Zelf piano leren spelen

Hoe kan je zelf piano leren spelen? Tips!

Tegenwoordig zitten veel mensen thuis en is het niet uitzonderlijk dat men deze tijd gebruikt om nieuwe hobby’s uit te proberen of nieuwe vaardigheden te leren – waaronder piano. Wie zelf piano wil leren spelen, kan al snel tegen enkele problemen aanlopen; geen voorkennis, ervaring of überhaupt een piano in de buurt om op te oefenen zijn enkele voorbeelden hiervan. Hoe ga je hiermee om? En in hoeverre is zelf piano leren spelen überhaupt mogelijk?

Kan ik zelf piano leren spelen?

Zelf piano leren spelen hoeft niet lastig te zijn, maar je dient wel over enkele factoren te beschikken. De belangrijkste is natuurlijk de wil en doorzettingsvermogen: nieuwe dingen leren kost vaak veel inspanning en tijd, niet te spreken over de mogelijke kosten die je hebt voor de middelen. Dat is ook gelijk het tweede aspect waar je over moet beschikken: de middelen.

Wil je bijvoorbeeld thuis zelf piano leren spelen, dan is het belangrijk dat je beschikt over dat wat je mist omdat je geen lessen volgt, zoals professionele begeleiding en oefenmateriaal.

Voordeel is als je bijvoorbeeld al een piano thuis hebt staan, of een kennis of familielid hebt bij wie je langs kan gaan om te oefenen, dan is het probleem van “geen piano” al snel opgelost. Heb je dit echter niet, dan kost het natuurlijk best veel geld om er één aan te schaffen. Maar kan zelf piano leren spelen gratis als je geen piano hebt? Jazeker, alleen is dit wat lastiger. Maar niet onmogelijk!

Gratis piano leren spelen

Er zijn verschillende handigheden die je kan toepassen als je wil leren piano spelen zonder piano. Een voorbeeld is het gebruiken van je tafelblad.

Je kunt de juiste vingerhoudingen en toonladders goed oefenen door ze online op te zoeken en na te bootsen op je tafelblad. Het hebben van een juiste bron is dus belangrijk; online tutorials of een boek van de bieb kost je niets, maar kunnen wel erg goed van dienst zijn. Het internet kan je ook op andere manieren van dienst zijn; bijvoorbeeld bij online pianisten die stap voor stap in video’s uitleggen wat je moet doen.

Ook kan je voor jezelf leren noten te lezen; ook dit is online op te zoeken of middels een boek van de bieb te leren. Tot slot kan je leren om je niet-dominante hand vaker te gebruiken in het dagelijks leven. Ben je bijvoorbeeld links, gebruik dan vaker je rechterhand bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zodat je meer controle krijgt over beide handen.

Hoe kan je zelf piano leren spelen?

Is het essentieel dat je voor piano leren spelen online gaat, of een boek gebruikt? Niet per se, maar wanneer je zelf piano leren spelen wil, is het belangrijk dat je zorgt dat je in huis hebt wat anders door een leraar geboden wordt. Sommige lesgevers, zoals Pianoles van Rene, bieden momenteel bijvoorbeeld ook online lesboeken aan – in het geval van Pianoles van Rene is het zelfs tijdelijk gratis. Maar let wel dat je soms uitgaven dient te doen om zelf piano te leren spelen.

Wat je bijvoorbeeld kan doen als je geen piano kan permitteren, is een (klein) keyboard kopen. Piano spelen op keyboard is anders, maar met het juiste lesmateriaal kan je er zeker wel goed op oefenen alvorens je aan een echte piano begint. Let wel, piano spelen op keyboard zal anders voelen omdat de toetsen dichter bij elkaar staan en het speeloppervlak kleiner is.

Dat is ook waarom velen ervoor kiezen een elektrische piano aan te schaffen; het is goedkoper dan een vleugel, maar het is nagenoeg hetzelfde speelgevoel.

Daarnaast is het ook een optie een gratis app voor piano spelen te downloaden, en als je de basis er geleerd hebt, geld uit te geven aan een wat betere app, of een upgrade van de gratis app.

Zoals met iedereen die iets wil leren, geldt ook bij piano spelen voor beginners: begin klein. Bouw langzaam op naar groter.

Is zelf piano leren spelen beter dan pianoles?

Dat hangt ervan af of je jezelf graag bezighoudt, motiveert en uit kan blijven dagen. Een voordeel van een leraar is, naast hun expertise, dat ze je motiveren verder te gaan en het beste uit jezelf te halen. Je kunt een leraar niet zeggen dat je “voor nu wel genoeg hebt gedaan” of dat je het “anders een andere keer wel verder doet”; dingen die je heel makkelijk tegen jezelf zou kunnen zeggen zonder dat je erop aangesproken wordt. Kun je zelf piano leren spelen zonder deze discipline? Alleen als je bereid bent om er heel lang over te doen om piano te leren spelen, maar dat is niet aan te raden. Ambacht kost tijd, en hoe optimaler je je tijd benut, hoe sneller je het onder de knie krijgt.

