Beste Piano

Zo vind je de beste piano voor jou plus 2 uitstekende opties

Ben je op zoek naar een piano omdat je les wilt nemen, omdat je er zelf van houdt om te spelen, omdat je kind op pianoles wil of omdat je een oude hobby weer op wilt pakken, dan heb je vast al gezien dat er keuze genoeg is.

Er zijn akoestische piano’s en digitale piano’s, er zijn keyboards en synthesizers en er is zelfs een stage piano specifiek voor het spelen op het podium. De eerste keuze die je zult maken is dus die van het soort piano dat je nodig hebt.

Daarna zijn er nog een aantal andere punten om mee in overweging te nemen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt bij het uitkiezen van een piano plus de twee beste instrumenten van dit moment.

Verschillende soorten piano’s

Allereerst moet je nadenken over het soort piano dat je wilt aanschaffen. Dit is erg belangrijk, omdat deze keuze bepaalt wat je ermee kunt doen. Daarom behandelen we hier elke optie apart.

Akoestische piano

Een akoestische piano is de klassieke piano die niet werkt met elektriciteit, maar met hamertjes die op snaren slaan als je de toets indrukt.

Deze instrumenten zijn vaak wat duurder. Veel piano-liefhebbers geven aan dat het gevoel dat je krijgt als je op een echte piano speelt niet te evenaren is.

Daarbij is het natuurlijk ook een schitterend meubelstuk in je woning. Binnen deze groep vind je ook andere akoestische toetsinstrumenten zoals vleugels en klavecimbels.

Digitale piano

Digitale piano’s zijn vaak goedkoper dan akoestische piano’s en proberen tegelijkertijd het spelgeluid en –gevoel zo exact mogelijk te imiteren. Je krijgt weinig opties aangeboden behalve misschien de klanken van enkele toetsinstrumenten, een metronoom of een paar ritmes, de mogelijkheid om op te nemen en om een hoofdtelefoon te gebruiken.

Digitale piano’s zijn ideaal als je pianoles wilt nemen en (nog) geen fortuin uit wilt geven aan een akoestisch instrument.

Daarnaast krijg je alle voordelen van de digitale besturing terwijl de ervaring zo piano-getrouw mogelijk is.

Stage piano

Een stage piano is een digitale piano die bedoeld is voor gebruik op het podium tijdens optredens.

Het is dus een uitstekende optie als jij concerten speelt. Ze hebben geen onderstel zodat ze gemakkelijk te vervoeren en aan te sluiten zijn.

Ook hebben ze vaak geen ingebouwde luidsprekers omdat ze worden aangesloten op een versterker of mengpaneel.

Keyboards en synthesizers

De laatste optie die je hebt is om voor een keyboard of een synthesizer te kiezen. Dit zijn toetsinstrumenten met een klavier net als een piano, maar het doel is niet om de piano-ervaring zo exact mogelijk te imiteren.

Keyboards en synthesizers hebben erg veel opties en vaak honderden geluiden, begeleidingen en effecten om uit te kiezen. Daarom zijn ze geschikt als begeleiding bij zang, maar ook als solo-instrument. Het verschil tussen synthesizers en keyboards is klein.

Bij keyboards ligt de nadruk op het nabootsen van zoveel mogelijk onderdelen van een muziekstuk terwijl de nadruk bij synthesizers meer ligt op het maken van geluiden en minder op begeleiding.

De opties voor de toetsen

Tenzij je een akoestische piano aanschaft zijn er een aantal opties die je hebt met betrekking tot de toetsen. Akoestische piano’s hebben 88 toetsen waarmee je 7 octaven tot je beschikking hebt.

Dit is ook standaard bij digitale piano’s en stage piano’s. Keyboards zijn met 61 toetsen vaak wat kleiner. Er zijn ook digitale piano’s met minder toetsen, mocht je dat willen. Het aantal toetsen bepaalt je bereik.

Wil je veel met rechts en links spelen en hetzelfde kunnen als op een akoestische piano, dan zijn 88 toetsen de beste keuze.

Wil je geld besparen of is het bereik niet het belangrijkste voor je, dan kies je voor een klavier met minder toetsen.

Een ander punt met betrekking tot toetsen waar je over na moet denken is de aanslag. Keyboards en synthesizers zijn veel lichter om te spelen dan piano’s, omdat er geen sprake is van een hamer die je in beweging moet zetten. Omdat digitale- en stage piano’s het speelgevoel van akoestische piano’s zo exact mogelijk proberen na te bootsen, bevatten deze een mechanisme waardoor de aanslag wordt verzwaard. Je kunt dan kiezen uit semi-gewogen, gewogen en hammer action toetsen waarbij de laatste het meest overeen komt met het echte piano-gevoel.

Pedalen en andere accessoires

Voor piano’s bestaan drie pedalen. Het sustainpedaal is dan het meest gangbaar en het meest gebruikt. Wil je piano leren spelen dan heb je wel een sustainpedaal nodig en gelukkig zijn deze standaard bij de meeste (digitale) piano’s.

