Wat kost een laptop?

Wil jij een nieuwe laptop kopen? Natuurlijk is de prijs dan belangrijk. Dat is vaak het eerste waar je bij het kopen op zal letten. Je wilt niet teveel betalen voor een laptop. Maar je wilt ook geen kat in de zak kopen. Daarom geef ik je advies, ik vertel je wat een laptop kost.

Asus ZenBook Pro UX581GV-H2004T - Laptop - 15.6 InchJe hebt al een laptop vanaf 239 euro, die geschikt is voor basistaken. Het bezoeken van internet websites, versturen van e-mail berichten of het kijken van films. Maar als je meer op een laptop wil doen ben je vaak aangewezen op duurdere laptops. Eerder schreef ik wat maakt een laptop traag maar ook het artikel welke laptop heb ik nodig. Hierin heb ik je al een meegenomen in de soorten laptops die er zijn. Nu vertel ik je over wat een laptop kost. Hoewel je er misschien vanuit gaat, vertelt de prijs van een laptop je weinig over de prestaties. Sommige duurdere systemen zijn namelijk niet gemaakt voor prestaties maar gebruikersgemak. De prijs kan dus verbonden zijn aan prestaties, merk, gebruiksgemak of de taken die je erop kunt uitvoeren. 

Om inzicht te geven in wat een laptop kost maak ik onderscheid tussen de basis laptops, semi-professionele laptops, game laptops, laptops voor onderweg. Elk hebben ze hun eigen specificaties, verdeeld over prestatie, gemak, formaat of gewicht. Je krijgt hierdoor inzicht in de kosten van een laptop, per soort gebruik waarvoor de laptop dient. Zo kun je voorkomen dat jij je laat verleiden door uitsluitend de prijs, maar des te meer door wat een laptop kan. Waarna je de prijzen gemakkelijker kunt vergelijken.

Wil jij weten wat een laptop kost? In dit artikel lees je over de verschillende soorten laptops die er zijn. Wat hun eigenschappen zijn. Maar vooral wat je voor een dergelijke laptop zal betalen. Zo kies je gemakkelijk de laptop die bij je past voor de laagste prijs. Omdat jij weet waarop je moet letten.

Wat kost een echte budget laptop?

Je kunt je afvragen of een budgetlaptop aan je verwachtingen kan voldoen. Wanneer die verwachting het bezoeken van een website of het versturen van een e-mail betreft. Heb je aan een budgetlaptop voldoende. Voor basisgebruik, waarbij je ook verschillende applicaties wil draaien schiet de budgetlaptop vaak tekort. Maar er zijn ook zeker laptops die onder de prijsklasse van € 300 euro kosten, waarop je nagenoeg wel voldoende kunt doen. Wat in vergelijking staat tot het basissegment.

De budget laptops (uitzonderingen daargelaten) hebben vaak geen Solide State Drive. Wat een aanzienlijke invloed heeft op de snelheid van het systeem. Van de opstarttijd tot aan het laden van geïnstalleerde applicaties. Dit is dus een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de aankoop van een laptop. Verder beschikken veel laptops, ook uit de hogere prijssegmenten, vaak niet meer over optische drives. Vaak is dit door de digitalisering ook niet meer nodig. Wanneer je wel cd-rom of dvd-disks wilt afspelen zul je hier rekening mee moeten houden.

Belangrijke bij het kopen van een budget laptop

 • De kosten voor een budgetlaptop zijn minder dan € 300.
 • Je hebt de keuze uit een windows laptop of chromebook laptop.
 • Deze laptops hebben vaak een traditionele harde schijf.
 • In deze laptops is vaak geen cd-rom/ dvd-speler aanwezig.

Wat kost een laptop voor basis gebruik?

Bij een laptop voor basisgebruik zijn anders dan de zogenaamde budget laptops. Een laptop voor basis gebruik is de geschikte laptop voor het hele gezin. Je kunt er dus alle basistaken op uitvoeren die je voor ogen hebt. Het bezoeken van internet websites, e-mails versturen, verslagen maken of het bekijken van video’s. Maar ook andere lichte taken. Een basis laptop kost gemiddeld € 300 tot € 400. Afhankelijk van de specificaties van de basislaptop.

Naast de welbekende windows basis laptop zijn er tegenwoordig ook de chromebooks. Bij het kopen van een laptop voor basisgebruik zul je hier zeker rekening mee moeten houden. Op een chromebook kun je geen windows applicaties installeren. Je hebt wel toegang tot de google play store. In vrijwel elke basislaptop is een Solide State Drive aanwezig, dat is een groot voordeel voor betreft de snelheid van het systeem. 

Een basis laptop is het meest geschikt voor beperkt thuisgebruik, waarbij de verwachtingen niet te hoog zijn, zich beperkt tot internetten, e-mailen of tekstverwerker. 

Belangrijke bij het kopen van een basislaptop

 • De kosten voor een budgetlaptop zijn vaak meer dan € 300.
 • Je hebt de keuze uit een windows laptop of chromebook laptop.
 • Deze laptops hebben vaak een snelle Solid State Drive
 • In deze laptops is vaak geen cd-rom/ dvd-speler aanwezig.
 • Deze laptop is geschikt voor thuisgebruik, een echte familie laptop.

