Wat is het verschil tussen keyboard- en pianolessen?

Heb je de droom om zelf op een instrument te kunnen spelen? Dan sta je voor een uitdagende keuze: je hebt immers meer dan genoeg keus. Je kunt onder ander voor een gitaar, een blokfluit of een piano kiezen.

Als je graag piano wilt spelen, kan je uit twee verschillende soorten lessen kiezen: keyboardlessen en pianolessen. Naar welke variant gaat jouw voorkeur uit?

Uiteraard wil je jouw keuze weloverwogen maken. Je moet dan ook goed de verschillen tussen keyboard- en pianolessen weten. In de afgelopen jaren ben ik nadrukkelijk actief geweest in de opleidingsbranche voor pianisten.

Ik weet derhalve exact de verschillen tussen keyboardlessen en pianolessen. Wil je hier graag meer over weten? Dan raad ik je zeker aan om dit uitgebreide artikel verder door te lezen.

Het verschil tussen keyboard- en pianolessen

Over het algemeen zijn de keyboardlessen iets makkelijker om te volgen. Een keyboard bevat minder toetsen en is daardoor makkelijker onder de knie te krijgen dan een piano. Pianolessen gaan dan ook iets meer de diepte in dan keyboardlessen.

Het mag duidelijk zijn dat een keyboard en een piano in de basis best veel op elkaar lijken. Het zijn immers beide instrumenten met toetsen. Het is dan ook volkomen terecht dat een keyboard en een piano veelvuldig met elkaar vergeleken worden.

Desalniettemin wil ik benadrukken dat het belangrijk is om in te zien dat er toch grote verschillen bestaan.

Dit artikel wijd ik volledig aan de vraag ‘Wat is het verschil tussen keyboard- en pianolessen?’. In mijn ogen is het ontzettend belangrijk om hier voldoende informatie over te hebben.

Alleen op die manier kan je de juiste keuze maken. Een keuze waar je geen spijt van krijg en vooral profijt van gaat ondervinden.

Laat één ding in ieder geval duidelijk zijn: het is ontzettend leuk om op een keyboard én op een piano te spelen. Beide instrumenten zijn geweldig, geven fraaie klanken en stellen je in staat om te improviseren.

Wat is moeilijker: keyboard- of pianoles?

Ben je een beginnend muzikant? Dan wil je ongetwijfeld op een basisniveau starten en gaandeweg steeds beter worden. Als dat het geval is, is het aan te raden om met keyboardlessen te beginnen.

Hoe kun je jezelf piano leren spelen

Een keyboard heeft namelijk minder toetsen dan een piano. Je hoeft hierdoor een minder groot bereik te kunnen spelen en dat lukt je derhalve vaak al in een eerder stadium. Voor een beginnende muzikant is een pianoles dan ook absoluut moeilijker dan een keyboardles.

Wat zijn de verschillen tussen een keyboard en een pianoles?

Ik heb hierboven al even kort antwoord gegeven op de hoofdvraag van dit artikel. Om het antwoord verder uit te diepen, wil ik graag naar de verschillen tussen deze instrumenten kijken. Op welke manier weet een piano zich te onderscheiden van een keyboard?

Een belangrijk verschil is terug te vinden in de manier van spelen. Dit verschil heeft met name betrekking op datgene wat je met je linkerhand uitvoert.

Als je achter een piano zit, moet je de melodie volledig met je linkerhand creëren. Die melodie creëer je logischerwijs door de toetsen op de juiste manier in te drukken en eventueel gebruik te maken van een sustain pedaal. Bij een keyboard zit dat volledig anders.

Daarvoor hoef je met je linkerhand maar één toets in te drukken. Vervolgens hoor je op de achtergrond alle instrumenten, drums en strings om de melodie te begeleiden.

Maar, let op: je hoeft hier niet per sé gebruik van te maken. Middels instellingen kan je dit op een keyboard uit laten zetten, zodat het spel meer op het pianospel lijkt.

Een ander verschil heeft met de aanslaggevoeligheid te maken. Een piano heeft de beschikking over gewogen toetsen, terwijl de toetsen van een keyboard licht (en wellicht nogal plastic) aanvoelen.

Met de term gewogen toetsen bedoel ik dat de toetsen veel zwaarder aanvoelen. Dankzij de gewogen toetsen ben je wel in staat om meer variatie en gevoel in je spel te leggen.

Voor een beginnend muzikant kunnen deze toetsen echter behoorlijk lastig aanvoelen. Mede daarom raden sommige muziekscholen aan om eerst met een keyboard te starten.

Het verschil tussen de toetsen

Je hebt hierboven reeds kunnen lezen dat er een verschil bestaat op het gebied van de aanslaggevoeligheid. Dat is niet het enige verschil met betrekking tot de toetsen.