Het is wel goed om even te controleren of het pedaal is bijgeleverd of dat je hem apart moet aanschaffen. Akoestische piano’s kunnen meerdere pedalen hebben. Wil je dat ook bij je digitale piano, dan is dat wat ongewoner en moet je daar specifiek naar op zoek.

Zelfs de meest gevorderde pianisten gebruiken de andere twee pedalen aanzienlijk minder dan het sustainpedaal.

Behalve het pedaal is je piano uit te breiden met een aantal andere handige accessoires. Keyboards, synthesizers, stage- en digitale piano’s hebben vaak een standaard nodig. Soms worden ze ook met behuizing aangeboden.

Is dat niet het geval dan is een standaard en een goede kruk wel aan te raden. Andere accessoires zijn een koptelefoon, een microfoon, een koffer of tas, een hoes en natuurlijk bladmuziek (of een app).

De beste piano voor jou

Als jij een piano gaat uitkiezen, dan zijn er een aantal factoren om mee te nemen en deze gebruik je om tot de juiste piano te komen. Allereerst is er je budget en hoeveel je kunt besteden aan je aankoop.

Daarna bepaal je of je een akoestische piano wilt of dat je toch voor een digitale optie kiest. Stel vast wat je met je piano wilt kunnen doen, wat je niveau is en welke andere specifieke eisen je hebt. Aan de hand daarvan kom je vast een geschikt instrument tegen voor jouw situatie.

Ik heb hier alvast twee voorbeelden voor je verzameld waarvan ik denk dat het uitstekende opties zijn als jij een nieuwe piano zoekt.

Casio CDP-S100 digitale piano

Ben je een beginnend pianospeler en wil je nog geen groot bedrag uitgeven aan een nieuwe akoestische piano, dan is de Casio CDP-S100 een uitstekend instrument om mee te beginnen. De toetsen worden aangestuurd met hammer action, dus het gevoel tijdens het spelen is nagenoeg hetzelfde als een echte akoestische piano.

Hij is bijzonder gebruikersvriendelijk, bevat geen functies en geluiden die je toch nooit zult gebruiken en daardoor zijn de klanken die wel worden aangeboden van hoge kwaliteit. De CDP-S100 is aan te sluiten op een versterker, heeft het een hoofdtelefoonuitgang, USB en een aux-ingang.

Vooral als je piano wilt leren spelen is het handig dat de Casio CDP-S100 aangesloten kan worden op piano apps en kun je hem zelfs bedienen met je smartphone, mocht je dat willen. Je hebt bladmuziek tot je beschikking en vele uren oefenplezier.

De Casio CDP-S100 heeft geen onderstel, dus die moet je apart aanschaffen. Er wordt een sustainpedaal bijgeleverd en het klavier heeft 88 toetsen. Je kunt opnemen, maar er is geen display. Deze digitale piano is ideaal voor beginners.

De prijs is goed betaalbaar, je krijgt niet te veel opties die alleen maar verwarren en de ervaring als je speelt is soortgelijk aan die van een echte akoestische piano. Kom je er na een tijd achter dat pianospelen je ligt en dat je ervan geniet, dan kun je op een later tijdstip altijd investeren in een akoestische piano of een uitgebreidere digitale piano.

 

Medeli DP260/BK digitale huiskamer piano

Ben je op zoek naar een digitale piano die meer op een akoestische piano lijkt en minder op een keyboard? Dan is de Medeli DP260/BK een uitstekende optie. Het is een digitale piano met 88 hammer action toetsen inclusief onderstel, afdekklep en drie pedalen.

Omdat het een digitale piano is, kun je wel spelen met een koptelefoon en hoeft hij niet gestemd te worden. De bouw is compact dus neemt niet te veel plek in, in je woonkamer. Het is ideaal om op te leren spelen en een zo echt mogelijk spelgevoel te ervaren. De aanslaggevoeligheid is in te stellen zoals jij het wilt.

Omdat de Medeli DP260/BK nauwelijks van een akoestische piano te onderscheiden is, is het een instrument dat bedoeld is voor iedereen die van de piano houdt. Er worden 16 verschillende klanken aangeboden, waaronder accordeon, orgels, vleugel en vibrafoon. Je kunt je muziek opnemen en later afluisteren.

Een hele handige functie van deze Medeli piano is de Twinova-functie. Het klavier wordt dan in twee gelijke delen gesplitst die beide exact dezelfde klanken en toonhoogtes weergeven. Dat maakt deze piano ideaal om te gebruiken in een lessituatie. Wat op de linkerkant gespeeld wordt kan exact op de rechter kant worden nagebootst.

Zowel de Casio als de Medeli piano’s hier beschreven bieden je een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Welke piano je ook besluit te kopen, er is vast een instrument dat past bij je wensen en behoeften. En het goede nieuws is dat je ze aantreft in uiteenlopende prijsklassen.

Vergelijkbare berichten