Welke wasdroger moet ik kiezen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger heb je daarin natuurlijk veel keuze. Het kan dan lastig zijn om de juiste wasdroger te kiezen. Ook heb je bij het kiezen van een wasdroger de keuze of je gaat voor slechts een wasdroger of een combi met wasmachine. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende mogelijkheden in wasdrogers en welke je het best kunt kiezen.

Welke wasdroger je moet kiezen is helemaal afhankelijk van wat je ermee wilt. Bijvoorbeeld al een wasmachine hebt, is het waarschijnlijk geen goed idee om een wasdroogcombinatie te kopen. Daarnaast zijn er heel veel verschillende soorten drogers. Ook zijn ze te verkrijgen in allerlei maten. Als je niet veel ruimte in huis hebt is een kleinere wasdroger een beter idee dan een grote wasdroger.

In dit blogbericht vertel ik je welke soorten wasdrogers er allemaal zijn zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

Welke droger moet ik kiezen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger, kan de keuze in verschillende soorten drogers je al snel moeite geven met het bepalen van je keuze. Er zijn namelijk veel verschillende drogers. Ook bestaat de kans of je er nog niet helemaal uit bent of je nou een wasdroger moet kopen of beter kunt gaan voor een wasdroogcombinatie.

Ook is het vrij lastig om te kiezen tussen een duurzame droger of een droger die ervoor zorgt dat je was snel droog is. Enerzijds wil je niet uren wachten voor je was eindelijk droog is en anderzijds wil je ook niet dat je wasdroger een gigantisch energieverbruik heeft.

Gelukkig bestaan er ook drogers die zowel duurzaam als snelle wasprogramma’s hebben. Daar komen we later nog op terug.

Verschillende soorten wasdrogers

Als je op het internet al wat hebt rondgekeken zie je direct dat er heel veel verschillende soorten drogers zijn. Maar welke droger heb je dan nodig en wat zijn de voordelen van bepaalde drogers?

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is een droger die eigenlijk hetzelfde werkt als een condensdroger. Het enige grote verschil is dat een warmtepompdroger de warmte opnieuw gebruikt als energiebron.

Hierdoor verbruikt een warmtepompdroger veel minder energie dan een gewone condensdroger. Wel is het goed om te weten dat als je voor een warmtepompdroger kiest, het een stuk langer duurt voordat je was droog is. Dat komt omdat een warmtepompdroger de kleding op lage temperatuur droogt.

Luchtafvoerdroger

Deze soort droger kennen we allemaal waarschijnlijk wel. Dit is de droger waarbij je een luchtslang naar buiten hangt, waardoor de warme/vochtige lucht uit de droger wordt afgevoerd.

Een groot voordeel van een luchtafvoerdroger is dat ze je was snel drogen. Toch is het niet de beste keuze op te kiezen voor een luchtafvoerdroger omdat bij deze droger het energieverbruik behoorlijk hoog licht. De aanschaf mag dan wel goedkoop zijn, maar door het hoge energieverbruik ben je vaak beter af met een wat energiezuiniger model.

Condensdroger

Een van de meestvoorkomende soorten drogers zijn de condensdrogers. Deze drogers vangen de vochtige lucht (gecondenseerd) op in een bak. Het grote voordeel van deze drogers is dat je de droger ook in een ruimte kunt zetten waar het niet mogelijk is om een slang naar buiten te hangen.

Wel is het belangrijk dat je deze droger in een ruimte zet met goede ventilatie. De condensdroger produceert behoorlijk wat warmte waardoor het in de wasruimte zonder ventilatie behoorlijk warm kan worden.

Duurzaamheid

Energie, we hebben het allemaal nodig maar willen er nooit te veel voor betalen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om hun wasjes zo veel mogelijk in de nacht en weekenden te draaien. Ook wordt de was liever buiten gehangen wanneer dat kan dan de droger te gebruiken.

Dat komt vaak omdat apparaten zoals wasmachines en drogers behoorlijke energie slurpers zijn. Dat zien we dan weer terug op de eindafrekening van de energie. Gelukkig doen producenten van deze apparaten er alles aan om de apparaten zo energiezuinig mogelijk te maken.

Daarom is het een goed idee om voordat je een nieuwe droger gaat kopen, eerst even goed te kijken naar het energielabel van wasdroger, maar ook hoeveel de droger daadwerkelijk verbruikt. Dat een wasdroger een A++ label heeft, betekent niet altijd dat de droger ook daadwerkelijk weinig energie verbruikt.

