Wat is het verschil tussen een digitale piano en een synthesizer?

Wat is het verschil tussen een digitale piano en een synthesizer?

Als je een digitale piano, een synthesizer en een keyboard ziet dan lijken ze misschien allemaal op elkaar. Een digitale piano wordt ook wel een elektrische piano genoemd. Het grote verschil tussen een digitale piano en een keyboard of synthesizer is het feit dat een keyboard vol zit met allerlei muziekinstrumenten en automatische begeleidingen. Een digitale piano is perfect voor de Pianoles van René.

Een synthesizer is met name geschikt voor professioneel gebruik en is een soort van professioneel keyboard. Bij een digitale piano zul je vooral merken dat je het geluid krijgt van een echte piano en daarnaast heeft een elektrische piano ook nog verzwaarde toetsen. Dit geluid wat nagebootst wordt van een echte piano klinkt beter dan het geluid wat een keyboard maakt.

Andere verschillen tussen een keyboard, synthesizer en een digitale piano

Daarnaast zijn er nog een aantal andere verschillen tussen een keyboard en een digitale piano. Een keyboard heeft veel verschillende klanken en een digitale piano heeft met name een goed pianogeluid. Een keyboard heeft meestal 61 toetsen en een digitale piano heeft in de meeste gevallen 88 toetsen. Bij een keyboard heb je lichte toetsen en bij een digitale piano heb je zware toetsen. Bij een keyboard heb je vrijwel altijd automatische begeleidingen en bij een digitale piano meestal niet. Voor Pianoles van René kies je altijd voor een digitale piano.

Het verschil tussen een keyboard en een synthesizer zit het vooral in het gebruik. Een keyboard is er vooral op gericht om mensen die meteen aan de slag willen met een groot aantal kant en klare klanken begeleidingen in elk soort muziekstijl waar je aan kunt denken. Een synthesizer is vooral gemaakt voor muzikanten die aan de slag willen met het zelf maken van klanken en deze willen aanpassen tot in de kleinste details. Uiteraard vind je digitale piano’s, keyboards en synthesizers die kenmerken van een of meerdere van deze instrumenten heeft.

Het verschil in klanken van een digitale piano en keyboard?

Op het moment dat je kiest voor een digitale piano dan zul je merken dat deze een prachtige klank imitatie heeft van een echte, akoestische piano. Over het algemeen geldt dat hoe duurder het instrument is, hoe beter de klanken klinken. Op de imitatie van een echt pianogeluid zul je bij een digitale piano weinig anders geluiden terugvinden. Je vindt vooral geluiden terug van orgels, een klavecimbel, een strijkorkest of een enkele piano. Als je wilt leren pianospelen met Pianoles van René dan kies je altijd voor een digitale piano.

Bij een keyboard heb je de keuze uit heel veel soorten geluiden zoals verschillende piano’s, gitaren, blaasinstrumenten, synthesizers, percussie, basgitaren, strijkinstrumenten en exotische instrumenten zoals een sitar. Het pianogeluid zal altijd minder goed zijn dan bij een digitale piano.

Het verschil in toetsen tussen een keyboard en een digitale piano

Het toetsenbord, oftewel het klavier, van een digitale piano is vergelijkbaar met het toetsenbord van een akoestische piano en heeft 88 toetsen. Daarnaast beschikken de meeste digitale piano’s over het zogenaamde hammer action. Hierdoor wordt het hamer mechanisme van een piano nagebootst. Er is ook de optie voor een gewogen klavier, deze zijn even zwaar alleen hebben ze niet het hamer effect. Er zijn ook semi gewogen toetsen en deze zitten tussen piano toetsen en keyboard toetsen in qua gewicht. Als je besluit om Pianoles van René te volgen dan is een digitale piano altijd de betere keuze.

Toetsenbord, Piano, Muziek, Instrument

Het formaat en de vorm van keyboard toetsen kun je vergelijken met piano toetsen. Het grote verschil is dat ze hooguit licht ingedrukt hoeven te worden om geluid voort te brengen. Ook heeft een keyboard vaak maar 61 toetsen. Dit betekent dat je twee octaven minder kunt spelen met een keyboard. Bij de goedkopere keyboards vind je toetsen die niet aanslaggevoelig zijn terug en dan maakt het voor het volume niet uit of je ze hard of zacht aanslaat.

Automatische begeleidingen bij een keyboard

Een keyboard heeft eigenlijk altijd wel automatische begeleidingen, de zogenaamde styles. Een digitale piano heeft dit eigenlijk nooit. Als je ervoor kiest om een bepaalde stijl op je keyboard te spelen dan kies je een begeleiding in die muziekstijl. Je speelt de melodie met je rechterhand en met je linkerhand speel je de akkoorden. Iemand die geen ervaring heeft zal met een vinger alleen de grondtoon van een akkoord spelen. Door middel van de automatische begeleiding speel je vanzelf een passende begeleiding zoals gitaar, bas of drums. Of bijvoorbeeld klassiek, jazz, metal of latin.

