Wat voor een laptop heb ik nodig?

Wat voor laptop heb jij nodig? Voor basisfuncties bij thuisgebruik, ben je een ijverige student of speel je graag de leukste games.  Er zijn veel verschillende soorten laptops te koop. Waar de meeste geschikt zijn voor algemene taken als internetten, mailen en een eenvoudige tekstverwerker kunnen deze laptops zwaardere taken vaak niet aan. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van spellen, foto- en videobewerking of andere zwaardere grafische taken. Welke laptop jij nodig hebt? Dat is dus afhankelijk van het soort gebruik en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren. Daar gaan wij je mee helpen. Een goed advies, zodat jij de laptop koopt waar je jaren plezier mee zal hebben.

Zoals je weet zijn er ook verschillende besturingssystemen. Dit naast de specificaties die een laptop geschikt of ongeschikt maken om bepaalde taken op uit te voeren. Welk besturingssysteem jij kiest is eveneens het best te beantwoorden met de vraag wat je op een laptop wil gaan doen. Zo zullen windows software programma’s niet draaien op een apple of chromebook laptops. Handig om te weten voor bijvoorbeeld je studie.

Wat wil je voor een geschikte laptop betalen

Laptops zijn er in veel verschillende soorten en maten. Hierover lees je later meer. Maar omdat voor veel mensen de prijs uiteindelijk doorslag geeft vertel ik je hierover graag meer. Een eenvoudige laptop voor thuisgebruik of studenten mag vaak niet te duur zijn. Wanneer het besturingssysteem geen voorwaarde is voor een studie of het draaien van specifieke applicaties bij thuisgebruik is een chromebook zeer geschikt. De prijzen van chroombooks zijn veelal lager dan voor een windows of apple laptop.  Het nadeel van een chromebook is dat je vrijwel altijd online (google cloud) werkt. Je hebt dus voor het werken een internetverbinding nodig. Mits je bestanden offline beschikbaar maakt. Zo kun je al een chromebook kopen vanaf een paar honderd euro. Waarbij een gemiddelde windows laptop of de welbekende apple vele malen duurder zal zijn. Maar ook dit is een kwestie van smaak en verlangen. 

Dit maakt je keuze voor de juiste laptop eenvoudiger

Wat als je laptop ineens uitvaltHoe maak je de juiste keuze? Best lastig tussen de vele mogelijkheden. Daarom kun je bij bol.com eenvoudiger kiezen wat je nodig hebt. Welk besturingssysteem, hoeveel geheugen, het soort processor of misschien wel het beeldschermformaat. Dat kun je aangeven met de filters op de website of door het beantwoorden van vragen. Zo krijg je een kleinere selectie die beter voldoet aan jouw verwachtingen en wensen. En dat is prettiger kiezen tussen de vele honderden laptops die elk veel van elkaar kunnen verschillen. Waardoor jij de geschikte laptop veel sneller kan vinden en aanschaffen. 

Welk besturingssysteem moet je kiezen

Een chromebook, windows laptop of toch voor apple gaan. Elk hebben ze hun eigen unieke voordelen, nadelen en beperkingen. Daarover lees je hieronder:

Een chromebook met chrome OS is niet geschikt wanneer je moet werken met windows of apple software applicaties. Je hebt met chromebook alleen de keuze tussen de apps uit de google play store. Hoewel er duizenden apps zijn om te kiezen is dit wel belangrijk om te weten. Het voordeel van een chromebook is vaak de snelheid, veiligheid, lange batterijduur maar zeker ook het gewicht. Ook werk je met een google chromebook vrijwel altijd via de google cloud. Dit heeft als voordeel dat je bestanden veiliger zijn opgeslagen dan op een lokale harde schijf of disk. Maar als nadeel dat je uitsluitend bij je bestanden kan wanneer je de beschikking hebt over een internetverbinding. Hoewel je bestanden ook later kan chroniseren. 

De vertrouwde windows laptop is voor veel mensen een goede keuze. Werken in een omgeving die je gewend bent. De keuzevrijheid in windows applicaties. Maar zeker zo belangrijk is de gebruiksvriendelijkheid. Ook windows heeft een eigen store waarin je veel verschillende apps te downloaden zijn. Een fijne toevoeging, maar minder geavanceerd dan de google play store. Het nadeel van windows laptops blijft vaak het gewicht, de accuduur als de snelheid. Hoewel ook hierin de afgelopen jaren veel verbeterd is. Ook is een windows laptop is vaak duurder dan een chromebook. Hoewel er goede instapmodellen zijn die best wel meekunnen met gemiddelde taken en je verwachtingen. Deze instapmodellen zijn door de prijs zeer geschikt voor studenten en thuisgebruik.  

