Zo leer jij beter piano spelen – Welke tip ga jij gebruiken?

Zo leer jij beter piano spelen. Piano spelen is geschikt voor jong en oud. Of jij nu in de 20 of zelfs in de 80 bent, je bent werkelijk nooit te oud om iets nieuws te proberen. Zo is dat ook het geval bij pianospelen. Het zorgt ervoor dat je ontspant, je hersenen actief blijven en je gewrichten even een effectieve work-out krijgen. Kortom, aan pianospelen zitten meer voor- als nadelen. Grote kans dat jij bij dit artikel terecht bent gekomen omdat jij ook piano speelt.

Het liefste wat je zou willen als je piano speelt, is beter worden in dat wat dat je doet. Of jij nu een beginner of een professional bent, iedereen vindt het leuk om beter te worden in zijn of haar pianospel. De vraag is echter altijd hoe je beter kan worden en of dat überhaupt wel mogelijk is.

Want hoewel piano spelen een leuke bezigheid is, kan het soms ook erg lastig of zelfs frustrerend zijn. Dat kan ik goed begrijpen. In dat geval ben je bij dit artikel op de juiste plaats. Hier krijg jij namelijk 10 die jou beter leren piano spelen. Speel jij straks de sterren van de hemel?

10 tips om beter piano te spelen

Zoals je hierboven in de introductie al hebt kunnen lezen, ga jij in dit artikel lezen hoe jij beter piano leert spelen. De tips zijn voor zowel de beginnende als voor de professionele pianospeler erg geschikt. Misschien krijg jij op deze manier meer inzichten in je pianospel en heb je er wel degelijk iets aan.

Is het direct gezegd dat je door de onderstaande tips beter piano gaat spelen? Nee, dat is helaas geen garantie. Waar je wellicht wel bij geholpen kan worden in dit geval, is meer genieten van je pianospel. Hoewel je graag beter zou willen worden, is het natuurlijk ook erg belangrijk om te genieten van wat je aan het doen bent.

Goed, genoeg gekletst. Laten we maar doorgaan naar de 10 tips waar jij voor gekomen bent. Neem ze goed in je op en kijk aan welke tip(s) jij het meeste hebt.

Tip 1: Kies de piano die bij jou past en voldoet aan jouw wensen

Voor pianospelen heb je uiteraard een piano nodig. Dat is dan ook de eerste tip die ik je wil meegeven. Kies een piano die voldoet aan jouw wensen en behoeften. Zeker als jij een beginnend pianospeler bent, is het belangrijk om je hier in te gaan verdiepen.

Er zijn veel piano’s waar je uit kan kiezen. Zo zijn er keyboards, digitale piano’s en de traditionele akoestische piano’s. Ben jij een beginner? Dan wil ik je graag aanraden om voor een digitale piano te gaan. Kies vooral iets waar jij mee uit de voeten kan.

Zo leer jij beter piano spelen

Tip 2: Denk altijd aan je houding tijdens het spelen

Een blessure zit in een klein hoekje. Zeker als het gaat om pianospelen. Je zou het niet direct zeggen, maar het is toch echt zo. Het is dus belangrijk om tijdens het spelen goed te letten op je houding.

Houd je rug vooral recht als je achter de piano zit. Rugpijn is een veelvoorkomende en nare klacht als het gaat om pianospelen. Begin direct in de juiste houding, zodat je jezelf dit aanleert. Een verkeerde houding is namelijk erg lastig om af te leren.

Tip 3: Zorg dat je op een haalbaar niveau begint

Zeker als je net begint met pianospelen, is het verstandig om te beginnen op een voor jou haalbaar niveau. Beginnen op een hoog niveau terwijl je nog niet zoveel ervaring hebt? Dat kan voor veel onzekerheid zorgen wanneer het je niet lukt. Leg de lat lekker laag. Het komt allemaal vanzelf wel.

Tip 4: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Zeker als je iets aan het leren bent, is oefenen de sleutel tot succes. Wel zit er een keerzijde aan dat oefenen. Je hebt al gauw de neiging om dat te overdrijven en ieder vrij uurtje te besteden aan piano spelen.

Dat wil ik je afraden. Te veel oefenen zorgt ervoor dat je het pianospelen al snel zat bent en dat er veel frustratie ontstaat als het even niet meer lukt. Oefen daarom maximaal 2 uurtjes per dag. Op deze manier voorkom je een hoop frustratie, blijft het leuk om even achter de piano te duiken en zo leer jij beter piano spelen.

Tip 5: Pianolessen zijn altijd handig en leuk

Natuurlijk is het altijd fijn en handig om pianolessen te gaan volgen. Het is mogelijk om het jezelf aan te leren, maar piano leren spelen van een leraar is vaak een stuk leuker en het kan je wel degelijk helpen om het te leren. Ook als jij een professionele pianospeler bent, kan een muzieklesje nooit kwaad. Uiteraard ligt het ook aan jouw wensen en aan jouw eigen niveau. Onderzoek altijd even de mogelijkheden bij jou in de buurt. Daar word je een stuk wijzer van en zo leer jij beter piano spelen.

