Wat zijn piano akkoorden?

De wereld van piano’s is een ontzettend interessante wereld. Het zijn namelijk machtige en gecompliceerde instrumenten. Hoe mooi zou het zijn als jij ook piano zou kunnen spelen?

Dat moet een machtig gevoel geven, niet waar? Ja, absoluut. Voordat het zo ver is, moet je wel ontzettend veel oefenen. Het is onder meer van belang dat je weet wat piano akkoorden zijn.

Door mijn verleden kan ik me exact inleven in de wereld van beginnende pianisten.

Ik heb namelijk ook ooit alle basisprincipes moeten leren. Als geen ander weet ik daarom hoe belangrijk het is om veel kennis van piano akkoorden te hebben.

Zo moet je weten wat piano akkoorden zijn, hoe je deze kunt gebruiken en hoe je jezelf hier ook mee kunt verbeteren. Als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn bevindingen en kennis met jou delen.

In dit artikel vertel ik je dan ook van alles over piano akkoorden! Ben je benieuwd geworden? Lees dan absoluut dit informatieve artikel even door.

Wat zijn piano akkoorden exact?

Bij het spelen op een piano maak je gebruik van tonen. Als je een samenklank van drie of meer tonen gebruikt, spreken we van een akkoord. Piano akkoorden zijn dan ook een samenklank van drie of meer tonen.


Als je op één van de toetsen van een piano drukt, creëer je een klank. Als je al deze klanken één voor één indrukt, krijg je een fraai melodietje. Op de één of andere manier klinkt het echter leeg. Het is net alsof je iets mist. Dat klopt ook; je mist in dat geval de piano akkoorden.

Door gebruik te maken van dergelijke samenklanken geef je een extra dimensie aan het pianospel. Op die manier is het tevens mogelijk om de gespeelde melodie te gaan begeleiden.

Een echte pianist maakt dan ook absoluut gebruik van piano akkoorden.

Het is goed om te weten dat een piano akkoord niet zomaar een piano akkoord is. Nee, ook binnen dit gebied bestaan weer verschillende varianten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een mineur- en een majeur akkoord.

Ook spreken we van terts en bijzondere akkoorden. Dergelijke termen zijn niet door iedereen te begrijpen. Mede daarom heb ik besloten om dit artikel te schrijven.

In dit artikel kan je van alles vinden over piano akkoorden, over de verschillende soorten piano akkoorden en de reden waarom men piano akkoorden gebruikt.

Waarom bestaan piano akkoorden?

Dit is absoluut een leuke en interessante vraag. Want: wat is nou de reden dat piano akkoorden bestaan? Wie heeft ooit bedacht om gebruik van piano akkoorden te maken?

En waarom is dat ooit besloten? Eigenlijk is het zo dat geen enkele piano liedje gespeeld kan worden zonder piano akkoorden. Als je géén gebruik van piano akkoorden maakt, ontbreekt er namelijk iets in het liedje.

Als je een beginnend pianist bent, heb je twee mogelijkheden om te gaan leren. Je kunt met noten aan de slag gaan, maar je kunt ook met de akkoorden aan de slag gaan.

De geleerden zijn het er wel over eens: met de akkoorden kan je het beste piano leren spelen. Dat geeft ook direct de essentie en importantie van de akkoorden aan. Met de akkoorden ben je namelijk niet alleen in staat om een liedje op de piano te maken.

Nee, je krijgt door de akkoorden ook veel meer inzicht in de muziek zelf. Door dat inzicht ben je nadien ook in staat om te gaan improviseren. Muziek is namelijk niet alleen de combinatie van klanken die je hoort.

Nee, muziek is een diepgaande wereld waarin emoties, gevoelens en vakmanschap bij elkaar komt. Door de piano akkoorden te leren, krijg je daar meer inzicht in en feeling voor.

Wat kan je met piano akkoorden doen?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een piano akkoord is: een samenklank van drie of meer tonen. Maar, wat kan je nou precies met dergelijke piano akkoorden doen?

In de basis gebruikt men de piano akkoorden om het muziekstuk voller te laten klinken. Probeer namelijk jezelf op de piano maar eens te begeleiden met één enkele toon. Op dat moment klinkt het ongetwijfeld leuk, maar er mist iets.

Het muziekstuk klinkt leeg en klinkt niet helemaal ‘af’. Dat kan je voor elkaar krijgen door gebruik van piano akkoorden te maken. Met de piano akkoorden kan je jouw muziekstuk simpelweg voller laten klinken.

Bovendien ben je met de piano akkoorden in de gelegenheid om te improviseren, te combineren en te variëren.