Wat kost een laptop voor semi-professioneel gebruik?

Je bent een intensieve of zakelijke laptop gebruiker? Dan kies je een semi-professionele laptop. Een laptop die voldoet aan al je eisen als het om betrouwbaarheid, gebruiksgemak maar zeker ook enig prestatie gaat. Een laptop voor semi professioneel gebruik heb je al voor ongeveer € 400 tot maar liefst € 1900 euro voor de surface collectie. Gebruik je de laptop voornamelijk zakelijk? Sommige laptops zijn op ondernemersniveau beveiligd. 

De semi-professionele laptops hebben vaak een i3 of i5 processor. Deze zorgen voor extra kracht op momenten dat je dat nodig hebt. Daarnaast beschikt een semi-professionele laptop vaak over 8 of meer GB intern geheugen. Daardoor kunnen ook meerdere applicaties samen geladen worden, wat multitasken mogelijk maakt. Dit segment laptops is vaak ook een stuk lichter dan budget of basis laptops, met uitzondering op chromebooks.

Belangrijke bij het kopen van een semi-professionele laptop

 • De kosten voor een budgetlaptop variëren enorm, van € 400 tot € 1900.
 • Je hebt voornamelijk keuze uit een windows laptop of chromebook laptop.
 • Deze laptops hebben vaak een snelle Solid State Drive
 • De laptop heeft een snelle processor, meer interne geheugen.
 • In deze laptops is vaak geen cd-rom/ dvd-speler aanwezig.
 • Deze laptop is geschikt voor thuisgebruik, school (studie) of zakelijk.

Wat kost een laptop voor gaming?

Er is geen enkele laptop te vergelijken met de gaming laptops. Ze voldoen aan de perfecte balans tussen prestaties over de volledige linie als betrouwbaarheid of gemak. De gaming laptop is bij uitstek geschikt om veeleisende games, zware videobewerking als veeleisende applicaties te draaien. Je hebt al een gaming laptop voor minder dan € 1000, echter zullen ze vaak meer kosten. 

Wat direct opvallend is aan gaming laptops is het ontwerp. Deze ziet er veelal futuristisch in vergelijking met andere segmenten. De laptops hebben een zeer krachtige processor die voorzien is van een turbo. Daardoor kunnen gaming laptops in het heetst van de strijd zelfs de beste prestaties leveren. De laptops beschikken vaak ook over minimaal 8 GB of meer intern geheugen. In elke moderne gaming laptop is de snelle Solide State Drive te vinden om games sneller te laden dan bij een traditionele harde schijf. 

Maar natuurlijk zijn naast de processor, het geheugen of de opslag de grafische prestaties het meest belangrijk. Daarmee onderscheiden gaming laptops zich altijd met elk ander soort laptop. Zo is er in elke gaming laptop een nvidia grafische kaart te vinden.  

Belangrijke bij het kopen van een gaming laptop

 • De kosten voor een budgetlaptop zijn vaak meer dan € 1000.
 • Je hebt voornamelijk de keuze uit windows laptops.
 • Deze laptops hebben vaak een snelle Solid State Drive
 • In deze laptops is vrijwel altijd cd-rom/ dvd-speler aanwezig.
 • Deze laptop is geschikt voor grafische applicaties, video’s, games

Wat kost een laptop voor onderweg?

Ben je vaak onderweg? Dan is een zware laptop, grote laptop, korte batterijduur of scherm waarop iedereen kan zien wat je doet niet wat je zoekt. Wat jij wel zoekt is de perfecte balans tussen het kunnen draaien van de applicaties die je nodig hebt, formaat, accuduur maar ook het gewicht. De meeste laptops voor onderweg kosten € 400 tot € 900 euro. 

De meeste laptops voor onderweg hebben een scherm van maximaal 14 inch. Het gewicht van laptops voor onderweg is vaak minder dan een kilo. Daardoor kun je ze gemakkelijk in een tas meenemen. De accuduur van laptops voor onderweg varieert van 4 uur tot een dag lang (9 uur). Hoe de accuduur gemeten is verschilt per leverancier. Dit valt vaak te lezen in de voetnoot van een product. 

Een laptop voor onderweg koop je vaak niet vanwege prestaties. Hoewel er veel laptops zijn die prima systeemspecificaties hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de surface go. Een solide systeem dat volledig gericht is de zakelijke markt met uitmuntende prestaties. 

Belangrijke bij het kopen van een laptop voor onderweg

 • De kosten voor een budgetlaptop variëren van € 400 tot € 900.
 • Je hebt voornamelijk de keuze uit windows laptops of chromebooks.
 • Deze laptops hebben vaak een snelle Solid State Drive
 • De accuduur van de laptops is vaak lang, tot maximaal 9 uur.
 • De laptops zijn vaak lichter dan een kilo, soms net daarboven.
 • Een laptop voor onderweg is vaak kleiner dan 14 inch.

Wij hebben een ruime collectie laptops voor je op onze website staan. Elk voldoen ze aan een van de bovenstaande specificaties of omschrijvingen. Je bent dus verzekerd dat je de laptop die je zoekt zal vinden.