Zijn pianolessen de moeite waard?

Heb je de grote droom om een muzikant te worden? Welk instrument wil je dan gaan bespelen? Wil je prachtige muziek maken met een gitaar, met een piano of wellicht met een blokfluit?

Het leuke aan muziek is dat je ongelooflijk veel keus hebt. Je kunt zelf bepalen welk instrument je wilt gaan bespelen en op welke manier je dit wilt gaan doen.

In de afgelopen jaren hebben namelijk de nodige ontwikkelingen zich afgespeeld in de muziekwereld. Die ontwikkelingen zijn met name aan de opkomst van het internet te danken.

Door het internet zijn er bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden om pianolessen te volgen. Maar, is het de moeite waard om pianolessen te gaan volgen? Dat is eigenlijk de vraag die centraal in dit artikel staat. Als ervaren pianist en pianodocent kan ik daar het perfecte antwoord op geven.

Ben je benieuwd geworden? Lees dit artikel dan zeker even door!

Is het de moeite waard om pianolessen te volgen?

Ja, dat is het zeker. Piano spelen is namelijk tamelijk lastig. Om het pianospel goed onder de knie te krijgen, moet de basis in orde zijn. Die basis krijg je perfect aangeleerd bij pianolessen. Het volgen van pianolessen is dus meer dan de moeite waard.

Als ik naar de verschillende instrumenten kijk, is een piano absoluut het meest gecompliceerde instrument. Om het piano spel volledig onder de knie te krijgen, is vele uren oefenen simpelweg noodzakelijk. Je moet met ontzettend veel factoren rekening houden tijdens het pianospel.

Bovendien moet je het optimale gevoel voor de toetsen krijgen en moet je de gedachte achter muziek gaan begrijpen. Vanwege deze facetten is het dan ook absoluut noodzakelijk om pianolessen te volgen.

In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de pianolessen. Welke pianolessen zijn het beste? Uit welke varianten heb je überhaupt de keus? Waar moet je goed op letten?

En wat zijn de belangrijkste voordelen van pianolessen? Op al die vragen geef ik een uitgebreid antwoord, zodat uiteindelijk de hoofdvraag van dit artikel een sluitend antwoord krijgt. Al met al kan ik nu alvast concluderen dat pianolessen zéker de moeite waard zijn.

Wat leer je bij een pianoles?

Wellicht klinkt dit als een simpele vraag, maar dat is het allerminst. Want: wat is nou belangrijk bij het spelen op een piano?

Allereerst moet je de juiste toetsen aanraken, je moet de toetsen op de juiste manier aanraken, je moet de pedalen van een piano op de juiste manier bedienen, je moet gevoel voor muziek krijgen, je moet bladmuziek kunnen aflezen en je moet zelf kunnen gaan improviseren.

Eigenlijk krijg je dit allemaal tijdens de pianolessen aangeleerd. Je krijgt dus eigenlijk een totaalpakket aangeleerd, waarmee je tot in perfectie op een piano kunt gaan spelen.

Welke vormen van pianoles bestaan er?

In de inleiding van dit artikel gaf ik al aan dat je op meerdere manieren pianolessen kunt volgen. Een traditionele manier is om je aan te melden bij een muziekschool.

Bij een muziekschool krijg je les van een gecertificeerde docent. De lessen volg je met andere leerlingen, waardoor de lessen over het algemeen gezellig en leerzaam zijn.

Een andere manier is om volledig zelf met het piano spel aan de slag te gaan. Dit kan ik echter absoluut afraden. Je leert op die manier de basis niet goed, waardoor je je nooit perfect kunt ontwikkelen.

Nee, wat dat betreft kan je je beter bij een online muziekcursus aanmelden. Een online muziekcursus valt in de basis met een muziekschool te vergelijken.

Welke vorm van pianoles is het beste?

Dit is uiteraard een logische vraag na de vraag in de vorige paragraaf. Daarin heb ik je verteld dat je eigenlijk twee mogelijkheden hebt om pianolessen te volgen: bij een muziekschool of via een online muziekcursus.

Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de lessen via een online muziekcursus. Deze variant van pianolessen brengt simpelweg de nodige voordelen met zich mee.

Allereerst is het zo dat je de lessen op elk gewenst moment kunt volgen. Je hoeft niet verplicht op een bepaald moment achter de computer/piano te zitten. Nee, je kunt zelf je tijd volledig indelen.

Je kunt hierdoor ook op je eigen tempo leren; iets wat bij een muziekschool minder makkelijk gaat.

Daarnaast is het ook zo dat een online muziekcursus relatief voordelig is. De pianolessen van een muziekschool zijn tamelijk duur. Dat komt onder andere omdat de muziekdocent betaald moet worden. Dat geldt ook voor de ruimte waarin de pianolessen gegeven worden.

