wat-kost-een-laptop-scherm-vervangen-1170x500

Wat kost een laptopscherm vervangen?

Als niet alle pixels op je laptopscherm meer functioneren. Het laptopscherm niet meer functioneert of zichtbaar stuk is kun je deze vervangen. Maar wat kost dat precies. De prijzen per scherm liggen aanzienlijk uit elkaar. Wat je ervan moet weten vertel ik je dan ook graag in dit blog.

Het scherm van een laptop vervangen kan best duur zijn. De prijs is geheel afhankelijk van welk soort laptopscherm je hebt. Je kunt hierbij denken aan welke resolutie, beeldscherm type als het formaat van het scherm. Om over de kosten voor de werkzaamheden die verricht moeten worden nog maar te zwijgen. Omdat de prijzen voor het vervangen dusdanig uit elkaar liggen is het niet mogelijk om een prijsindicatie te geven naar aanleiding van een onderzoek. Dat ga ik met dit artikel dan ook niet doen. Ik ga je in dit artikel vertellen waar je op moet letten als het scherm vervangen moet worden. Maar of het misschien ook de moeite waard is om te kiezen voor een nieuwe laptop. Omdat de prijzen onvoorstelbaar hoog kunnen zijn, bij sommige merken.

Je hebt misschien al een beetje rondgekeken op internet. Dan ben je erachter gekomen dat het vervangen van een scherm vrijwel in geen geval onder de 200 euro zal zijn. Waarbij deze ver kan oplopen tot ruim 600 euro of zelfs hoger.

Het is dus goed om voorafgaand te vragen om een prijsindicatie voor het vervangen van een kapot scherm. Zo kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan. Het is bovendien ook nog maar de vraag of je laptop het waard is om zoveel geld in te stoppen.

Waarom moet je een laptop vaak versturen ter reparatie?

Er zijn ontzettend veel soorten laptopschermen. Je kunt hierbij denken aan een groot verschil in de formaten, materialen, typen als resoluties. Voor de lokale computerwinkel is reparatie daarom niet meer te doen. Je kunt moeilijk alle soorten schermen op voorraad hebben. Daarom hebben een groot aantal organisaties zich aangesloten bij een centraal reparatie centrum.

Om je laptop daar te krijgen moet je deze vaak zelf opsturen. Hoewel het soms ook mogelijk is om je laptop te laten ophalen. 

Als je laptop is binnengekomen krijg je hiervan bericht. Na controle ontvang je vaak een offerte met de kosten om de reparatie uit te voeren. Je moet hiervoor expliciet akkoord geven. Waarna je laptop zal worden gerepareerd en je deze gemaakt retour zal ontvangen

Dat  de reparaties centraal geregeld worden heeft in de prijs veel voordelen. Omdat er simpelweg door het reparatiebedrijf goedkoper kan worden ingekocht, het bedrijf gespecialiseerd is in reparatie maar het ook de core business van het bedrijf is

Is een laptopscherm reparatie de moeite waard?

Het is natuurlijk ontzettend lastig om te bepalen of een laptop de moeite waard is te repareren. Dit hangt samen met verschillende factoren. Hoe oud is de laptop of wat is de nieuwprijs van de laptop. Je kunt door dit te weten vaak een makkelijkere keuze maken. De nieuwprijs als reparatiekosten zijn dus belangrijke factoren.

Maar soms heb je geen keuze. Wanneer je verzekerd bent bijvoorbeeld. Als je verzekering de laptop ter reparatie naar een bedrijf wil sturen heb jij je daaraan te houden.

De reden dat verzekeraars die vaak willen is dat ze speciale contracten hebben met deze bedrijven. De reparatiekosten zullen voor een verzekeraar daarom lager zijn dan wanneer je een particuliere klant bent.

Krijg je altijd garantie op een beeldscherm reparatie?

Om achter de garantie van reparaties te komen moet je elk reparatie centrum afzonderlijk bekijken. Ze hebben lang niet allemaal dezelfde bepalingen omtrent garantie. Sommige reparatie centrums geven namelijk uitsluitend garantie op het materiaal. Andere ook op de reparatie uitvoering. Dat wil dus zeggen dat je ervan kunt gaan dat je laptop als nieuw functioneert

De reden dat hier zoveel verschil in zit heeft alles te maken met de prijs als manier hoe reparaties door het bedrijf worden uitgevoerd.

Soms kun je tegen een meerprijs extra garantie inkopen. Je koopt dan garantie voor de plaatsing als de materialen die gebruikt zijn. Maar let op, vaak is garantie gebakken lucht dat je loopt. Omdat er vaak geen enkel scherm een tweede keer kapot gaat. De laptop door reparatie vaak minder waard zal worden of een laptop snel oud is, waardoor je deze binnen aanzienlijke tijd wilt vervangen.

Is een nieuwe laptop een betere oplossing?

