Wat is een goede piano voor beginners?

Wil jij piano leren spelen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Maar wat voor piano heb je als beginner nodig? Zeker omdat er zo ontzettend veel keuze in nieuwe of tweedehands piano’s is. Daarom vertel ik je graag over een goede piano voor beginners. Elk begin is moeilijk, dus ook voor het leren spelen van piano. Daarom is het verstandig te kiezen voor een piano die echt geschikt is voor beginners. Als eerste kun je de soorten piano’s die te koop zijn onderscheiden. Zo zijn er tegenwoordig veel digitale piano’s te koop. Veel van deze piano’s zijn ingedeeld in gewichtsklasse. Met andere woorden, het niveau van gebruik dat past bij de gekozen piano. De indeling van klasse komt onder andere tot stand aan de hand gevoeligheid waarop de toetsen reageren. Je kunt je misschien voorstellen dat een grote gevoeligheid je met het spel in de weg kunnen staan. Ben jij echt op zoek naar een piano voor beginners? Dan vertel ik je waarop je kunt letten bij de aankoop. Wanneer ik kijk naar de keuze voor beginners valt direct op dat met name de merken Roland maar zeker ook Yamaha voorop staan. Ze bieden de uitstekende combinatie voor beginners. Waarbij goed is nagedacht over de manier van spel als je instapt. Je staat er nu misschien nog niet bij stil, maar de keuze die je hebt in soorten piano’s is gigantisch groot. De voordelen van het aanbod is de keuze die je hebt. Ook als je minder te besteden hebt aan een nieuwe piano. Voor beginners is het wellicht ook aan te raden om te zoeken naar tweedehands piano’s.

Waar let je op bij de aankoop van een piano als je pas bent begonnen?

Bij de aankoop van een nieuwe piano heb je ten eerste te maken met het soort piano waar je voor kiest. Je hebt digitale piano’s. Maar er zijn ook echte akoestische piano’s te koop. Voor welk soort piano je kiest hangt deels af van de ruimte die je hebt, het budget als je persoonlijke keuze. Wanneer je kiest voor een digitale piano is het verstandig om te kiezen voor een piano die net als een akoestische piano 88 gewogen toetsen telt die elk aanslag gevoelig zijn. Maar let er uiteraard op dat de toetsen niet (wat vaak voorkomt) overgevoelig of juist ondergevoelig zijn. Hier kan een piano expert je bij helpen.
Aanslag gevoeligheid piano voor beginners
De hoeveelheid toetsen zijn net als het soort toetsen van groot belang. Zeker als je op termijn wilt overstappen naar een akoestische piano. Door de juiste toetsen als gevoeligheid van de toetsen is de overstap minder groot.

Je let bij de aankoop van een piano voor beginners op:

  • Of de piano 88 gewogen toetsen.
  • Welke aanslag gevoeligheid de pianotoetsen hebben.
  • Het geluid van de piano bij spel.
Het beginnen met piano spelen is altijd lastig. Een digitale piano kan dit makkelijker maken. Zeker omdat je niet altijd de ruimte hebt om een akoestische piano te kunnen plaatsen, welke in omvang vrijwel altijd groter zijn omdat de klankkast erbij komt.

Kan ik piano leren spelen met elk soort piano?

Hiermee kom je gelijk bij de volgende vraag. Je kunt uiteraard op elke piano leren spelen. Maar dat is niet direct het antwoord op de vraag. Want lang niet elke muziekleraar kan je helpen bij elk soort piano om te leren spelen. Voor je een piano aankoopt, waarna je misschien van plan bent om fysiek les te volgen is het goed om deze vraag te stellen. Het is doorgaans niet echt een probleem als je kiest voor een digitale piano. Echter, soms kan het je lessen wel in de weg staan, omdat het bijvoorbeeld anders beschreven is in onderliggende theorie. Maar doorgaans is het leren van pianospel niet moeilijker of lastiger op een ander soort piano dan een akoestische piano. Hoewel er leraren zijn die zich beperken tot de klassieke pianolessen. Waar je zelf ook moet afvragen of je zit te wachten op die methode. Waarbij de muziekkeuze, manier waarop je leert of tijd die je hebt om te leren allemaal besloten zijn. Je hebt hierdoor geen eigen vrijheid om te kiezen.

Welke piano’s zijn geschikt voor beginners?