Daar heeft de aanbieder van een online muziekcursus allemaal geen last van. De kosten voor een online muziekcursus liggen dan ook veel lager. Absoluut een belangrijke reden om je aan te melden bij een online muziekcursus.

Voor wie zijn pianolessen geschikt?

Het is simpelweg voor alle beginnende pianisten aan te raden om pianolessen te volgen. Door pianolessen te volgen, kan je de basis van jouw pianospel namelijk leggen. Dit kan ik wellicht het beste even met een voorbeeld aanduiden.

Als je een toren aan het bouwen bent, moet de begane grond ontzettend stevig staan. Als dat niet het geval is, kunnen de verdiepingen simpelweg niet stevig gebouwd worden. Dat is óók het geval bij pianolessen.

Als de basis niet in orde is, kan je jouw pianospel nooit tot grotere hoogtes brengen. De basis moet stabiel zijn, zodat je gaandeweg steeds verder kunt groeien.

Door de pianolessen te volgen, zorg je voor een stabiele en goede basis. Een basis waar je in de loop der jaren ontzettend veel plezier aan gaat beleven.

Wat leer je als eerste bij een pianoles?

Zie je er een beetje tegenop om je bij een online muziekcursus aan te melden? Dat is absoluut niet nodig. De online muziekcursussen zijn ontzettend logisch opgebouwd. Je krijgt namelijk allereerst de akkoorden aangeleerd. Een akkoord is een combinatie van drie tonen of meer.

Door de akkoorden te leren, kan je zelf al een melodie gaan spelen. Bovendien kan je, door je kennis van akkoorden, al in een vroegtijdig stadium beginnen met improviseren.

Al met al vormt de kennis van de akkoorden een prima basis voor het verdere verloop van alle pianolessen.

Bij de goede online muziekcursussen wordt dan ook aandacht aan de akkoorden besteedt. Daarbij wordt ook veel aandacht aan de zithouding besteedt. Je moet namelijk op de juiste manier plaats nemen achter een piano. Daarmee verbeter je jouw pianospel.

Daarnaast is het ook bevorderlijk voor de gezondheid van je lichaam. Door een juiste zithouding aan te houden, krijg je bijvoorbeeld geen last van je armen, handen of rug.

Wat zijn de voordelen van pianolessen?

We gaan langzaamaan alweer richting het einde van dit artikel. Ik wil daarom graag nog even de belangrijkste voordelen van pianolessen op een rijtje zetten. Dankzij onderstaande voordelen is het volgen van pianolessen absoluut de moeite waard:

Wat zijn de voordelen van online pianolessen?

Eerder in dit artikel heb ik je al geadviseerd om online pianolessen te gaan volgen. Waarom ik dat heb geadviseerd? Dat heb ik eerder al in het kort uitgelegd, maar ik wil het graag nogmaals herhalen. In mijn ogen is het namelijk ontzettend belangrijk dat je een juiste keuze maakt. Door voor online pianolessen te kiezen, maak je absoluut de juiste keuze.

De online pianolessen zijn voordelig, zijn goed te volgen en bevatten alle benodigde informatie. Bovendien kan je de lessen op je eigen tempo volgen en wordt alle informatie in de vorm van handige video’s aangeleverd. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat bewegend beeld perfect is om van te leren.

Daarnaast heb je volledige vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer je de lessen volgt. Je kunt ook volledig zelf bepalen wanneer je een les nogmaals wilt doen, wellicht omdat iets nog niet helemaal duidelijk is. Kortom: je hebt volledige zeggenschap over je leercurve. Je kunt bovendien zelf bepalen hoeveel lessen je per dag/week gaat volgen.

Welke online pianoles kan ik aanraden?

Zo, het mag duidelijk zijn dat pianolessen absoluut de moeite waard is. Dat geldt met name voor de online pianolessen. Met pianolessen krijg je in ieder geval de basis goed aangeleerd. Vanuit die basis kan je vervolgens weer verder groeien. Naarmate je meer lessen volgt én meer gaat oefenen, kan je een begenadigd pianist worden.

Maar, welke online pianoles kan ik nou aanraden? Ik wil je van harte de Pianolessen van Rene aanraden.

Deze lessen zijn logisch opgebouwd, bevatten ongelooflijk veel informatie en stellen je in staat om je pianokwaliteiten flink te verbeteren.

Bovendien is de aanschafprijs van dit lessenpakket tamelijk laag. Je hoeft een eenmalige investering van een laag bedrag te doen. Vervolgens heb je onbeperkt toegang tot de pianolessen. Veel plezier met de pianolessen van Rene!

Vergelijkbare berichten