Wat is een XXL vaatwasser?

Wat is een XXL vaatwasser? De vaatwasser is een van je beste vrienden in de keuken. Dankzij hem hoef je je vaat niet meer met de hand af te wassen en is je aanrechtblad leger en dus schoner. Ben je de luxe van een vaatwasser eenmaal gewend, dan kun je hem daarna vrijwel niet meer uit je leven wegdenken. Vaatwassers besparen je een hoop tijd en energie en bestaan ook nog eens in veel verschillende soorten en formaten. De XXL vaatwasser is er een die steeds populairder wordt. Wat een XXl vaatwasser precies inhoudt, lees je hieronder.

Vaatwassers en couverts

Om je een indruk te geven van de grootte van een vaatwasser, vermelden fabrikanten niet alleen zijn formaat, maar ook zijn capaciteit met betrekking tot het aantal couverts. Een couvert staat voor een set eetgerei voor één persoon. Hiermee worden een ontbijtbord, soepkom, dinerbord, kopje, glas, beker en bestek bedoeld. In kleine vaatwassers past natuurlijk het kleinste aantal couverts. In een vaatwasser met een standaard afmeting passen twaalf tot veertien couverts. Het verschil tussen vaatwassers binnen hetzelfde formaat kan voornamelijk worden verklaard door het verschil tussen een bestekkorf en een besteklade.

Een XXL vaatwasser en de hoogte

De naam zegt het eigenlijk al. Een XXL vaatwasser is een extra grote vaatwasser. Hun grotere kuip danken deze vaatwassers aan hun hoogte. Waar een standaard vaatwasser een hoogte van tussen de 80 en 85 centimeter heeft, overstijgt een XXL vaatwasser die hoogte. Aangezien, zoals hierboven beschreven, het aantal couverts binnen eenzelfde categorie vaatwassers kan verschillen, wil de aanschaf van een XXL vaatwasser dus niet per definitie zeggen dat je er meer servies en bestek in kwijt kunt. Wel past er ‘hogere’ vaat in.

Het voordeel van een XXL vaatwasser

Alhoewel het waarschijnlijk is dat een XXL vaatwasser een grotere capaciteit wat betreft het aantal couverts dat hij aankan, schuilt daar dus niet zijn enige en ook niet zijn grootste voordeel in. Het is zijn hoogte op zich die veel mensen doet besluiten een XXL vaatwasser aan te schaffen. Je hebt een hogere en dus een grotere binnenruimte. Hierdoor kun je zoals gezegd ‘grotere’ vaat kwijt en staan je servies en je pannen ook minder dicht tegen elkaar aan. Maar er bestaat nog een reden.

Het tweede belangrijke voordeel van de XXL vaatwasser: ergonomisch kunnen werken

Een XXL vaatwasser is geschikt voor als je een keuken met een hoger aanrechtblad hebt. Een XXL vaatwasser oftewel hoge vaatwasser heeft in de meeste gevallen een minimale (inbouw)hoogte van 86 centimeter. Bij een standaard vaatwasser bedraagt de hoogte meestal tussen de 81 en de 86 centimeter. Alhoewel het verschil van een aantal centimeter slechts klein lijkt, levert het een aanzienlijk verschil in werkgemak op. Ergonomisch werken is namelijk ook in de keuken van belang.

Een hoger werkblad voor lange mensen

Ben je lang, dan is een hoger werkblad in je keuken erg prettig. Comfortabel koken doe je namelijk alleen in een ergonomisch zo slim mogelijk ingerichte keuken. Met een werkblad op de juiste hoogte voorkom je klachten aan bijvoorbeeld je schouders of je rug. Een XXL vaatwasser is de vaatwasser bij uitstek om in een keuken met een hoog werkblad te gebruiken. Zijn minimale inbouwhoogte is meestal 86 centimeter, terwijl dit bij standaard vaatwassers 81 centimeter is. Een XXL vaatwasser is geschikt voor werkbladen met een hoogte tussen de 86 en 92 centimeter.

Voor wie is een XXL vaatwasser nog meer geschikt?

Een XXl vaatwasser is dus geschikt voor personen die vanwege hun lengte ook een keuken met een hoger werkblad hebben. Maar dat is niet de enige groep waaraan een hoge vaatwasser voordelen biedt. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin? Dan past er zonder moeite ieders vaat in. Ook voor die lastige pastapan en vergiet vind je met gemak nog een plaatsje. Daarnaast biedt een XXL vaatwasser een uitkomst voor bedrijven. Zo blijft jde keuken schoon en komt er een einde aan die afwastaak waar iedereen op kantoor zon hekel aan heeft.

Inbouw- en vrijstaande vaatwassers

Net zoals de standaard vaatwasser bestaat ook de XXL vaatwasser in een inbouwvariant en een losse variant. De verschillen tussen een inbouw XXL vaatwasser en een losstaande variant zijn dezelfde als bij de standaard formaten. Een vrijstaand model schaf je meestal aan als je onvoldoende ruimte hebt om het in je keuken te integreren. Een bijkomend voordeel is dat dit soort vaatwasser in de regel wat goedkoper zijn. De term ‘onderbouw’ vaatwasser heb je misschien ook wel eens gehoord. Dit betreft een vaatwasser die in je keuken is geïntegreerd, maar waarvan het paneel zichtbaar is.

Eventuele aanpassingen aan de keukenplint

Overweeg je de aanschaf van een inbouw XXL vaatwasser? Dan hoef je in verreweg de meeste gevallen geen kleine aanpassingen aan je keuken te doen. Of specifieker gezegd, aan de keukenpling. De onderkant van een XXL vaatwasser heeft namelijk dezelfde hoogte als een standaard vaatwasser, waardoor het verhogen van de keukenplint niet nodig is. Slechts in sommige gevallen is het nodig om er een stukje vanaf te zagen. Zaag je niet dieper dan strikt noodzakelijk is, dan is het in de meeste gevallen niet eens zichtbaar.

Hoe ‘groen’ is een XXL vaatwasser?

Dat een vaatwasser je veel tijd en gedoe bespaart, dan wist je al. Maar wist je ook dat een vaatwasser wat betreft watergebruik zelfs ‘groener’ is dan het met de hand afwassen? Per keer gebruik je één tot anderhalve liter water minder. Zeker als de vaatwasser regelmatig draait, kan dit een behoorlijke besparing opleveren. Nog groener wordt het als de vaatwasser een eco-functie heeft. Deze extra zuinige stand is nóg beter voor het milieu én voor je portemonnee. Dit alles geldt ook voor een XXL vaatwasser, waarmee je nooit meer water verbruikt dan nodig is.

Neem de tijd om de voor jou allerbeste XXL vaatwasser uit te kiezen

Kort samengevat kun je een een grote vaatwasser dus om verschillende redenen aanschaffen: de hoogte van je keuken of de grootte van de groep die er gebruik van maakt. Of dat nu thuis of op je werk is. Een dergelijke, extra hoge vaatwasser is in zijn gebruik én verbruik vergelijkbaar met standaard varianten. Vrijwel elke fabrikant produceert tegenwoordig extra grote vaatwassers. Neem dus de tijd om na te gaan welk exemplaar jij het fijnst vindt. Bekijk hier de XXL vaatwassers van Coolblue

Vergelijkbare berichten