Nee, ook het aantal toetsen is simpelweg verschillend. Een piano heeft (veel) meer toetsen dan een keyboard. De meeste digitale piano’s hebben 88 toetsen, terwijl een keyboard minimaal 60 toetsen heeft.

Dit betekent dat je eigenlijk enkele octaven op een keyboard mist. Wil je graag direct de diepte in? Dan heb je dus meer aan een piano.

De voordelen van keyboardlessen

In dit artikel wil ik geen waardeoordeel vellen over wat beter is. Nee, het is een feit dat er verschillen bestaan tussen keyboard- en pianolessen. Welke lessen beter zijn, kan/wil ik echter niet zeggen.

Dat is namelijk volledig van jouw situatie afhankelijk. Als jij een beginnend muzikant bent, is het in ieder geval een mogelijkheid om naar de keyboardlessen te kijken. Het spelen op een keyboard brengt namelijk enkele voordelen met zich mee.

Zo is het voor velen makkelijker om op een keyboard te spelen. Dit heeft puur te maken met de aanwezigheid van de toetsen.

Op een keyboard zitten minder toetsen, zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen. Doordat een keyboard minder toetsen heeft, kan je de toetsen die wél aanwezig zijn sneller onder de knie krijgen. Kortom: bij een keyboard heb je vaak eerder de optimale controle over het gehele instrument.

Daarnaast is een ander belangrijk voordeel terug te vinden in de aanschafprijs. Als je een instrument wilt gaan bespelen, moet je dat instrument uiteraard wel thuis hebben.

Dat is zeker het geval als je een online muziekcursus gaat volgen. De aanschafprijs van een keyboard is echter beduidend lager dan de aanschafprijs van een piano.

Op het gebied van kosten ben je dan ook beter uit met de aanschaf van een keyboard. Het volgen van keyboardlessen is dan ook, in de meeste gevallen, voordeliger dan het volgen van pianolessen.

De voordelen van pianolessen

Ook de pianolessen brengen enkele specifieke voordelen met zich mee. Zo is het een voordeel dat een pianoles meer uitdaging biedt. Dat heeft eveneens te maken met de hoeveelheid toetsen.

Op een piano zitten simpelweg meer toetsen, waardoor je ook meer mogelijkheden hebt. Dit betekent dat je elke pianoles weer uitgedaagd wordt om een nieuwe toetsencombinatie te leren.

Pianoles van René Online pianoles.

Het is dan ook voor veel muzikanten een ontzettend leuke uitdaging om piano te kunnen spelen. Als je eenmaal piano bent gaan leren spelen, kan je dit continue uit blijven breiden.

Dat gaat bij een keyboard een stuk lastiger. Wat dat betreft is een keyboard iets beperkter dan een piano. Voor de pianolessen heb je dus ongelooflijk veel mogelijkheden.

Daarnaast is het bij de pianolessen ook mogelijk/leuk om zelf te gaan improviseren. Dat is bijvoorbeeld het geval als je akkoorden gaat leren. In dat geval kan je zelf gaan improviseren en leuke klanken maken.

Hierbij kan je ook profiteren van de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Met een piano heb je veel meer controle over de klanken, bijvoorbeeld door een toets net even iets langer ingedrukt te houden.

Wat is mijn ervaring met keyboard- en pianolessen?

Al enige tijd geleden ben ik zelf op een keyboard begonnen. Dat keyboard had ik van een bevriende buurman gekregen toen ik 8 jaar oud was. Al op die leeftijd had muziek mijn interesse.

Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat ik een instrument zou gaan bespelen. Dat begon dus met de keyboard van mijn buurman. Toen ik eenmaal op het keyboard gespeeld had, wilde ik niks anders meer.

Totdat ik bij mijn pianolessen op een piano mocht spelen. Toen was ik volledig overdonderd door de mogelijkheden van de piano.

Ik ben destijds direct overgestapt van de keyboardlessen naar de pianolessen. Met een piano was in mijn ogen tenslotte veel meer mogelijk.

Hoe kan je keyboard- en pianolessen het beste volgen?

Ik kan je van harte aanraden om je voor een online muziekcursus aan te melden. Met een online muziekcursus kan je vanuit huis alle fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen.

Bovendien vallen de kosten voor een online muziekcursus heel erg mee. Om het nog iets mooier te maken: je kunt alle lessen ook op zelf bepaalde tijdstippen volgen.

Waar gaat jouw keuze naar uit?

Zo, je weet nu exact de verschillen tussen keyboard- en pianolessen. Waar gaat jouw keuze naar uit?

Als jouw keuze naar pianolessen uit gaat, wil ik graag enkele suggesties doen. Er zijn in Nederland namelijk meerdere online muziekcursussen die boven de rest uitsteken. Bij onderstaande aanbieders kan je perfecte pianolessen volgen:

Nu rest mij nog één ding: heel veel succes (en plezier) met je keyboard- of pianolessen.

Vergelijkbare berichten