wat-kost-een-laptop-scherm-vervangen-1170x500

Wat is beter een laptop of tablet?

Je kunt steeds meer taken ook op een tablet uitvoeren. Toch kun je op een tablet lang niet alles. Maar ook andersom is dat zo. Sommige taken kun je niet op een laptop. Daarom maak ik in dit artikel een vergelijk tussen een laptop of tablet. Zodat jij de juiste keuze kunt maken, afgestemd op jouw gebruik.

Je staat op het punt om een keuze te maken. Koop je een nieuwe laptop of toch liever de tablet waar je misschien al langer naar aan het kijken bent. Best een lastige keuze, want je vraagt je misschien wel af waar je meer aan hebt. Dat vergelijk ik in dit artikel. Zodat je een goede keuze kunt maken. Om een eerlijk vergelijk te kunnen maken, waarbij ik je vertel waar je meer mee kan doen kijk ik naar gebruik. Zowel wat je op de laptop of tablet wilt doen. Maar ook op welke manier je deze wilt gebruiken. Je weet dan direct wat je te wachten staat. Want zowel de laptop als tablets hebben beide beperkingen. Daarnaast is het niet direct een vergelijk. Maar wat je op een van beide systemen wilt doen is wel belangrijk bij het maken van een keuze. Ook zijn er verschillende hybride 2-in-1 laptops. Wellicht de perfecte oplossing wanneer je niet de juiste keuze kunt maken. Daarover lees je achteraan dit artikel. 

Als jij denkt dat een goed vergelijk maken onmogelijk is, lees gerust verder! Je komt erachter dat je na het lezen van dit artikel absoluut een goede keuze kunt maken.

Naast mij ligt aan de ene zijde de alledaagse laptop waarop ik graag werk. Aan de andere kant een android tablet maar ook een apple ipad (geleend). Ik ben klaar om te vergelijken. Wanneer ik aan mijn bureau zit vind ik de laptop gemakkelijker als sneller werken dan beide tablets. Wanneer ik opsta merk ik dat het meenemen van de laptop onhandig is. Daar stuit ik op gelijkspel. Maar heeft nog weinig te maken met het vergelijk.  

Wanneer ik kijk wat er op een tablet mogelijk is, zowel de android als de ipad ben ik verrast. Je kunt er vrijwel alles op doen wat je gewend bent op de laptop. Andersom is dat veel lastiger. Maar ook dat is met de komst van chromebooks, waarover ik eerder vertelde opgelost. Dat maakt dat het vergelijk onder tablets met laptops lastiger is dan het wellicht lijkt. Daarom heb ik voor de uitleg ook gekozen om een chromebook aan mijn zijde te hebben. 

Aan de slag met een laptop.

Als eerste wil ik gezegd hebben dat ik de laptop altijd met muis gebruik. Dat heeft alles te maken met sneller kunnen werken dan met een mousepad. Toch merk ik op dat een laptop op veel vlakken je veel meer vrijheid geeft dan de tablet. Hoewel een tablet in vrijwel alle gevallen handzamer is.

Wanneer je applicaties gebruikt die alles met een toetsenbord of muis te maken hebben werkt de laptop in alle opzichten fijner dan de tablet. Maar voor taken als video’s bekijken, scrollen over een social media pagina of de welbekende tablet games hebben heeft een tablet voorsprong.

Als tweede sta ik op om vervolgens op de bank plaats te nemen. Dan is het meenemen van zelfs een kleine 14 inch laptop al lastiger dan een tablet dragen. Waarna ik op zich best fijn kan werken als ik de laptop op mijn schoot plaats.

Dan kom ik tot slot aan bij het besturingssysteem. Hoewel je met de chromebook toch toegang hebt tot duizenden applicaties uit de google play store kun je veel apps niet draaien omdat ze specifiek voor een tablet gemaakt zijn. Daar moet je dus goed rekening mee houden, als je kiest voor een chromebook. Waarvan ik niet direct op de hoogte was. Bij de apps die je wel kan spelen werkt de besturing ten opzichte van een tablet wel goed, dat moet ik eerlijk toegeven.

Productief zijn doe je het beste met een laptop

De laptop is een oplossing die voornamelijk voorziet in behoeften als je productief bent in applicaties waarbij een toetsenbord of muis oplossing handig zijn. Wel moet ik onderscheid maken tussen de windows laptop, chromebook of apple macbook. De keuze voor een laptop is dus deels ook gebaseerd op het systeem waarmee je wilt werken.

Je kunt op een windows tablet niet met google play applicaties werken. Wanneer dit wel is wat je belangrijk vindt kun je alsnog een chromebook overwegen. Echter geeft ook een chromebook geen toegang tot alle applicaties, maar uitsluitend applicaties die geschikt zijn voor de chromebook.

