Oude laptop

Wat te doen als je een oude laptop hebt?

Veel mensen hebben thuis nog een oude laptop liggen. De een maakt hiervan nog steeds gebruik, de ander heeft hem inmiddels al weggestopt. Maar wat kun je allemaal met een oude laptop. Wat te doen als je nog een oude laptop hebt.

Een oude laptop kun je in de kast laten verfstoffen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te laten upgraden. Soms kunnen oude laptops nog prima mee. Je kunt de harde schijf laten vervangen door bijvoorbeeld een supersnelle Solide State Drive, het werkgeheugen uitbreiden of zelfs de processor laten aanpassen. Maar misschien is de reden dat je de oude laptop aan de kant hebt geschoven anders, als de accu bijvoorbeeld niet meer wil opladen. Je kunt in dat geval ook een nieuwe accu kopen, maar als de accu vast in de laptop is gebouwd kun je dit het beste laten doen. Met een nieuwe accu kan je laptop dan weer een tijdje mee.

Maar soms zijn er geen oplossingen om een oude laptop nieuw leven in te blazen. Hoewel de laptop nog wel werkt, kun je er niet meer op doen wat je graag wilt. Een voorbeeld kan de applicatie zijn die je graag wilt gebruiken. Of misschien wel de nieuwe game die is uitgekomen.

Jij kan er dan misschien niet meer alles op doen. Maar wellicht kun je iemand anders er nog wel heel blij mee maken. Er worden dagelijks vele honderden laptops te koop aangeboden. De prijs varieert van een paar tientjes tot vele honderden euro’s. Dat is natuurlijk afhankelijk van de staat als de leeftijd van de laptop.

Kan ik mijn oude laptop inruilen als ik een nieuwe laptop koop?

Soms zijn er aanbiedingen waarbij je korting krijgt als je een oude laptop inlevert. Echter komt dit steeds minder vaak voor. De meeste mensen kiezen er daarom voor om een oude laptop op een van de beschikbare marktplaatsen te koop te zetten. Zo heeft Facebook, zeer recent een marktplaats optie aan het platform toegevoegd. Je kunt daar zeer gemakkelijk gebruik van maken.

Wanneer marktplaats of facebook marktplaats geen optie voor je zijn, bijvoorbeeld omdat je dan mensen over de vloer krijgt, kun je ook denken aan winkels die oude apparaten inkopen. Er zijn veel lokale bedrijven die dit doen, bijvoorbeeld used products.

Je krijgt van bedrijven die laptops of andere elektronische apparaten inkopen vaak een fractie van de prijs waarvoor zij het artikel zullen doorverkopen. Zij moeten er namelijk ook aan verdienen. Je profiteert wel van het voordeel dat je zelf niet met de laptop in je maag zit.

Doordat je direct geld hebt kun je dit misschien ook bijleggen voor de aankoop van een nieuwe laptop. Dat is een mooi meegenomen voordeel. Het verkopen van oude laptops is dus een heel goede optie.

Natuurlijk moet je laptop als je deze verkoopt in goede staat zijn, compleet zijn maar vooral goed werken als je er nog wat geld voor wilt krijgen.

Hoe haal ik als mijn persoonlijke gegevens van een oude laptop af?

Als je de laptop wilt verkopen wil je natuurlijk niet dat persoonlijke gegevens of zelfs wachtwoorden bij de koper terecht komen. Het is daarom heel verstandig om al deze gegevens van de laptop te verwijderen. Het verwijderen van gegevens kun je op een aantal manieren doen.

Je kunt de laptop bijvoorbeeld terugzetten naar de fabrieksinstellingen, waarbij je alle gegevens die nog op de laptop staan verwijderd. Maar je bent er niet altijd zeker van dat de gegevens ook echt van je laptop verwijderd zijn.

Zo heb je in de tussentijd misschien een back-up of recovery gemaakt, waarin vaak veel software of mappen als mijn documenten ook worden meegenomen. Wanneer de koper dus een van deze door jouw gemaakte back-ups of recovery’s zal terugzetten komen ook je gegevens weer tevoorschijn.

Dat wil je dus voorkomen, daarom is het vaak verstandig om ook een computer specialist mee te laten kijken of dit het geval is. Waarna de specialist deze gegevens van je oude laptop verwijdert.

De laptop terugzetten naar fabrieksinstellingen is dus niet altijd voldoende. Het is daarnaast ook heel belangrijk dat je andere partities van een harde schijf zal controleren. Op deze partities kunnen ook gegevens opgeslagen zijn die je niet graag wilt delen.

Wat is een oude laptop nog waard als ik die verkoop?

De waarde van een laptop is niet altijd op voorhand te vertellen. Zo blijft een apple laptop die ook wel bekend staat als macbook meer waard, dan een oude windows laptop. Daarnaast speelt de leeftijd van een laptop natuurlijk mee. Maar ook of de laptop nog goed werkend is.