Droogprogramma’s

Afhankelijk van je huishouden, is het goed om bepaalde droog programma’s juist wel te hebben of niet. Zo hebben bepaalde drogers de functie om je was voorzichtig te drogen.  Hierbij wordt je was dan op lagere temperatuur gedroogd en dat is weer beter voor bepaalde stoffen.Welke wasdroger moet ik kiezen

Als je duur materiaal draagt dat slecht tegen de droger kan is deze functie natuurlijk super handig. Daarnaast zijn er ook wasdrogers die speciale programma’s hebben voor bepaalde stoffen zoals de programma’s:

  • Katoen
  • Kreukelherstellend
  • Opfrissen en ontkreuken
  • Sneller drogen
  • Stiller drogen

Als je veel in de nacht wast, kan bijvoorbeeld de functie stiller drogen heel goed van pas komen.

Geluid

Drogers maken over het algemeen behoorlijk wat geluid. Toch zijn er bepaalde wasdrogers die erop gemaakt zijn om zo min mogelijk decibel te produceren. Als je niet veel geluidslast wilt ervaren van de droger, kan het een goed idee zijn om specifiek naar een wasdroger op zoek te gaan die weinig decibel produceert.

Zoals hierboven ook al gezegd, zijn er ook wasdrogers die een programma hebben waarbij de wasdroger langzamer draait en daardoor een stuk stiller is.

Vul gewicht van de wasdroger

Als je een groot gezin hebt, is een grote wasdroger natuurlijk een goede keuze. Op deze manier kun je meer was drogen met een programma. Als je alleen woont heb je waarschijnlijk niet zo’n grote droger nodig. Tenzij je natuurlijk al je was opspaart en vervolgens alles in één keer wilt wassen en drogen.

Welk vulgewicht heb je nodig? 

Als je met zijn tweeën bent heeft het helemaal geen zin om een wasdroger te kiezen met een vulgewicht van 9 kilo. Niet alleen neemt zo’n grote droger veel meer ruimte in beslag, de grote drogers zijn vaak ook een stuk duurder.

De beste merken

Om maar direct met de deur in huis te vallen zijn er gigantisch veel droger merken. Een aantal van deze merken kennen we allemaal, maar ook komen er steeds meer onbekende merken op de markt. Maar wat zijn nou echt goede droger merken? Dat hebben we uitgezocht bij de consumentenbond.

Volgens een bericht van de consumentenbond is Miele veruit het beste merk als het gaat om drogers. Uit een Enquête van Miele zelf is dat 55%  van de ondervraagden zeer tevreden was, en 59% zeer tevreden over het gebruiksgemak.

 

De Miele wasdroger krijgt een algemeen cijfer van een 9. Op de tweede plek staan de Siemens Wasdrogers met een mooie 8,4 als cijfer en op de derde plek staan de Bosch Wasdrogers  met een 8,3. Op de 4e plek komt AEG met een nog mooie 8,1 en op de 5e plek staat Samsung met 8.

In het bericht hierboven van de consumentenbond kun je de hele lijst met de beste wasdroger merken bekijken.

Als ik hieruit een keuze moest opmaken ging ik voor een Miele. Zelf heb ik eigenlijk altijd een Miele gehad en ben ik vooral tevreden over de levensduur van deze wasdrogers.

Wasdroogcombinatie

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te gaan voor een wasdroogcombinatie. Dat betekent dat je een wasmachine en droger in een hebt. Dat brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee maar ook een aantal nadelen.

Het grote voordeel van een wasdroogcombinatie is dat je veel minder ruimte kwijt bent. Als je namelijk een aparte wasmachine en droger hebt, worden deze al snel op elkaar gestapeld. Met een wasdroogcombinatie hoeft dat niet meer.

Een ander voordeel van een wasdroogcombinatie is dat je niet meer je was hoeft over te pakken vanuit de wasmachine naar de droger. Je kunt dan simpelweg eerst een wasprogramma draaien en daaropvolgend een droogprogramma in dezelfde trommel.

Een nadeel is wel dat als de wasfunctie of de droog functie defect raakt, je niet meer kunt wassen en drogen.

Steeds meer mensen kiezen een wasdroogcombinatie voor het gemak. Daarnaast zijn de nieuwste wasdroogcombinaties uitgerust met heel veel was en droog programma’s

Op zoek naar een nieuwe wasdroger? Bekijk dan eens de wasdrogers van Coolblue>>

Vergelijkbare berichten