Aan de slag met een tablet

Voor mij liggen een tweetal tablets. Een android tablet van het merk lenovo, apple ipad air. Ze bieden beide goede vergelijkingsmogelijkheden met een tablet. Het eerste dat mij opvalt is de bediening via het scherm. Hoewel sommige laptops dit ook hebben is het niet direct een functionaliteit die bij een laptop handig in gebruik is.

De snelheid waarmee applicaties opstarten is een fijne toevoeging van beide tablets. Waarbij opvalt dat er bijna geen wachttijd meer is, je gemakkelijk kunt schakelen tussen applicaties of eerder gebruikte applicaties kunt terughalen. Alleen de chromebook is in staat om dit deels te evenaren.

Wanneer ik van de plek waar ik zit wil weglopen pak ik een tablet gemakkelijk mee. Zonder dat het moeite kost plaats ik deze daarna weer in de gewenste positie, waardoor ik snel verder kan met waarmee ik bezig was.

Een tablet is beter voor vermaak dankzij de beschikbare applicaties.

Als je een video bekijkt met een tablet kan geen laptop daar tegenop. Dat is ook zo wanneer je de social media applicaties gebruikt. Waar je met een laptop vaak naar de website van een applicatie toe moet gaan. Bovendien zijn er voor nieuwe diensten als bijvoorbeeld disney plus, tiktok of een van de vele andere diensten direct applicaties beschikbaar. Daar schiet het bij laptops nog vaak tekort. 

Voor vermaak heeft de tablet dus een aanzienlijke voorsprong op een laptop. Waarbij de tablet bij functionele applicaties of productiviteit in veel gevallen toch tekort schiet.

Ook in soort tablet (android of apple) zitten verschillen die je moet weten.

Tot slot maak ik ook onderscheid tussen de android tablet en apple ipad air. Wanneer je tussen beide kunt kiezen biedt de apple meer gebruiksgemak dan de android tablet. Het nadeel daarvan is wel dat apple producten kostbaarder zijn in aanschaf. Hoewel je hier vaak langer mee kunt doen. 

Wanneer je direct vergelijkt op specificaties is verschil vooral merkbaar wanneer je naar de kwaliteit van het beeld kijkt, de accuduur maar ook het geluid.

De beeldkwaliteit van een apple ipad air is aanzienlijk beter dan een gemiddelde android tablet. Dit komt door de gebruikte resolutie die opvallend hoog is. Wat staat voor zeer helder beeld met mooie kleuren.

De accuduur van beide tablets noem ik na zoeken op internet indrukwekkend. Toch scheelt het maar liefst 3 uur met elkaar. Zo blijf je met de android tablet tot 9 uur productief. Waarbij de apple ipad air tot maar liefst 12 uur productief blijft.

Het geluid van de ipad is aanzienlijk beter dan de android tablet. Echter zet ik hier kanttekeningen bij omdat dit echt per model verschilt.

Past een hybride 2-in-1 oplossing bij mij?

Als je niet kunt kiezen tussen een tablet of juist een laptop zijn er ook 2-in-1 systemen beschikbaar. Je hebt ze vast ook al voorbij zien komen. De keuze hierin is ook spectaculair te noemen. Van de welbekende windows surface laptop/tablet oplossingen tot chromebooks die je als chrome os tablet kunt gebruiken.

Het voordeel van een 2-in-1 oplossing is dat je aan de ene zijde productief kunt zijn op de manier die jij wilt. Aan de andere kant dat je optimaal kunt genieten van multimedia. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan video applicaties als social media.

Wat ik persoonlijk mooi vind aan deze systemen is de perfecte balans die gevonden is. Waarbij de systemen volledig afzonderlijk kunnen functioneren als tablet of laptop.

Maar is de laptop of juist de tablet een goede keuze?

Wanneer je echt op zoek bent naar een oplossing om lekker op de bank, in bed of buiten in de tuin te genieten van multimedia. Dan is een tablet de perfecte oplossing. Waarbij je volledig vrijheid in keuze tot apps hebt. 

De tablet is dus voornamelijk voor multimedia vermaak een juiste keuze. Wanneer je op zoek bent naar een goede oplossing om daadwerkelijk productief te zijn maakt juist de laptop het verschil.

Op de website hebben wij verschillende goede oplossingen te koop waarbij je van beide zijde kunt genieten. Je kunt bijvoorbeeld de surface go oplossingen bekijken. Maar ook de lenovo s330 is een van de 2-in-1 oplossingen. Benieuwd welke laptop jou kan dienen als laptop of tablet? Bekijk gerust ook de andere laptops die je op de website kunt vinden.

Je kunt de 2-in-1 oplossingen vinden door te zoeken op tablet. Je krijgt dan gemakkelijk een overzicht van de beste keuzes die wij je kunnen bieden.

 

Vergelijkbare berichten