Wat bepaalt de snelheid van een laptop?

Wat bepaalt de snelheid van een laptop? Je hebt een laptop, maar merkt dat de laptop steeds langzamer wordt. In het begin was je blij met de snelheid, maar in de jaren wordt het steeds lastiger om je laptop te gebruiken. De programma’s starten langzaam op, de laptop loopt vaak vast en je hebt geen idee hoe het kan dat dit gebeurt.

Er zijn een aantal dingen die de snelheid van je laptop bepalen. Maar wat bepaalt dan de snelheid? In dit blogbericht lees je meer over hoe de snelheid van je laptop wordt bepaald, maar ook hoe het komt dat je laptop in de loop van tijd langzamer wordt.

Wat bepaalt de snelheid van je laptop?

De snelheid van je laptop wordt bepaald door een aantal elementen in de laptop. Hoe beter deze verschillende componenten op elkaar afgestemd zijn, hoe beter jouw laptop presteert.

Natuurlijk wordt iedere laptop in de loop van tijd langzamer. Dat komt vooral omdat je laptop tijdens het gebruik steeds meer bestanden moet bewaren.

wat voor een laptop heb ik nodig voor school

 

Daarnaast worden ook de programma’s die je gebruikt regelmatig geüpgraded. Dat betekent ook direct dat een programma meer van je laptop vraagt.

Het kan dus best zijn dat jouw laptop helemaal niet veel langzamer is geworden, maar dat de programma’s die je normaal gebruikt, beter zijn geworden.

Natuurlijk zijn er ook dingen die ervoor kunnen zorgen dat je laptop langzamer wordt. Hierbij kun je denken aan virussen, overbodige bestanden of een defecte geheugenkaart.

De processor

Een processor kun je zien als het hart van je computer. Een processor speelt een grote rol in de snelheid van je laptop. Deze chip is vooral verantwoordelijk voor de berekeningen van alles wat jij doet op de laptop.

In regel wordt dan ook gezegd dat hoe sneller je processor is hoe meer rekenkracht de computer heeft en hoe sneller taken die jij wilt uitvoeren op je laptop ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Wel is het belangrijk dat andere onderdelen van je laptop goed worden gecombineerd met de processor. Een laptop past de prestaties namelijk altijd aan, aan het langzaamste onderdeel in de laptop.

Een snelle laptop is vaak voorzien van een I3 – I5 of I7 processor. Daarnaast komen ook steeds vaker de I8 of I9 voor.

Het interne geheugen

Intern geheugen zorgt ervoor dat jouw laptop snel kan opstarten en zorgt ervoor dat programma’s makkelijk geladen worden.

Als je een goede laptop wilt kopen kun je er het beste voor zorgen dat er ergens tussen de 4gb en 8gb intern geheugen aanwezig is.

Daarnaast is het in sommige gevallen ook mogelijk om het interne geheugen van je laptop te vergroten.

Als je op dit moment last ervaart van een te langzame laptop, raad ik je aan om eens naar een computer winkel in de buurt te gaan om te kijken of er meer geheugen in je laptop kan.

Moederbord

Het moederbord is het onderdeel van de laptop dat alle onderdelen met elkaar verbindt.

In de meeste gevallen zorgt een moederbord er niet zo snel voor dat een laptop langzamer wordt, maar als je al een aantal jaar dezelfde laptop hebt, kan het zijn dat alle componenten van je laptop verouderd zijn.

Vaak zijn er dan geen mogelijkheden meer tot upgraden en is het een goed idee om eens te kijken naar een nieuwe laptop.

De harde schijf

Tegenwoordig zijn vrijwel alle laptops voorzien van en SSD-schijf. Met deze harde schijf start je laptop binnen enkele seconden op. Vroeger waren alle laptops nog voorzien van een HDD-schijf. Hiermee moest je vaak enkele minuten en soms een half uur wachten tot je je laptop kon gebruiken.

Als last hebt van een trage laptop en je hebt nog geen laptop die een SSD schijf heeft, raad ik je zeker aan om eens te kijken of het in jouw laptop mogelijk is om een SSD-schijf te bouwen, anders raad ik je aan om eens te kijken naar een nieuwere laptop die wel een SSD schijf heeft.

Wat bepaalt de snelheid van een laptop

De SSD schijven die je in een laptop kunt vinden zijn er in verschillende aantal GB’s. Als je een laptop hebt met alleen een SSD schijf is het een goed idee om te zorgen dat de SSD schijf een ruime capaciteit heeft.

Dat betekent dat je meer dingen kunt opslaan zonder dat de hardschijf snel vol raakt. Er zijn namelijk laptops die een SSD schijf hebben van maar 32 GB, maar je kunt ook laptops kopen met een 256 GB SSD schijf.

Het probleem met een te kleine harde schijft is dat wanneer de harde schijf te vol raakt, de laptop daardoor langzamer wordt.

De videokaart

Applicaties en games vragen steeds meer van je laptop en dat heeft vooral te maken met de visuele effecten. Vooral als je af en toe wel eens een game wilt spelen op je laptop is het belangrijk dat je een videokaart kiest die daarvoor geschikt is.

Een van de bekendste gaming videokaarten zijn de videokaarten van Geforce. Bij het kiezen van de juiste videokaart bij je laptop is het vooral belangrijk dat je let op het aantal GHz dat de videokaart heeft, maar ook het aantal geheugen.

Wat bepaalt de snelheid van een laptop

Vooral als je veel wilt gamen kun je er het beste voor zorgen dat die waarden het hoogste zijn.

De meeste laptops hebben een “on board” videokaart. Dat betekent dat de videokaart vast zit aan het moederbord. Dat hoeft geen probleem te zijn, als de snelheid van de videokaart maar zo hoog mogelijk is.

Een nieuwe laptop aanschaffen

Je weet nu wat de snelheid van een laptop bepaalt. Als je na het lezen denkt dat je laptop al flink verouderd is, is het wellicht een goed idee om eens te kijken naar een nieuwe laptop.

Een nieuwe laptop hoeft niet altijd heel duur te zijn. Vooral als je al een wat oudere laptop hebt, is een iets nieuwer type al een stuk beter.

Net als met mobiele telefoons is het natuurlijk mooi als je het nieuwste van het nieuwste hebt. Maar een iets ouder model werkt vaak ook super goed en kost heel wat minder geld.

Ben jij op zoek naar een nieuwe laptop? Dan raad ik je aan eens te kijken bij de door ons geselecteerd laptops >>