Wat is een goede laptop voor school?

De maatschappij is meer en meer aan het veranderen. Dat is ook duidelijk zichtbaar op en in school. Steeds meer lessen worden via digitale kanalen gegeven, huiswerk moet via een digitaal portal ingeleverd worden en studenten moeten onwijs veel digitale werkstukken maken. Voor al deze werkzaamheden heb je een tablet en/of een laptop nodig. Bij sommige basisscholen krijg je een tablet, maar op bijvoorbeeld een middelbare- en hogeschool is een laptop onmisbaar. Kortom: geen enkele scholier/student kan nog zonder een laptop. Maar, wat is nou een goede laptop voor school?

Het antwoord op bovengenoemde vraag is niet eenduidig antwoord te geven. Het antwoord is namelijk afhankelijk van jouw wensen, jouw voorkeuren en jouw budget. Omdat een ieder andere wensen aan een laptop stelt, wil ik graag dit artikel gebruiken om aan te geven waar je goed op moet letten. Wat zijn bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen van een laptop die je dagelijks op school moet gebruiken? Welk beeldscherm is daarbij het handigst? Hoe krachtig moet de laptop zijn? Welke merken zijn geschikt? Op al deze vragen geef ik in dit artikel een antwoord. Aan de hand van de informatie uit dit artikel kan je uiteindelijk op zoek gaan naar de geschikte laptop. Een laptop waar je op jouw school onwijs veel plezier mee gaat beleven, ongeacht of je nou op de basisschool, middelbare school of hogeschool studeert.

Waarom is een laptop voor scholieren onmisbaar?

In de inleiding van dit artikel gaf ik aan dat geen enkele scholier nog zonder een laptop kan. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat op veel basisscholen al op een digitale manier les gegeven wordt. Hier hebben de leerlingen een tablet voor of ze gebruiken hier een laptop voor. Die situatie wordt ook doorgetrokken op de middelbare- en op de hogeschool. Steeds meer taken verlopen via digitale kanalen.

Daarnaast wordt de digitale wereld in onze maatschappij steeds belangrijker. Om daar op de juiste manier op in te spelen, maken veel scholen gebruik van de digitale kanalen. Huiswerk moet via magister ingeleverd worden, werkstukken moeten digitaal gemaakt worden en mogen niet meer uitgeprint worden en via magister kunnen de cijfers bekeken worden. Al deze systemen en toepassingen maken eigenlijk dat een laptop voor elke scholier onmisbaar is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laptop voor school?

Ben je op zoek naar een laptop voor school? Dan wil ik je graag aanraden om vooraf enkele zaken voor jezelf op papier te zetten. Benoem onder andere wat jouw budget is en waar je de laptop exact voor gaat gebruiken. Doe je een commerciële opleiding? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk met name met tekstverwerking en het aanpassen/bijwerken/opstellen van bestanden bezig. Als je een grafische opleiding volgt, ben je waarschijnlijk meer bezig met programma’s als Photoshop. In beide gevallen heeft de beste laptop specifieke eigenschappen nodig. Niet elke laptop heeft namelijk de juiste processor en/of videokaart voor het draaien van programma’s zoals Photoshop.

Mijn eerste advies is dan ook om duidelijk te bepalen waar je naar op zoek bent. Denk hier goed over na en zet het vervolgens voor jezelf op papier. Daarbij speelt ook het prijskaartje een rol. Bij het uitzoeken van de laptops zie je al snel dat de prijzen nogal variëren. De prijs van sommige laptops gaat richting de 1500/2000 euro, terwijl andere laptops voor slechts een paar honderd euro al verkrijgbaar zijn. Het is aan jou om te bepalen hoeveel geld je uit wilt én kunt geven. Mijn tweede advies? Denk hierbij goed na over de lange termijn. Hoe lang wil je van deze laptop gebruik maken? Is dat een behoorlijke periode? Dan is het wellicht raadzaam om meer geld te investeren in de aanschaf van een laptop. In deze wereld is het namelijk meestal zo dat de duurdere laptops ook echt beter zijn.

Heb je in beeld waar je de laptop voor wilt gaan gebruiken? Weet je wat het budget voor de nieuwe laptop is? Dan kan je gaan beginnen met het vergelijken van verschillende laptops. In onderstaand hoofdstuk geef ik aan wat bepalende eigenschappen voor een laptop van een scholier zijn. Aan de hand van deze eigenschappen kan je de laptops prima met elkaar vergelijken en zodoende tot de juiste keuze komen.

Bepalende eigenschappen

Bij het uitzoeken van een nieuwe laptop voor school moet je met meerdere zaken rekening houden. Allereerst met het feit dat je de laptop elke dag in jouw rugtas/schoudertas/laptoptas mee naar school moet nemen. Als dat het vooruitzicht is, wil je uiteraard dat dit zo min mogelijk kracht kost. Mijn advies is dan ook om te gaan voor een relatief lichte laptop. Als je de laptops bij bijvoorbeeld mijn partner Coolblue met elkaar vergelijkt, zie je bij alle laptops het gewicht staan. Het gewicht is één van de belangrijkste eigenschappen voor een scholier. Let hier dus goed op en ga bij voorkeur voor een zo’n laag mogelijk gewicht.