De pedalen en standaard

Je kunt er bij de meeste digitale piano’s voor kiezen om een perfect passend onderstel te kopen waar je hem op vastschroeft. Dit ziet er mooi uit in je woonkamer. In sommige gevallen wordt het onderstel geleverd samen met je digitale piano, maar vaak moet je deze los aanschaffen. Je moet minimaal een pedaal hebben, het zogenaamde sustain pedaal.

Deze wordt meestal meegeleverd. Je kunt met dit pedaal de aangeslagen tonen laten doorklinken op het moment dat je verder speelt. Op het moment dat je kiest voor keyboard dan kies je voor een uitklapbaar keyboard standaard in de meeste gevallen en als je besluit om piano klanken te gebruiken dan is het slim om een sustain pedaal aan te schaffen.

Wanneer kies je voor een keyboard

Een keyboard is erg populair, aangezien je er allerlei liedjes mee kunt spelen. Je hebt standaard ingebouwde speakers en daarbij heb je alleen een stopcontact nodig om te kunnen spelen. Je hebt de keuze uit super veel verschillende klanken zoals een gitaar, blaasinstrument, orgel, piano, strijker, koor en synthetische klanken. Ook heb je vele automatische begeleidingen zoals een tango of mars.

Ook kun je spelen zonder automatische begeleiding. Je kunt keyboards makkelijk bedienen. Hoe duurder het model is wat je uitkiest, hoe meer mogelijkheden je zult hebben en hoe begrijpelijker en intuïtiever de bediening zal zijn. Als je nog nooit eerder op een keyboard hebt gespeeld dan zal het allemaal even wennen zijn vanwege de vele knoppen. Veel duurdere modellen hebben tegenwoordig ook een touchscreen waardoor ze makkelijker te bedienen zijn.

 

Professionals maken weleens gebruik van keyboards, maar dit zijn met name solo entertainers. Hierbij kun je denken aan een zanger die zichzelf begeleid en met een keyboard een compleet orkest nabootst. Over het algemeen werken professionele muzikanten niet snel met een keyboard, aangezien het geluid niet tot in de details aan te passen is en hij geen automatische begeleidingen nodig heeft. Daarnaast heb je op een podium niks aan de ingebouwde speakers, omdat het geluid rechtstreeks naar het mengpaneel wordt gestuurd. Op podiums kom je vaak stage piano’s tegen. Dit is een instrument zonder speakers voor een live toetsenist die een hoge kwaliteit piano en orgelklanken nodig heeft gecombineerd met de bijpassende en zwaardere toetsen.

Wanneer kies je voor een synthesizer

Als je professioneel aan de slag wilt dan is een synthesizer een goede optie. Een synthesizer wordt met name gebruikt in de studio en bij professionele live acts. Een synthesizer heeft een grote verzameling klanken die je ook zelf kunt maken of je gebruikt degene van de fabrikant. Je kunt deze klanken geheel aanpassen naar je eigen wensen en de klanken zijn van een veel hogere kwaliteit dan de geluiden binnen een keyboard.

In principe zijn er grofweg twee soorten synthesizers. De knutselsynthesizers die speciaal is gemaakt voor de mensen die van synthesizers houden en die zelf klanken willen maken of compleet veranderen. Je vindt op deze synthesizers vele knopjes, draaiknopjes en schuifjes terug. Je kunt hierdoor snel en gemakkelijk de toon aanpassen. Daarnaast zijn er nog imitatorsynthesizers. Ze kunnen min of meer hetzelfde, maar de bedieningselementen zitten verder verborgen en ze hebben een andere menustructuur.

Je zult op een synthesizer geen automatische begeleiding of ingebouwde speakers terugvinden. Synthesizers bestaan er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er synthesizers die alleen bepaalde specifieke klanken maken of modellen met verschillende mogelijkheden voor klanken. Daarnaast zijn er nog synthesizers die typische synth klanken produceren of juist realistische imitaties van piano’s en andere echte instrumenten.

Kies je een digitale piano, keyboard of synthesizer?

Op het moment dat je besluit om Pianoles van René te volgen dan kies je altijd voor een digitale piano en bij voorkeur eentje met gewogen of hammer action toetsen. Het is niet slim om te leren piano spelen op een keyboard vanwege de lichte toetsen en daarnaast zijn 61 toetsen niet voldoende. Daarnaast ervaar je met een digitale piano dat echte pianogevoel en fantastische pianogeluid.

Op het moment dat je op keyboardles gaat of je wilt gewoon veel kunnen experimenteren met verschillende liedjes dan is een keyboard geschikt. Let erop dat je niet kiest voor een MIDI keyboard, aangezien deze geen klanken en speakers heeft. Een MIDI keyboard is met name geschikt voor producers die met de computer werken.

Op het moment dat je je eigen muziek wilt produceren dan is een synthesizer de beste keuze. Dit geldt ook als je als toetsenist in een band speelt. In plaats van een synthesizer kun je ook kiezen voor een stage piano. Een stage piano is ook geschikt als je een koor begeleid en geen ingebouwde speakers of automatische begeleidingen nodig hebt.

Vergelijkbare berichten