Wat is beter een laptop of chromebook?

Met de komst van chromebooks heb je nog meer te kiezen. Maar is de chromebook wel een echte concurrent van de laptop zoals wij die gewend zijn, met windows of apple macOS. Kun je alles wat je wilt doen ook uitvoeren op de chromebook. Maar misschien nog wel belangrijk, hoe maak je een keuze tussen de laptop of chromebook.

Wat kost een laptopDe chromebook is een slimme ontwikkeling van google. Met een ongekende opstartsnelheid,  tal van applicaties uit de google play store maar zeker zo belangrijk het veilig kunnen werken vanuit de cloud. Het geeft je daardoor zowel beperking als meer vrijheid. Maar is dat genoeg om beter te zijn dan de laptop zoals de meeste van ons die kennen? Daarover verschillen de meningen, waarbij de keuze sterk afhankelijk is van wat je wilt doen. Het is daarom belangrijk om te weten dat je op een chromebook geen Windows of Apple applicaties kunt uitvoeren. Daar tegenover staat wel dat je toegang hebt tot vele duizenden andere applicaties. Waardoor je vrijwel altijd een prima alternatief kunt vinden. Een antwoord vinden op de vraag wat beter is, een laptop of chromebook heeft dus aardig wat voeten in de aarde. Daarom hoop ik met dit artikel de keuze voor je te vereenvoudigen.

De chromebook maakt een aanzienlijke opmars. Zelfs sceptici zijn voorzichtig positief. Waar ze bij de eerste chromebooks die verschenen voornamelijk spraken over zogenaamde uitgeklede laptops met maar weinig vernieuwende mogelijkheden zien ze nu mogelijkheden. Wanneer je het mij vraagt is dat geheel terecht, ik wil je in dit artikel verschillen uitleggen, maar ook dat je kennis maakt met de vele nieuwe mogelijkheden.

Een chromebook is niet langer de uitgeklede laptop. Er zijn daadwerkelijke topmodellen te koop. Die vrijwel identiek zijn aan windows laptop. Sterker nog, deze chromebooks zijn van onnodige snelheid, geheugen of opslag zijn voorzien. Want wat heb je daadwerkelijk nodig aan systeemspecificaties voor het uitvoeren van taken op een chromebook, om te genieten van optimale snelheid of het ervaren van gebruiksgemak? 

Wat zijn de verschillen in gebruik van de besturingssystemen?

Het grootste verschil is natuurlijk het besturingssysteem. Een chromebook draait op Chrome OS. Je kunt hierop geen applicaties van andere besturingssystemen uitvoeren. Je bent beperkt in de keuze tot het aanbod in de Google play store. Hoewel je de vrijheid hebt om tussen meer dan duizenden apps te kunnen kiezen is dit ook een serieuze beperkingen. Zo zijn lang niet al de apps die je in de play store kunt vinden zijn evenredig in gebruik als de Windows applicaties die je wellicht gewend bent om te gebruiken. 

Nadeel: je kunt geen Windows applicaties afspelen, uitsluitend google play applicaties. Waarop de meeste applicaties niet gelijkwaardig zijn met Windows applicaties. Je kunt hierdoor niet op dezelfde wijze aan de slag met werkzaamheden die je voor ogen hebt.

Een ander groot verschil is het gemak waarmee je Chrome OS kunt bedienen. Je kunt als beginnend gebruikers direct aan de slag. Maar ook als ervaren gebruiker kom je aan je trekken. Zo kun je veel instellingen naar wens aanpassen. 

Voordeel: je kunt met de chromebook direct aan de slag, zelfs wanneer je geen ervaren gebruiker bent. Het systeem zit ongekend eenvoudig in elkaar maar biedt toch veel functionaliteit.

Wat maakt een laptop traagHoewel je met Chrome OS voornamelijk vanuit de cloud werkt merk je hier weinig van. De snelheid van de cloudservice is met een goede internetverbinding razendsnel. Toch heeft dit een nadeel ten opzichte van werken met lokaal opgeslagen bestanden. Wanneer je geen internet hebt is het ook goed mogelijk dat je geen toegang tot je bestanden hebt. Een ander nadeel is het verliezen van een goed overzicht. Daarmee heeft windows, waar je werkt met lokaal opgeslagen gegevens, vensters of mappen die overzichtelijk worden getoond een voordeel. Maar dit is deels ook een kwestie van wennen aan het nieuwe besturingssysteem. 

Voordeel: met de google chromebook worden al je gegevens veilig opgeslagen in de google cloud service. Je hebt overal waar internet is toegang tot je gegevens. Zelfs vanaf apparaten als een tablet of smartphone.

Nadeel: je kunt met de chromebook sneller het overzicht van bestanden verliezen, goede sortering is daarom vanaf het begin verstandig om te doen door bijvoorbeeld het aanmaken van mappen.

Wat zijn de verschillen in specificaties van de systemen?

Wanneer je de laptop vergelijkt met chromebooks vallen de systeemspecificaties direct op. Bij een laptop is er vaak een sterkere processor, meer werkgeheugen tot grotere opslag aanwezig dan bij een chromebook. Hoewel je dus op de prestaties of het vermogen inlevert heeft dit geen nadelige gevolgen. Dit komt omdat een chromebook niet veel vermogen of prestaties nodig heeft om optimaal te presteren. Waar je dit bij een ander besturingssysteem direct zult merken.

