Wat voor een laptop moet je kiezen voor je studie?

Wat voor een laptop moet je kiezen voor je studie? Als je een studie gaat volgen is de kans groot dat je daarvoor een laptop nodig hebt. Vroeger moest je voor school een rugtas met 5 kilo aan boeken meenemen, tegenwoordig zijn dat nog maar enkele boeken en een laptop.

Maar wat voor een laptop heb je nou nodig voor school en waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe laptop? In dit blogbericht ga ik je helpen de juiste keuze te maken.

Wat voor een laptop moet je kiezen voor je studie?

Een goede laptop voor je studie moet vooral praktisch zijn. Dat betekent dat het een goed formaat moet zijn. Ook moet de laptop vooral snel zijn zodat je niet hoeft te wachten totdat de pagina’s geladen worden terwijl de les al een stuk verder is.

Vaak kiezen studenten een laptop die er vooral mooi uitzien, maar voor lessen niet echt functioneel zijn. Daarom raad ik je aan in dit geval functies boven het design te kiezen. Zo weet je zeker dat je een goede laptop hebt.

Waarom je niet een te grote laptop moet aanschaffen

Een van de meest gemaakte fouten bij studenten is dat ze een veel te grote laptop aanschaffen. Een groot beeldscherm werkt natuurlijk fijn, maar is totaal niet praktisch om mee te nemen naar school. De

Je laptop is dan niet alleen te groot voor je rugtas, maar ook nog eens zwaar om mee te nemen. Daarnaast is een grote laptop ook lastig als je colleges volgt. In een college zaal zijn de tafeltjes vaak erg klein en heb je de kans dat je laptop daar niet oppast.

Hierdoor heb je direct al meer moeite om de colleges te volgen. Met een wat kleinere laptop heb je dit probleem niet.

Kies voldoende opslagruimte

Naast het formaat is het natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende opslagruimte hebt. Tegenwoordig heb je bij het kiezen van opslagruimte de keuze om te kiezen voor een SSD (Solid State Drive). Met dit soort harde schijven hoef je niet meer te wachten tot je laptop is opgestart.

Dankzij een SSD schijf onthoudt je laptop waar je gebleven was en zorgt er dan voor dat wanneer jij je laptop weer opent, je direct verder kunt waar je gebleven bent.

Omdat je tijdens je studie veel moet opslaan, is het een goed idee om te kiezen voor minimaal een 128 GB SSD schijf. Hiermee zorg je ervoor dat je niet met het probleem komt te zitten dat je laptop tijdens je studie vol raakt.

De accu moet minimaal een schooldag meegaan

Wat ook erg belangrijk is is dat de accu van je laptop lang genoeg mee gaat. Sommige laptops houden het zonder oplader nog geen 4 uur vol, maar er zijn ook laptops die makkelijk 8 tot 14 uur mee gaan.

Omdat je tijdens je lessen niet altijd een stopcontact bij de hand hebt om je laptop tijdens de les op te laden is het een goed idee om een laptop te kiezen met een lange accuduur.

Zo weet je zeker dat je niet tijdens je lessen zonder batterij komt te zitten, of je pauzes hoeft op te geven om je laptop bij te laden voor de volgende les.

De snelheid van je laptop

Aangezien je graag tijdens de les wilt meeschrijven, is het een goed idee om een laptop te kiezen met een snelle processor. Voor je studie heb je voldoende aan een I3 of I5 processor. Hiermee weet je zeker dat je laptop snel is en jij dus niet steeds hoeft te wachten tot je bestanden en programma’s geladen zijn.

Wel is er een kleine uitzondering op deze regel. Als je namelijk een creatief beroep leert zoals Grafisch design, is het een goed idee om te gaan voor minimaal een I5 processor. Tijdens deze studie werk je namelijk met allerlei zware programma’s zoals Adobe Photoshop.

Als je laptop dan niet snel genoeg is loop je het risico op vastlopers en langzaam laden van programma’s.

Onze aanrader voor je studie

Om je direct op weg te helpen hebben we een aantal laptops voor je geselecteerd die uiterst geschikt zijn voor je studie. Met deze laptops weet je zeker dat jij niet in de problemen komt.

1. Acer Aspire 5 A515-52G-53Y9

 

 • Schermdiagonaal: 15 inch (38 cm)
 • Processor: Intel Core i5
 • Intern werkgeheugen (RAM): 8 GB
 • Deze laptop heeft een sterkere 8th gen Core i5 processor, waardoor je sneller met meerdere programma’s tegelijkertijd werkt.
 • Met de NVIDIA GeForce MX130 videokaart werken grafische programma’s vloeiender.

Bekijk deze laptop bij Coolblue >>

 

 

2. Huawei MateBook X Pro

 • Schermdiagonaal: 14 inch (35 cm)
 • Processor: Intel Core i7
 • Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
 • Het touchscreen is bijna randloos, waardoor je relatief meer schermruimte hebt dan bij 13,9 inch laptops met ‘normale’ randen.
 • Op het 3K scherm zie je details van foto’s of video’s van hoge kwaliteit tot in de scherpste details terug.

  Bekijk deze laptop bij Coolblue >>

   

3. Apple MacBook Air 13,3″ (2018)

 

 • Schermdiagonaal: 13 inch (33 cm)
 • Processor: Intel Core i5
 • Intern werkgeheugen (RAM): 8 GB
 • De nieuwe MacBook Air heeft een Retina scherm, waarmee je 4 keer scherper beeld hebt ten opzichte van de eerdere MacBook Air modellen.
 • Het 13,3 inch Retina scherm is bijna randloos

  Bekijk deze laptop bij Coolblue >>

   

  Met de bovenstaande 3 laptops weet je zeker dat je niet in de problemen komt bij je studie. We hebben alle belangrijke aspecten meegenomen bij de selectie zoals de snelheid, opslag, werkgeheugen en laptop formaat.