Welke laptopprocessor?

Welke laptopprocessor heb ik nodig? De kans is groot dat je een laptop in huis hebt. Als je er eentje hebt, dan is de kans nog groter dat je er ook dagelijks gebruik van maakt. Laptops zijn namelijk steeds belangrijker geworden in het dagelijks leven. Maar al dat gebruiken van die laptops roept ook de nodige vragen op.

Het is een veel gestelde vraag. De processor die je nodig hebt is afhankelijk van wat je van plan bent met de laptop. Hoe zwaarder het werk is dat je doen wilt, hoe beter de processor moet zijn.

In dit artikel ga je een beter antwoord krijgen op de vraag welke processor je moet hebben. Lees dus snel verder en kies binnenkort voor een laptop die past bij jouw behoeften.

Waarvoor gebruik je de laptop?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je de laptop voor moet gebruiken. In de meeste gevallen zal het gaan om kleine dingen, die niet veel eisen van een laptop. Het hebben van een sterke processor is dan ook niet per se nodig. Het kan handig zijn, maar meer dan dat ook niet.

Zodra je meer van je laptop gaat vragen, is het verstandiger om een sterkere processor te nemen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het spelen van games, maar ook het bewerken van video’s en foto’s.

Met een mindere processor is dat ook mogelijk, maar dan is de kans op het crashen van je laptop ook groter. Ook kan je laptop dan vaker vastlopen of erg traag zijn als je de zware programma’s open hebt staan.

Je kan dat dus makkelijk voorkomen door de juiste laptop te kiezen, bij jouw behoeften.

Een kort overzicht

Nu denk je vast: welke processor heb ik dan precies nodig? Dat is een logische vraag, want het antwoord is er eigenlijk nog niet echt op gegeven. In het overzicht hieronder staat voor je op een rijtje welke je processor je nodig zult hebben.

Er wordt eerst benoemd waarvoor je de laptop gebruikt en vervolgens welke processor je nodig zult hebben om dit te kunnen doen.

  • Internetten, mailen en tekstverwerken: hiervoor kan je elke processor gebruiken
  • Onderweg: hiervoor kan je elke processor gebruiken
  • Studie: AMD Ryzen 3, Intel Core i3 of hoger
  • Foto’s bewerken: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
  • Video’s bewerken: AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
  • Games spelen: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger (je hebt hiervoor ook een videokaart nodig)

Je ziet meteen al duidelijk verschil. Zodra je de zwaardere kant op gaat qua programma’s, gaan de processors ook de zwaardere kant op. Hierdoor zorg je er altijd voor dat je laptop soepel blijft lopen en niet gaat haperen.

Een belangrijk detail is wel dat je voor het spelen van games op je laptop ook een goede videokaart nodig hebt. Als dat niet het geval is, kom je er namelijk al snel achter dat je laptop nog niet doet wat deze moet doen.

Een goede laptop om mee te gamen is bijvoorbeeld de Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH. Deze doet precies wat de laptop moet doen om te kunnen gamen.

Conclusie

Het kopen van een laptop is normaal gesproken misschien iets waar je niet echt over nadenkt. Toch moet je dat eigenlijk wel doen. Als je erover na gaat denken, dan vraag je je vast af welke processor je laptop moet hebben.

Het is eigenlijk heel simpel om een antwoord te geven op die vraag. Hoe meer je van je laptop vraagt, hoe sterker de processor ook zijn moet. Op die manier zorg je er namelijk voor dat alles soepel verloopt.

Als je je laptop alleen maar voor simpele dingen gebruikt kan een wat minder sterke processor er prima mee door. Je kan ook wel kiezen voor een sterke processor, maar dat is in zo’n geval niet per se nodig.

Een sterke processor is wel nodig als je je laptop met regelmaat gebruikt of als je zware programma’s wilt gaan gebruiken. Zodra je wil beginnen met het bewerken van foto’s of video’s kan een betere processor erg handig zijn. Zo voorkom je dat je laptop crasht.

Ook voor het gamen op je laptop is een sterke processor nodig. Dat is echter niet het enige. Als je wilt gamen op je laptop heb je ook een goede videokaart nodig. Vergeet dit belangrijke detail niet, want het kan van iets goeds weer iets slechts maken.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad en maak je straks een goede keuze.