Wat is de beste piano voor beginners?

Heb je ambities om een instrument te gaan bespelen? Gaat je voorkeur daarbij uit naar een piano? Dan sta je voor een uitdagend traject; piano spelen leer je namelijk niet binnen één week. Het leren spelen op een piano gaat in ieder geval wel vele malen sneller en makkelijker als je de beschikking over een juiste piano hebt. In dit artikel vind je het antwoord op de hoofdvraag ‘Wat is de beste piano voor beginners?’. Meerdere piano’s worden in dit artikel uitgebreid beschreven, maar je leest in dit artikel ook waar je goed op moet letten. Welke criteria spelen een belangrijke rol bij het uitkiezen van een piano? En op welke manieren onderscheiden de beste piano voor beginners zich? Op al die vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord!

Verschillende soorten piano’s

Het is allereerst goed om te weten dat er verschillende soorten piano’s bestaan. Deze soorten piano’s hebben stuk voor stuk specifieke eigenschappen, waardoor de piano’s ook specifieke voor- en nadelen hebben. Voor alle beginners is het in ieder geval aan te raden om voor een digitale piano te gaan. Een digitale piano brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Zo is een digitale piano over het algemeen goedkoper dan een akoestische piano. Keerzijde is dat een akoestische piano beter klinkt, maar dat verschil is voor een beginner vaak niet eens op te merken. Ook is het bij een digitale piano mogelijk om een koptelefoon aan te sluiten en te genieten van diverse andere aansluitingen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je pianospel opnemen of van andere leuke functies genieten. Over het algemeen ben je daardoor in staat om sneller te leren. Tot slot is een digitale piano ook een stuk flexibeler. Zo kan je een dergelijke piano relatief makkelijk verplaatsen en vraagt de piano ook nagenoeg geen onderhoud. In tegenstelling tot een akoestische piano hoeft een digitale piano bijvoorbeeld niet gestemd te worden. Al met al is het voor een beginner dus aan te raden om een digitale piano aan te schaffen. Als je het aanbod van digitale piano’s bekijkt, weet je echter niet wat je ziet. Allerlei soorten digitale piano’s worden aangeboden met stuk voor stuk andere functies en voordelen. Voor welke digitale piano kan je dan het beste kiezen? Dat is afhankelijk van onder meer jouw wensen en jouw budget.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een digitale piano?

