Wat is de levensduur van een vaatwasser?

Wat is de levensduur van een vaatwasser? Nog niet zo lang geleden stonden we nog allemaal met een afwasborstel en een sopje onze vuile borden te poetsen.

Nog niemand had een vaatwasser en de afwas was altijd een gezellige aangelegenheid. Tegenwoordig hoef je na het eten gelukkig geen ruzie te maken over wie mag wassen en wie droogt: je gooit het allemaal maar in de vaatwasser.

De grote vraag is natuurlijk: hoelang houdt mijn trouwen afwasmachine het nog vol? In dit artikel lees je meer over de levensduur van een vaatwasser, hoe je de vaatwasser zo goed mogelijk onderhoudt en wat je moet doen als het tijd wordt om een nieuwe te kopen.

Even terug in de tijd

Het is nog niet zo lang geleden dat de afwasmachine in Nederland bij het grote publiek bekend werd.

Tegenwoordig is het bijna niet meer uit elk huishouden weg te slaan. Maar de vaatwasser gaat lang terug in de tijd.

Al halverwege de 19e eeuw werd het eerste patent op een vaatwasser aangevraagd. Het duurde daarna nog wel even voor deze uitvinding doordrong bij het grote publiek.

Vele aanpassingen later – waaronder de groei van hand aangedreven vaatwasser naar een elektrische – werd in de jaren tachtig van de twintigste eeuw de afwasmachine een begrip in Nederlandse huishoudens.

Wat mag er allemaal in een vaatwasser

Veel mensen gooien maar alle vuile vaat in de afwasmachine. Op hoop van zegen dat het er weer schoon uitkomt. Maar dit zal niet alleen de levensduur van de vaatwasser niet ten goede komen, ook de producten kunnen hiermee worden aangetast.

Een houten snijplank is bijvoorbeeld niet geschikt voor de vaatwasser. Het houdt zal door de warmte kromtrekken. Die kun je dus beter met een sopje schoonmaken. Maar er zijn ook dingen die niet goed zijn voor de vaatwasser zelf.

Wat dacht je bijvoorbeeld van kaarsvet of olie. Deze kun je beter eerst van het bordje afspoelen, voor je ze in de vaatwasser zet.

Wat is de levensduur van een vaatwasser

Hoe lang een vaatwasser meegaat, hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een afwasmachine die iedere dag wordt gebruikt of eentje die maar één keer in de week hoeft te draaien.

Ook zit er verschil in het merk afwasmachine en het materiaal. Duurdere machines worden vaker gemaakt van duurzamer materiaal en gaan dus langer mee. Gemiddeld gaat een afwasmachine tussen de vijf en twintig jaar mee.

Dat is een hele ruime inschatting, maar het is dus van veel factoren afhankelijk. Met een vaatwasser kun je gemiddeld 1500 tot 5000 beurten draaien, afhankelijk van het soort vaatwasser dat jij hebt gekocht.

Hoe onderhoud je een vaatwasser

De levensduur van een vaatwasser is ook afhankelijk van hoe jij ermee omgaat. Een afwasmachine reinigt misschien jouw vuile kopjes en borden, maar het is ook belangrijk dat jij regelmatig de machine reinigt.

Eigenlijk zijn er maar drie onderdelen die je zelf echt schoon moet houden: de filters, het deurrubber en de sproeiarmen.

Wat doet zout met je vaatwasser

Wanneer je deze drie onderdelen regelmatig even in een sopje doet, zul je zien dat je vaatwasser minder snel gaat stinken.

En dat is dubbel voordeel want het is niet alleen prettig om een schoon ruikende vaatwasser in de keuken te hebben; uit een stinkende vaatwasser komt ook geen schone vaat!

Wat als je vaatwasser het niet meer doet

Is er iets kapot aan je vaatwasser? Dan is het niet altijd meteen nodig om een nieuwe te kopen. Soms valt het nog best makkelijk te repareren.

Misschien ligt het wel aan de instellingen dat je vaatwasser niet goed start. Of is er iets verstopt in de vaatwasser. Het kan nooit kwaad om de drie onderdelen die hierboven genoemd zijn goed schoon te maken en te ontstoppen.

Lukt het dan nog niet?

Dan wordt het tijd om er een monteur bij te halen. Check meteen even of jouw vaatwasser nog binnen de garantie valt.

Krijgt de monteur ‘m ook niet aan de praat? Dan wordt het in het ergste geval tijd voor een nieuwe vaatwasser.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

Een nieuwe vaatwasser kan ook leuk zijn! Want je begint letterlijk en figuurlijk met een schone start. Natuurlijk is er wel veel waar je op moet letten.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed uit te zoeken hoe energiezuinig jouw nieuwe vaatwasser is.

Misschien betaal je bij de aanschaf dan wat meer, maar aan het eind van de maand hou je wat geld over! Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee

Vaatwasser verstopt wat nu

Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel vaatwassers waardoor je misschien door de bomen het bos niet altijd meer ziet.

Een belangrijk onderscheid dat wordt gemaakt tussen soorten vaatwassers, is: ingebouwd of vrijstaand.

Een inbouw afwasmachine zit vaak helemaal in de keukenkastjes gebouwd. Deze moet natuurlijk wel precies passen!

Een vrijstaande kan je vaak onder je keukenblad plaatsen. Ook is het ook goed om te kijken naar het geluidsniveau van een vaatwasser.

Want als je het liefst ‘s nachts je afwas laat doen en je naast de keuken slaapt, dan is het een goede zaak om te investeren in een stille afwasmachine.

Wat kun je nog meer met een vaatwasser

Je zult het bijna niet geloven: maar je kunt je vaatwasser nog voor andere dingen gebruiken dan alleen je vuile afwas in te laten reinigen.

Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijk kunt koken met je afwasmachine. Zo kun je je boontjes koken, terwijl je je vaat laat draaien.

Of wikkel een stukje zalm in aluminiumfolie en laat het lekker stomen. Als je geen zeep in je eten wilt – logisch- dan is het wel belangrijk om een goed afsluitbaar potje of bakje te gebruiken waar je je eten in doet. Afwasmachine aan en smullen maar!

Wist je dat je ook andere dingen dan je afwas kunt laten schoonmaken door je vaatwasser. Heb je bijvoorbeeld de hele zomer op je slippers gelopen en zijn ze nu helemaal vies en zwart van al het zand? Geen probleem!

Laat ze een rondje meedraaien in de vaatwasser en ze kunnen er weer een zomer tegenaan.

Als zelf repareren geen optie is en je een officiële monteur te duur vindt kun je een niet-officiële klusjesman inschakelen, maar die geeft geen garantie op zijn werk.

Vraag altijd eerst een prijsopgave bij meerdere monteurs. Denk ook goed na over de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, want die worden steeds goedkoper.