Wat voor een laptop heb ik nodig voor school?

Wat voor een laptop heb ik nodig voor school? Vroeger deed je alles nog gewoon met pen en papier, maar tegenwoordig maak je op school vooral gebruik van een laptop of tablet. Maar wat is nou een goede laptop voor school en waar moet je op letten? In dit blogbericht help ik je bij het maken van een goede keuze voor je nieuwe studie laptop. Lees verder.

Wat voor een laptop heb ik nodig voor school?

Om erachter te komen welke laptop je nodig hebt voor school is het belangrijk dat je eerst weet waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Als je er alleen huiswerk op hoeft te maken heb je niet een super luxe laptop nodig. Maar als je bijvoorbeeld een opleiding volgt tot grafisch designer heb je al snel een wat sterkere laptop nodig. Dat komt vooral omdat je voor deze opleiding werkt met zware programma’s die redelijk wat inspanning vragen voor je laptop.

Als jij je laptop alleen gaat gebruiken voor opdrachten kun je best in de goedkopere categorie laptops kijken. Daarnaast geven scholen vaak ook aan waar je laptop minimaal aan zou moeten voldoen. Indien jij niet hebt meegekregen wat voor een soort laptop je nodig hebt, is het een goed idee om eens bij school te vragen wat de minimum gestelde specificaties zijn. Dat maakt het namelijk al een stuk makkelijker om je nieuwe school laptop te kiezen.

Wat is er belangrijk bij het kiezen van een laptop?

Een van de belangrijkste dingen bij het kiezen van een nieuwe laptop voor school is de batterijduur. Als je naar school gaat heb je al snel 8 uur les per dag en dan wil je niet met een lege batterij komen te zitten.

Daarnaast is het ook handig om een niet te groot formaat te kiezen. Grotere laptops zijn vooral onhandig om mee te nemen en zijn vaak ook een stuk zwaarder. Daarom raad ik je aan om een laptop te kiezen die niet groter is dan 15 inch. Dit formaat past namelijk makkelijk in je schooltas en is meestal niet zo zwaar.

Ook is het een goed idee om rekening te houden met het materiaal van het beeldscherm. Veel laptops hebben een glanzend scherm en dat kan tegen je gaan werken als je in een klas met grote TL-lampen zit. Het licht weerkaatst dan op je beeldscherm waardoor je het allemaal niet meer zo goed kunt zien.

Daarom raad ik je aan om voor school een mat beeldscherm te kiezen.

10 tips bij het kiezen van je nieuwe laptop

Om je direct op weg te helpen bij het kiezen van je nieuwe laptop geef ik je graag nog een aantal tips die je kunt toepassen bij het kopen van je nieuwe laptop. Deze tips helpen je een goede laptop te kiezen en daarnaast zo voordelig mogelijk uit te zijn.

1. Het besturingssysteem

Als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop heb je daarbij keuze uit verschillende besturingssystemen. De meeste scholen maken gebruik van Windows 10. In dat geval is het dan niet handig om een Macbook te kopen. Het zou dan kunnen voorkomen dat bepaalde programma’s die gebruikt worden door school niet werken op jouw Macbook.

Andere scholen maken juist weer gebruik van ChromeOS (chromebooks). Dan is het een goed idee om dit ook aan te schaffen omdat deze scholen vooral gebruik maken van vooral webapplicaties.

2. Het formaat

Zoals al eerder aangegeven is het niet handig als je een mega grote laptop met je meedraagt op school. Daarom is het een goed idee om een niet al te grote laptop te kopen. Een ideaal formaat om mee te nemen naar school is van 13″ tot 15″. Deze laptop past namelijk makkelijk in je rugtas en past ook op een klein tafeltje als je bijvoorbeeld een HBO studie volgt waarbij je colleges volgt.

Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om een grotere laptop te kopen, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat het niet makkelijk is om het de hele dag met je mee te dragen. Vooral omdat deze laptops over het algemeen ook een stuk zwaarder zijn.

3. Het gewicht

Om ervoor te zorgen dat je tijdens je schooldag zo min mogelijk gewicht met je meedraagt, is het een goed idee om rekening te houden met het gewicht. Een kleinere laptop is vanzelfsprekend al een stuk lichter dan grotere laptops. Maar sommige laptops zijn er speciaal opgebouwd om zo licht mogelijk te blijven. Kijk dus altijd even naar wat het verschil in gewicht is tussen verschillende laptops zodat je voor jezelf een goede keuze kunt maken.

4. De processor

De processor van je laptop bepaald voor een groot gedeelte de snelheid en rekenkracht van je laptop. Het is dan ook een goed idee om een processor te kiezen met voldoende capaciteit. Met een nieuwe generatie I3 processor kom je op school al een heel eind en is het zelfs nog te doen om je favoriete series te kijken of YouTube video’s.