Je eerste piano kopen

Wanneer je klaar bent voor een echte piano, is het belangrijk om op bepaalde punten te letten wanneer je je eerste piano kopen gaat. Ten eerste is het natuurlijk altijd handig om te kijken of je ergens een gratis piano of misschien zelfs een gratis vleugelpiano kan vinden.

Sommige mensen zit hun piano alleen maar in de weg en daardoor wordt het nog wel eens gratis weggegeven. Hoewel een piano vaak duur is, wordt deze toch vaker weggegeven dan een keyboard. Een gratis keyboard vind je bijna alleen maar als deze niet meer functioneert, en men hem voor onderdelen over wil nemen.

Een tweedehands keyboard is soms wel goedkoop te vinden, maar dan kunnen er defecten aan zitten. Dit geldt overigens ook zo voor een gratis piano; vaak als iemand een gratis piano weggeeft, is deze niet goed gestemd, of is er zelfs een snaar defect.

Om dit te kunnen repareren, neemt wel kosten met zich mee!

Heb je wél geld over voor eigen piano, let er dan op dat je je laat informeren door iemand met verstand – de ene piano is de andere niet. Wanneer je naar een pianoverkoper gaat, zal je veel meer leren over de vele verschillen en mogelijkheden dan wanneer je hem bijvoorbeeld tweedehands koopt. Hoewel het natuurlijk veel mooier is, is een vleugel kopen niet per se nodig.

Het neemt erg veel ruimte in en kost aanzienlijk meer. Ook wanneer je een gratis piano neemt, is het belangrijk om op het formaat te letten.

De vraag “Hoe lang is een piano?” is dan ook nooit simpel te beantwoorden. Oudere piano’s zijn bijvoorbeeld doorgaans breder, en de hoeveelheid toetsen heeft een aanzienlijke invloed op de grootte. Gemiddeld is een piano vaak tussen de 1,40 en 1,60 meter breed.

Is dit te wijd, dan is het misschien nog een optie een elektrische piano aan te schaffen; deze zijn vaak ook in smallere modellen te verkrijgen. Nog steeds te breed? Piano leren spelen op keyboard blijft altijd een redelijk goed alternatief.

Laatste tips om zelf piano te leren spelen

Nu je het meeste weet wat er te leren valt over zelf piano leren spelen, is het natuurlijk lastig om zo in één keer te bepalen wat je gaat doen. Gelijk video’s opzoeken en op je tafel oefenen? Of misschien toch maar een proefles nemen?

Of weet je bij voorbaat al dat pianoles beter voor jou werkt dan zelf piano leren spelen online of met een boek? Dit zijn allemaal vragen die je bij jezelf even goed na moet gaan. Desnoods ga je naar een muziekwinkel om een piano uit te proberen, puur voor het gevoel.

Enkele tips die je kunnen helpen met het zelf piano leren spelen, is door het internet en de bieb eens te bezoeken. “Piano spelen voor beginners” is veel terug te vinden in de literatuur en deze boeken staan vol met tips om de eerste stappen te nemen en steeds verder te komen.

Wanneer je de basis eenmaal kent, kan je altijd nog een boek halen waarin bladmuziek staat, zodat je op je piano liedjes kan spelen die je zelf geleerd hebt. Vind je piano spelen met noten nog lastig, dan kan je altijd muziekboeken lenen die je noten leren. Dit hoeft niet per se voor piano te zijn; noten zijn voor elk instrument hetzelfde.

Piano leren spelen zonder noten lezen is voor sommige muzikanten een voorkeur, dus dit zou je ook kunnen oefenen. Let dan wel dat je dan veel op gevoel of aan de hand van voorbeeldfilmpjes moet doen, en niet iets zou kunnen spelen met behulp van bladmuziek.

Vind je een pianoboek voor beginners toch minder bij je passen, omdat je bijvoorbeeld moeite hebt met lezen? Dan zijn er diverse opties om piano online te leren spelen. Denk bijvoorbeeld aan onlinepianoleraar.nl, of een piano app, zoals Flowkey.

Flowkey download je heel eenvoudig op je telefoon of tablet en is een populair middel voor zelf piano leren spelen. Heb je geen problemen met lezen, maar houd je niet van losse boeken, dan zijn online boeken ook nog een optie, zoals het online lesboek van Pianoles van Rene.

Practice is key

Tijdens je reis naar succesvol pianospeler zal je veel nieuws tegen het lijf lopen, zoals ritmegevoel, hoe je handen te gebruiken, en erg veel termen die je misschien nog helemaal niet kende. Wist je bijvoorbeeld dat “key” niet alleen een toets is, maar ook de sleutel waarin je speelt?

Of dat een piano uit meer dan 12.000 onderdelen bestaat? Er is nog zo veel te leren en te ontdekken, en als je motivatie en leergierigheid sterk genoeg aanwezig zijn, beginnen je handen nu alleen maar meer te jeuken om ze over de ivoorwitte toetsen van een prachtige piano te laten glijden.

Onthoud alleen te allen tijde één ding: niks is snel geleerd. Met zelf piano leren spelen boek je pas resultaat als je zelf de stappen zet die nodig zijn om van een “beginner” een “speler” te worden. Oefening en doorzettingsvermogen, dat is samen de “key” tot succes.

Vergelijkbare berichten