Wat is de kloksnelheid bij een laptop?

Bij het kiezen van je nieuwe laptop is een van de belangrijkste dingen waar je naar kijkt een processor. Deze processor helpt je computer namelijk met rekenen en zorgt ervoor dat je laptop goed reageert. Bij het kiezen van een goede processor wordt er vaak gekeken naar de kloksnelheid van een laptop. Maar wat is dat dan precies? Dat lees je in dit blogbericht.

Wat is de kloksnelheid bij een laptop?

De kloksnelheid geeft aan hoe snel een chip van de computer gelezen, geschreven of verwerkt kan worden. Hoewel dat misschien wel iets zegt over de snelheid van je laptop. De kloksnelheid zorgt er dus voor hoe snel je laptop kan rekenen. Hoe hoger de kloksnelheid hoe meer berekeningen er gemaakt kunnen worden.
Wat is de kloksnelheid van een laptop
Is de kloksnelheid van je processor niet als enige verantwoordelijk voor de snelheid van je laptop.

Hoge kloksnelheid betekent niet een snelle laptop

Met bovenstaande stelling zou je natuurlijk denken dat als je een laptop koopt met een hele hoge kloksnelheid, de snelheid van je laptop dan ook heel snel is. Toch valt dat in de praktijk nogal tegen. De kloksnelheid van je processor is namelijk niet het enige element dat ervoor zorgt dat je laptop snel is. Om ervoor te zorgen dat jij een snelle laptop hebt, is het belangrijk dat alle onderdelen van je laptop goed op elkaar zijn afgestemd. Bij de fabriek voor laptops wordt daar natuurlijk al rekening mee gehouden. Toch zijn er bijvoorbeeld Gamers die ervoor kiezen om hun eigen laptop samen te stellen. Zij weten precies welke onderdelen voor een laptop of computer ze nodig hebben om games te kunnen draaien op de hoogst mogelijke prestaties.

Waarom is de kloksnelheid van een processor belangrijk?

Goed je weet nu dat de kloksnelheid niet alleen verantwoordelijk is voor een snelle laptop, maar het is natuurlijk wel een goed idee om voor een processor te kiezen met een zo hoog mogelijk kloksnelheid. Het voordeel daarvan is dat alle onderdelen van je nieuwe laptop zorgvuldig zijn samengesteld en op elkaar afgestemd. Door een laptop te kiezen met een hoge processor kloksnelheid kun je ervan uitgaan dat de rest van de onderdelen van je laptop ook snel zijn. Een van de beste processoren die je op dit moment kunt kiezen is een processor van het merk Intel. Intel brengt jaarlijks nieuwe versies uit van de I3 – I5 en I7 processor. Als je een nieuwe laptop gaat aanschaffen raad ik je daarom zeker aan om minimaal een I3 processor van Intel te nemen. Je weet dan vrijwel zeker dat je een goede snelle laptop hebt.

Wat moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop?

Bij het kopen van een nieuwe laptop is natuurlijk niet alleen de snelheid van een laptop belangrijk. Er zijn namelijk meer dingen die belangrijk zijn als jij een nieuwe laptop gaat kopen. Daarom helpen we je graag even denken aan de belangrijke dingen waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop

1. Het formaat van de laptop

Afhankelijk van waar je de laptop voor gaat gebruiken, is het ook een goed idee om te kijken naar het formaat van de laptop. Als je bijvoorbeeld veel op reis bent, is het waarschijnlijk niet handig om een grote laptop te kopen. Voor reizen is bijvoorbeeld een laptop van 15″ een goed formaat, terwijl bij het Gamen een laptop van 18″ of meer beter is. Bedenk daarom voordat je een laptop gaat kopen waarvoor je het precies nodig hebt.

2. Soort laptop

Naast het formaat van de laptop zijn er natuurlijk ook nog allerlei verschillende soorten laptops te verkrijgen. Ook hierbij is het weer afhankelijk van wat je ermee wilt doen, welke laptop je het beste kan kiezen. Als je alleen maar gaat surfen op het internet en vaak op reis bent, is het bijvoorbeeld de moeite waard om eens te kijken naar een ChromeBook. Een Chromebook batterij gaat ontzettend lang mee en de laptop blijft eigenlijk altijd snel. Ook als je veel op reis bent en niet meer nodig hebt dan wat internet applicaties, is een Chromebook een geschikte keuze.
Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de keuze om een Windows laptop aan te schaffen. Een windows laptop is voor de meeste mensen bekend terrein. Als laatste heb je ook nog de mogelijkheid tot het kiezen van een Apple laptop. Dit wordt ook wel een MacBook gemoemd. Een Macbook heeft het besturingssysteem van Apple. Als je dat niet gewend bent is het even wennen, maar een Macbook is een zeer goed alternatief als je een wat anders wilt dan Windows.

3. Het scherm van je laptop

Bij het kiezen van de juiste laptop is het ook belangrijk om naar het scherm van de laptop te kijken. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de resolutie. De resolutie vertelt je eigenlijk hoe scherp het beeld is. Een van de belangrijkste dingen waar je naar kunt kijken is of de laptop een HD (High Definition) scherm heeft. High definition betekent in het Nederlands namelijk gewoon hoge resolutie. Ook is het een goed idee om te kijken naar het soort beeldscherm. Je hebt namelijk verschil in glansbeeldschermen en matte beeldschermen. Als je veel buiten bent is een mat beeldscherm een goed idee. Anders loop je het risico dat je niets meer kan zien op je beeldscherm als de zon erop schijnt.

4. De hardeschijf van je laptop

Bij het kiezen van je nieuwe laptop is het ook belangrijk om te kijken naar de harde schijf van je laptop. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe laptops voorzien van een SSD schijf Solid State Drive). Deze nieuwe harde schijven zorgen ervoor dat jouw laptop binnen 15 seconden is op gestart en dat je direct verder kunt waar je gebleven bent. Het nadeel van deze harde schijven is dat ze vaak maar weinig opslagruimte hebben. Om voldoende opslagruimte te hebben is het belangrijk om te kiezen voor een SSD schijf van minimaal 128 GB. Maar 256 of 512 GB is een beter idee.

5. Intern geheugen van je laptop

Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar het intern geheugen van je laptop. Met het intern geheugen zorg je ervoor dat programma’s die je opstart op je laptop goed kunnen draaien.
Hoe meer intern geheugen je hebt, hoe sneller de programma’s op je computer werken. Veel nieuwe laptops zijn standaard uitgerust met 4gb inten geheugen of 6 gb intern geheugen. Het minimum aan intern geheugen dat ik je wil aanraden is toch wel 4 GB.

Laptop kopen bij Coolblue?

Je weet nu wat de kloksnelheid van een laptop is en waarom het belangrijk is. Ook weet je nu waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop en aan welke voorwaarden de laptop moet voldoen. Om je direct op weg te helpen heb ik op de pagina van Coolblue de laptops geselecteerd die aan deze eisen voldoen. Klik hier om direct de geselecteerde laptops te bekijken >>