wat te doen als je laptop niet opstart

Wat te doen als je laptop niet opstart? – Je leest het hier

Wat te doen als je laptop niet opstart? Niemand kan in onze huidige maatschappij zonder laptop. De ene persoon heeft hem nodig voor school, de ander voor werk en weer een ander gebruikt de laptop voor het spelen van games. We kunnen er dus lang of kort over zijn, maar in bijna ieder huishouden is er wel een laptop aanwezig.

Hoe vervelend is het dan, wanneer hij het even niet doet. Een laptop bestaat uit veel verschillende componenten. Hierdoor is het ook mogelijk dat er veel verschillende dingen kapotgaan of het tijdelijk even begeven. Is het een ingewikkeld probleem, dan kan een reparatie best duur zijn. Een veelvoorkomend probleem is dat je laptop niet meer op wil starten.

Dit kan meerdere oorzaken hebben en daarom zijn er ook meerdere oplossingen mogelijk. In dit artikel gaan we dan ook aandacht besteden aan de vraag wat te doen als je laptop niet opstart?

Ik hoop je op deze manier meer informatie te kunnen geven als het gaat om hoe je moet handelen, want ik weet hoe vervelend dit probleem is!

Hoe mijn laptop niet meer opstartte

Ik weet het nog maar al te goed, de eerste keer dat mijn laptop niet meer opstartte. Tijdens mijn schooltijd had ik regelmatig last van uitstelgedrag en ook deze keer was het weer raak.

Ik had de volgende dag een deadline waarop ik een verslag in moest leveren. Natuurlijk was het verslag nog niet af.

Hoewel ik voor mijn doen al best ver was, moest ik nog wel het één en ander afronden. De avond voor de deadline ben ik dus achter mijn laptop gaan zitten en deze ging gewoon niet aan. Een betere timing was er niet. Dit was wel een keer te verwachten, aangezien ik het niet nodig vond om te investeren in een goede laptop. Ik zat dus nog opgescheept met een relatief oude.

Dus ik heb toen in lichtelijk paniek mijn oplader gepakt en in de laptop gedaan. Nog steeds geen beeld wanneer ik hem aan wilde zetten.

Na meerdere keren proberen had ik me er maar bij neergelegd en dus ben ik de volgende dag maar zo snel mogelijk naar een reparateur gegaan.

Deze kon de laptop niet dezelfde dag nog maken.

Het eindresultaat was dus een dure reparatie en een onvoldoende vanwege de gemiste deadline. Moraal van het verhaal: wees op tijd met je deadlines en bovenal, zorg voor een goede laptop!

Laptop start niet meer op: wat kan het zijn?

Zoals ik eerder in dit artikel al aan had gegeven, bestaat een laptop uit veel verschillende componenten. Als je laptop niet meer op wil starten, kan dat verschillende oorzaken hebben. Enkele mogelijke oorzaken heb ik hieronder beschreven.

Defecte accu

Het kan zo zijn dat de accu van je laptop het heeft begeven. Zonder batterij gaat de laptop natuurlijk niet meer aan.

Je zou nog kunnen proberen om de laptop eerst een paar minuten aan de oplader te leggen en het vervolgens nog een keer proberen, maar vaak werkt dit niet en is het einde verhaal. Reparatie of een nieuwe laptop is dan noodzakelijk.

Windows probleem

Het is ook mogelijk dat het probleem niet bij jouw laptop ligt, maar bij Windows. In dat geval zou je een Windows systeemherstel kunnen proberen.

Daarnaast kan je proberen om Windows opnieuw te installeren. Dit is niet gemakkelijk, waardoor het beter is om in dit geval een expert in te schakelen.

Zwart scherm

Start je laptop wel op, maar blijft het beeld zwart? Dan kunnen er ook meerdere dingen aan de hand zijn. In het ergste geval is een vervanging van het paneel nodig. Een dergelijke reparatie is best prijzig.

Wat te doen als je laptop niet opstart?

Laten we dan nu gaan kijken naar de vraag waar het in dit artikel allemaal om draait. Wat moet je nu doen als je laptop niet meer op wil starten? Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, heb ik hieronder enkele opties uitgelegd.

Optie 1: met de aan-uitknop knoeien

Het kan bij een computer of laptop zomaar voorkomen dat het, maar tijdelijk zo is dat hij niet meer op wil starten. Probeer het nog een paar keer, of laat de laptop even met rust en probeer het een halfuurtje of uurtje later nog een keer. Ook kan je proberen om de aan-uitknop wat langer in te drukken. Het kan zijn dat na een aantal seconden het beeldscherm ineens wel aangaat.

Optie 2: zelf sleutelen

Heb je een beetje technisch inzicht, kan je proberen om zelf een beetje aan de laptop te sleutelen. Het is dan wel echt belangrijk dat je weet wat je doet.

Je kan er namelijk zomaar voor zorgen dat je meer schade veroorzaakt dan dat er al was. Ook is het zo dat de garantie vervalt, mocht je dat nog hebben.

