Wat te doen als je laptop langzaam is?

Een langzame laptop zorgt voor de nodige ergenis en zorgt ervoor dat je niet meer met plezier achter je laptop zit. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je laptop sneller te maken. Om je laptop direct sneller te maken kun je de volgende dingen doen:
  • Een SSD schijf installeren
  • Meer werkgeheugen installeren
  • Laptop opschonen
  • Minder programma’s laten opstarten
  • Windows instellen op beste prestaties
  • Windows opnieuw installeren
  • Nieuwe laptop kopen

Wat te doen als je laptop langzaam is?

Een trage laptop is natuurlijk heel vervelend. Zelf heb ik het ook een tijd met een langzame laptop moeten doen en was ik blij toen ik eindelijk een nieuwe laptop kreeg. Hoewel er genoeg dingen zijn die je kunt doen om je laptop sneller te maken, mocht dat voor mijn oude laptop niet baten. De kans is natuurlijk groot dat de onderstaande oplossingen wel voor jouw laptop werken en het is dan ook zeker de moeite waard om het te proberen.

Een SSD schijf installeren

De eerste tip die ik je wil geven is een SSD schijf installeren. Als je laptop nog geen SSD schijf heeft duurt het in de meeste gevallen heel erg lang voordat je laptop eindelijk is opgestart. Met een SSD schijf (Solid State Drive) is dat verleden tijd. Vrijwel alle nieuwe laptops worden standaard uitgerust met deze harde schijf.
SSD schijf installeren
Het grote voordeel hiervan is dat je je laptop kun afsluiten en vervolgens binnen 15 seconden weer kunt opstarten. Daarnaast wordt er ook onthouden wat je als laatst gedaan had en worden alle applicaties en documenten die je gebruikte voor het afsluiten weer geopend.

Meer werkgeheugen installeren

Een andere oplossing om je laptop sneller te maken is door meer werkgeheugen te installeren. Het werk geheugen draagt namelijk bij aan de snelheid van je laptop. Hoe meer intern geheugen je laptop heeft, hoe sneller je laptop werkt. Als je nu 4 gb aan werkgeheugen hebt, is de kans groot dat je met 6 gb aan werkgeheugen al een grote verandering in snelheid merkt.

Laptop opschonen

Naast je laptop versnellen met Hardware zoals intern geheugen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat je laptop gewoon heel vol staat met overbodige bestanden en applicaties. Het is dan een goed idee om je laptop op te schonen. Dit doe je door oude applicaties te verwijderen die je nooit meer of weinig gebruikt. Hierbij kun je denken aan oude spellen die je niet meer speelt of programma’s die je ooit eens hebt gebruikt maar nu niet meer. Programma’s verwijderen doe je simpel weg door links onderaan bij je startknop te zoeken naar programma’s verwijderen. Daarnaast kan het ook zijn dat je heel veel oude ongebruikte bestanden op je laptop hebt staan. Hiervoor kun je CCleaner downloaden om je ongebruikte bestanden te lokaliseren en verwijderen.

Minder programma’s laten opstarten

Bij het opstarten van je laptop, worden er automatisch een heleboel programma’s opgestart. Hoe minder programma’s er in het begin hoeven op te starten hoe sneller je laptop klaar is voor gebruik. Je kunt voorkomen dat veel programma’s worden opgestart in het opstartmenu van taakbeheer. Klik op CTRL + ALT + Delete – Ga naar taakbeheer — Klik vervolgens op meer details en kies voor het tabblad opstarten. Als het goed is zie je nu een hele lijst met programma’s die opstarten bij het opstarten van je pc. Deze kun je allemaal uitschakelen. Indien je het programma nodig hebt, kun je het dan later als nog zelfstandig opstarten. Dit zal het opstartproces van je laptop direct versnellen.

Windows instellen op beste prestaties

Windows wordt standaard ingesteld om een balans te hebben tussen prestaties en grafische prestaties (hoe het eruit ziet). Maar als je al een wat oudere laptop hebt, is het een veel beter idee om je laptop te laten werken op basis van de beste prestaties. Dit kun je instellen door in je zoekbalk bij je startknop Prestaties in te typen en vervolgens te klikken op De weergave en prestaties van Windows aanpassen te klikken. Vervolgens kies je bovenaan voor beste prestaties. Hierdoor worden alle niet benodigde grafische toepassingen gestopt en wordt Windows ingesteld om de beste prestaties te leveren. Dit versnelt je laptop nog wat meer.

Windows opnieuw installeren

Mochten alle bovenstaande tips nou helemaal geen effect hebben, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je Windows opnieuw te installeren. Hiermee worden alle gegevens van je laptop gewist en begin je weer opnieuw met een schone laptop.
Windows 10 installeren
Het opnieuw installeren van Windows is voor velen vaak het laatste redmiddel voor er een nieuwe laptop moet komen. Mocht je laptop na het installeren van Windows nog steeds heel traag zijn, is het wellicht een goed idee om eens een nieuwe laptop te kopen. Benieuwd hoe je windows opnieuw installeert? Lees dit blogbericht

Tweedehands laptop aanschaffen

Als je snel een nieuwe laptop wilt aanschaffen maar niet veel geld te besteden hebt, is het natuurlijk ook mogelijk om een tweedehands laptop te kopen. Bij het kopen van een tweedehands laptop is het vooral belangrijk om erop te letten dat de batterij het minimaal een paar uur volhoudt en natuurlijk dat de tweedehands laptop die je wilt gaan kopen een stuk beter is dan je oude laptop. Als je zeker wilt zijn dat je een goede laptop koopt, is het een beter idee om te gaan voor een nieuwe laptop.

Nieuwe laptop kopen

Geen van de bovenstaande oplossingen hebben geholpen en je wilt graag een snelle laptop. Dan is het natuurlijk ook nog een optie om te kijken naar een nieuwe laptop. Veel mensen denken dat een nieuwe laptop altijd heel veel geld kost, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het feit dat je nu al een hele tijd met een oude laptop hebt gewerkt, betekent dat er voor jou niet veel verandering nodig is om weer te genieten van snelheid.
hoe kies je de juiste laptop?
Daarvoor heb je namelijk niet het nieuwste van het nieuwste nodig. Bij Coolblue hebben we een selectie gemaakt van goedkope laptops die klaar zijn voor de nieuwste applicaties, maar niet de hoofdprijs kosten. De laptops die we geselecteerd hebben zijn allemaal klaar om nog minimaal 5 jaar mee te gaan en kwalitatief goed. Het voordeel hiervan is dat je lang met je laptop verder kunt voor relatief weinig geld. Bekijk hier onze selectie laptops bij Coolblue >>