Laat ik vertellen dat de keuze in piano’s werkelijk gigantisch is. De piano die je koopt of nodig hebt heeft daarom ook sterk te maken met je persoonlijke wensen. Waar vooral ouderen kiezen voor de klassieke piano, vanwege het geluid maar zeker ook de manier van spelen. Zullen jongeren die het echt willen leren eerder kiezen voor een digitale piano.
Piano leren spelen op een digitale piano
Naast de persoonlijke keuze die je misschien al hebt ingevuld zijn er natuurlijk nog een aantal zaken waarover je moet nadenken. Het voordeel van een digitale piano is namelijk dat je deze overal mee naartoe kan nemen. Dat is zeker handig wanneer je pianoles gaat volgen bijvoorbeeld. Je hebt dan je eigen materiaal mee, die je al gewend bent. Maar daarbij stopt de keuze niet. Je hebt ook keuze uit verschillende merken. Wanneer je echt een nieuwkomer bent binnen piano spelen. Het vanaf het begin moet leren raad ik persoonlijk een niet te lastige piano van het merk Yamaha aan. Het merk is erkend binnen de piano branche, maar dat is natuurlijk niet waarom jij voor Yamaha hoeft te kiezen. Je moet het vooral doen vanwege het goede geluid, de goede gevoeligheid van de toetsen maar ook door de verschillende functies die piano leren spelen makkelijker maken. Daarnaast zijn de instap modellen vaak redelijk geprijsd, waardoor je niet direct onderin je buidel hoeft te tasten om goed apparatuur in huis te halen.

Wat als ik toch een akoestische piano wil kopen?

Er zijn natuurlijk ook goede akoestische piano’s te koop waar je als beginner echt mee uit de voeten kunt. Je kunt hierbij denken aan merken als Thomann of Yamaha. Deze merken zijn beide zeer goed in staat om hoge kwaliteit toetsinstrumenten te produceren, waaronder piano’s. Die daarbij ook heel geschikt zijn voor beginnend piano spel. Wanneer je kiest voor een akoestische piano zul je, in tegenstelling tot de digitale piano een zeer goed geluid ervaren. Waarbij je wel degelijk de verschillen zult horen. Wat ook het echte piano gevoel in je losmaakt. Het gevoel van piano spel is een belangrijk aspect voor het succes dat je zult ervaren. Hoewel dit gevoel er met beide soorten piano’s kan zijn, leeft het bij de akoestische piano meer. Wat voor soort piano je kiest. Een akoestische piano of juist gaat voor een digitale piano kan dus om verschillende redenen ter overweging worden genomen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je er echt voor wil gaan. Als dat klopt kun je op beide soorten piano’s prima leren spelen.

Zijn er nog andere voordelen van de digitale piano?

Je kunt je het misschien helemaal voorstellen. Dat de buren als jij even piano hebt gespeeld weer op de stoep staan. Niet omdat ze het misschien niet mooi vinden. Maar wel omdat de klanken van een piano kunnen doorklinken door muren of vloeren. Als je kiest voor een digitale piano heb je dat probleem niet. In tegenstelling tot de akoestische piano maakt deze gebruik van digitale samples. Dat wil zeggen dat de tonen digitaal geproduceerd worden binnen in de elektronica van de piano. Als je dus geen buren op de stoep wil hebben, kun je met de digitale piano een koptelefoon gaan gebruiken. Waardoor je buren kunnen genieten van de rust, jij van je prachtige pianospel. Maar dat zijn zeker niet alle voordelen die er zijn. Je hebt vast en zeker al eens gelezen over het moeten stemmen van een piano. Iets wat met regelmaat een terugkerend proces is. Of je er nu wel of niet op speelt. Dat kun je een beetje vergelijken met de snaren van een gitaar. Doordat de snaren gespannen staan zal daar met of zonder spelen langzaam meer rek in komen. De tonen zullen hierdoor veranderen. Wat van grote invloed is op het spel dat je wilt spelen. Je moet deze dus stemmen.

Kun je echt sneller leren met een digitale piano?

Met een digitale piano heb je aardig veel voordelen die je anders niet hebt. Je kunt deze vaak op je computer aansluiten. Je kunt hierdoor opnemen, terugluisteren maar ook laten horen aan anderen wat soms een leuke toevoeging is. Doordat je een digitale piano op de computer kunt aansluiten heb je ook het voordeel dat je geluid kunt omvormen tot andere geluiden. Wat piano leren nog leuker maakt met de digitale piano. Ook kun je denken aan online pianoles volgen. Omdat een muziekdocent direct met je mee kan kijken, luisteren naar je spel waarop dan weer feedback kan worden gegeven. Zeker in het digitale tijdperk waarin we leven een voordeel. Samengevat profiteer je van volledige vrijheid. Of je nu online wil spelen, op locatie of gewoon lekker thuis. De digitale piano kun je meenemen, aansluiten op een computer of gewoon thuis op de vertrouwde plek. Dat kun je met een akoestische piano zeker niet. Ik hoop dat je ontzettend veel plezier zal beleven aan piano spelen. Of je nu kiest voor een digitale piano of een akoestische piano. Je weet nu de verschillen, voordelen maar zeker ook de mogelijkheden die ze beide hebben. Waardoor je voor jouw situatie de juiste afweging kunt maken. 

Vergelijkbare berichten