Ga je jouw eerste piano ooit aanschaffen? Dan is het goed te begrijpen dat je hier niet al te veel geld aan uit wilt geven. Je weet immers niet of je het echt leuk vindt om op een piano te spelen. Om dan direct duizenden euro’s aan een dergelijke piano uit te geven, is wellicht niet altijd even verstandig. Bij het uitzoeken van een digitale piano is het daarom van belang om op het prijskaartje te letten. Het is echter niet zo dat dit het belangrijkste criteria is. Nee, onder aan de streep moet juist het totaalplaatje koppen. Het design van de piano, het prijskaartje van de piano, de kwaliteit van de piano én de functies van de piano moeten stuk voor stuk naar wens zijn. Het advies is daarom om zeker op de volgende criteria te letten:
 • De aanslag
 • De klank
 • De functies
 • Het prijskaartje
 • De extra’s die meegeleverd worden
 • Het design
 • Verschillende aansluitingen
Als je bij de verschillende piano’s op deze criteria gaat letten, krijg je meer en meer inzicht in het totale aanbod. Daarbij valt je hoogstwaarschijnlijk ook direct op dat de prijzen nogal variëren. Bij sommige merken kan je voor enkele honderden euro’s al een digital piano aanschaffen, terwijl de prijzen bij andere merken pas vanaf een paar duizend euro starten. Ook hierom is het onwijs belangrijk om voor jezelf een maximum bedrag in te stellen. Ga binnen dat bedrag vervolgens gericht op zoek naar de juiste digitale piano. Ook is het aan te raden om goed naar de vormgeving van de digitale piano te kijken. Wat ik daar precies mee bedoel? Nou, er bestaan digitale piano’s inclusief een onderstel, maar er bestaan ook digitale piano’s zonder onderstel. In dat geval lijkt de digitale piano in feite op een keyboard, waarbij je de piano op elke gewenste ondergrond neer kunt leggen. Met een piano met onderstel ben je een stuk minder flexibel, maar een dergelijke piano ziet er uiteraard wel heel fraai uit. Bovendien hebben die piano’s meestal in het onderstel ook pedalen verwerkt zitten, waardoor je met nóg meer gevoel op de piano kunt gaan spelen. In mijn ogen is ook de aanslaggevoeligheid van de toetsen onwijs belangrijk. Over het algemeen is het advies om voor een piano met minimaal 88 toetsen te gaan. Als je voor een piano met minder toetsen kiest, heb je al snel met beperkingen te maken. Bovendien leert de ervaring mij dat 88 toetsen je veel mogelijkheden bieden met betrekking tot het aanleren van de verschillende toetsen en akkoorden.
Hoe kun je jezelf piano leren spelen
Niet alleen het aantal toetsen is van belang, maar dus ook de aanslaggevoeligheid. Als je wel eens op een goedkope (niet neerbuigend bedoel) piano hebt gespeeld, is het je wellicht opgevallen dat de klanken van de toetsen nogal plastic aanvoelen en een plastic geluid met zich mee brengen. Hoe dat komt? Dat komt omdat deze toetsen geen aanslaggevoeligheid hebben. Kies altijd voor een digitale piano met toetsen die een aanslaggevoeligheid hebben, aangezien je daarmee van meerdere voordelen geniet. De klanken klinken een stuk fraaier, terwijl je zelf ook meerdere mogelijkheden hebt om met deze klanken te gaan ‘spelen’. Hou de ene keer de toets nét iets langer ingedrukt dan een andere toets; je merkt dan direct een verschil in de klank. Tot slot wil ik je graag aanraden om goed op de verschillende aansluitingen te letten. Bij een digitale piano is het wenselijk dat deze piano meerdere aansluitingen heeft, zodat je bijvoorbeeld je pianospel op kunt nemen of zodat je een koptelefoon op kunt doen. Dankzij dergelijke aansluitingen kan je op een zeer prettige manier gebruik van je piano maken, terwijl dit ook het leren spelen op de piano een stuk makkelijker verloopt.

De beste merken voor beginnerspiano’s

Het advies is daarbij om zeker naar de piano’s van de volgende merken te kijken:
 • Yamaha
 • Kurzweil
 • Casio
 • Korg
 • Roland
Deze merken hebben in de afgelopen jaren reeds hun sporen verdiend. Zij hebben bewezen dat de fraaie én hoogwaardige piano’s tegen relatief scherpe prijzen kunnen leveren. Bovendien zijn in het assortiment van deze merken meerdere digitale piano’s voor beginners te vinden. Die piano’s zijn zowel qua prijs als qua kwaliteit uitermate interessant voor alle beginnende pianisten. Tijdens de zoektocht moet je dus absoluut op meerdere criteria letten. Doordat het een behoorlijk uitgebreide zoektocht is, kan je hier het beste de nodige tijd en aandacht aan besteden. Maak voor jezelf een lijstje van geschikte piano’s en ga vervolgens al deze piano’s met elkaar vergelijken. Je kunt echter ook gebruik maken van dit nuttige artikel. Hieronder vind je namelijk verschillende digitale piano’s die absoluut voor beginners geschikt zijn.

Wat zijn de beste beginnerspiano’s?

Recent ben ik met een uitgebreide zoektocht gestart. Een zoektocht naar de beste piano’s voor beginners. Aan de hand van een strenge keuring heb ik uiteindelijk enkele piano’s weten te selecteren die in mijn ogen geschikt zijn voor beginners. Deze piano’s zijn zowel qua prijs als qua kwaliteit uitermate interessant. Of beter gezegd; van deze digitale piano’s klopt het totaalplaatje. Mijn advies is dan ook; kies voor één van de onderstaande drie piano’s. Deze piano’s kloppen qua prijs-kwaliteitverhouding, bieden de gewenste functies en voldoen daarmee eigenlijk aan het totaalplaatje.

