Wat kost een laptop opnieuw installeren?

Als je laptop al wat ouder is, is de kans groot dat de laptop nu traag is en niet meer goed werkt. In sommige gevallen helpt het dan om je laptop opnieuw te installeren. Daarnaast kan het ook zijn dat jij je laptop wilt verkopen en er voor de tijd een nieuwe installatie op wilt zetten. Als je een laptop opnieuw wilt installeren heb je daarvoor verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om alleen een installatiebestand te kopen, of de volledige installatie te laten doen bij een computerwinkel. Als je het zelf je laptop opnieuw installeert kost het je €20,- euro voor een nieuwe Windows 10 licentie en als je nog een geldige licentie hebt, kost het je verder niets. Als je het laat doen kost dat je ongeveer € 80 euro. Dit is wat computer bedrijven er gemiddeld voor vragen. Ben je van plan om je laptop opnieuw te installeren? Lees dan zeker nog even verder.

Wat moet je doen om je laptop opnieuw te installeren?

Als je van plan bent om je laptop opnieuw te installeren ligt het er natuurlijk maar net aan of jij verstand hebt van laptops. Als redelijk wat verstand hebt van laptops en Windows, kun je natuurlijk het beste Windows 10 opnieuw installeren met een USB opstart schijf. Het enige dat je hoeft te doen is je laptop opnieuw op te starten met de opstart usb met Windows 10. Bij het opstarten kies je er dan voor om de laptop op te starten via USB. Hierna begint direct het installatieproces van Windows 10. Als je geen idee hebt waar ik het over hebt, raad ik je aan om Windows 10 te laten installeren. Wil je het toch zelf doen? Bekijk dan hieronder de instructie video:
Windows 10 installeren via USB (INSTRUCTIES DOOR DELL)

Wanneer installeer je je laptop opnieuw?

Een van de meest voorkomende problemen met laptops is dat ze na loop van tijd traag worden en daardoor niet meer helemaal goed functioneren. Het is dan een goed idee om de laptop een keer helemaal leeg te maken en opnieuw te installeren. Als je dit zelf wilt doen moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet. Is dat niet het geval dan kun je het beter laten doen. Daarnaast kan het ook zijn dat je een oude versie van het besturingssysteem op de laptop hebt staan. Sommige mensen updaten het dan naar de nieuwe versie, maar in de meeste gevallen is het veel beter om er een schone installatie van te maken. Hierdoor is ook je laptop direct weer helemaal schoon en daarmee een stuk sneller.

Windows 10 zelf installeren

Als je Windows 10 zelf wilt installeren voor je laptop ben je daarmee het goedkoopste uit. Het enige dat je wellicht nodig hebt is een nieuwe licentie voor Windows 10. Dat is een code die je krijgt waarmee je aantoont dat jij een versie van Windows hebt aangeschaft. Een nieuwe Windows 10 Licentie kost je via het internet € 20,- (deze prijzen zijn bijna overal gelijk)

Installeren in stappen

Wil je zelf je windows 10 installeren is dat met een nieuwe laptop natuurlijk niet zo moeilijk. Maar als je er al heel wat persoonlijke gegevens op hebt staan wil je die natuurlijk niet verliezen als je Windows 10 . Dat betekent dat je vooraf je belangrijke bestanden ergens extern moet opslaan om ze niet te verliezen. Als je dat gedaan hebt kun je beginnen met de installatie van een schone Windows 10 met behulp van de onderstaande video:

Windows 10 laten installeren

Als je op het internet zoekt naar een bedrijf dat windows 10 voor je kan installeren kom je al snel heel veel verschillende websites tegen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je op zoek gaat naar een bedrijf bij jou in de buurt. Je kunt je laptop dan langs brengen. Ook zijn er bedrijven die een installatie aan huis doen. Hiervoor hoef je dan niet de deur uit en hoef je hoog uit een kopje koffie te zetten. Het laten installeren van je laptop met een nieuwe Windows 10 kost ergens tussen de 40 euro en 120 euro. Het is dus een goed idee om iemand te vinden die het binnen deze prijs doet. Heel soms kom ik ook bedrijven tegen die je een oor aan proberen te naaien en je een prijs vragen van meer dan 200 euro. In dat geval kun je beter nog even verder zoeken.

Hoe lang duurt het om je laptop opnieuw te installeren?

Hoelang de totale installatie duurt hangt een beetje af van de laptop die je hebt. Als je een langzame laptop hebt, duurt het soms langer dan wanneer je een snelle laptop hebt. Als je je laptop zelf opnieuw gaat installeren duurt dat hooguit 4 uren. Maar als je je laptop laat repareren door een bedrijf, ben je je laptop meestal een werkdag kwijt. Als je je laptop langs brengt bij de computerzaak, moet je de laptop daar meestal een dag achter laten. De volgende werkdag kun je je laptop met het nieuwe besturingssysteem weer ophalen. Het is dus wel belangrijk om te weten dat als jij op vrijdag je laptop besluit langs te brengen, de kans groot is dat je het hele weekend zonder laptop zit.

Is je laptop opnieuw installeren de moeite waard?

Als je laptop extreem traag is kan dat meerdere redenen hebben. Het zou kunnen zijn dat je laptop helemaal volstaat met bestanden waardoor de laptop traag is. Ook kan het zijn dat er virussen en andere schadelijke bestanden op je laptop staan die ervoor zorgen dat je laptop minder goed werkt. Ook kan het natuurlijk zijn dat je laptop al heel oud is en daardoor de nieuwe programma’s niet goed aan kan. Indien je al een oude laptop hebt, is het het vaak niet de moeite waard om je oude laptop te voorzien van een nieuwe Windows installatie. Naast dat je laptop wellicht voor een ouder besturingssysteem is gemaakt, heeft het opnieuw installeren van je laptop dan vaak weinig zin. Je bent dan beter af door een nieuwere laptop aan te schaffen. Als je laptop helemaal vol staat met oude en/of schadelijke bestanden kun je twee dingen doen:
  • Je kunt ervoor kiezen om Windows opnieuw te laten installeren en helemaal opnieuw te beginnen met je laptop.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je laptop volledig te laten opschonen (of dit zelf doen).
In beide gevallen bestaat de kans dat je laptop hierdoor een stuk sneller wordt.

Nieuwe laptop aanschaffen?

Als je laptop al wat ouder is, is het in de meeste gevallen een beter idee om eens te kijken naar een nieuwe laptop. Het voordeel is dat als je een oude laptop gewend bent, je niet het beste van het beste nodig hebt om een gigantische sprong vooruit te maken. De kans is groot dat de meeste budget laptops van dit jaar al veel beter werken en veel sneller zijn dan de laptop die je nu hebt. Natuurlijk kun je er helemaal zelf voor kiezen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een nieuwe laptop.
Als een nieuwe laptop er nu even niet inzit, kun je ervoor kiezen om ervoor te sparen, of eens te kijken naar een tweedehands laptop. Toch raad ik je aan om wel een nieuwe laptop te kiezen omdat deze meestal een stuk beter werken dan gebruikte laptops. Veel voorkomende kwaaltjes bij gebruikte laptops zijn bijvoorbeeld de batterij duur. Wil je eens kijken of er een mooie laptop is die je oude laptop kan vervangen? Dan raad ik je aan om eens naar onze selectie van budget laptops te kijken die we bij Coolblue hebben geselecteerd. In onze selectie heb je voor weinig geld een hele goede laptop. Bekijk de selectie hier >>