Wat kost vaatwasser reparatie?

Wat kost de reparatie van een vaatwasser? Een vaatwasser is een onmisbaar apparaat in de meeste woningen.

De meeste apparaten worden wel één keer per dag gebruikt. Het is dan ook erg vervelend als je vaatwasser ermee ophoudt.

Je kunt meteen een monteur bellen om hem te laten repareren. Dat is niet altijd verstandig, want voor de reparatie van een vaatwasser ben je minimaal €100 kwijt.

Je kunt beter onderzoeken of je het probleem zelf kunt vinden en oplossen. Je moet ook rekening houden met de leeftijd van je vaatwasser.

Bij een ouder apparaat loop je het risico van het ene probleem in het andere te belanden.

Moet ik mijn vaatwasser wel laten repareren?

Het eerste waar je naar moet kijken als je vaatwasser kapot is, is de garantie. Als het apparaat binnen de garantieperiode defect raakt, kun je met een gerust hart een monteur laten komen.

Hij zal je vaatwasser repareren zonder dat daar voor jou kosten aan verbonden zijn. Als de garantieperiode is verlopen heb je enkele opties.

Meteen een nieuwe vaatwasser aanschaffen. Dat is vaak een goede optie als jouw vaatwasser al ouder is dan tien jaar.

Bij een jongere vaatwasser is het de moeite waard om – misschien met hulp van een forum op internet – te kijken of je het probleem zelf kunt vinden.

Veel voorkomende kleine problemen met vaatwassers

Als een vaatwasser het niet meer helemaal goed doet ligt dat soms aan een kleinigheid. Meestal kun je dat zelf verhelpen.

We bespreken hier een paar veel voorkomende kleine mankementen. Op de eerste plaats staat de slang waardoor het water naar de vaatwasser wordt aangevoerd.

Deze slangen zijn behoorlijk kwetsbaar en gaan vaak al na enkele jaren kapot. Een kapotte toevoerslang is te herkennen aan de vaatwasser wel met het programma start, maar er halverwege mee ophoudt.

In dit geval is er niks met de vaatwasser aan de hand, maar moet je de toevoerslang vervangen. Dat kun je zelf doen.

Een ander zeer veel voorkomend mankement is dat een deel van de vaat niet schoon wordt. Dat heeft te maken met de sproeiarmen die aan de bovenkant en de onderkant in de vaatwasser zitten.

Deze kunnen verstopt raken. Dat is vrij gemakkelijk te herkennen. Want dan is de vaat bovenin of onderin de vaatwasser nog vuil als het programma is afgelopen. Dit wordt opgelost met een nieuwe sproei arm.

Die kun je via internet voor jouw type vaatwasser bestellen. Het monteren is heel simpel. Dat kun je zonder enige technische kennis zelf doen.

Ernstige mankementen aan vaatwassers

Voor sommige mankementen is het noodzakelijk om een monteur in te schakelen. Dat zijn situaties waarbij onderdelen binnenin de machine moeten worden vervangen.

Een voorbeeld daarvan is het verwarmingselement. Als de vaat vuil uit de machine komt en koud aanvoelt is de kans groot dat het verwarmingselement defect is.

Een andere mogelijkheid is dat de temperatuursensor kapot is. Wat hier het probleem is kun je zelf niet eenvoudig vaststellen.

Als je vermoedt dat er een probleem is met het verwarmen van je vaatwasser is het verstandig om het merk en type alvast aan de monteur door te geven. Dan kan hij de juiste onderdelen meenemen.

Als het water in de vaatwasser niet wordt afgevoerd heb je waarschijnlijk ook te maken met een probleem dat je niet zelf kunt oplossen.

Controleer eerst zelf of er geen verstopping in het filter zit. Raadpleeg daarvoor de handleiding van de vaatwasser.

Als het filter niet verstopt is zal de pomp defect zijn. Die kan wel worden vervangen, maar dat is bij sommige vaatwassers een erg kostbare reparatie.

Laat de monteur daarom vooraf een prijsopgave doen. Wellicht is het verstandiger om in plaats van een nieuwe pomp een hele nieuwe vaatwasser aan te schaffen.

Gangbare prijzen voor een vaatwasser monteur

De tarieven van de meeste monteurs voor vaatwassers zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen. Dat begint met de voorrijkosten.

Die zijn minimaal €60 euro per keer dat de monteur langs moet komen. Door een monteur uit de buurt te selecteren kun je deze kosten een beetje beperken.

Naast de voorrijkosten hanteert de monteur een vast tarief, meestal €9 per 6 minuten. Er zijn ook monteurs die een vast tarief hanteren.

Dat is inclusief voorrijkosten en 25 minuten reparatietijd. Dat tarief ligt in de buurt van €120.

De onderdelen die worden vervangen moet je uiteraard ook betalen. Laat de monteur geen originele onderdelen gebruiken, maar universele onderdelen.

Die zijn net zo goed en veel goedkoper. Als je weet wat er kapot is kun je die onderdelen ook zelf kopen voordat de monteur komt.

Via webwinkels kun je de meeste onderdelen veel voordeliger krijgen dan wanneer je ze door de monteur laat meenemen.

Sommige onderdelen zijn erg prijzig. Een nieuwe pomp kan tot wel €250 kosten en een nieuw verwarmingselement maximaal €65.

Een nieuwe sproei arm kost hooguit €55 en een nieuwe toevoerslang heb je voor maximaal €20.

Andere factoren die de prijs van een reparatie beïnvloeden

Bij de reparatie van een vaatwasser kun je de prijs binnen de perken houden door een monteur uit de regio te kiezen en door de onderdelen die vervangen moeten worden zelf aan te schaffen.

Er zijn ook nog enkele aspecten die de prijs opdrijven. De eerste is het merk. Als je een vaatwasser van een heel duur merk hebt, zal de reparatie ook behoorlijk kostbaar zijn

Het maakt ook uit of je een vrijstaande vaatwasser hebt of een inbouwmodel. Dat laatste is minder goed bereikbaar. Daardoor zal de reparatie langer duren en dus meer kosten.

Conclusie

Het laten repareren van een vaatwasser is een tamelijk kostbare aangelegenheid. Je bent al gauw €150 kwijt.

Je kunt daar flink op besparen door eerst zelf te onderzoeken wat er aan de hand is. Er zijn reparaties die je zelf gemakkelijk uit kunt voeren en dan bespaar je op voorrijkosten en arbeidskosten.

Als zelf repareren geen optie is en je een officiële monteur te duur vindt kun je een niet-officiële klusjesman inschakelen, maar die geeft geen garantie op zijn werk.

Vraag altijd eerst een prijsopgave bij meerdere monteurs. Denk ook goed na over de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, want die worden steeds goedkoper.

 

Vergelijkbare berichten