Optie 1: Yamaha Arius YDP-S34 Zwart

Het merk Yamaha is in mijn ogen één van de beste fabrikanten van beginnerspiano’s. Dat heeft het merk ook weer laten blijken met deze Yamaha Arius YDP-S34 in het zwart. Deze piano heeft een fraai onderstel (inclusief 3 pedalen), heeft 88 toetsen en ziet er bijzonder fraai uit.
Bij de toetsen heeft Yamaha voor een zogeheten gewogen hamermechaniek gekozen. Door deze mechaniek kan je nóg meer gevoel in de klanken aanbrengen, waardoor je het gevoel hebt alsof je op een akoestische piano aan het spelen bent. De pedalen zorgen er ook voor dat je het piano spelen met je voeten onder de knie gaat krijgen. Dankzij verschillende aansluitingen is het bovendien mogelijk om het piano spelen sneller te leren. Je hebt bij deze piano bijvoorbeeld de beschikking over 2 hoofdtelefoon aansluitingen!

Optie 2: Yamaha P-125 zwart

Ook deze piano van Yamaha is in mijn ogen zeer geschikt voor een beginnende pianist. Dat heeft onder meer met het gunstige prijskaartje te maken. Voor deze piano betaal je enkele honderden euro’s minder voor bovengenoemde piano, maar de piano’s verschillen dan ook behoorlijk van elkaar. Deze Yamaha P-125 wordt namelijk geleverd zonder onderstel. Ondanks dat de piano geen onderstel heeft, krijg je wel een sustainpedaal meegeleverd. Met dank aan deze piano én aan de 788 gewogen toetsen verkrijg je prachtiger klanken
De ingebouwde speakers verspreiden deze klanken bovendien op een fraaie wijze en maken het leren spelen nóg leuker. Qua prijs, design en kwaliteit heb ik eigenlijk niks aan te merken op deze piano. Je moet er dus alleen rekening mee houden dat je géén onderstel meegeleverd krijgt. Gezien de relatief gunstige prijs kan je daar wellicht wel mee leven. Bovendien geniet je van meer flexibiliteit, aangezien je deze piano op elke egale ondergrond neer kunt leggen (tafel, bureau etc.)

Optie 3: Casio PX-770

Tot slot wil ik ook deze digitale piano van Casio aanstippen. De Casio PX-770 is een prachtige piano inclusief onderstel, een relatief gunstige prijs en een onwijs hoge kwaliteit Bij deze piano heb je de beschikking over 88 toetsen met een gewogen hamermechaniek. Dit mechaniek zorgt ervoor dat je allerlei prachtige klanken met de toetsen kunt produceren. Bovendien heb je de keus uit meer dan 15 realistische pianoklanken. Je kunt hierbij kiezen tussen onder meer orgels, strijkers en concertvleugels. Dankzij deze functie kan je nóg sneller leren piano spelen.
Casio PX-770 Zwart Main Image
Ook krijg je bij aanschaf van deze piano meerdere accessoires meegeleverd: sustain, sostenuto, soft control pedalen, onderstel, hoofdtelefoonhaak en een bladmuziekstandaard. Door deze accessoires kan je nog sneller en nog beter het piano spel onder de knie krijgen. Doordat deze piano twee hoofdtelefoonaansluitingen heeft, kan je bovendien in alle rust spelen. Al met al is ook deze digitale piano in mijn ogen zeer geschikt voor beginners. De hamvraag is nu: naar welke van deze digitale piano’s gaat jouw keuze? In mijn ogen kan je een prima keuze maken tussen deze drie piano’s. De piano’s bieden veel plezier, maken het leren spelen leuker én makkelijker en zien er ook nog eens goed uit. Vergelijk voor jezelf deze verschillende piano’s, schaf de gewenste piano aan en leer snel én op de juiste manier om piano te spelen.

Vergelijkbare berichten