Wat is een ultrabook laptop?

Ben je op zoek naar een laptop maar heb je geen idee welke laptop je nu moet kiezen? Er bestaat een behoorlijke verwarring tussen verschillende benamingen van laptops. Heb je nu een ultrabook, notebook of laptop nodig.

Het is goed om te weten dat een Ultrabook inderdaad anders is dan een laptop of notebook. Hier zit meestal krachtigere software in dan andere varianten. Ultrabook is een benaming bedacht door Intel. Een Laptop of Notebook zijn gelijk aan elkaar. De verschillen zijn minimaal. 

Hier lees je meer informatie over wat een ultrabook nou precies is en of je juist beter een ultrabook of notebook kunt kopen.

Wat is een ultrabook laptop?

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, kom je er al heel snel achter dat er heen veel verschillende soorten zijn. Je kunt kiezen uit een Ultrabook, notebook of een laptop. In feite zijn het natuurlijk allemaal laptops, maar ze hebben allemaal zo hun eigen kenmerken. Een ultrabook is een benaming voor een laptop die bedacht is door Intel. Om de naam ultrabook te krijgen moet de laptop uit een aantal elementen bestaan:

  • 1,5 cm dik
  • Een Intel Processor
  • SSD Schijf

In de meeste gevallen bestaat een ultrabook ook uit de meest krachtige hardware die er op dat moment te verkrijgen is. Er is altijd op zijn minst een I3, I5, I7 aanwezig. Met een ultrabook kun je dan ook vrijwel alle taken op de laptop uitvoeren die je maar wilt en draaien zwaardere programma’s over het algemeen moeiteloos.

Wat is het verschil tussen een ultrabook, notebook en laptop?

Zoals we hierboven ook al aangaven moet een ultrabook aan een aantal voorwaarden voldoen om de naam ultrabook te krijgen. Dat is echter niet het geval bij een Notebook of laptop.

In principe zijn notebooks en laptops precies hetzelfde. Je vraagt je dan vast af waarom de ene laptop een notebook wordt genoemd een ander een laptop.

Laptop scherm kapot

Eigenlijk ligt het er maar net aan welke benaming de fabrikant aan het apparaat geeft of het een notebook of laptop is.

In veel gevallen wordt er onderscheid gemaakt tussen een laptop en notebook aan de hand van de dikte van het apparaat. Toch zien we steeds vaker dat een notebook niet meer super dun hoeft te zijn om een notebook genoemd te worden. Dat komt omdat vrijwel alle fabrikanten proberen om laptops steeds dunner te maken.

 

Wat zijn de voordelen van een ultrabook laptop?

Een van de grootste voordelen van een Ultrabook is het vermogen van de laptop. Met een ultrabook heb je vrijwel geen problemen om de zwaarste programma’s te kunnen draaien. Eerder gaven we al aan dat een Ultrabook over bepaalde eigenschappen moet bezitten om de naam ultrabook te krijgen.

Een ultrabook is dus een zeer krachtige variant van een laptop. Dat zorgt ervoor dat de laptop uitermate snel is, zware programma’s zonder enige moeite draait en vaak gemaakt is met sterke hardware dat optimaal werkt en lang meegaat.

Welke laptop heb je nodig?

Om erachter te komen welk van deze laptops het beste bij je past, is het een goed idee om eerst voor jezelf te bepalen waarvoor je de laptop wilt gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld alleen naar school gaat en je huiswerk moet maken op de laptop, heb je aan een notebook voldoende. Maar als je naast het maken van huiswerk ook af en toe eens een Game wilt spelen, Netflix wilt kijken of foto’s en video’s bewerken met programma’s zoals Photoshop, dan is het een beter idee om een Ultra Book te kopen.

waterschade aan je laptop

De meeste mensen die hun laptop gebruiken voor dingen zoals surfen op het web, email’s beantwoorden en af en toe eens een film of serie streamen, is een notebook meer dan voldoende.

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe laptop?

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, bestaat de kans dat je snel door de bomen het bos niet ziet met alle specificaties die onder elkaar gelijst staan. Je hebt geen idee of je nu een I3 processor nodig hebt, je weet niet welke videokaart het beste bij je laptop past en ook niet of je nu alleen een SSD schijf nodig hebt, of deze moet aanvullen met een HD schijf.

De regel die ik altijd voor mezelf opstel is dat het formaat van de laptop niet te groot moet zijn, zodat ik de laptop makkelijk mee kan nemen. Ook is het voor mij belangrijk dat de laptop minimaal een I3 processor heeft, zodat de computer snel kan rekenen.

Hardeschijf

Ook hoeft er voor mij geen HDD schijf in te zitten, als de SSD schijf in de laptop voldoende ruimte heeft. Het grote voordeel van een SSD schijf is namelijk dat je laptop dankzij die schijf binnen 15 seconden kan opstarten.

Met een HDD schijf (oudere type hardeschijf) moet je altijd een aantal minuten tot soms een half uur wachten totdat de computer is opgestart. Daarom raad ik je zeker ook aan om voor een SSD schijf te gaan met een minimale grootte van 128 GB.

Videokaart

Wat betreft de videokaart ben ik meestal niet zo kieskeurig. De meeste laptops hebben een standaard ingebouwde videokaart op het moederbord (onboard). Hier kun je vaak vrij weinig aan veranderen. Als jij je laptop gaat gebruiken voor dagelijkse werkzaamheden, heb je ook niet echt een super grote videokaart nodig.

Intern geheugen

Daarnaast is het nog wel verstandig om te kijken naar het intern geheugen dat is inbegrepen bij de laptop. Tegenwoordig is 4gb intern geheugen al vrij weinig en raad ik je aan om een laptop te kiezen met een intern geheugen van minimaal 8 gb.

 

Ultrabook Laptop kopen bij coolblue

Ben je na het lezen van dit blogbericht geïnteresseerd geraakt in het kopen van een Ultrabook? Dan heb ik mijn bovenstaande minimum specificaties voor je geselecteerd bij Coolblue.

Als je naar de onderstaande pagina van coolblue gaat, krijg je een overzicht met alle ultrabooks die aan de minimale specificaties voldoen. Zo weet je zeker dat je een goede laptop koopt die snel genoeg is en lang meegaat.

Bekijk hier mijn selectie op basis van bovenstaande criteria bij Coolblue >>