Zo is het mogelijk om met je linkerhand enkel de akkoorden te spelen, terwijl je met je rechterhand de melodie van een popliedje speelt. Al met al kan je met piano akkoorden dus ontzettend veel doen.

Het is daarbij wel van belang dat je je realiseert dat dit de nodige oefening vergt. Hieronder kan je iets meer theorie informatie over akkoorden vinden.

Wat zijn de belangrijkste akkoorden?

De piano akkoorden zijn niet in één categorie onder te verdelen. Nee, we maken bijvoorbeeld onderscheid tussen mineur- en majeur akkoorden. Dit zijn in feite de twee belangrijkste soorten akkoorden.

De namen mineur en majeur slaan op de afstand die tussen de verschillende tonen zit.

Zoals je weet is een piano akkoord een samenklank van drie tonen. De afstand tussen deze tonen bepaalt dus of het een mineur akkoord is of een majeur akkoord.

Een majeur akkoord bestaat altijd uit de noten c, e en g. Hiervoor kan je het beste je duim, je middelvinger en pink voor gebruiken; dat geldt bij zowel je linker- als bij je rechterhand. De klank van een majeur akkoord is over het algemeen vrolijk.

Wat zijn terts?

Ja, de term terts kwam hierboven min of meer uit de lucht vallen. In de wereld van de piano akkoorden is dit echter een ontzettend belangrijke term. Een terts geeft namelijk aan hoeveel toetsen de tonen uit elkaar liggen. Laten we hiervoor naar het voorbeeld van een C akkoord kijken.

Een C akkoord bestaat uit de toetsen C, E en G. Tussen de C en de E zit toon D en tussen de E en de G zit toon F. Dit geeft aan dat er altijd één toon overgeslagen wordt voordat de volgende toon gebruikt wordt.

Dankzij de terts weet je dus altijd uit welke basistonen een akkoord bestaat. Je kunt op basis van bovengenoemde informatie nu ook zelf bedenken waar een D-akkoord uit bestaat. Door de terts is het ook mogelijk om zelf te gaan variëren.

Een C akkoord kan namelijk ook bestaan uit E-G-C of G-C-E. Ook bij deze varianten zit er namelijk altijd een terts tussen. De klank E-G-C klinkt uiteraard anders dan de klank G-C-E. Door deze variatie in klanken ben je in staat om, met dank aan de piano akkoorden, te gaan improviseren.

Hoe kan je akkoorden gaan leren?

Heb je enig idee hoe je het beste akkoorden kunt gaan leren? Ik kan je als advies geven om dit artikel goed door te nemen en vervolgens zelf te gaan oefenen.

Meer informatie over Pianoles van Rene >>

Een belangrijk voordeel van de piano akkoorden is namelijk dat je in staat bent om te oefenen én te improviseren. Dankzij de piano akkoorden ben je namelijk ook in staat om je eigen muziek te gaan maken.

Welke akkoorden worden het meeste gebruikt?

De muziekwereld is een uitgebreide en gevarieerde wereld. Dat geldt absoluut ook voor de piano akkoorden. Mijn advies is dan ook om met de meest gebruikte akkoorden te gaan beginnen.

Van daaruit kan je vervolgens weer verder werken aan het uitbouwen van je mogelijkheden. In relatief eenvoudige muziek worden vaak drie tonen gebruikt:

  • Het basisakkoord C: de tonen C, E en G
  • Het akkoord op de vierde toon: bij toon F heb je dan F, A en C
  • Het akkoord in de vijfde toon op de septiem: bij toon G heb je dan G, B, D en F

Welk advies kan ik je mee geven?

Je hebt hierboven de beknopte basis informatie over piano akkoorden kunnen lezen. Vind je het nog steeds interessant? Dan kan ik je absoluut aanraden om zelf te gaan oefenen.

Koop een (goedkope) piano/keyboard en ga simpelweg aan de slag. Probeer de verschillende piano akkoorden uit en krijg hier meer en meer inzicht in.

Bekijk hier onze selectie Digitale piano’s en keyboards voor beginners>>

Als je dat voor elkaar krijgt, kan je gaandeweg je repertoire verder uitbreiden.

Meld je direct aan!

Voor het oefenen van de piano akkoorden kan ik ook absoluut een piano cursus aanraden. Een dergelijke online muziekcursus brengt ongelooflijk veel voordelen met zich mee.

Heb je interesse om de wereld van het pianospel middels een online cursus te leren? Dan kan ik je van harte de volgende cursus aanbevelen:

Bekijk hier welke online pianolessen je kunt volgen >>

Vergelijkbare berichten