Voor een grafische opleiding heb je aan een i3 processor meestal niet genoeg. De programma’s waarmee je leert werken zoals Adobe Photoshop zijn behoorlijk zwaar en dat kan ervoor zorgen dat je laptop het er moeilijk mee krijgt.

5. De grafische kaart

Ook de grafische kaart is belangrijk als jij naast het maken van huiswerk ook wilt gamen of netflix wilt kijken. Een goede grafische kaart zorgt ervoor dat jij games kunt spelen in hogere resolutie en zonder haperingen.

Bedenk dus voordat je een laptop gaat kopen wat je er allemaal mee wilt doen. Ook als je de laptop puur voor school koopt is de kans groot dat je deze laptop ook gaat gebruiken in je vrije tijd. Dan wil je natuurlijk niet beperkt zijn in mogelijkheden.

6. Het intern geheugen

Het intern geheugen van je laptop helpt ook bij de snelheid van je laptop. Als je namelijk heel weinig intern werkgeheugen hebt, doet je laptop er langer over om bepaalde opdrachten te verwerken. Voor alleen school is 4 gb intern geheugen prima, maar als je daarnaast ook Netflix wilt kijken of een game wilt spelen raad ik je aan om te kiezen voor minimaal 8gb.

7. Opslag

Als je naar school gaat is de kans groot dat je veel gegevens moet opslaan op je nieuwe laptop. Dan is het wel handig dat daarvoor ook voldoende opslag is. Er zijn laptops die maar 64 gb SSD opslag hebben. Zelf heb ik gemerkt dat dit al snel volraakt. Daarom raad ik je aan om minimaal te kiezen voor een 128 gn SSD schijf.

Een SSD schijf Staat voor Solid State Drive. Deze harde schrijven slaan op waar je gebleven bent als jij je laptop uitzet. Bij de volgende keer opstarten staat je laptop direct na het openen van je scherm weer klaar om verder te gaan waar je de vorige keer gebleven was.

Vroeger waren de meeste laptops nog voorzien van een HDD schijf. Hiermee moest je een aantal minuten tot soms een kwartier wachten tot alle programma’s waren opgestart. Daarom is het een goed idee om in ieder geval voor SSD te kiezen.

8 Aansluitingen

Bij het kiezen van je nieuwe laptop is het ook een goed idee om te kijken naar de aansluitingen op de laptop. Vooral als je een presentatie moet geven is het handig om een HDMI aansluiting te hebben. Ook is het belangrijk dat er voldoende usb poorten aanwezig zijn. Hier kun je dan je draadloze muis op aansluiten, een externe harde schijf en het kabeltje van je smartphone. Veel laptops hebben maar 3 usb aansluitingen en zelf heb ik gemerkt dat ik af en toe een aansluiting of 2 te kort kom .

9. Accuduur

De accuduur is een van de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je een nieuwe laptop gaat kopen. Er zijn laptops die nog geen 4 uur mee gaan op een volle batterij, maar er zijn ook genoeg laptops die minimaal 12 uur meegaan.

Aangezien een schooldag al snel 8 uur duurt, is het een goed idee om te kijken naar een laptop met een lange accuduur. Daarmee voorkom je dat je tijdens je schooldag een stopcontact hoeft op te zoeken om je laptop bij te laden.

10. Garantie + verzekering

Aangezien je de laptop iedere dag meeneemt naar school loop je ook een groter risico dat de laptop stuk gaat. Dan is het wel handig om garantie te hebben en een goede verzekering. Een laptop laten repareren is niet altijd duur, maar kan in sommige gevallen zoals bijvoorbeeld het beeldscherm vervangen al snel erg duur worden. Door een verzekering te nemen dek je jezelf in tegen hoge kosten en heb je snel een vervangende laptop ter beschikking.

Conclusie

In dit blogbericht heb ik je antwoord gegeven op de vraag: ” Wat voor een laptop heb ik nodig voor school? “Zoals je gelezen hebt zijn er best wat dingen waarop je moet letten als je een nieuwe laptop koopt. Toch is het wel belangrijk om al deze punten te controleren zodat je niet zonder laptop komt te zitten. Ook is de snelheid belangrijk omdat je vooral tijdens lessen niet steeds wilt wachten tot het geladen is.

Als jij op zoek bent naar een goede betrouwbare laptop en je wilt hem snel in huis hebben, raad ik je aan om eens te kijken bij onze partner Coolblue. Hier heb je ontzettend veel keuze in het kiezen van een nieuwe laptop en staan alle punten die we hier hebben genoemd goed beschreven bij elke laptop die ze aanbieden. Zo kun jij een makkelijk keuze maken.

Bekijk hier alle laptops van Coolblue >>