In het verlengde van het gewicht spelen de afmetingen van de laptop ook een belangrijke rol. Je kunt voor een 13 inch laptop gaan, waarbij je profiteert van een laag gewicht. Het beeldscherm is echter (vele malen) kleiner dan bij een 17 inch laptop. Het is dus aan jou om te bepalen of je behoefte aan een groot beeldscherm hebt of dat je liever een lichte laptop hebt. Als je bijvoorbeeld een grafische opleiding volgt, kan ik me goed voorstellen dat je een groot beeldscherm nodig hebt. Je bent dan immers in staat om meerdere programma’s naast elkaar open te hebben staan. Als je de laptop alleen voor tekstverwerking gebruikt, ben je prima uit met een 13 inch laptop. Die laptops wegen bovendien bijzonder weinig en passen moeiteloos in jouw tas.

Ook is het van belang om naar de kracht van de laptop te kijken. Verschillende interne onderdelen zorgen voor de kracht van de laptop. De processor geeft aan hoe snel de laptop is en de opstartsnelheid wordt bepaald door de harde schijf. Bepaal vooraf of je behoefte hebt aan veel kracht en snelheid. Is dat het geval? Dan kan je kijken naar een laptop met een i5 of een i7 processor. Ook is het daarbij wenselijk dat de laptop een SSD harde schijf heeft. Deze harde schijf is veel sneller dan een HDD schijf. Moet je voor jouw opleiding zware programma’s draaien? Ben je bijvoorbeeld met foto- en/of videobewerking bezig? Dan is het ook wenselijk dat je een krachtige processor hebt. Tevens moet je hierbij letten op de videokaart; de videokaart is uiteindelijk bepalend voor de graphics die je op jouw beeldscherm te zien krijgt.

Acer Swift 5 Review

Naast deze techniek speelt het beeldscherm zelf uiteraard ook een belangrijke rol. Dat geldt niet alleen voor het formaat van het beeldscherm, maar ook voor de toepassingen. Je kunt namelijk voor een laptop gaan die je óók als een tablet kunt gebruiken. Dergelijke laptops hebben een beeldscherm met een touchscreen functie. Je kunt hierdoor makkelijk door foto’s heen swipen, je kunt makkelijk op het internet surfen en je kunt makkelijk bestanden aanpassen. Het is echter de vraag of je hier behoefte aan hebt; wil jij een tablet en een laptop in één? Dan behoort dat dus tot de mogelijkheden.

Tot slot wil ik je wijzen op het prijskaartje van de laptop. Eerder in dit artikel heb ik reeds aangegeven dat de prijzen voor laptops nogal variëren. Met een paar honderd euro kan je een prima laptop kopen voor het verwerken van teksten en bestanden. Moet je echter met zware programma’s aan de slag gaan? Dan kan de prijs al snel oplopen tot minstens 1000 euro. Sommige laptops hebben zelfs een prijskaartje van 2000 euro. Bepaal of jij een dergelijk bedrag echt aan de laptop uit moet geven. Heb je uiteindelijk twee laptops uit dezelfde prijsklasse gevonden? Staar je bij het vergelijk dan niet blind op alleen de prijs, maar kies voor de laptop met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Je wilt de laptop ongetwijfeld voor een langere tijd gebruiken, dus een goede kwaliteit is vele malen belangrijker dan een klein verschil in de prijs.

Wat betreft merken heb je tegenwoordig bijzonder veel keus. De meeste merken die momenteel in deze wereld actief zijn, leveren simpelweg kwaliteitsproducten. Populaire merken zijn onder meer Lenovo, Toshiba, Acer, Asus, Apple en HP.

Nieuwe laptop kopen bij Coolblue

Wil je graag een laptop kopen waar je elke dag op school vol plezier gebruik van kunt maken? Dan is het lonend om op bovengenoemde eigenschappen te letten. Het vergelijken van de laptops op bovenstaande eigenschappen kan perfect op de website van Coolblue. Bij mijn partner Coolblue zijn veel verschillende soorten laptops voor scholieren/studenten te vinden. Je kunt tevens regelmatig van interessante aanbiedingen/kortingsacties genieten én je kunt een beroep doen op de klantenservice van het merk. Ook als je de laptop eenmaal in gebruik hebt genomen, kan je vertrouwen op de service van Coolblue. Mocht de laptop onverhoopt kapot gaan, heb je aan Coolblue een prima partij om dit snel en netjes op te lossen. Al met al kan je jouw nieuwe laptop het beste bij Coolblue kopen!