Wat kost een vaatwasser op jaarbasis?

Wat kost een vaatwasser op jaarbasis? Een vaatwasser kan een hele uitkomst bieden. Zeker als je een groot gezin hebt, zul je veel gemak aan een vaatwasser beleven.

Na elke maaltijd leg je de vieze vaat eenvoudig in de vaatwasser, waarna deze al het werk voor je uit handen neemt.

Je vermijdt zo geruzie over wie er deze avond verantwoordelijk is voor het afwassen en drogen van de vaat en houdt tijd over om met het gezin iets leuks te gaan doen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel gezinnen de aanschaf van een vaatwasser als een waardevolle aanvulling in het huishouden beschouwen.

Hoewel het zeker bijdraagt aan gemak en harmonie binnen het gezin, is het wel een extra kostenpost.

De vaatwasser gebruikt toch telkens een bepaalde hoeveelheid aan water en ook zullen er bijkomstige benodigdheden, als vaatwasmiddel moeten worden aangeschaft.

Het is dan ook verstandig om eerst het volledige kostenplaatje in beeld te krijgen, voordat je impulsief een vaatwasser aanschaft.

Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Grootverbruikers

Je mag de kosten voor een vaatwasser zeker niet onderschatten. De vaatwasser is namelijk één van de grootste verbruikers van energie in het huishouden.

Afhankelijk van welk model je kiest en uit welk bouwjaar je vaatwasser stamt, zullen hierin verschillen zichtbaar zijn.

Met oudere modellen zullen de kosten zeker hoger uitvallen, dan met hedendaags, vernieuwde exemplaren.

Een standaardmaat voor een elektriciteitsverbruik van één kilowattuur (kWh) kost ongeveer € 0,22. Een oude vaatwasser haalt gemakkelijk een verbruik van meer dan 1,83 kWh.

Met veelvuldig gebruik van de vaatwasser tikt dit al snel aan, naarmate het jaar vordert. De nieuwe modellen gebruiken daarentegen nog maar 0,85 kWh, wat minder dan de helft aan energieverbruik is.

Dit is zeker een aandachtspuntje waar je rekening mee moet houden, wanneer je besluit om een vaatwasser aan te schaffen.

 

Factoren voor jaarlijkse kosten

Hoeveel een vaatwasser op jaarbasis kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Het is hierbij belangrijk om drie aspecten in de gaten te houden.

Zo is het noodzakelijk om te weten hoeveel energie de vaatwasser gebruikt voor elke keer dat je deze aanzet.

Dit wordt voor een groot deel bepaalt door de leeftijd van het apparaat. Daarnaast dien je vast te stellen hoe zuinig je bent in het gebruik.

Juist als je hierin niet zuinig bent, is het belangrijk om dit te weten. De kosten kunnen dan onnodig hoog oplopen, zonder dat je het door hebt.

Het is dus zeker zaak om inzicht in je gebruik te krijgen. Daarnaast is een andere bepalende factor de gezinsomvang, namelijk het aantal personen dat in je huishouden woont.

Er zijn duidelijke verschillen te herkennen tussen gezinnen die hun vaatwasser zuinig gebruiken en andere waarbij dit niet gebeurt.

Als je de vaatwasser enkel aanzet, als deze helemaal vol is, spreek je van een zuinig gebruik.

Het is belangrijk om goed voor de vaatwasser te zorgen en hier zorgvuldig mee om te springen, zodat je op kosten kunt besparen.

 

Verstandig gebruik van vaatwasser

Het is een goede keuze om de vaat eerst met koud water af te spoelen, voordat je deze in de vaatwasser plaatst.

Hoewel er verschillende standen op de vaatwasser staan, voor hele vuile vaat tot minder vuile vaat, kun je zo kiezen voor een zuinige stand.

Er blijft bovendien minder vuil in de vaatwasser achter, waardoor deze minder snel stuk zal gaan.

Ook dit zal uiteindelijk in de jaarlijkse kosten besparen. De vaatwasser hoeft zo minder intensief te werken en je loopt minder kans op verstoppingen, vieze geurtjes en andere mankementen, die je vervolgens weer moet gaan verhelpen.

Ook hiervoor zul je aanvullende reinigingsmiddelen of assistentie van een monteur moeten inhuren, waardoor de jaarlijkse kosten enkel zullen oplopen.

Je kunt hierop beknibbelen door zuinig gebruik van de vaatwasser en regelmatig je vaatwasser te reinigen op achtergebleven etensresten of vetten.

Dit zal het gebruik van de vaatwasser ten goede komen, waardoor deze minder energie zal verspillen.

Je bespaart zo weer op de energierekening en op de jaarlijkse kosten. Zuinig gebruik van de vaatwasser heeft zo zeker voldoende voordelen, als je jezelf hier bewust van maakt.

 

Energie- en waterverbruik

Het energielabel van je vaatwasser toont je precies wat de energieklasse en het verbruik is. Het meest zuinige model wat je als vaatwasser kunt vinden, is het A+++ model.

Hoe hoger de letters oplopen, des te meer zul je gaan betalen. Gebaseerd op 280 vaatwasbeurten per jaar, omgerekend tot ruim 5 vaatwasbeurten per week, is het energietarief berekend op ongeveer € 0,23 per kWh.

Als je het gemiddelde aan energiekosten in euro’s wilt uitrekenen op jaarbasis, dan reken je € 0,23 x het gemiddelde energiegebruik in kWh per jaar dat op het energielabel staat vermeld.

Het waterverbruik van de vaatwasser kun je vinden onder het kraantje op het energielabel. In liters vermenigvuldig je het gebruik met €0,0014, als gemiddeld watertarief per liter.

Als er voor watergebruik 3080 liter per jaar wordt gerekend, dan betaal je jaarlijks dus € 4,31 voor het watergebruik.

Bijkomstige kosten

Naast het watergebruik en de energiekosten zijn er uiteraard nog aanvullende kosten die moeten worden meegerekend.

Zo zul je vaatwasmiddel moeten aanschaffen om de vaat mee schoon te krijgen. Uiteraard kost dit niet veel, maar toch lopen de kosten ongemerkt op tot meer dan je in eerste instantie mogelijk had gedacht.

Per wasbeurt besteed je ongeveer € 0,21 aan wasmiddel, dus je kunt uitrekenen hoeveel je betaalt voor het totaal aan wasbeurten dat je per jaar laat draaien.

Ook zul je glansspoelmiddel en vaat afwas zout moeten kopen om de vaatwasser in goede conditie te houden en ervoor te zorgen dat de vaat en glazen mooi glanzend blijven.

Ook voorkom je zo glaserosie, waardoor je anders uiteindelijk weer nieuwe glazen zou moeten aanschaffen.

Regelmatig zul je de vaatwasser bovendien leeg moeten laten draaien op een intensiever programma, zodat de machine schoon wordt van vetten en etensresten.

Dit zijn aanvullende wasbeurten, die eveneens weer energie en water vragen. Er zijn zo zeker genoeg factoren te noemen, die de jaarlijkse kosten voor het gebruik van een vaatwasser doen ophogen.

Een goede begroting kan hierin helpen om de juiste vaatwasser te kiezen.

Vergelijkbare berichten