Wat is het beste keyboard? Je ontdekt het met deze keuzehulp

Het beste keyboard voor jou is niet automatisch het beste keyboard voor iemand anders. En als je het assortiment bekijkt dan zie je dat er een groot aanbod is om uit te kiezen. Het keyboard dat je uiteindelijk koopt moet aansluiten bij je wensen, moet in je prijsklasse passen en moet alle behoeften vervullen die jij hebt.

Een keyboard is een elektronische piano met een groot aantal andere opties met betrekking tot geluiden, ritmes en andere effecten. Het is dus een veelzijdig muziekinstrument. Des te belangrijker is het dat jij het beste keyboard uitkiest voor jouw persoonlijke situatie.

Wanneer kies je een keyboard?

Voordat je het beste keyboard uit gaat kiezen is het goed om jezelf even af te vragen of een keyboard voor jou de beste keuze is. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen keyboards, digitale piano’s en synthesizers.

Je kiest voor een keyboard als je een instrument nodig hebt waarmee je een groot aantal muziekinstrument klanken tot je beschikking hebt zowel als automatische begeleidingen. Dat maakt een keyboard ideaal als begeleiding bij zang of als solo-instrument.

Een digitale piano schaf je aan als je pianolessen gaat nemen of als je minder verschillende geluiden en begeleidingen nodig hebt. Het belangrijkste doeleinde van een digitale piano is het imiteren van een piano en niet van andere instrumenten.

Synthesizers zijn de derde optie die je hebt en daar kies je voor als je vooral bijzondere klanken wilt kunnen maken en minder belang hecht aan de begeleidingen.

De hoeveelheid toetsen

Er worden keyboards verkocht met verschillende aantallen toetsen. De standaard hoeveelheid is 61 toetsen en dat zijn 5 octaven.

Ter vergelijking; een piano heeft 88 toetsen.

Er worden ook keyboards aangeboden met minder toetsen, zoals 49 of meer, zoals 76 en 88. Deze keuze is volledig aan jou, maar als je met twee handen wilt spelen, als je zoveel mogelijk verschillende functies wilt hebben en als je op keyboard les gaat, dan is minimaal 61 toetsen wel aan te raden.

Is het jouw doel om je vooral te richten op het spelen van melodieën, dan is een keyboard met 32 prima en uiteraard een stuk goedkoper.

De aansluitingen

Het is ook een goed idee om even stil te staan bij de aansluitingen die het keyboard heeft. Als je hem bijvoorbeeld wilt kunnen aansluiten op een geluidsbron, zoals je telefoon, tablet of mp3 speler, dan moet hij een line-ingang hebben.

Een line-uitgang is voor als je het keyboard op luidsprekers, een geluidsinstallatie of een mengpaneel wilt aansluiten.

Dat is handig als je je muziek wilt opnemen en nog meer wilt experimenteren. Alle keyboards hebben een ingang voor de hoofdtelefoon, wat betekent dat je kunt oefenen zonder dat iedereen mee kan genieten.

Ben je ook van plan om mee te gaan zingen, dan heb je een microfoon-ingang nodig. Ook daar krijg je dan bij de duurdere keyboards weer de nodige effecten bij.

Aanslaggevoelige toetsen?

Je kunt voor een keyboard kiezen met of zonder aanslaggevoelige toetsen. Ook hier is het je eigen voorkeur die je beslissing bepaalt. Aanslaggevoelige toetsen laten een harder of zachter geluid horen als je de toetsen harder of zachter aanslaat.

Net als bij de piano kun je dan het verschil horen tussen hoe hard je de toetsen aanslaat en dat voor verschillende geluiden.

Daardoor klinken de instrumenten realistischer en voeg je meer variatie aan je spel toe.

Ook als je keyboardles neemt is dat een goed idee. Met een keyboard zonder aanslaggevoelige toetsen stel je alleen het volume in met de volumeknop. Dat kan ook de voorkeur hebben.

Heb je een sustainpedaal nodig?

Vervolgens vraag je jezelf af welke accessoires je nodig hebt. Een belangrijke accessoire die soms wel en soms niet met het keyboard wordt meegeleverd is het sustainpedaal. Deze sluit je aan en als je het pedaal indrukt blijft de toon doorklinken.

Piano’s hebben dit pedaal ook en deze wordt daar veel gebruikt.

Als je je keyboard veel gebruikt om de piano te imiteren, bijvoorbeeld, dan is een sustainpedaal een goed idee. Ook als je wat meer effecten tot je beschikking wilt hebben is het een goede optie. Een sustainpedaal is zeker niet altijd nodig, dus denk hier even goed over na.

Welke andere accessoires zijn er?

Naast een sustainpedaal worden er bij keyboards ook een aantal andere accessoires aangeboden en het is aan jou om te beslissen welke je wel en niet nodig hebt. Soms moet je ze apart aanschaffen en andere keren zijn ze onderdeel van het pakket. De volgende accessoires zijn zeker handig en zelfs aan te raden.

