Wat doet zout met je vaatwasser?

Wat doet zout met je vaatwasser? Je zou het niet denken maar zout is een van de belangrijkste dingen die je moet toevoegen aan je vaatwasser. Het voorkomt heel veel nare problemen en het voorkomt zelfs dat je vaatwasser stuk is. De kans is groot dat jij dit nog niet wist en dat je regelmatig het zout vergeet bij te vullen.

In dit blogbericht vertel ik je wat zout met je vaatwasser doet en wat er kan gebeuren als je het bijvullen van zout te vaak vergeet. Lees verder.

Wat doet zout met je vaatwasser?

De belangrijkste functie van zout in je vaatwasser is het ontharden van water. Dat is nodig omdat het water uit de kraan kalk en magnesium bevat.

De kans bestaat dat als je niet tijdig het zout bijvult dat de waterontharder van de vaatwasmachine stuk gaat. Als dit gebeurd wordt het een stuk lastiger om je vaat schoon te krijgen en zal je zien dat er witte aanslag vormt in de vaatwasmachine.

Als de waterontharder van je vaatwasser stuk is, kost dat best wat om te laten maken. Het is dan meestal een beter idee om een nieuwe vaatwasser uit te zoeken.

Als je in de vaatwasmachine witte kalk aantreft, zou het dus zomaar kunnen zijn dat je waterontharder stuk is gegaan en is het een goed idee om eens te kijken naar een nieuwe vaatwasser.

Mijn vaatwasser heeft witte aanslag wat nu?

Als je hebt gemerkt dat je vaatwasser veel witte aanslag heeft aan de binnenkant van de vaatwasser, kun je het proberen schoon te maken. Zorg er daarna wel voor dat er voldoende zout in de zoutbak zit en kijk dan na een tijdje weer of er aanslag in de vaatwasser is ontstaan.

Als dit inderdaad het geval is is de waterontharder van je vaatwasser aan zijn einde en kun je beter een nieuwe vaatwasser kopen.

Bekijk hier de vaatwasssers van coolblue >>

10 tips voor het onderhouden van je vaatwasser

Om ervoor te zorgen dat je vaatwasser langer meegaat is het belangrijk dat je de vaatwasser goed onderhoudt. Daarom geef ik je graag een aantal handige tips om je vaatwasser mooi te houden.

1. Draai regelmatig het heetste wasprogramma

Als je pannen en borden in de vaatwasser zet na het eten kan het voorkomen dat er nog vetresten van bijvoorbeeld vlees in de pan aanwezig zijn.

Om ervoor te zorgen dat ook vet goed uit je vaatwasser wegspoelt is het een goed idee om regelmatig je vaatwasser op het heetste wasprogramma te draaien.

2. Maak regelmatig de filters schoon

Heb je wel eens gemerkt dat je vaatwasser stinkt? Dat zou zo maar kunnen komen door de filters. Het is namelijk een goed idee om regelmatig de filters van je vaatwasser schoon te maken.

Naast dat je vaatwasser dankzij het schoonmaken niet meer of minder stinkt, werkt je vaatwasser ook een stuk beter met schone filters.

3. Vul het zout in je vaatwasser tijdig bij

Eerder in dit blogbericht hebben we het al gehad over het tijdig bijvullen van zout in je vaatwasser.

Zout voorkomt dat er witte aanslag ontstaat in de vaatwasser. Hierdoor wordt je vaat beter schoon en gaat je vaatwasser een stuk langer mee.

4. Maak ook regelmatig de sproeiarmen schoon

Om ervoor te zorgen dat je vaatwasser optimaal werkt is het een goed idee om ook regelmatig de sproeiarm van de vaatwasser te reinigen.

Als je dit niet of te weinig doet loop je het risico dat de sproeiarmen verstopt raken. Hierdoor wordt je vaat minder mooi schoon of in het ergste geval helemaal niet schoon.

5. Vergeet niet de deurrubbers schoon te maken

Bij mijn vorige vaatwasser heb ik dit veel te weinig gedaan. Dit heeft geresulteerd in snellere slijtage waardoor de rubbers van de deur stuk zijn gegaan.

Daarnaast is het ook belangrijk voor de hygiëne.

6. Gebruik spoelglans voor een extra schone vaat

glansspoel middel zorgt ervoor dat je vaat streep en vlekvrij opdroogt. sommige vaatwastabletten zijn al voorzien van spoelglans.

Mocht dat niet het geval zijn bij de tabletten die jij gebruikt voor je vaatwasser, is het ook mogelijk om een losse fles spoelglans te kopen.

7. Gebruik geen middelen die niet bedoeld zijn voor het reinigen van de vaatwasser

Niet alle middelen zijn even geschikt voor in de vaatwasser. Als je van plan bent om je vaatwasser van binnen schoon te maken is het vooral niet handig om schuurmiddel te gebruiken. Hierdoor kan het zijn dat je vaatwasser sneller gaat verroesten.

8. Pak je vaatwasser niet overvol in

Vaak heb ik het zelf gemerkt dat ik dacht: Daar kan nog wel wat bij in. Maar als je een schone vaat wilt is het belangrijk dat je de vaatwasser niet te vol pakt.

Om zo veel mogelijk tegelijk in je vaatwasser te kunnen pakken is het een goed idee om eens te kijken naar de onderstaande instructie video van de consumentenbond.

9. Spoel je vaat af met de hand

Het hoef niet maar het helpt je wel om je vaatwasser langer goed te houden. Om het wat gemakkelijker te maken voor je vaatwasser kun je ervoor kiezen om zelf je vaat eerst af te spoelen onder de kraan.

10. Laat vuile vaat niet te lang in de vaatwasser staan

Als je lang wacht met het aanzetten van de vaatwasser nadat je hem heb volgepakt worden de resten op de vaat hard. Hierdoor bestaat de kans dat je vaat niet goed schoon wordt.

Daarom is het een goed idee om de vaatwasser direct na het inpakken aan te zetten.

Toe aan een nieuwe vaatwasser?

Werkt je vaatwasser niet meer optimaal of heb je inderdaad last van witte aanslag of roest in de vaatwasser? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar een nieuwe vaatwasser.

Een nieuwe vaatwasser hoeft helemaal niet duur te zijn en je hoeft er tegenwoordig niet meer lang op te wachten.

Wel is het een goed idee om de bovenstaande tips mee te nemen als jij je nieuwe vaatwasser straks in huis hebt.

Wat doet zout met je vaatwasserJe kunt een vaatwasser al kopen vanaf €149,- euro en dan heb je een prima vaatwasser. Het ligt er maar net aan welke functies jouw nieuwe vaatwasser moet hebben en welk formaat vaatwasser je gaat bestellen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Neem dan eens een kijkje bij de vaatwassers van Coolblue. Als je vandaag voor 23:59 uur besteld heb jij je nieuwe vaatwasser morgen al in huis.

Bekijk hier de vaatwassers van Coolblue >>