HP Chromebook 14-ca050nd Celeron N3350Dat je inlevert op specificaties betekent niet direct dat de chromebook een uitgeklede versie van de laptop is. Het tegendeel is zelfs waar, door te voldoen aan specificaties die nodig zijn voor het kunnen draaien van de chromebook of het uitvoeren van applicaties verleng je de accuduur, verminder je het gewicht. Als chromebook gebruiker merk je hier niets van, behalve dat de chromebook gemakkelijker kan worden meegenomen, bijvoorbeeld naar school, werk of afspraken.

Voordeel: minder specificaties zorgt voor een langere accuduur, minder gewicht. De chromebook kun je hierdoor dus gemakkelijker meenemen. Dat maakt de chromebook zeer geschikt voor studie.

Met de chromebook kun je gemakkelijk spellen afspelen die je kunt vinden in de google play store. Je hebt hiervoor geen hoogstaande grafische kaart of werkgeheugen nodig. 

Zijn de specificaties van een chromebook dan niet belangrijk?

Natuurlijk zijn de specificaties van een chromebook wel belangrijk. Het bepaald hoe soepel applicaties die je wilt uitvoeren draaien. Maar de specificaties zijn door de komst van chromebooks veel minder belangrijk geworden. Zo zijn er wel degelijk chromebooks uit een hoger segment te koop die je meer snelheid, opslag of weergave comfort bieden. Maar dat is niet de gedachten waarmee chromebooks zijn ontwikkeld.

Welke specificaties een chromebook heeft hangt sterk af van het merk. Wat opvalt is dat met name de merken Lenovo maar zeker ook HP met de meest vooruitstrevende specificaties komen, tegen zeer betaalbare prijzen. Zij hebben de gemiddelden voor basis chromebooks aanzienlijk omhoog weten te halen. Waardoor het verschil tussen de budgetmodellen of basismodellen stukken kleiner is geworden. 

Zijn de specificaties van een chromebook helemaal niet belangrijk?

Als ik kijk naar de gemiddelde specificaties waarmee de chromebook is gemaakt is er weinig om zorgen over te maken. Maar natuurlijk maakt een processor met meer rekenkracht, een grotere hoeveelheid werkgeheugen of de betere grafische kaart wel verschil. Al is het slechts enkele seconden in laadtijd, mooiere weergave of een beter geluid. De vraag of specificaties dan niet belangrijk zijn is dus een goede vraag die om meer uitleg vraagt. 

In tegenstelling tot de laptop heeft de chromebook niets te maken met een zwaar besturingssysteem of applicaties. Dat scheelt dus aanzienlijk in de benodigde capaciteit. Waar de een laptop dus vraagt om voldoende rekencapaciteit van een processor, een aanzienlijke hoeveelheid werkgeheugen, voldoende opslagcapaciteit of krachtige grafische kaart heeft een chromebook dit dus niet nodig om applicaties te kunnen afspelen.

Moet ik nu een laptop of chromebook kiezen?

Het maken van een goede keuze is dus heel lastig. Soms heb je voor hetzelfde geld dat je voor een chromebook moet betalen een laptop of andersom. Daarop kun je een keuze dus niet direct baseren. Waar je de keuze wel op kunt baseren is de geschiktheid voor de taken die je wilt doen. Wanneer je teksten wilt verwerken, websites bezoeken of een e-mail sturen is de chromebook zeker een goed alternatief voor de laptop. Wil je games of zwaardere applicaties afspelen, naast de vraag of die wel beschikbaar zijn voor chromebook moet je de overweging te maken om een laptop te kiezen.

Wat je ook terugziet is dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Het overgrote deel van de gebruikers kocht een chromebook als alternatief op de goedkopere budget of basis laptops. Dat is met betrekking op snelheid, mogelijkheden maar zeker ook de gebruiksvriendelijkheid een slimme keuze. 

De conclusie is opmerkelijk, wanneer ik kijk naar betaalbare laptops krijg ik voornamelijk als resultaat chromebooks te zien. Waardoor direct duidelijk is geworden dat merken als lenovo, hp, acer of asus massaal kiezen om in het betaalbare segment voornamelijk chromebooks aan te bieden. 

Dit zorgt er eveneens ook voor dat (windows) laptops gemiddeld duurder geworden zijn. Wat door de verschuiving van markten ook een logisch gevolg is.

Voor basistaken een chromebook, voor andere taken de laptop!

Voor het verwerken van een tekst, opzoeken van een website of het versturen van een mailbericht kies je dus voor de chromebook. De laptop die ongekend fijn, veilig maar ook snel werkt voor dit soort taken. Bovendien gaat de accuduur van een chromebook ook langer mee. Dat is voor tijdens een studiedag of als je veel onderweg bent een fijne bijkomstigheid.

Voor overige taken kies je een laptop. Je kunt op een laptop met name vaak zwaardere taken uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan foto of videobewerking, zwaardere games of applicaties die gemaakt zijn voor windows. Echter is het wel belangrijk om goed op de specificaties te letten bij de aankoop van een laptop. Niet elke laptop is gemaakt voor foto of videobewerking, laat staan voor het afspelen van games. 

Ook op hardware united onderscheiden laptops van chromebooks. Maar we onderscheiden ook nog op andere vlakken. Zo bieden wij bijvoorbeeld laptops voor semi- zware werkzaamheden, gaming of zakelijke laptops. Je kunt dan ook lezen waar een laptop of de chromebook die je voorkeur heeft voor gebruikt kan worden. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt. Maar vooral dat je de taken die je graag wilt doen kunt uitvoeren.