Wat is een warmtepompdroger?

Wat is een warmtepompdroger en hoe komt die in jouw huishouden van pas? Het is handig als je de was in de wasmachine hebt gedaan, je het binnen een paar uur al weer schoon en droog is en klaar om aan te trekken.

Een wasdroger is dus gewoon superhandig als je weinig tijd hebt en snel weer schoon wasgoed nodig hebt. Bovendien is een droger handig als je weinig ruimte hebt om je was op te hangen. Een warmtepompdroger is in veel opzichten nog weer een stukje handiger. Hier vind je meer over informatie over de warmtepompdroger en waarom deze machine een welkome aanvulling in jouw huishouden is.

De werking, wat doet een warmte pompdroger precies

Een warmtepompdroger werkt, dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, met een koelmiddel. Door middel van een warmtepomp wordt het koelmiddel omgezet van gasvorm naar vloeibare vorm. Bij dit proces komt warmte vrij. Deze warme luchtstroom wordt gebruikt om de kleren te verwarmen en te drogen. Uit het wasgoed komt vochtige lucht. Het vocht wordt met behulp van het koelmiddel omgezet in vocht wat opgevangen wordt in het condensbakje. De droge lucht wat zo uit het wasgoed komt, wordt ook gebruikt om het wasgoed verder te drogen.

Wat gebeurt er met het condenswater?

Het condenswater van een warmtepompdroger wordt afgevoerd met een condensbakje. Dit bakje moet je regelmatig legen. Heb je de mogelijkheid voor aansluiting aan een waterafvoer, dan kan dit ook. Bij de warmtepompdroger wordt een slang geleverd die aan een waterafvoer kan worden gekoppeld. Zo hoef je niet zelf in de gaten te houden of het bakje al geleegd moet worden.

Beter voor het milieu

Door de dubbele aanvoer van droge warme lucht gebruik je minder energie dan bij een gewone wasdroger. Dit zorgt ervoor dat de warmtepompdroger een veel beter apparaat is voor het milieu. Het drogen verloopt ook op een lagere temperatuur door het dubbel gebruik van droge lucht. Hierdoor duurt het iets langer voor de was droog is dan bij een andere droger.

Uiteindelijk goedkoper uit

De aanschaf van een warmtedroger is in aanschaf wat duurder. Maar per jaar scheelt het gemiddeld zo’n 75 euro in energiekosten, wat je bespaart met een warmtepompdroger. Uiteindelijk als je de machine enige jaren gebruikt, dan haal je de extra kosten van een warmtepompdroger er dus uit. Zo bespaar je met een A+++ machine met een gebruik van 12 jaar 999,- euro, uiteindelijk in totaal. Verder slijt je kleding en overig wasgoed minder snel met een warmtepompdroger. Dit komt omdat de kleding op een lagere temperatuur wordt gedroogd. Dus hierin bespaar je ook kosten.

De verschillen tussen een warmtepompdroger en een condensdroger

De andere mogelijke droog systemen in plaats van de warmtepomp is het systeem bij de condensdroger. Bij een condensdroger wordt de was gedroogd door de warmte van een warmte element. Hierdoor wordt de was met hogere temperaturen gedroogd. Dit gaat wel sneller. Een condensdroger doet er gemiddeld een half uur korter over om een was droog te krijgen. Een condensdroger is vaak voordeliger in aanschafprijs. Maar doordat bij een warmtepompdroger droge lucht dubbel gewonnen wordt is er minder energie nodige. De condensdroger is dus duurder in energieverbruik. Verder slijt kleding sneller of krimpt meer door de hoge temperaturen. Een condensdroger is in veel gevallen dus uiteindelijk duurder.

De installatie van een warmtepompdroger

Installatie van de machine kun je vaak helemaal zelf hiervoor heb je geen installateur nodig. Maak je gebruik van het condensbakje voor de condensafvoer dan is het een kwestie van de stekker van de droger in het stopcontact te doen en de machine is gebruiksklaar. Maak je gebruik van een afvoerslang voor de afvoer van de condens dan moet je deze aan de waterafvoer aansluiten. Dit is in de meeste gevallen snel en eenvoudig te doen. Is je warmtepompdroger afgeleverd, dan kun je vaak al binnen een uur je eerste was drogen.

Droogprogramma’ s van een warmtepompdroger

De warmtepompdroger heeft verschillende programma’s om de was te drogen. De programma’s zijn makkelijk in te stellen met een draaiknop of display. Om een was van 8 kilo droog te krijgen is de meeste warmtepompdrogers zo’n 2,5 uur mee bezig. Je kunt kiezen tussen diverse droog temperaturen en programma’s voor tere was. Ook kan je de was in verschillende droogtes afstellen. Zo heb je kast droog of strijkdroog. Strijkdroog is iets vochtiger zodat je de kleding beter kan strijken.

Onderhoud

De warmtepompdroger is zeer onderhoudsvriendelijk. De condensoren moeten maandelijks gereinigd worden. Doe je dit regelmatig dan is het ook zo gebeurt. Je kunt de condensor uit de machine halen en even schoonspoelen. Maak je de condensoren niet op tijd schoon, dan gaat de machine eerder slijten en kleding zal ook sneller slijten. Je hebt zelfs modellen verkrijgbaar met een zelfreinigende condensor. De wasdroger spoelt zichzelf schoon tijdens het drogen.

Tips voor de aanschaf van een warmtepompdroger

Als je warmtepompdroger wilt aanschaffen is het belangrijk een aantal dingen van te voren goed te bekijken. Het is goed om te kijken hoeveel geluid de droger maakt. Zeker als je hem net naast een werkruimte of slaapkamer hebt staan is het fijn als de machine niet te veel geluid maakt. 64 db is het maximale geluidsniveau voor een stille wasdroger. Verder is het belangrijk dat de vochtuitstoot laag is. Ga voor een machine met een uitstoot van minder dan 5%. Anders moet je machine op een plek staan waar het vocht weg kan, om schimmelvorming in de ruimte waar je machine staat te voorkomen. Verder is de bouwkwaliteit iets waarin je beter kan investeren. Een machine gemaakt van goede materialen zoals een roestvrij stalen trommel of een emaille afwerking gaat langer mee.

Warmtepompdrogers van Coolblue

Warmtepomp droger

Coolblue is de online witgoed specialist die je graag verder adviseert over welke warmtepompdroger het beste past in jouw huishouden. Coolblue heeft een ruime keus in warmtepompdroger. Bij de artikelen staat een duidelijke uitleg waarmee we je graag verder helpen. Omdat je meestal met smart zit te wachten op snelle vervanging van je apparaten staat Coolblue ook voor snelle levering. Daarom is als je voor 23.59 uur besteld, het in veel gevallen zo dat je de volgende dag al weer je wasgoed kunt drogen in je nieuwe warmtepompdroger.

Klik hier om de Warmtepompdrogers van Coolblue te bekijken >> 

Vergelijkbare berichten