beste laptop voor AutoCAD

Wat is de beste laptop voor AutoCAD?

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan kan je je voorbereiden op een uitgebreide zoektocht. Het aanbod van laptops is momenteel namelijk ontzettend divers, waardoor je onwijs veel keus hebt. Via mijn website kan je echter een hoop informatie vinden voor deze zoektocht. Ik bespreek namelijk voor meerdere situaties wat de beste laptop is.

Met dit artikel richt ik me op alle gebruikers van AutoCAD. Dit programma wordt relatief vaak gebruikt, is behoorlijk krachtig en vraagt daardoor het nodige van een laptop. Met een reguliere huis-tuin-en-keuken laptop is het niet mogelijk om gebruik van dit programma te maken. Althans; dat is niet mogelijk op de manier zoals je graag zou willen.

Met een te trage laptop loopt het programma namelijk alles behalve soepel. Je kunt daardoor niet snel en efficiënt werken; irritaties liggen daardoor ook te allen tijde op de loer. Alleen dat al is voldoende reden om een juiste laptop voor dit programma aan te schaffen. Maar, wat is de beste laptop voor AutoCAD? Ik ben op onderzoek uitgegaan!

In dit artikel vind je veel informatie over de beste laptops over AutoCAD. Ik bespreek eerst kort wat dit programma precies en waarom je een krachtige laptop voor dit programma nodig hebt. Daarnaast bespreek ik ook waar een laptop voor AutoCAD aan moet voldoen. Om het artikel in te stijl af te sluiten, heb ik de allerbeste laptop geselecteerd. Met die laptop weet je 100% zeker dat je op de gewenste manier van AutoCAD gebruikt kunt maken.

Wat is AutoCAD precies?

Het computerprogramma AutoCAD werd al in 1982 door vele partijen gebruikt. In eerste instantie werd het programma in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie ontwikkeld, maar al snel werd het programma commercieel. Sinds 1982 was het voor een ieder mogelijk om dit programma aan te schaffen, waarna je in staat bent om technische tekeningen te maken.

Allerlei ontwikkelaars maken met veel plezier dagelijks gebruik van AutoCAD. Met het programma is het mogelijk om allerlei soorten technische tekeningen te maken. Niet alleen op de werkvloer, maar ook onder veel studenten is dit een veelgebruikt programma. In onder meer de volgende branches wordt dit programma dagelijks gebruikt:

 • Architectuur
 • Bouwkunde
 • Civiele techniek
 • Elektrotechniek
 • Landmeetkunde
 • Ruimtelijke ordening
 • Werktuigbouwkunde

Ben jij actief in één van deze branches? Of volg je een studie die gerelateerd is aan één van deze branches? Dan is de kans onwijs groot dat je met AutoCAD dagelijks aan het werk bent. Dit van origine Amerikaanse programma is namelijk het meest gebruikte programma voor het maken van technische tekeningen. Ten opzichte van vergelijkbare programma’s werkt AutoCAD onwijs makkelijk, is het programma snel en is het programma uitgebreid.

Waar moet een laptop aan voldoen?

Moet jij voor je werk of voor je studie met dit programma aan de slag? Dan is het allereerst goed om te beseffen dat niet elke laptop geschikt is voor dit programma. Sterker nog; veel laptops zijn niet geschikt voor dit programma.

AutoCAD is namelijk een behoorlijk ‘zwaar’ programma. Wat ik hiermee bedoel? Nou, het programma vraagt het nodige van je laptop. Je laptop moet veel power kunnen leveren, je laptop moet een goede videokaart hebben en je laptop moet de nodige opslagruimte hebben. Voldoet je laptop niet aan één van deze eisen? Dan is je laptop eigenlijk ongeschikt om gebruik te maken van AutoCAD.

Het belangrijkste waar een laptop aan moet voldoen, is een krachtige videokaart. Als je met AutoCAD aan de slag gaat, ga je namelijk met 3D tekeningen aan de slag. Alleen de meest krachtige videokaarten zijn in staat om deze 3D tekeningen correct ‘af te lezen’ en correct te tonen. Bij de zoektocht naar een geschikte laptop voor AutoCAD moet je dus zeker op de videokaart letten. Zit één van onderstaande videokaarten in de laptop, dan zit je goed:

 • Nvidia GTX 1070
 • Nvidia GTX 1060
 • Nvidia GTX 1050 Ti
 • Intel Kaby Lake G
 • Nvidia GTX 1050

Heeft je laptop een minde krachtige videokaart? Dan is het nagenoeg niet mogelijk om op de gewenste manier gebruik te maken van het programma AutoCAD.

Een krachtige videokaart is echter niet het enige dat je nodig hebt om gebruik van dit programma te kunnen maken. Nee, een andere vereiste is ook dat de processor van de laptop krachtig genoeg is.