Wat is beter een laptop of tablet?

Je kunt voor de waarde van een oude laptop het beste zoeken naar gelijkwaardige laptops. Je kunt dit doen op facebook marktplaats of een van de Nederlandse marktplaatsen.

Als je gaat vergelijken op internet is het verstandig om te kijken naar de duur van een advertentie om te bepalen of de waarde ook rieel is. Als er op marktplaats een gelijkwaardige laptop te koop is voor 100 euro waarvan de advertentie al 4 maanden actief is kun je verwachten dat de prijs veel te hoog is voor de laptop.

Door het gemiddelde te nemen van de prijzen die je voor vergelijkende laptops kunt vinden verhoog je de kans dat je de laptop daadwerkelijk zal verkopen.

Het voordeel dat je bij een winkel dat inkoop van elektronica doet is dat je direct weet wat je er voor kunt krijgen. Je kan natuurlijk kijken of je een goede deal kunt sluiten waarmee je tevreden bent. Is dit niet het geval? Dan kun je de laptop altijd nog zelf proberen te verkopen.

Wat kan ik nog meer met een oude laptop doen?

Er zijn mensen die een oude laptop als reserve in huis houden. Wat deze mensen echter niet weten is dat je op een oude laptop vaak niet dezelfde applicaties kunt uitvoeren als de nieuwe laptop. Dat ten eerste, ook worden er op een oude laptop doorgaans geen updates uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat deze een stuk minder veilig werken dan je nieuwe laptop.

Je moet de oude laptop dus met regelmaat opstarten. Waarna je de meest recente updates op de laptop kunt installeren. Dan heb je de meeste kans dat je laptop bij nood helemaal klaar is om te gebruiken.

Maar laat ik ook eerlijk zijn, de gemiddelde oude laptop levert je niet veel meer op. Zoals ik al heb verteld, met uitzondering van Apple natuurlijk. Ook het bijhouden van updates heeft weinig zin. Als er dan toch nood aan de man is kun je al voor een relatief laag bedrag kiezen voor een gloednieuwe laptop.

Op onze website kun je dan ook veel nieuwe laptops vinden. Waarbij de instaplaptops niet veel kosten, maar wel de problemen die oude laptops mogelijk hebt voorkomen.

Wat moet ik nu doen met mijn oude laptop?

Ik denk dat verkopen van een oude laptop een prima keuze is. Je kunt het geld dan gebruiken om te investeren in een nieuwe laptop. Waarbij je niet de zorgen hebt om een oude laptop up-to-date te houden.

Je moet er echter wel voor zorgen dat, zoals ik al zei, al je persoonlijke gegevens van de laptop zijn verwijderd. Je voorkomt hiermee een hoop problemen of misbruik van je gegevens. Er zijn experts die je hierbij kunnen helpen.

Maar natuurlijk is het je eigen keuze wat je met een oude laptop doet. Uit mijn ervaring weet ik dat een oude laptop vrijwel niet tot nooit meer zal worden gebruikt. Dat is dus zonde om deze in de kast te laten liggen, terwijl je er misschien wel iemand anders blij mee kunt maken.

Als je een gezin hebt met kinderen kun je oude laptops ook gebruiken om kinderen te laten omgaan met een computer. Het is de manier die eigenlijk (als je al je gegevens hebt verwijderd) te ontdekken wat er met een laptop mogelijk is.

Als ik mijn oude laptop wil upgraden, waar moet ik dan zijn?

Je kunt sommige upgrades helemaal zelf uitvoeren, wat overigens ook afhankelijk is van het soort laptop. Maar je kunt hierbij denken aan het uitbreiden van de harde schijf, of vervangen hiervan. Maar ook aan het werkgeheugen.

Als je niet handig bent kun je dit het beste laten doen. Hoewel dit soms een kostbaar proces is, weet je wel zeker dat het op de juiste manier zal gebeuren.

Een specialist op het gebiedt van upgrades kan je gegevens overigens ook overzetten. Daardoor kun je direct weer gebruik maken van je laptop. Maar weet je ook dat de laptop uitvoerig getest is door de expert. Dat geeft toch een stukje zekerheid.

Wil je gegarandeerd een snelle of betere laptop, waarmee je weer een tijdje mee kan? Dan is mijn advies om zeker een nieuwe laptop te overwegen. Hoewel je oude laptops prima kunt uitbreiden is de kans ook groot dat je binnen een half jaar weer terug bij af bent.

Nu je alles weet over wat je met een oude laptop kunt doen kun je misschien een keuze maken. Maar je de keuze voor een nieuwe laptop? Kijk dan eens rond wat wij voor je hebben geselecteerd.

Vergelijkbare berichten