcircuit van jouw laptop kapot? Dan is het simpelweg noodzakelijk om de laptop naar een ervaren reparateur te brengen. Het herstellen van een kapot intern laadcircuit is alles behalve makkelijk. Besteed het daarom uit en beschik nadien weer over een prima functionerende laptop.

Wel wil ik je hierbij het volgende aanraden: controleer of de garantie van de laptop al verstreken is. Is dat nog niet het geval? Dan kan je de laptop mogelijkerwijs ook naar het betreffende merk van jouw laptop opsturen.

Heb je bijvoorbeeld een laptop van Acer? Dan kan je de laptop naar Acer opsturen en ‘m daar laten repareren. Deze reparatie valt, in de meeste gevallen, binnen de garantie van de laptop. Althans; als de laptop nog niet té oud is. Raadpleeg daarom altijd eerst of jouw laptop nog in de garantieperiode zit. Indien dat het geval is, kan je behoorlijk veel geld besparen.

De exacte oorzaak van het niet meer opladen van de laptop is uiteindelijk bepalend voor het prijskaartje van de reparatie. Een nieuwe adapter kopen, kost niet al te veel geld. Het laten herstellen van een defect intern laadcircuit of een verkeerde instellingen in de BIOS van jouw laptop kan mogelijkerwijs al veel meer geld kosten.

Ik wil je dan ook nogmaals de tip meegeven om eerst zelf naar de ‘logische oorzaken’ te gaan kijken. Mogelijk laadt de laptop niet meer op doordat de oplader niet goed in het stopcontact zit. Controleer hierbij niet alleen het stopcontact, maar ook de poort op jouw laptop. Het komt namelijk ook wel eens voor dat het snoer niet op de juiste manier in de accupoort gedrukt is. Haal ‘m er even uit en stop de acculader opnieuw in jouw laptop. De kans is aanwezig dat jouw laptop nu alsnog op gaat laden. Is dat nog steeds niet het geval? Dan wil ik je toch van harte aanraden om de laptop naar een ervaren en professionele reparateur te brengen.

Nieuwe laptop bij Coolblue kopen

Je hebt hierboven gelezen dat het advies is om jouw laptop naar een reparateur te brengen. Is jouw laptop echter al enkele jaren oud? Dan is het mogelijkerwijs interessanter om een nieuwe laptop bij Coolblue te kopen. Het aanbod van laptops bij Coolblue is onwijs uitgebreid, zodat je altijd een geschikte laptop kunt kopen. Voordat je dit gaat doen, moet je wel de nodige afwegingen maken. Kijk bijvoorbeeld naar de leeftijd en algehele staat van jouw huidige laptop. Is jouw huidige laptop bijvoorbeeld al 8 jaar oud? Dan is het niet altijd raadzaam om de laptop nog te laten repareren. De kans is namelijk groot dat hierna nog meer reparaties gaan volgen. Mijn advies is dan ook om in dat geval een nieuwe laptop te kopen.

Het kopen van een nieuwe laptop kan je het beste bij Coolblue doen. Bij deze online webshop heb je de keus uit een onwijs uitgebreid assortiment. Bovendien is het assortiment logisch ingedeeld en vind je bij elke laptop veel informatie terug. Op basis van deze laptops, mijn advies en het advies van Coolblue kan je uiteindelijk een perfecte, nieuwe laptop kopen!