Optie 3: reparateur zoeken

In de meeste gevallen is dit de beste optie. Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk besparen als je laptop gerepareerd moet worden, maar soms ontkom je er gewoon niet aan.

Kies je voor deze optie, is het aan te raden om contact te zoeken met de plek waar je de laptop hebt gekocht. Is de laptop nog niet zo heel oud, bestaat de kans dat je er nog garantie op hebt zitten.

In dat geval is het dus mogelijk dat je laptop gratis wordt gerepareerd.

Het ergste geval: nieuwe laptop kopen

Wanneer geen enkele van deze opties heeft geholpen en je laptop wil nog steeds niet opstarten, en je wilt ook geen reparatiekosten betalen, dan is de enige mogelijkheid nog om een nieuwe te kopen.

Misschien is dit in jouw geval ook wel de beste optie. Zoals je weet kan de reparatie van een laptop best prijzig zijn. Als je laptop al relatief oud is, is het sowieso voordeliger op de lange termijn om een nieuwe aan te schaffen.

Je begint dan met een gloednieuwe laptop.

Het uitkiezen van een nieuwe laptop kan wel eens veel tijd in beslag nemen.

Daarom leek het me een goed idee om jou proberen te helpen bij deze zoektocht en hieronder een aantal opties voor een goede nieuwe laptop te geven.

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A – 13.3 inch – Apple M1 – 256 GB

Met een MacBook van Apple weet jij zeker dat je goed zit. Niet alleen beschikken laptops van dit type over geweldige specificaties, ook de betrouwbaarheid ervan is hoog.

Deze laptops zijn geschikt voor zo’n beetje ieder type gebruik. Enorm handig: de batterij die tot wel 18 uur lang mee kan gaan.

Een echte alleskunner. Grafische taken kunnen eenvoudig uit worden gevoerd door middel van de M1 chip. Al met al is deze MacBook een uitstekende investering, aangezien ze over het algemeen ook erg lang mee gaan.

Let er alleen wel op dat eventuele reparaties best prijzig kunnen zijn bij dit type laptop.

HP 15-dw1710nd – Laptop – 15.6 inch

Zoek je een laptop uit een wat goedkopere categorie? Dan is ook deze HP-laptop een uitstekende keuze. Let er wel op dat de specificaties wel wat minder zijn. Echter is deze laptop wel enorm geschikt voor dagelijks gebruik voor werk of school.

Laptop wil niet meer opstarten tips

Ik weet uit eigen ervaring dus hoe vervelend het is wanneer jouw laptop niet meer op wil starten. Zelf heb ik het met meerdere laptops meegemaakt, waardoor ik mezelf bijna mag benoemen als ervaringsdeskundige. Om die reden kan ik je wel wat tips meegeven, wanneer jou hetzelfde is overkomen.

Blijf rustig

Hoe frustrerend het dan ook mag zijn, het is altijd belangrijk om rustig te blijven. Hier ben ik zelf ook een keer de fout ingegaan. Nadat ik merkte dat mijn laptop niet meer op wilde starten, raakte ik erg gefrustreerd en sloeg een keer op de laptop. Dit helpt natuurlijk sowieso al niet en daarnaast heb je ook nog eens kans om meer kapot te maken dan al kapot is. Dat was in mijn geval dus ook zo. Hierdoor viel de reparatie een stuk duurder uit dan dat eigenlijk had gemoeten.

Niet teveel zelf sleutelen

Hoewel ik het eerder in het artikel wel als optie heb gegeven, is het ongetwijfeld zeker niet altijd de beste optie. Er kan veel misgaan wanneer je niet exact weet wat je doet. Daarnaast kan het ook ten koste gaan van eventuele garantie.

Niet zoeken naar dichtstbijzijnde reparateur

Hoewel dit voor velen praktisch lijkt, is het vaak niet de beste optie. Het is meestal de beste keuze om de laptop ergens heen te brengen waar ze hem kennen. Bekijk dus eerst waar je jouw defecte laptop vandaan hebt en bekijk de mogelijkheden om hem daar te laten repareren. Mocht er nog garantie op zitten, kan het zelfs zo zijn dat reparatie gratis is. Mocht dit om de één of andere reden niet mogelijk zijn, kan je altijd nog langs bij de reparateur die het dichtst bij jouw huis zit.

Let op de kosten

Het is altijd belangrijk om een inzicht te hebben in de kosten. Vaak zal dit je worden verteld nadat de reparateur de laptop na heeft gekeken. Vind je dat het te duur is? Onderzoek dan of het geen betere keuze is om een nieuwe te kopen.

Conclusie

Inmiddels zijn we alweer aan het einde gekomen van dit artikel. We hebben onder andere gekeken naar wat je zou kunnen doen als je laptop niet meer op wil starten en heb ik je enkele tips gegeven. Al met al hoop ik dat jij iets aan dit artikel hebt gehad en dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag wat als je laptop niet opstart.

Vergelijkbare berichten