  • Een standaard en keyboardbank: je kunt je keyboard op de tafel plaatsen en dan spelen, maar voor een gezonde- en comfortabele speelpositie is een standaard plus keyboardbank verstandiger.
  • Een koptelefoon: met een koptelefoon kun je naar hartenlust spelen, experimenteren en oefenen zonder dat iemand anders je kan horen.
  • Een koffer of hoes: wil je je keyboard mee kunnen nemen en vervoeren, dan heeft deze bescherming nodig. Daarvoor worden tassen en koffers aangeboden. Met een hoes bescherm je je keyboard tegen stof en vuil als je hem niet gebruikt.
  • Een voedingsadapter: de meeste keyboards worden geleverd met een voedingsadapter, maar soms moet je deze apart aanschaffen. Dat staat dan duidelijk aangegeven. Let er goed op dat je dan de juiste adapter koopt.
  • Lesmateriaal en bladmuziek: keyboards worden standaard geleverd met een bladmuziekhouder. Ga je lessen nemen of wil je zelf oefenen, dan kun je dat met een lesboek doen of met bladmuziek.

De beste 2 keyboards van dit moment

Het keyboard dat je uiteindelijk uitkiest moet dus passen bij jouw specifieke wensen en behoeften. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je bij de grote merken meer kwaliteit ontvangt en ook een betere garantieregeling. Ik heb hier twee keyboards geselecteerd waarvan ik denk dat ze momenteel de beste zijn.

Yamaha PSR-E463 keyboard

Het Yamaha PSE-E463 keyboard is voor zijn prijsklasse bijzonder compleet. Het is een keyboard met 61 toetsen en een lage prijs.

Yamaha is een gerenommeerd merk dat al jaren bewijst bij de besten te horen. Dit keyboard biedt functies voor beginnende- en gevorderde spelers.

Er is een groot aanbod klanken en daarbij krijg je 235 begeleidingen om uit te kiezen.

Je kunt er dus echt allerlei soorten muziek mee maken en daarmee is dit keyboard ideaal voor allrounders.

Met het Yamaha PSR-E463 keyboard kun je je muziek op verschillende manieren opnemen.Het gemakkelijkste is om dat met een usb-stick te doen en zo geluidsbestanden op te slaan.

Maar je kunt ook een aantal nummers opslaan op het keyboard zelf en je kunt het keyboard of je smartphone aansluiten op je computer.  Op die manier neem je je muziek op, maar is het ook mogelijk om het af te spelen via de luidsprekers van het keyboard.

Twee andere functies die de Yamaha PSR-E463 onderscheiden van andere keyboards zijn Groove Creator en de Arpeggio’s. Houd je van dance muziek dan is de Groove Creator functie vast iets voor jou.

Met de live control knoppen stap je in de schoenen van een echte DJ en dat terwijl je zelf speelt. Het keyboard bevat ook 150 Arpeggio’s. Deze spelen met je mee en creëren patronen terwijl jij je akkoorden of tonen speelt. Op die manier krijg je inspiratie, maar komen er ook unieke creaties naar voren.

Yamaha geeft 3 jaar garantie op dit keyboard en voor de prijs die je betaalt krijg je een groot aantal functies terug. Daardoor is het ideaal voor beginners die willen kijken of het keyboard het juiste instrument is voor hen of voor gevorderden die op zoek zijn naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.

 

MAX KB4

Ben je een beginner en op zoek naar een kwalitatief budgetkeyboard waarmee je kunt leren om te spelen en toch veel mogelijkheden krijgt aangeboden? Dan is het MAX KB4 keyboard ideaal. Het heeft 61 toetsen, een trainingsfunctie en demo nummers.

Daarbij werkt het ook op 6 AA batterijen, wat betekent dat je het overal naartoe mee kunt nemen en kunt spelen. Het heeft geen aanslaggevoelige toetsen, dus als je daar naar op zoek bent, dan is een andere optie beter. Behalve dat biedt MAX met de KB4 echt waar voor je geld.

Het keyboard heeft een LED display waarmee je inzicht krijgt in de instellingen, zoals het volume of het tempo. Je krijgt 50 demo nummers, 255 ritmes en 255 geluiden. Ook de bekende percussie opties zoals vibrato en sustain zijn aan het keyboard toegevoegd. Daarbij is het mogelijk om ritmes en muziek op te slaan en later weer te gebruiken.

Je sluit het MAX KB4 keyboard aan op het lichtnet of je kunt ook 6 AA batterijen gebruiken om draadloos te spelen. Er is een aansluiting voor een hoofdtelefoon en voor een microfoon. Het keyboard is erg scherp geprijsd, maar voor die prijs krijg je als beginner voldoende opties terug om je nieuwe hobby vol overtuiging te kunnen beginnen.

Heb je het spel onder de knie en wil je meer, dan kun je dan altijd nog investeren in een duurder instrument.

Vergelijkbare berichten