Kies je liever voor een apple laptop? Dan ben jij wellicht een echte apple fan. De systemen hebben een fijne werkomgeving. Een ander groot voordeel zijn het aanbod in verschillende soorten applicaties van apple. Veruit de meeste apple laptops zijn hoogwaardige systemen die je door de omvang maar ook het lichte gewicht makkelijk kan meenemen. Net als de windows laptops is een apple duurder. De accuduur verschilt per soort apple laptop. Een apple laptop heeft als grootste voordeel de gebruiksvriendelijkheid. Wie al eens op een ipad heeft gewerkt weet hier meer van. Hoewel apple laptops vaak duurder zijn kunnen ze wel relatief lang mee en ook zwaardere applicaties draaien. 

Welk formaat past bij het gebruik

Bij het kiezen van een juist formaat laptop is het belangrijk te weten wanneer je de laptop zal gebruiken. Wil je er thuis de op internetten en mailen? Speel je graag games of kijk je graag een film? Een grotere laptop kan dan prettig zijn. Voor onderweg is het juist fijner wanneer een laptop niet te groot is. De accuduur langer is. Maar ook het gewicht niet te zwaar is. Als je op zoek bent naar een echte alleskunner voor zakelijk gebruik is het ook prettig als de laptop handzaam is. Laten wij het nog even samenvatten:

Het formaat van een laptop staat op websites als inch aangeduid. De meestvoorkomende kleine laptop is de 10 inch laptop. De gemiddelde laptop is 15,6 inch en grotere laptops hebben een scherm van 17 inch. Hier tussenin heb je ook andere formaten. Dit zijn vaak de hoogwaardige apple laptops of de surface producten van microsoft. 

De systeemspecificaties van een laptop

De meeste processors zijn snel genoeg om gemiddelde taken aan te kunnen. Wil je er echt zeker van zijn dan raad ik je aan te lezen over de kloksnelheid van een laptop. Hier lees je relevante informatie over de snelheid van processoren. De meest voorkomende processoren zijn de Intel Core processoren I3, I5, I7 of AMD Ryzen. Daarnaast komen er ook nog andere minder bekende processoren voor. Sommige professoren hebben een turbo functie wat systemen energiezuinig maakt en krachtig wanneer dit echt nodig is.

Het geheugen van een laptop is ook enorm belangrijk. Voor zwaardere grafische applicaties heb je meer geheugen nodig dan voor internetten, e-mailberichten sturen of het verwerken van teksten. Voor basistaken kun heb je dus genoeg aan circa 4 GB. Wil je er applicaties als foto- en videobewerking of zwaardere games op uitvoeren. Dan is een geheugen van 8 tot 16 GB aan te raden. 

Voor het verwerken van een tekst, bezoeken van een website of het versturen van mails heeft een laptop geen grafische spierballen nodig. Wanneer je spellen, video- en foto’s zal bewerken is dit een ander verhaal. Dan heb je grafisch gezien wel wat kracht nodig. Het is dan belangrijk dat de laptop beschikt over een goede en vooral krachtige grafische kaart. Bekende merken van de grafische kaart zijn nvidia of AMD.

De moderne laptop heeft geen harde schrijf meer maar SSD opslag. Het voordeel is dat deze opslag elke laptop nog sneller maakt. Een nadeel is dat de ruimte vaak beperkter is bij goedkopere laptops. Wanneer je basistaken verricht is een opslag van 64 GB vaak voldoende. Maar bij het bewerken van foto’s, video’s of het spelen van games is dit vaak veel te weinig. Dit nadeel kun je oplossen door met clouddiensten te werken, te kiezen voor een laptop met meer opslagcapaciteit  of een externe harddisk te plaatsen. 

Kies voor oogstrelend beeldkwaliteit 

De beeldkwaliteit is afhankelijk van de resolutie die een scherm heeft. De gemiddelde laptop heeft een resolutie van 1920×1080, wat gelijk staat aan FULL-HD beeldkwaliteit. Hoe hoger de resolutie is, hoe beter de beeldkwaliteit van een laptopscherm. Wat uiteindelijk resulteert in een betere weergave. Het is dus verstandig, ongeacht het formaat van een laptop deze resolutie goed te bekijken en vergelijken.

De juiste aansluitingen op je laptop kiezen 

Veruit de meeste laptops hebben wel meerdere usb aansluitingen. Handig voor bijvoorbeeld het aansluiten van een muis, printer, externe harddisk of andere randapparatuur. Maar ook andere aansluitingen als een internet poort, HDMI of vga aansluiting kunnen belangrijk zijn. Voor zakelijk gebruik is een HDMI poort aansluiting het meest belangrijk, zo kun je een laptop eenvoudig verbinden met een tv scherm of de welbekende beamer tijdens een presentatie. 

De best beoordeelde laptops in een oogopslag 

Nu je meer weet over de verschillende mogelijkheden die je hebt is het tijd om de laptops te gaan bekijken. Aan de hand van klanten beoordelingen heb ik de beste 4 sterren laptops al voor je geselecteerd. Zo krijg jij de beste keuze in een oogopslag. En kun je jouw wensen als de voorkeur van het besturingssysteem, formaat, gewicht en systeem specificaties eenvoudig toepassen op deze selectie.