Soms is een nieuwe laptop kopen een betere oplossing, bijvoorbeeld wanneer een laptop al wat ouder is. Dan weegt de kosten voor een reparatie niet op tegen de waarde die de laptop echt in de praktijk heeft. In die gevallen is het naar mijn mening raadzaam om je verlies te nemen. Waarbij je volledig kunt focussen op een nieuwe laptop.

Een nieuwe laptop heb je doorgaans al vanaf 250 tot 400 euro. Dat is uiteraard afhankelijk van wat voor soort laptop je voorkeur heeft.

Als je kiest voor een reparatie moet je dus zeker weten dat de kosten het echtwaard zijn. Als je ziet dat je voor de reparatiekosten een nieuwe of vergelijkbare laptop hebt. Dan raad ik je echt aan om niet te laten repareren. Dat zou dan gewoon weggegooid geld zijn. Investeer dan in een nieuwe laptop waarop je kunt werken.

Natuurlijk is de reparatie van een dure gaming laptop, laptop voor zakelijk gebruik (duurder segment) vaak wel de moeite om te laten repareren. De kosten voor een reparatie voor deze duurdere laptops is vaak wel hoger dan reguliere scherm reparaties.

Dat deze schermen duurder zijn heeft alles te maken met de kwaliteit van de schermen. Een goede gaming laptop heeft doorgaans een zeer scherp beeld van hogere resolutie. Dat maakt het scherm echt een stuk duurder

Hoe werkt het met reparaties en garantie van een laptop?

Als je garantie hebt is de kans klein dat je kosteloos een scherm kunt laten vervangen. Omdat deze vaak kapot gaat door verkeerd gebruik. Je hebt een pen tussen het scherm laten liggen, misschien is de laptop een keer gevallen of ergens tegenaan gestoten. Je kunt je dan voorstellen dat garantie hier niet voor is bedoeld.

Wel kun je vaak terecht bij je inboedelverzekering. Onder bepaalde voorwaarden vergoeden de meeste verzekeringen een deel van de schade, soms met aftrek van een eigen risico en de dag waarde die een laptop heeft.

Als je een zakelijke verzekering hebt is de uitkering vaak hoger of op een heel andere manier geregeld. Een voorbeeld is vervangend apparatuur bij defecten. Wat ook geheel afhankelijk is van het soort beroep dat je uitvoert.

Het staat je natuurlijk helemaal vrij om vragen te stellen over de garantie, verzekering voorwaarden of de waarde van je laptop

Waarom laten zoveel mensen een beeldscherm repareren?

Het aantal mensen dat een laptopscherm laat repareren wordt steeds kleiner. Bij veel mensen heeft het dan ook als reden dat ze gewoon tevreden zijn over de laptop. Maar misschien ook wel omdat ze voor het vervangen van een laptopscherm minder kwijt zijn omdat het een lagere kwaliteit scherm betreft.

Er zijn overigens niet steeds meer mensen die een scherm laten repareren. Deze groep mensen is alsmaar kleiner aan het worden. Want net als bij elk andere apparaat is reparatie vele malen duurder dan het kopen van een nieuw model.

Sommige mensen kijken ook rond naar tweedehands oude laptops. Met als doel de reparatie zelf uit te voeren. Wat in sommige gevallen ook zeker mogelijk is. Al blijft de reparatie van een beeldscherm een behoorlijke klus waarvoor je aardige inzichten moet hebben.

Soms is de reden dat mensen niet voldoende geld hebben voor een nieuwe laptop, waarbij reparatie vaak toch iets gunstiger in prijs is. Ook dan is het een weloverwogen keuze. De reparatie is het in die gevallen dan ook waard.

Wat kan ik het beste doen met een kapot laptopscherm?

Wat je het beste kunt doen als het beeldscherm van je laptop stuk is hangt dus van verschillende dingen af. Wat kost het om een scherm te laten repareren, hoe lang duurt de reparatie maar ook of de reparatiekosten het waard zijn.

Daarnaast ben je soms voor schade verzekerd. Je kunt de schade dus ook overleggen met de verzekeringsmaatschappij. Soms kun je het volledige bedrag terugkrijgen, soms een deel maar het kan ook zijn dat je er niet voor verzekerd bent.

Als je voor schade verzekerd bent brengt een maatschappij vaak een eigen risico in rekening. Als de reparatie dus 200 euro kost, betaal je zelf bijvoorbeeld nog maar 100 euro.

Maar denk ook is na hoe lang je nog met de laptop wilt doen. Wanneer de laptop recent is gekocht kan ik een reparatie begrijpen. Zeker als je een duurdere laptop hebt. Maar wanneer je al langer dan twee jaar met een laptop doet, moet je het jezelf echt afvragen.

Daarnaast kun je ook andere opties in overweging nemen. Soms kun je voor een kapotte laptop ook nog geld krijgen. Je kunt deze dus te koop aanbieden, waarbij je ook kunt vermelden wat het kost om de laptop te laten repareren. Sommige mensen kunnen deze kosten namelijk makkelijker dragen. Maar vinden je laptop misschien ook nog wat waard.

Vergelijkbare berichten