Je kunt een processor eigenlijk zien als de drijvende kracht van een laptop. Kan een processor niet voldoende kracht leveren? Dan kunnen niet alle programma’s op de gewenste manier uitgevoerd worden.

Om AutoCAD op jouw laptop te kunnen gebruiken, moet de processor dus krachtig genoeg zijn. In mijn ogen is het aan te raden om voor een i7 processor te gaan.

Daarnaast is het advies ook om voor een relatief groot beeldscherm te gaan. Met een groot beeldscherm heb je immers meer ruimte om de 3D tekeningen weer te geven.

Op een groot beeldscherm kan je dus naar hartenlust de technische ontwikkelingen, aanmaken en bijvoorbeeld aan collega’s tonen.

Tot slot is het nog wenselijk dat je voldoende opslagcapaciteit en voldoende intern werkgeheugen hebt. Dergelijke factoren spelen eigenlijk bij alle laptops een belangrijke rol:

 • Intern werkgeheugen: dit geeft aan in hoeverre de processor, samen met het intern werkgeheugen, meerdere taken tegelijkertijd aan kan.
 • Totale opslagcapaciteit: dit is de totale ruimte aan opslag die op jouw laptop beschikbaar is, bijvoorbeeld voor het opslaan van de tekeningen die je met AutoCAD gemaakt hebt.

Welke laptop kan ik aanraden?

Op basis van bovenstaande gegevens zou je je voor kunnen stellen dat de zoektocht naar de beste laptop voor AutoCAD geen gemakkelijke zoektocht is. Graag help ik jou hier dan ook een handje bij! Ik heb onwijs veel laptops aan een strenge keuring ondervonden en onder meer op basis van bovenstaande criteria getest. Aan de hand van deze keuring heb ik uiteindelijk één geschikte laptop gevonden.

Het klopt dat er meerdere laptops geschikt zijn voor AutoCAD, maar in mijn ogen is deze laptop de beste laptop voor AutoCAD: Microsoft Surface Book 2 – 15″ – i7 – 16GB – 256GB. Deze laptop brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee, waarover ik je graag meer wil vertellen.

Het belangrijkste voordeel van deze laptop is terug te vinden in de videokaart. Deze laptop heeft van Microsoft een krachtige Nvidia GeForce GTX 1060 videokaart gekregen. Door deze videokaart is het mogelijk om probleemloos gebruik te maken van AutoCAD. Bijkomend voordeel is dat je ondertussen ook nog andere taken uit kunt voeren op deze laptop. Hoe dat komt? Dat is onder meer te danken aan de krachtige Intel Core i7 processor en het interne werkgeheugen van 16 GB.

Qua specificaties voldoet deze laptop eigenlijk aan alles waar ik het hierboven over gehad heb. Dat is ook terug te zien aan het beeldschermdiagonaal van de laptop. De laptop heeft een diagonaal van 15 inch, waardoor het beeldscherm groot genoeg is om heerlijk op te kunnen werken. Aan de andere kant is het beeldscherm ook weer niet té groot, waardoor je deze laptop alsnog in jouw tas mee kunt nemen naar werk en/of studie.

Wil je graag op een gedetailleerde en relaxte manier een technische tekening maken? Dan is het mogelijk om bij deze laptop het beeldscherm los te koppelen van het toetsenbord. Je kunt de laptop hierdoor ook min of meer als tablet gebruiken. Bij het maken van een technische tekening kan dat onwijs handig zijn; ook dit is één van de voordelen van deze laptop. Dat is zeker het geval als je een separatie Microsoft Surface Pen aanschaft. Met deze pen is het mogelijk om op het touchscreen van deze laptop met AutoCAD te werken; ideaal!

Daarnaast ben ik ook te spreken over het uiterlijk van deze laptop. Er is gekozen voor een basic design zonder al te veel toeters en bellen. Dat spreekt mij aan, aangezien je deze laptop toch met name voor studie- of werk gerelateerde taken gaat gebruiken. Dankzij de krachtige videokaart, processor en intern werkgeheugen voldoet deze laptop in ieder geval aan alle wensen.

Mooi meegenomen is ook nog eens dat de laptop razendsnel opstart. Dat is te danken aan de ingebouwde SSD schijf van 256 GB. Hierdoor start je laptop niet alleen snel op, maar heb je ook voldoende ruimte om al jouw AutoCAD tekeningen op te slaan. Het gebruik van bijvoorbeeld een externe harde schijf is hierdoor niet meer noodzakelijk.

Onder aan de streep is dit wat mij betreft de beste laptop voor AutoCAD. De laptop is snel, is in staat om AutoCAD zonder enige moeite te draaien en ziet er ook nog eens gelikt uit. Wat wens je nog meer?

Vergelijkbare berichten