Wat te doen als de vaatwasser stinkt?

Wat te doen als de vaatwasser stinkt? Na intensief gebruik, zul je gaan bemerken dat je vaatwasser kan gaan stinken. Met elke was belanden er etensresten in de vaatwasser en ontstaat er kalk, waardoor de vaatwasser minder fris zal gaan ruiken.

Het is dan ook belangrijk om regelmatig je vaatwasser grondig te reinigen om dergelijke ongewenste geurtjes te voorkomen.

Het is een indicatie dat zich spoedig mogelijk andere problemen voor zullen doen en er grotere mankementen zullen optreden.

De was zal hierdoor uiteindelijk minder schoon uit de vaatwasser komen en ook kunnen er onderdelen stuk gaan.

Het is dus zaak om hier snel een oplossing voor te vinden. Goed onderhoud is zeker belangrijk als je de vaatwasser elke dag gebruikt. Het is niet prettig als je vaatwasser er ineens mee ophoudt, of zorgt voor minder schone vaat. Dan heb je al snel een nieuwe vaatwasser nodig.

De geurtjes zelf zijn uiteraard ook al niet aangenaam. Volg daarom de volgende tips op, om er zeker van te zijn dat je vaatwasser in optimale staat blijft functioneren en vieze geurtjes tot het verleden behoren.

 

Was draaien met baking soda

Bij veelvuldig gebruik van de vaatwasser kunnen vettige resten of wasmiddelresidu zich gaan afzetten in de vaatwasser.

Dit gaat stinken en zal uiteindelijk zorgen voor nog meer problemen. Om dit te voorkomen, kun je een volledig programma draaien op hoge temperatuur en hierbij een mengsel van baking soda laten meedraaien.

Gebruik hiervoor ook weer niet te veel, aangezien dit schadelijk kan zijn voor de vaatwasser. Een klein kopje in het zeepbakje is voldoende en laat de vaatwasser draaien zonder vaat. De soda wordt zo gelijk weggespoeld en zal zo de vaatwasser voldoende reinigen.

Herhaal deze procedure 1 keer per twee maanden. Al het vet zal zo verdwijnen en alles zal weer fris gaan ruiken.

Je kunt ook af en toe een vaatwasmachinereiniger gebruiken voor hetzelfde effect. Baking soda werkt daarentegen goed en effectief, maar je betaalt er een stuk minder voor. Het is dus een goede tip om je vaatwasser in optimale staat te houden en nare geurtjes te voorkomen.

 

Schoonmaakazijn tegen geurtjes

Als je de vaatwasser hebt schoongemaakt met baking soda, kan het gebeuren dat de geurtjes nog niet helemaal verdwenen zijn.

Er komt mogelijk nog steeds een vieze lucht uit je vaatwasser en deze wil je uiteraard weg hebben.

Je doet er dan goed aan om schoonmaakazijn te gebruiken. Giet was azijn op de bodem van de vaatwasser en voeg bovendien nog wat citroen toe door dit in het bestekbakje te plaatsen.

Zet vervolgens de vaatwasser aan en laat deze wederom draaien op het heetste programma.

Dit zal ervoor zorgen dat alle vieze geuren zeker verdwijnen. Herhaal deze tactiek tenminste 1 keer per maand en je zult geen last meer hebben van onaangename stank.

Een flinke scheut spiritus doet ook wonderen en zal samen met het azijn zorgen voor een super schone vaatwasser.

 

Citroen in vaatwasser

Om je vaatwasser te voorzien van een aangename geur, kun je druppeltjes citroensap over je vuile vaat sprenkelen.

Uiteraard kun je ook een paar stukjes citroen in het bestekbakje van de vaatwasser plaatsen.

De vaatwasser laat je vervolgens op een standaard of heet programma draaien, waarna alles weer optimaal fris ruikt.

De partjes laat je zo’n 4 keer meedraaien, waarna al het sap eruit is. Je kunt deze dan vervangen voor nieuwe stukjes citroen.

Voorkom problemen

Na verloop van tijd zullen er steeds meer etensresten of wasmiddelresidu achterblijven in de vaatwasser.

Het is zeker belangrijk om je dit te realiseren en ervoor te zorgen dat de vaatwasser zo schoon mogelijk blijft.

Verwijder daarom alle etensresten van de borden, zodat er zo min mogelijk in de vaatwasser belandt. Spoel de vuile vaat eerst af en verwijder regelmatig vuil dat zichtbaar in de vaatwasser achterblijft.

Zo voorkom je dat deze resten blijven steken in de filter, want ook dit zal zorgen voor vieze geurtjes en mogelijk raakt de vaatwasser er ook door verstopt.

Allemaal problemen die je beter kunt voorkomen, dan dat je hier later een oplossing voor moet vinden.

Schoonmaken van onderdelen

Naast het reinigen van de vaatwasser via extra wassen met citroen, azijn of baking soda, kun je nog andere dingen doen om de levensduur van je vaatwasser te verlengen en nare geurtjes te voorkomen.

Er gaat immers veel vuil door een vaatwasser heen, waardoor dit zich kan gaan ophopen en zo stank of andere problemen kan veroorzaken.

Het is dan ook belangrijk om regelmatig de verschillende onderdelen van de vaatwasser schoon te maken.

Alles blijft zo een stuk schoner en de vaat wordt telkens hygiënisch schoon. Een goede eerste stap is om de filters van de vaatwasser schoon te maken en te ontdoen van vuil dat zich hier ophoopt.

De stank wordt niet enkel veroorzaakt door etensresten die je kunt zien, maar ontstaat net zo goed door onzichtbare vetlagen die in het filter vast komen te zitten.

De filters zullen dan ook regelmatig moeten worden schoongemaakt, door deze te verwijderen en te spoelen.

Aangekoekte etensresten kunnen zo gemakkelijk worden verwijderd. Hierna kun je de vaatwasser laten lopen op een heet programma, zonder dat er vaat in zit.

Rubbers en sproeiarmen

Andere onderdelen waar vieze luchtjes kunnen ontstaan, door vuil uit de vaatwasser, zijn de rubbers in de deuren en sproeiarmen.

Vuil kan zich ophopen in de deurrubbers, waardoor eveneens een geur merkbaar kan worden.

Zeker als de deurrubbers beschadigd zijn, vindt vuil hier snel een weg. Dit voorkom je door de rubbers regelmatig na te lopen en ze schoon te maken met een natte doek.

Wanneer je merkt dat de vuile vaat nauwelijks nog schoon wordt, ondanks dat de machine goed is gereinigd, kun je de sproeiarmen even bekijken.

Vaak is hierop kalkaanslag zichtbaar, waardoor het water niet meer goed verspreid kan worden door de machine.

Ook dit geeft een vieze geur, maar zorgt er bovendien voor dat de vaat niet goed schoon meer wordt.

Je kunt de sproeiarmen losmaken en ze even in een bakje leggen, gevuld met een sopje aan schoonmaakazijn, citroensap en water.

Spoel dit vervolgens af en prik de gaatjes door met een naald of cocktailprikker. Hierdoor zal de kalk verdwijnen en kan het water weer gemakkelijk worden verdeeld.

De vaat zal zo weer een stuk schoner worden en nare geurtjes behoren tot het verleden.

Ben jij toe aan een nieuwe vaatwasser? Dan raad ik je aan om eens te kijken op de website van Coolblue. De kans is groot dat er een geschikte vaatwasser voor je bij zit die aan al je wensen voldoet.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8x89JfYdpU

Bekijk hier de vaatwasssers van coolblue >>

Vergelijkbare berichten