Je kan naar de fysieke muziekschool voor lessen, maar het kan ook online. Op die online pianolessen, daar kom ik later bij je op terug.

Tip 6: Bekijk zoveel mogelijk filmpjes van pianospel

Door te kijken naar pianospel kan je altijd iets opsteken. Op het internet zijn genoeg filmpjes te vinden hiervan. Zo kan je kijken naar een concert, naar een pianospeler van jouw favoriete band of je kijkt naar filmpjes die geschikt zijn voor beginners. Je zult zien dat er altijd wel iets bij zit waar jij iets mee kunt

Tip 7: Lukt het niet? Vraag altijd om hulp

Pianospelen kan gewoon heel erg lastig zijn, vooral als je hier net mee begint. Dat is ook helemaal niet erg. Soms kan je het gewoon niet alleen en is het verstandig om hulp te vragen.

Misschien is er iemand in je omgeving die piano speelt of een ander instrument bespeelt. Vraag eens of jullie samen kunnen spelen. Zeker als diegene ook pianospeelt, kan je er veel van opsteken en kan hij of zij jou helpen bij dat wat waar jij een beetje tegenaan loopt.

Tip 8: Samen is altijd leuker dan alleen

Het is toch veel leuker om dingen samen te ondernemen, dan alleen? Zeker als het gaat om muziek, is het samen spelen ontzettend leuk en ook nog eens leerzaam. Misschien ken jij wel iemand in je omgeving die piano speelt of een ander instrument bespeelt.

Vraag eens of jullie samen kunnen spelen. Zeker als diegene ook pianospeelt, kan je er veel van opsteken en kan hij of zij jou helpen bij dat wat waar jij een beetje tegenaan loopt.

Zo leer jij beter piano spelen

Tip 9: Fouten maken is helemaal niet erg

Een foutje maken kan erg frustrerend zijn. Zeker als je veel tijd besteed aan het pianospelen, is een fout maken wel het laatste wat je kunt gebruiken. Ik snap dat je zo denkt.

Nu is het misschien erg makkelijk om te zeggen dat foutjes maken niet erg is, maar het is toch echt zo. Je bent tenslotte aan het leren en dat kan niet gelijk perfect of vlekkeloos gaan. Behalve dat het niet perfect hoeft, leer je ook van je fouten.

Tip 10: Geniet van dat wat je aan het doen bent!

De laatste tip is eigenlijk de allerbelangrijkste. Ik gaf het aan het begin van dit artikel ook al bij je aan. Als het gaat om pianospelen en om muziek maken, dan is ervan genieten eigenlijk wel het belangrijkste wat er is.

Je zult merken dat wanneer jij gaat genieten en je je overgeeft aan dat gevoel, dat alles automatisch beter zal gaan en dat je het een stuk minder erg vindt als je per ongeluk een foutje maakt. Merk je tijdens het spelen dat je boos wordt of gefrustreerd raakt? Neem op dat moment even afstand van je piano en ga even iets anders doen. Maak bijvoorbeeld even een wandeling om de benen te strekken en om je hoofd leeg te maken. Geniet en zo leer jij beter piano spelen.

Die pianolessen, waar doe ik dat eigenlijk?

Die pianolessen, die heb ik bij tip 5 al kort benoemd. Je kan naar de fysieke muziekschool gaan bij jou in de buurt, maar heb je al eens aan online pianolessen gedacht? Voor de beste online pianolessen kan je het beste terecht bij Pianoles van René.

De online pianolessen geven jou de mogelijkheid om te oefenen waar en wanneer jij dat maar wilt. Je hoeft de deur niet uit en het is perfect te combineren naast je fulltime baan of studie. Leer tijdens Pianoles van René noten lezen, je piano kennen en word beter in je pianospel. Een échte aanrader voor zowel beginners als voor professionals. Heel veel succes en plezier bij het volgen van de online pianolessen!

Zo leer jij beter piano spelen

Conclusie

Zo leer jij beter piano spelen. De kans is heel erg groot dat jij bij dit artikel terecht bent gekomen omdat jij graag beter wilt leren piano spelen. Of jij nu een beginner of een professionele pianospeler bent, dat maakt natuurlijk niks uit.

De bovenstaande 10 tips moeten jou hier vast bij kunnen helpen. Het is geen directe garantie tot succes, maar ze moeten jou zeker kunnen om er meer van te genieten. Dat is ook wat waard, toch?

Wil jij graag online pianoles volgen en vraag je je af waar je dat kan doen? Neem een kijkje bij Pianoles van René en ontdek de vele voordelen hiervan.

Vergelijkbare berichten